Odporúčame najlacnejšie PZP online - uzavripzp.sk a Peniazomat

Žaluďová múka

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

Žaluďová múka

Poslaťod kuny » 08 Dec 2013, 23:33

Túto múku používali starí Slovania, ale aj iné národy. Dokonca ju ľudia používali aj v čase nedostatku potravín spôsobených vojnami. Múka je výživnejšia ako klasická rafinovaná biela múka. Obsahuje viacej minerálnych látok, predovšetkým sodík 17mg/kg, draslík 4500mg/kg, fosfor 730mg/kg,vápník 740mg/kg, horčík 340mg/kg. Ďalej obsahuje vlákninu 16,8%, bielkoviny 4,1%, nenasytené mastné kyseliny 5,1%, minerálne soli 1,2%, sacharidy 72,8%.

Veľkou nevýhodou je, že žalude, z ktorých sa múka vyrába obsahujú veľké množstvo kyseliny trieslovej (tanínu), ktorá zapríčiňuje ich horkastú chuť.

Postup získavania múky:

1. Nazbierame si žalude v množstve, ktoré potrebujeme (ja som zvolil len malé množstvo na experiment). Vyberáme si väčšie kusy, ktoré s pokiaľ možno suché a čisté. Špinavé kusy, váľajúce sa v blate budú skorej plesnivieť.
2. Žalude očistíme. Ja som ich rezal na polovice a potom som žalude vylúpol zo šupky. Zlé alebo červivé kusy pozahadzujeme alebo orežeme.
3. Žalude rozrežeme aspoň na osminy. Lepšie je na menšie kúsky, aby sa skorej a lepšie vylúhovali. Z veľmi malých kúskov sa bude zasa zle odstraňovať voda pri lúhovaní.
4. Žalude ponoríme do vody. Na jeden diel žaluďov dáme aspoň 5 dielov vody. Vodu meníme jeden až tri krát za deň, podľa možností. Celková doba lúhovania je 2 až 5 dní. Ja som lúhoval štyri dni, pričom som vodu menil ráno a večer. Voda bude zo začiatku vplyvom uvoľňovania trieslovín dosť hnednúť. Ku koncu lúhovania už bude bledšia.
5. Žalude dáme do čistej vody v podiele minimálne 1:5 a povaríme asi 20 minút. Týmto z nich ešte naposledy odstránime triesloviny, ale zároveň zničíme baktérie a huby, ktoré by pri sušení spôsobili plesne (mne minulý rok pri sušení splesniveli a celé som to mohol vyhodiť).
6. Žalude dáme sušiť. Ja som sušenie urýchlil na kachliach, aby som nedopadol ako minulý rok. (Niekto žalude najprv rozomelie na mlynčeku na mäso a až potom usuší.)
7. Usušené žalude rozdrvíme v mažiari na múku. Čím jemnejšie, tým lepšie. (Niekto žalude namelie na mlynčeku na orechy, ale tým získa dosť hrubú múku.)
8. Z pripravenej múky zarobíme cesto. Keďže žaluďová múka neobsahuje lepok,– nelepí = nedrží po kope. Je nutné do nej pridať trochu polohrubej múky. Na tri lyžice žaluďovej asi jednu lyžicu pšeničnej.
9. Z cesta spravíme hrubšie malé placky, ktoré upečieme na panvici s olejom, alebo na kameni. Alebo múku pridáme do chleba atď...
10. Placky chutia trochu po orechoch, prípadne sú ešte trochu horkasté. Ja som si ich natrel domácim džemom podľa receptu Jaroslava Foglara a boli dobré.
Prílohy
7.jpg
6.jpg
Hnedá voda od trieslovín.
5.jpg
Urýchlenie sušenia na kachliach.
4.jpg
3.jpg
Do cesta treba pridať normálnu múku, aby cesto držalo po kope.
2.jpg
1.jpg
S džemom chutia dobre
Príroda má len jedného nepriateľa.
Vývoj z nás robí ľudí, jeho zneužitím sa stávame opäť zvieratami.
kuny
 
Príspevky: 88
Registrovaný: 10 Feb 2012, 08:21
Bydlisko: rodený Malačan/ teraz TT
Dal Ďakujem: 218 x
Dostal Ďakujem: 171 x

Re: Žaluďová múka

Poslaťod SKW » 08 Dec 2013, 23:49

Výborný príspevok! =D> máš karmu +1
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 940
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 630 x
Dostal Ďakujem: 1454 x

Re: Žaluďová múka

Poslaťod macmatej » 10 Dec 2013, 10:23

Vyborny recept. Este doplnim, ze na urychlenie vyplavovania taninu z velkeho mnostva zaludov, vlozime zalude do potoka.
Obrázok užívateľa
macmatej
 
Príspevky: 803
Registrovaný: 02 Apr 2011, 22:00
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 404 x
Dostal Ďakujem: 585 x

Re: Žaluďová múka

Poslaťod juraj1974 » 10 Dec 2013, 12:46

macmatej píše:Vyborny recept. Este doplnim, ze na urychlenie vyplavovania taninu z velkeho mnostva zaludov, vlozime zalude do potoka.


