Stránka 4 z 10

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 12 Máj 2012, 21:46
od Chesus
ešte k tým kvetom agátu... zvyknú v nich byť zalezené také malé čierne chrobáky, ktoré si na prvý pohľad len tak nevšimnete a niekedy ich je plný strapec, bohužial som na to prišiel docela neskoro, ale čo, to predsa patrí k bushcraftu a sú to bielkoviny naviac, no nie? :D

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 13 Máj 2012, 09:51
od mihal
bear grylls by povedal ze ma kvety v chrobakoch :)

ovesné placky

PoslaťNapísal: 13 Máj 2012, 20:44
od Pája
Horkou vodou spaříme ovesné vločky, necháme namočené, nastrouháme mrkev, nakrájíme cibuli na kostičky, přidáme 1-2 vejce, trochu hladké mouky, okořeníme dle chuti a fantazie (sůl, pepř, bylinky), osmažíme. Všechna množství dle potřeby a oka. Tak, aby vzniklo těstíčko.

převzato z
Kód: Vybrať všetko
http://www.poddracimkamenem.cz/blog/?page=4

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 16 Máj 2012, 17:04
od 72janik
Na oleji do zlata upražiť cibuľku. Za hrsť na rezance nasekanych listov zo skorocela pridáme k cibuľke a pražíme spolu aspoň 10 minút. samozrejme soľ a korenie podľa chuti. Zmes má vynikajúcu orieškovú chuť a je vhodná napr do banoku. Naozaj vynikajúce. Mňam. :camp:

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 16 Máj 2012, 19:35
od sally
Dnes som skúsil robiť Nekvasenú medovinu

Do 1,5l vody dáme cca 400g medu. Zmes varíme (nenecháme vrieť!) a odoberáme penu (tú vyhodíme - vraj sa dá ešte nejak zužitkovať, no neviem ako). Keď už ďalšia pena nevzniká, zmes prelejeme do sklenenej nádoby, pridáme korenie (škorica v celku, klinčeky, čierne korenie, anýz, borievka, trocha nastrúhaného muškátového orieška), zamiešame, zavrieme a necháme tak.

Teraz mi to odpočíva pod stolom, usádza sa kal.

Potom pridáme alkohol (ideálne kvalitná vodka) - nariedime na požadovanú koncentráciu.

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 02 Jún 2012, 13:49
od stormmast3r
Robil už niekto mätový sirup? Prípadne nejaký iný bylinkovy.

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 02 Jún 2012, 17:24
od 72janik
Skús toto:http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=5579
Ešte som neskusil, ale vyzerá to jednoducho.

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 02 Jún 2012, 17:38
od Legil
... detom sme robili skorocelovy sirup proti kaslu - fakt pomahal
len skorocel, cukor, skorocel, cukor ... a nechat na tmavom chladnom mieste postat a potom to pusti stavu a pri kasli sa podava po lyzicke.
to iste sa da aj s podbelom aj ten sme na detoch skusali a aj ten pomahal :yees:

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 04 Jún 2012, 00:01
od Kapo
sally píše:Dnes som skúsil robiť Nekvasenú medovinu

Do 1,5l vody dáme cca 400g medu. Zmes varíme (nenecháme vrieť!) a odoberáme penu (tú vyhodíme - vraj sa dá ešte nejak zužitkovať, no neviem ako). Keď už ďalšia pena nevzniká, zmes prelejeme do sklenenej nádoby, pridáme korenie (škorica v celku, klinčeky, čierne korenie, anýz, borievka, trocha nastrúhaného muškátového orieška), zamiešame, zavrieme a necháme tak.

Teraz mi to odpočíva pod stolom, usádza sa kal.

Potom pridáme alkohol (ideálne kvalitná vodka) - nariedime na požadovanú koncentráciu.


Tak toto robí aj vela ščeláróf. Uplne najlepšie je pri stáčaní medu zostaté viečka zo zvyškom medu zaliať pálenkou /najlepší je calvados-jabĺčkovica, alebo režné-whisky/
Viečka obsahujú panenský vosk a aj propolis. To dodáva lepšiu a zaujímavejšiu arómu. Taktiež to má blahodárnejšie účinky. :mrgreen:

Prevárať netreba. Zničí sa tak všetko zdravé. My to ani nenechávame vyčíriť. Pred použitím zatrepať a je to aj tak výborné.

Med sa zahrieva a zbiera pena hlavne pri výrobe kvasenej medovine. Sú to vyzrážané bielkoviny, ktoré pri kvasenej medovine začnú zahnívať a medovina tak začne páchuť, ako zdechlé myši.
:wink:

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 23 Jún 2012, 05:53
od keres
Nazdar! Snáď sa to sem hodí. Torta pre chlapa chlieb,šunka vlašák syr a pár pív kvôli fantázii :mrgreen: Kamarát bol nadšený a torta zmizla behom pár minút.

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 20 Aug 2012, 20:50
od Chameleon_sk
Ahojte,

narazil som na zaujimavy Youtube kanal uzivatela Jas Townsend.
V jeho zbierke videi ohladom zitia bytia v 18 storoci najdete aj par receptov

tu je odkaz: http://www.youtube.com/user/jastownsendandson/videos

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 20 Sep 2012, 11:32
od Chesus
Boli tu na prvej stránke spomínané žalude a spôsob odstránenia trieslovín, tj. namáčať 2 až 3 dni a meniť denne vodu. Tak som to aj úspešne robil, akorát som vodu menil aj 2krát trikrát za deň, no chcem sa spýtať, neexistuje aj nejaký rýchlejší spôsob? Predsa len, 2 až 3 dni, doma v pohode ale v prírode troška moc :) Skúšal som ich aj pražiť na sucho len tak bez namáčania a pripadalo mi to, akoby sa chuť triesloviny oslabila, no aj tak ju bolo cítiť

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 20 Sep 2012, 11:52
od juraj1974
Ver ze ta chut je nie moc boh vie co.... :vom: Tie triesla su aj po vareni (este väcsie) a aj po peceni na sucho stale... Je to ako nudzovka ktora ti dokaze celkom slusne stiahnut ritny otvor.. :mrgreen:
mocit mocit a znovu mocit (nie vsak na zalude zaludom...) aby to malo neutralnu chut... :camp:

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 22 Sep 2012, 21:31
od Chesus
Nakoniec som sa dopátral k tomu ako ten proces urýchliť, treba žalude veľakrát prevariť a vodu pri tom často vymieňať. Prevaril som to tak osemkrát, trocha nechal preschnúť a upražil na sucho a... fakt nič moc teda :D druhú várku som ale upražil na troške oleja, poriadne do chrumkava, pekne ich osolil, okorenil čiernym korením a gulášovím korením (iné som pri sebe nemal) a ono to nebolo vôbec zlé, vtedy mi to už celkom chutilo, ale tak babračka s tým je... ale lepšie než čakať 3 dni. Skúšal som pred pár dňami aj bez namáčania rovno na sucho opražiť a nebolo to zlé (na núdzovku), aj keď pravda, bol som hladný ako vlk a naviac sa mi pripiekli tak sa chuť trieslovín asi z časti vypálila. A zatial na to nedoplatil ešte žiaden z mojich otvorov :D

Re: RECEPTY

PoslaťNapísal: 07 Apr 2013, 16:28
od Lachy
recept na Poľský Bigoš

Suroviny pre 6 osôb:
• 2 kg čerstvej bielej kapusty
• 2 kg kyslej kapusty
• 500 g bravčového mäsa alebo diviny
• 250 g klobásy
• 250 g slaniny
• 250 g sušených slivák
• 250 g cibule
• 100 g lesných húb (sušených alebo čerstvých)
• červené suché víno
• bobkový list
• čierne korenie vcelku
• soľ
• fazuľa v kozerve
Príprava:

Obe kapusty nadrobno nakrájame, premiešame s čiernym korením, soľou, s jednou časťou húb a bobkovým listom a dusíme až do mäkka, približne 2 hodiny.
Na kocky nakrájanú slaninu opečieme na panvici, pridáme k nej aj nakrájanú cibuľu, mäso a klobásu.
Z udusenej kapusty zlejeme nadmernú vodu a pridáme k nej všetko mäso aj s cibuľou a zvyšným tukom.
Ku kapuste ďalej primiešame slivky a dusíme (čím dlhšie tým lepšia chuť). Počas dusenia môžeme priebežne podlievať mäso s kapustou červeným vínom.
Pred koncom pridáme fazuľu.
Tradičný poľský Bigos má mať hustejšiu konzistenciu, než je konzistencia polievok, má byť tiež jemne pikantný a zľahka kyslo-sladký.

je to naozaj energetická bomba.
ak sa veci skomplikujú a denná trasa potrvá 10-12 hodín, večer to stačí zohriať na ohni a doplníte stratené kilojouly. -odskúšané na otcovej koži :mrgreen:
neoplatí sa to variť v teréne pretože pretože príprava trvá 4-5 hodín, kým to všetko zmäkne -ideálne je to navariť doma a zavariť do 7dcl fliaš.