Odporúčame najlacnejšie PZP online - uzavripzp.sk a Peniazomat

Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

Re: Sušené mäsko

Poslaťod juraj1974 » 08 Feb 2011, 12:24

K sušenemu mäsu len tolko. najlepšie je hovädzina bez tuku a blan napr. plece alebo stehno. V podstate ide o to aby sa dali narezať ostrím nožom tenke platy mäsa o hrubke cca 3-5 mm. Doslova len take tenke faldy mäsa ako sa komu podari. Zakladom je mäso ,,naložiť" do pacu. Všetko podla podla chute. Mne sa osvečilo zmes sojova a wonchesterova omačka, olej, viacfarebne korenie (čierne, biele, zelene, červene..) samozrejme rozdrveny cesnak (mäso po nom ztmavne..) a dosť soli. Sol použijeme ako prvu ked mäso pred naloženim nasolime. Velmi dobre je ked je možnosť mäso dobre pomačkat v paci a nechať v miske zatažene niečim tažkym aby mäso bolo pod tlakom a v chlade. Po 12-16 hodinach sa mäso doslova očisti od zmesi korenin a moze sa poutierať servitkom aby bolo čo najviac suche. Ja sušim v teplovzdušnej trube kde si na špajdle ponapichujem platky mäsa v asi takom rozostupe ako je mrieška ktora sa pouziva v rurach pod pekače. Takto povešane mäso na špajdlach zavesim na mriešku a tuto dam do najvyšej polohy v trube. Sušim asi 12-16 hodin pri teplote 50-60 stupnov podla hrubky platov teplym vzduchom. Je dobre na spodok truby dat tenky plech alebo alobal aby mala kde odkvapavať voda a tuk. Je dobre sem tam cely rošt otočiť aby sa zabespečilo rovnomerne sušenie. Tak isto treba dať do dvierok povedzme chnapku aby sa zabespečilo odvetranie vlhkosti z truby. Mäso je vtedy usušene ked sa da zlomiť. Skladovanie vo vzduchotesnych nadobach zabespeči dlhu životnost. Mne sa podarilo z 700g vysušiť 220g. Použitie v lese je všestranne lebo sa to da žuvať same alebo pridavať do polievok kde vznika velmi vyživny a energeticky hodnotny pokrm. Taky bujon dany do masoveho vyvaru zabespeci pokojne odfukovanie na chrbate pod holim nebom... :lol: :lol:
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1502
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 779 x
Dostal Ďakujem: 827 x

Re: Sušené mäsko

Poslaťod rafoo » 24 Mar 2011, 18:10

snypo smiem sa spytat na tvoju marinadu? alebo je to kucharske tajomstvo.
Carpe diem.
Memento mori.
Obrázok užívateľa
rafoo
 
Príspevky: 147
Registrovaný: 08 Jan 2011, 23:41
Bydlisko: Varín
Dal Ďakujem: 16 x
Dostal Ďakujem: 22 x

Re: Sušené mäsko

Poslaťod Arcrue » 26 Mar 2011, 13:53

Ja som mal susene maso kupovane. Prvy platok som zjedol bez nadsenia a myslienkou, ze hmm, rezen je lepsi...Neskor mi vsak velmi zachutilo.
Pozeral som ceny. 100g za 5eur. Som si povedal, ze keby si to spravim doma, mozno by ma to vyslo lepsie. Mal by som istotu co v tom je a pripadne upravovat chut.
Mal niekto aj kupovane aj domace? Je v tom nejaky velky rozdiel?
Obrázok užívateľa
Arcrue
 
Príspevky: 3
Registrovaný: 12 Mar 2011, 15:15
Bydlisko: Okres PD
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Sušené mäsko

Poslaťod stormmast3r » 07 Jún 2011, 22:21

Dnes som si do špajze povešal klobasky na vysušenie. Podľa mňa to je ešte lepšie ako jerki ;)
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 671
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 67 x

Re: Sušené mäsko

Poslaťod Snypo » 08 Jún 2011, 12:22

rozdiel medzi kupovanym a domácim je hlavný taký,že:
1. domáce si spravíš sám = vieš čo si tam dal,ako si to sušil
2. kúpene mäsko mohlo byť sušené aj "iným" spôsobom = pomoc chémie a to nevravím o konzervovaní...
Fakty nemám,ale praktické skúsenosti z bežných vecí predávaných v obchodoch hovoria za seba :yees:
:skaut: http://www.slobodnyvysielac.sk/relacie/konspiracny-byt/ :skaut:
Obrázok užívateľa
Snypo
 