Ja tiez doplnim. Mal som rozpisany report o vyrobe tejto muky ale Kuny na predbehol. Moje luhovanie prebiehalo.... a nesmejte sa v domacich podmienkach a to v splachovaci WC... :lol:
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1498
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 777 x
Dostal Ďakujem: 816 x

Re: Žaluďová múka

Poslaťod 72janik » 10 Dec 2013, 22:11

juraj1974 píše: a nesmejte sa v domacich podmienkach a to v splachovaci WC... :lol:

maximálne pravidelná výmena vody... :-D
Múdry sa veľa naučí od nepriateľa, hlupák však nič od priateľa.
Obrázok užívateľa
72janik
 
Príspevky: 336
Registrovaný: 31 Dec 2011, 22:52
Bydlisko: Martin
Dal Ďakujem: 325 x
Dostal Ďakujem: 263 x

Re: Žaluďová múka

Poslaťod stormmast3r » 10 Dec 2013, 23:25

kolko trvala ta wc preplachova kúra?
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 671
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 67 x

Re: Žaluďová múka

Poslaťod juraj1974 » 11 Dec 2013, 09:21

Na poziadanie doplnam.
Ono postup je zhruba ten isty. Ja som daval dolu aj tu vrstvu co je na jadrach a inak vsetko je to iste. V tej supke je dost trieslovin a je lepsie ju pracne osupat, luhovanie trva kratsie. V tej nadrzke po troch dnoch to uz tak neni citit drevinou..
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1498
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 777 x
Dostal Ďakujem: 816 x

Re: Žaluďová múka

Poslaťod 0uje » 24 Jan 2014, 22:02

Přidávám recept co jsme použivali předloni my:
1. žaludy vyloupat, vyndat červy a požerky, plesnivé zahodit

2. rozdělit na osminy

3. několikrát (3x-4x-až víckrát podle druhu žaludů - zimní víckrát) povařit ve vodě, vždy po vaření propláchnout a vyměnit vodu.

4. Vyvařenými kousky žaludů pokrýt plochý talíř a na pár minut vložit do mikrovlnky (vyplatí se cca po půl minutě otevřít dvířka a vyvětrat odpařenou vodu)

5. Upražené žaludy nechat na novinách doschnout (týden, čtrnáct dní)

6. Na mlýnku na mák umlet mouku - jde to z tuha, upražené žaludy jsou tvrdý jak štolberk
0uje
 
Príspevky: 2
Registrovaný: 24 Jan 2014, 17:29
Bydlisko: Štatl
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Žaluďová múka

Poslaťod opossum » 17 Okt 2014, 20:22

mám otázku: môžu byť aj žalude z duba cerového? Má niekto skúsenosť?
opossum
 
Príspevky: 349
Registrovaný: 20 Sep 2012, 14:19
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 13 x
Dostal Ďakujem: 148 x

Re: Žaluďová múka

Poslaťod opossum » 08 Dec 2014, 15:19

tak som si namlel múku zo žaluďa cerového. Bola to riadna fuška, vysušené žalude tvrdé ako kameň...Urobil som z nej niečo ako fašírky (žaluďová múka, 1 vajce, trocha polohrubej múky, nakrájaná cubuľa a chilli korenie). Dnes som ju pridal do zemiakových placiek. No, musím poznamenať, že výroba je dosť pracná, keby som sa mal takto živiť, tak asi umriem od hladu :D
opossum
 
Príspevky: 349
Registrovaný: 20 Sep 2012, 14:19
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 13 x
Dostal Ďakujem: 148 x

Re: Žaluďová múka

Poslaťod Hrom » 15 Jan 2015, 08:32

Kdyby chtěl ještě někdo experimentovat se žaludy. Kdysi jsem četl tento postup, který mi připadá dosti efektivní. Čerstvé žaludy rozdrtit a v plátěném sáčku nechat louhovat v čistém potoce. Otázkou je, kde dnes najít čistý potok - stejný problém jako s pitnou vodou.
Ten postup co uváděl Kuny jsem před léty také zkoušel a dospěl k názoru, že energie spotřebovaná na výrobu mouky bude asi větší, než ta kterou z ní získám.
Takže žaludy asi budou jedlé, ale musí se nechat přefiltrovat přes prase. Tím nechci nikterak zlehčovat pokusy o přežití jen s rostlinnou stravou. Když nebude prase, tak budu také hryzat žaludy. Otázkou je co to bude dělat s organismem zatíženým velkým množstvím třísla ze žaludů.
Obrázok
WOODCRAFT IS LIFECRAFT!
Obrázok užívateľa
Hrom
 
Príspevky: 66
Registrovaný: 04 Dec 2012, 10:08
Bydlisko: Český Krumlov
Dal Ďakujem: 93 x
Dostal Ďakujem: 131 x


Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť