Odporúčame najlacnejšie PZP online - uzavripzp.sk a Peniazomat

Domáci chlieb

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

Domáci chlieb

Poslaťod helbo » 18 Mar 2013, 19:31

Sally vravel, že sa mu s jeho polovičkou nedarí spraviť chlieb. Ukecal ma, aby som sem zavesil môj recept (ako je ich 1000 podobných, no každý máme ten svoj).
Tak tu je ten môj:

- 500g hladkej múky (poprípade celozrnnej, 00ky alebo inej chlebovej)
- 300ml teplej vody
- 1 kocka kvasníc
- 1 KL soli
- 1 KL kmínu (poprípade + 1PL nadrveného ĽANu, + 1PL ovsených vločiek, + 1PL tek. jadierok atď.)
- 1 PL cukru
- 1 PL octa
(- ak chceme zemiakový chleba, tak pridáme dva uvarené zemiaky)

Do 3dcl pohára dám teplú vodu z ktorej odlejeme do 7 decového pohára 150ml, pridáme kvasnice, cukor a 3PL hladkej múky a zarobíme kvások, ktorý necháme vykvasiť až po hrdlo pohára.
Do vody ktorá nám ostala v malom poháriku pridáme lyžižku octa.
Po vykvasení kvásku to zlejeme do pripravenej zmesi z múky, kmínu a soli.
Vypracujeme cesto, ktoré necháme 15 minút odležať. Toto vypracovanie opakujeme ešte dvakrát, nakoniec dáme cesto na posledných 15 minút na plech. Povrch potrieme slanou vodou a dáme piecť na 180 až 190 stupňov na 40 minút.
Po vytiahnutí zakryjeme chleba mokrou utierkou.

Takto robím chlieb ja a zatiaľ mi vyšiel vždy super chlieb, vydrží tak 2 dni potom pomaličky tvrdne. Nekrájajte ho hneď po upečení, ale tak za hodku, aby trošku vychladol. Inak sa vám bude lepiť striedka na nož.
Akurát dnes robím chlieb z polovicou kvasníc, tak potom prihodím fotku.
Ak by ste to niekto skúšali podla mňa, tak sa určite pochváľte alebo sem pridajte váš recept a vaše fotky.
Dobrú chuť :) :camp: .
Prílohy
DSCN0035.jpg
Všetko pekne pokope. Tento je z nadrvených ľanových semiačok a ovsených vločiek.
DSCN0036 - Copy.jpg
Polka kvasníc (vyskúšal som to s polkou, chlieb je o niečo, ale rovnako chutný), cukor a š PL múky. Počkáme pokiaľ kvások vyplní celý objem pohára (tento bol 0,5l).
DSCN0039.jpg
Všetko spolu.
DSCN0040 - Copy.jpg
Zamiesime cesto, prikryjeme a ak sme dali len polku kvasníc, tak ho necháme 20 minút postáť, prepracujeme, opakujeme ešte dva krát.
DSCN0043 - Copy.jpg
Posledný krát prikryjeme chleba na pekáči, po 20 minútach potrieme slanou vodou, poprípade popicháme šidlom od Quaxa (((-:. Nieje to potrebné zatiaľ som nemal v žiadnom chlebe bubliny.
DSCN0047.jpg
Po vytiahnutí prikryjeme chleba vlhkou utierkou.
DSCN0048.jpg
Tadá a môžme ísť na čunder.
fotka.jpg
Zemiakový chleba z celozrnnej múky.
IMG_1373.jpg
Obyčajný rascový chleba.
Naposledy upravil helbo dňa 20 Mar 2013, 15:12, celkovo upravené 1
Kto mlčí, nemusí vždy súhlasiť. Možno len niekedy nemá chuť diskutovať s idiotmi.
Obrázok užívateľa
helbo
 
Príspevky: 351
Registrovaný: 23 Jún 2011, 13:32
Bydlisko: Nitra/BA/DK
Dal Ďakujem: 88 x
Dostal Ďakujem: 227 x

Re: Domáci chleba

Poslaťod helbo » 18 Mar 2013, 22:21

Sľúbil som fotky z chlebu, do ktorého som dal len polovičnú dávku kvasníc. Chlieb je o niečo menší, no gramážne je v podstate totožný.
Zo štruktúry je badateľné, že je chlieb menej nakysnutý, no tak isto je výborný. Pravdepodobne budem dávať už len polovičnú dávku kvasníc.
Dáko som naň zabudol počas písania receptu pre Sallyho (bol tam o 18 minút dlhšie :camp: )
Prílohy
DSCN0032.jpg
Čerstvý :)
DSCN0034.jpg
Prerezaný chleba.
Kto mlčí, nemusí vždy súhlasiť. Možno len niekedy nemá chuť diskutovať s idiotmi.
Obrázok užívateľa
helbo
 
Príspevky: 351
Registrovaný: 23 Jún 2011, 13:32
Bydlisko: Nitra/BA/DK
Dal Ďakujem: 88 x
Dostal Ďakujem: 227 x

Re: Domáci chleba

Poslaťod sullysun » 19 Mar 2013, 07:51

helbo , vidím že tento recept je asi najosvečenejší :yees: sám ho používam, len pre zjednodušenie nedávam 500g muky ale 3hrnčeky ( je to v podstate + - to iste) a kvasnice dávam dlhodobo len polovicu, pokial dam celu kocku je to až moc kvasnicové, čo mne nevadí , ale niekomu kto na to nie je vyknutý to može "smrdieť" ako mi vraveli fajnovky :D , kľudne sa to može miešať ako píšeš, 2 hrnčeky hladkej múky a 1hrnček celozrnej, alebo viac zrnej, špaldovej ... atď, akurat výsledný chleba bude trochu hutnejší a taky vlhkejší, ja hneď po upečení potriem cely chleba vodou, efekt je ten že sa stratí tvrdost z korky a cely je mäkký, a určite vydrží mäkky dlhšie ako 2 dni, len bohužial tak dlho nestihne vydržeť , lebo už je večšinou zjedený :lol: a taktiež tento recept doporučujem :yees:

ps: keď som to doma počítal vyšlo mi že jeden chleba ma stojí z materialom a energiou cca 15-17Kč ( cca. 0,65euro)
Obrázok užívateľa
sullysun
 
Príspevky: 26
Registrovaný: 30 Dec 2012, 15:34
Bydlisko: v divočine
Dal Ďakujem: 6 x
Dostal Ďakujem: 30 x

Re: Domáci chleba

Poslaťod helbo » 19 Mar 2013, 10:39

Ahoj,
kazdopadne pre zaciatocnikov odporucam celu kocku a az potom by som experimentoval s polkou. Osobne by som nechal chleba s polkou dlhsie kysnut, aby sa viac nafukol. Teda z poslednych 15 minut by som spravil tak 30.
S tym hrncekom mas pravdu, no plati to len pre 2dcl hrnceky. Ja osobne to robim tak, ze perom si spravim ciaru na muke :). No ak chces miesat rozne muky, tak to treba odhrncekovat.
Tu cenu som ratal aj ja plus minus. Clocek sa este aj zabavi. Casto ho robim vecer, do rana ho necham potom na stole a rano je to paradicka :).
To tvrdnutie som napisal tak od oka :).

:camp:
Kto mlčí, nemusí vždy súhlasiť. Možno len niekedy nemá chuť diskutovať s idiotmi.
Obrázok užívateľa
helbo
 
Príspevky: 351
Registrovaný: 23 Jún 2011, 13:32
Bydlisko: Nitra/BA/DK
Dal Ďakujem: 88 x
Dostal Ďakujem: 227 x

Re: Domáci chleba

Poslaťod Kelko » 19 Mar 2013, 10:49

helbo,ako docieliš aby ti pri pečení nesplasol,par krat som piekol chlieb a skoro vždy mi splasol...chutove to nevadí len ta estetika
Až vyjde slunce vyžažíme
a pozor...Les je sviňa
Obrázok užívateľa
Kelko
 
Príspevky: 310
Registrovaný: 19 Feb 2012, 13:06
Bydlisko: Košice "východná konfederácia"
Dal Ďakujem: 228 x
Dostal Ďakujem: 368 x

Re: Domáci chleba

Poslaťod helbo » 19 Mar 2013, 11:10

Kelko asi miesas iny chleba ako ja. No dolezite je ho aspon 3 krat az 4 krat prepracovat pocas kvasenia. Ak ti to nepomoze, tak odporucam ho prepichat sparatkom, aspon tak do 5cm a ak ti ani to nepomoze, tak potom mu moc kuris :camp: .