Príspevky: 206
Registrovaný: 29 Sep 2008, 17:31
Bydlisko: Šalgovík - metropola východu
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 18 x

Mäso

Poslaťod fatal_error » 27 Aug 2011, 14:38

Neviem či to tu už je. Ak áno ospravedlňujem sa za spam..... VIE NIEKTO PORADIT KNIHU DOKUMENT ALEBO HOCICO KDE BY POPISOVALI PRACU S MASOM??? AKO NAPORCOVAT NAPR. JELENA ALEBO INU ZVER TO JE JEDNO. BAVI MA TO A RAD BY SOM SA O TOM DOZVEDEL VIAC. Samozrejme nebojte sa, ze to budem hned skusat. :) DAKUJEM.

//presunuté
//skw
Per aspera ad astra...
Obrázok užívateľa
fatal_error
 
Príspevky: 369
Registrovaný: 22 Aug 2011, 10:50
Dal Ďakujem: 151 x
Dostal Ďakujem: 247 x

Re: Mäso

Poslaťod Kapo » 27 Aug 2011, 21:23

No, o literatúre neviem. Ale ono to je tak skoro všetko na jedno kopyto. Ideálne začať zajacom. Zabiť, odrať, uvariť.
Potom skúsiť ovečku, či kozlátko. Je to takmer stejné, len väčšie. A to je už, ako by si dral divinu... :mrgreen:

V každom prípade tu platí, že radšej raz vidieť, ako 100 krát čítať...
Stredný vek je vtedy, keď už chápeš, že nedokážeš zmeniť tento svet, no ešte ťa to trochu sere.
Som smrdutý trapér. Buskraft je pro holky.
Obrázok užívateľa
Kapo
 
Príspevky: 385
Registrovaný: 03 Máj 2011, 15:34
Bydlisko: Myjafsko
Dal Ďakujem: 14 x
Dostal Ďakujem: 99 x

Re: Mäso

Poslaťod fatal_error » 27 Aug 2011, 21:54

no to mas teda pravdu ze lepsie raz vidiet ako sto krat pocut...nieco je myslim v knihe SAS ako prezit ale nieje to ono...potreboval by som nieco viac detailnejsie. alebo nech to tu napise niekto kto ma v tomto smere skolu alebo dobre skusenosti. DAKUJEM V KAZDOM PRIPADE :)
Per aspera ad astra...
Obrázok užívateľa
fatal_error
 
Príspevky: 369
Registrovaný: 22 Aug 2011, 10:50
Dal Ďakujem: 151 x
Dostal Ďakujem: 247 x

Re: Mäso

Poslaťod Kapo » 28 Aug 2011, 12:10

Tu by chcelo zmeniť hlavne názov. Niečo ako "Príprava zvery na konzumáciu..." Téma je to určite dobrá.

Ja som vyrastal pri zabíjačkách od mala. Aj dnes zabíjame a spracúvavame s bratom jahnence. A aj by som chcel na budúci rok začať chovať vlastné zvery. Takže nejakú prax mám. A preto aj odporúčam niekde na okolí nájsť nejakého farmára a požiadať ho o asistovanie. Nebýva v tom problém.

Jeden kamarát čo chová kozy, a tiež občas musí nejakú zabiť mi na otázku "kde sa to naučil" odpovedal že " na Youtube". :mrgreen:

Tak šup šup: http://www.youtube.com/results?search_q ... %8Dka&aq=f
Stredný vek je vtedy, keď už chápeš, že nedokážeš zmeniť tento svet, no ešte ťa to trochu sere.
Som smrdutý trapér. Buskraft je pro holky.
Obrázok užívateľa
Kapo
 
Príspevky: 385
Registrovaný: 03 Máj 2011, 15:34
Bydlisko: Myjafsko
Dal Ďakujem: 14 x
Dostal Ďakujem: 99 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod medved » 09 Okt 2011, 14:45

co sa tyka toho spracovania zveriny ( chcel som pridat videa,ale strasne dolho mi to nacitava ),tak je mnoho sposobov pouzivanych v roznych situaciach ,napr:

najrychlejsi na pernatu
http://www.youtube.com/watch?v=743RT1kUyDw

ked sa hras na pytliaka
http://www.youtube.com/watch?v=IGCAY5Amvn4

ked je pytliak gurman a berie len najkvalitnejsie maso
http://www.youtube.com/watch?v=W1iH8eW6aQE

zakladne osetrenie zveriny v terene
http://www.youtube.com/watch?v=byXam_rvo-w

ked sa hras na masiara
http://www.youtube.com/watch?v=tudPGNL9LK0
http://www.youtube.com/watch?v=0j1rsP0V ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=ODKNpzBe ... re=related

A NAJPREHLADNEJSIA KOMPLETKA NA KONIEC :yees:
http://www.youtube.com/watch?v=lEoXUvHX ... ure=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=KsMYjb13 ... ure=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=Ik8Lyf_x ... ure=relmfu
Obrázok užívateľa
medved
 
Príspevky: 91
Registrovaný: 12 Júl 2010, 11:59
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 16 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod pawuk » 09 Okt 2011, 18:51

akurát teraz som náhodou natrafil na zaujímavý recept :
http://baranek.blog.sme.sk/c/270776/Var ... ty-II.html
...človek je jediné zviera, ktoré je cítiť dymom...
Môj youtube kanál
e-shop
Obrázok užívateľa
pawuk
 
Príspevky: 134
Registrovaný: 19 Aug 2010, 12:48
Bydlisko: Banská Bystrica
Dal Ďakujem: 57 x
Dostal Ďakujem: 41 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod juraj1974 » 09 Okt 2011, 21:18

pawuk píše:akurát teraz som náhodou natrafil na zaujímavý recept :
http://baranek.blog.sme.sk/c/270776/Var ... ty-II.html




Tak a toto hned aj vyskusam.... Dikes za tip kamo... :yees:
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1502
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 779 x
Dostal Ďakujem: 827 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod Marcela » 10 Okt 2011, 12:21

Jen bych to doplnila - doba vaření se odvíjí od druhu a množství masa. 1kg například drůbežího stačí vařit 1 hodinu... Domácí šunka je výborná a mohu ji jen doporučit :yees:

:!: Je fakt důležitý maso pořádně stlačit (slisovat).
příroda nedělá nic zbytečně (Aristotelés)
mojerajče
Obrázok užívateľa
Marcela
 
Príspevky: 230
Registrovaný: 08 Júl 2011, 19:05
Bydlisko: Východočeský kraj
Dal Ďakujem: 2460 x
Dostal Ďakujem: 478 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod Kapo » 10 Okt 2011, 13:26

Aj tu som našiel receptík, ktorý je asi podrobnejší, aj s videom. http://domacnost.sme.sk/c/4271039/vyrob ... sunku.html

Síce mám rád aj varené mäsko, ale toto je asi dosť podstatné. :wink:
Ako variť šunku?

Platia tu dve pravidlá – dodržať teplotu a čas. Na kilogram mäsa počítajte s hodinovou tepelnou úpravou, teplota by sa mala držať na hranici 75 °C.....

.....Hrniec na sporák, teplomer do vody a sledovať teplotu, aby neprekročila tepelnú hranicu. Inak pripravíte namiesto šunky varené mäso........
Stredný vek je vtedy, keď už chápeš, že nedokážeš zmeniť tento svet, no ešte ťa to trochu sere.
Som smrdutý trapér. Buskraft je pro holky.
Obrázok užívateľa
Kapo
 
Príspevky: 385
Registrovaný: 03 Máj 2011, 15:34
Bydlisko: Myjafsko
Dal Ďakujem: 14 x
Dostal Ďakujem: 99 x

Re: Mäso - spôsoby spracovania, konzervácie atď.

Poslaťod Kapo » 10 Okt 2011, 13:39

A keďže tu bolo viac krát oplakané, že dnes už tie Lanšmídy nestoja za nič, tak je načase začať z vlastnou výrobou :wink:

Postup přípravy receptu: Luncheon meat

Maso nakrájíme na nudličky, přidáme rychlosůl, dobře promícháme a necháme v chladu stát do druhého dne. Druhý den najemno pomeleme.

Dáme vařit kůže do menšího množství vody, úplně doměkka, až jsou skoro rozvařené. Ještě teplé pomeleme a smícháme společně s masem. Přidáme trochu vývaru, vegetu, pepř (podle chuti), vše dobře promícháme a dáme do sklenic nebo do masových konzerv.

Uzavřeme, dáme do hrnce s vodou a vaříme 2 hodiny.



http://www.recepty.cz/recept/luncheon-meat-10291
Stredný vek je vtedy, keď už chápeš, že nedokážeš zmeniť tento svet, no ešte ťa to trochu sere.
Som smrdutý trapér. Buskraft je pro holky.
Obrázok užívateľa
Kapo
 
Príspevky: 385
Registrovaný: 03 Máj 2011, 15:34
Bydlisko: Myjafsko
Dal Ďakujem: 14 x
Dostal Ďakujem: 99 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť


cron