recept na Poľský Bigoš
Suroviny pre 6 osôb:
• 2 kg čerstvej bielej kapusty
• 2 kg kyslej kapusty
• 500 g bravčového mäsa alebo diviny
• 250 g klobásy
• 250 g slaniny
• 250 g sušených slivák
• 250 g cibule
• 100 g lesných húb (sušených alebo čerstvých)
• červené suché víno
• bobkový list
• čierne korenie vcelku
• soľ
• fazuľa v kozerve
Príprava:
Obe kapusty nadrobno nakrájame, premiešame s čiernym korením, soľou, s jednou časťou húb a bobkovým listom a dusíme až do mäkka, približne 2 hodiny.
Na kocky nakrájanú slaninu opečieme na panvici, pridáme k nej aj nakrájanú cibuľu, mäso a klobásu.
Z udusenej kapusty zlejeme nadmernú vodu a pridáme k nej všetko mäso aj s cibuľou a zvyšným tukom.
Ku kapuste ďalej primiešame slivky a dusíme (čím dlhšie tým lepšia chuť). Počas dusenia môžeme priebežne podlievať mäso s kapustou červeným vínom.
Pred koncom pridáme fazuľu.
Tradičný poľský Bigos má mať hustejšiu konzistenciu, než je konzistencia polievok, má byť tiež jemne pikantný a zľahka kyslo-sladký.
je to naozaj energetická bomba.
ak sa veci skomplikujú a denná trasa potrvá 10-12 hodín, večer to stačí zohriať na ohni a doplníte stratené kilojouly. -odskúšané na otcovej koži
neoplatí sa to variť v teréne pretože pretože príprava trvá 4-5 hodín, kým to všetko zmäkne -ideálne je to navariť doma a zavariť do 7dcl fliaš.