ps.: aby som nezabudol, tak ľanove semiačka musíte rozdrvit pred pouzitim, inak z nich vase telo nic nespotrebuje a prejdu cez vas ako plnivo.
Naposledy upravil helbo dňa 19 Mar 2013, 11:12, celkovo upravené 1
Kto mlčí, nemusí vždy súhlasiť. Možno len niekedy nemá chuť diskutovať s idiotmi.
Obrázok užívateľa
helbo
 
Príspevky: 351
Registrovaný: 23 Jún 2011, 13:32
Bydlisko: Nitra/BA/DK
Dal Ďakujem: 88 x
Dostal Ďakujem: 227 x

Re: Domáci chleba

Poslaťod Kelko » 19 Mar 2013, 11:12

ja som robieval zemiakovy :roll: ............ale :yees: skúsim tvoj recept
Až vyjde slunce vyžažíme
a pozor...Les je sviňa
Obrázok užívateľa
Kelko
 
Príspevky: 310
Registrovaný: 19 Feb 2012, 13:06
Bydlisko: Košice "východná konfederácia"
Dal Ďakujem: 228 x
Dostal Ďakujem: 368 x

Re: Domáci chleba

Poslaťod helbo » 19 Mar 2013, 11:14

No ani pri zemiakovom by ti to nemalo spravit. Dolezite je tam dat, ale vareny zemiak. V prvom prispevku je ten tmavsi zemiakovy.
Kto mlčí, nemusí vždy súhlasiť. Možno len niekedy nemá chuť diskutovať s idiotmi.
Obrázok užívateľa
helbo
 
Príspevky: 351
Registrovaný: 23 Jún 2011, 13:32
Bydlisko: Nitra/BA/DK
Dal Ďakujem: 88 x
Dostal Ďakujem: 227 x

Re: Domáci chleba

Poslaťod Legil » 19 Mar 2013, 11:30

Ak sa ti chlieb pri pečení prepadáva, tak máš buď nedostatočné množstvo múky, alebo priveľké množstvo vody. Môže to spôsobovať aj príliš teplá voda alebo priveľké množstvo droždia.
Priznávam, že to nemám z vlastnej hlavy, ale múdrej knižky čo som dostal k domácej pekárničke na chlieb.
Nechoď tam, kam vedie cesta ...
... namiesto toho choď tam, kde žiadna nieje a zanechaj stopu.
Obrázok užívateľa
Legil
Moderátor
 
Príspevky: 349
Registrovaný: 28 Júl 2011, 12:14
Bydlisko: 科希策 , Slovensko
Dal Ďakujem: 108 x
Dostal Ďakujem: 304 x

Re: Domáci chleba

Poslaťod Pája » 19 Mar 2013, 21:18

Přesunuto do vhodnější sekce. Bude to víc vidět. ;-)
Kráčím, tedy jsem.
Fail again, fail better. (S. Beckett)

Blog Lesní želvy
Facebook
Obrázok užívateľa
Pája
Amazonka
 
Príspevky: 1140
Registrovaný: 05 Júl 2010, 20:13
Bydlisko: Morava
Dal Ďakujem: 938 x
Dostal Ďakujem: 1241 x

Re: Domáci chleba

Poslaťod mihal » 20 Mar 2013, 01:41

kelko, malo muky. teplotou to byt nemoze ruru hicujem na 250 a peciem ho tam pokym nechyti farbu, potom stiahnem na 170 a dopekam cca 40minut.
inak pouzivam len celozrnnu muku raznu do toho trocku spaldovej. hladka muka sa tam dostava pocas dalsieho spracovavania tak tiez tam nejaka je. zemiakov davam aj 5-6. ocot, oliv olej, sol, kvasnice podla toho aky je velky. prepracovavam dokial riadne nedrzi tvar. vodou potieram ja pocas pecenia tak 4-5krat.
suchy nieje ani po tyzdni. cast cesta odoberiem a upeciem chlebik o velkosti zemle , pletienky alebo bagety na desiatu :)
mihal
 
Príspevky: 227
Registrovaný: 15 Nov 2011, 16:35
Bydlisko: bratislava
Dal Ďakujem: 2 x
Dostal Ďakujem: 17 x

Re: Domáci chleba

Poslaťod sally » 20 Mar 2013, 09:32

Tak sa vďaka Helbovi konečne aj mne zadarilo. :yees: Chlebík chutí veľmi dobre a viem, z čoho je upečený. No mal som dať o trocha viac soli, je dosť sladký. Najbližšie vyskúšam aj špaldovú múku. :) Ešte raz vďaka autorovi receptu.
Prílohy
IMG_20130320_083007.jpg
IMG_20130320_082953.jpg
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1390
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 172 x
Dostal Ďakujem: 327 x

Re: Domáci chleba

Poslaťod quaxo » 20 Mar 2013, 10:43

A dalsi vyborny recept ktory si mozete vyskusat, pracovne nazvem blbuvzdorny chlieb.
Netreba kvasok, ani ho nechavat nakysnut v teple, len hodit do chladnicky, oddychnut a upiect.
Dolezite je jedine dodrzat mnozstva a casy pokial mozno co najpresnejsie.

200g raznej muky
200g spaldovej muky
200g spaldovej celozrnej
200g psenicnej
3 c. lyzicky soli
3 stipky kyseliny askorbovej
2 hrste slnecnicovych semien
2 hrste sezamu
2 hrste lanovych semien
1/2 balicku cerstveho drozdia (pripadne 1 sacok suseneho)
1 lyzicka medu
640 ml vlaznej vody

ak pouzivate cerstve drozdie, tak ho najprv dobre rozpracujte s medom.

Vsetky prisady do jednej misy, zaliat vodou a rozpracovat kym nie su vidiet ziadne suche miesta. Misu zakryjete potravinouvou foliou a na 12 hodin do chladnicky.
Po vybrati z chladnicky 2-3 hodiny nechat oddychnut pri izbovej teplote.
Rozlozite cesto na pomucenu plochu a zlozite ho ho nasledovne:
Zlava a sprava ho prelozit az k stredu, a potom aj zospodu a zvrchu. takze ako keby ste papier skladali. Vznikne tak relativne symetricky tvar bochnika. Polozite cele poprasene cesto do pekaca vylozeneho papierom an pecenie a peciete:
7 minut pri 250 stupnoch s prikrytym pekacom
35 minut pri 230 stupnoch s prikrytym pekacom
15 minut pri 230 stupnoch - odstranite pokrievku pekacu a nechate ho dopiect / chytit peknu farbu.

Nechat vychladnut a posmakovat si.
Je to velmi jednoduche. Mozete mat napriklad aj predpripravenu zmes a vzdy vecer dat do chladnicky a na druhy den upiect. Prirodzene semienka aj druhy muky je mozne variovat. Mozete donho napriklad pridavat vlasske orechy. Je to vyborne potom. My doma pouzivame skoro len celozrne muky.

Dobru chut.
Obrázok užívateľa
quaxo
 
Príspevky: 69
Registrovaný: 12 Mar 2012, 17:06
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 99 x
Dostal Ďakujem: 33 x

Re: Domáci chleba

Poslaťod helbo » 20 Mar 2013, 15:17

Doplnil som pár fotiek, aby mali ľudia predstavu, že koľko toho je z polky kvasníc. :camp:
to matúš: :yees:
Kto mlčí, nemusí vždy súhlasiť. Možno len niekedy nemá chuť diskutovať s idiotmi.
Obrázok užívateľa
helbo
 
Príspevky: 351
Registrovaný: 23 Jún 2011, 13:32
Bydlisko: Nitra/BA/DK
Dal Ďakujem: 88 x
Dostal Ďakujem: 227 x

Re: Domáci chleba

Poslaťod Rio » 20 Mar 2013, 20:33

Cesto pouzivam podobne, akurat davam semiacka slnecnice, tekvice, drteny lan, razca. Nerobim chleba ale rozky, ktore peciem 40 min pri 200 C. Do drozdia pridavam zitny kvasok. Tetaz uz ine pecivo nekupujeme. Aspon viema, co do chleba dam, to si aj sezerem. A bez konzervantov :yees:
"Nie sú to vrcholy hôr, čo zdolávame, sme to my sami"
Obrázok užívateľa
Rio
 
Príspevky: 35
Registrovaný: 27 Jún 2012, 19:45
Bydlisko: Martin
Dal Ďakujem: 32 x
Dostal Ďakujem: 18 x

Ďalší

Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť