Odporúčame najlacnejšie PZP online - uzavripzp.sk a Peniazomat

RECEPTY

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

Re: RECEPTY

Poslaťod Kelko » 07 Apr 2013, 17:08

Znie to dobre... ale pokiaľ to chceš variť čo len tri hodiny tak maš z toho rozvarenu kašu...za hodinu to musí byť uvarene :roll:
Až vyjde slunce vyžažíme
a pozor...Les je sviňa
Obrázok užívateľa
Kelko
 
Príspevky: 310
Registrovaný: 19 Feb 2012, 13:06
Bydlisko: Košice "východná konfederácia"
Dal Ďakujem: 227 x
Dostal Ďakujem: 368 x

Re: RECEPTY

Poslaťod Lachy » 07 Apr 2013, 18:30

Vyskúšaš uvidíš :D
len kapusta sa dusila 2hod. potom kým zmäkla divina
Dnes sme to začali variť o 10;15 a o 15;00 sme už jedli
(ku starému kontu "B-Boy" už nemám prístup tak som založil nové konto)
Obrázok užívateľa
Lachy
 
Príspevky: 51
Registrovaný: 07 Jan 2013, 17:01
Bydlisko: veľká lodina
Dal Ďakujem: 25 x
Dostal Ďakujem: 57 x

Re: RECEPTY

Poslaťod juraj1974 » 18 Jan 2014, 16:08

Dnes som mal naladu na kuchtenie. Dnes prisla na rad huspenina. Po dlllllhom case som dostal chut a tak prisla na rad realizacia. Na huspeninu som pouzil jedno predne koleno a jedno zadne udene. Paprcky presehnute po dlzke na polovicku a koze.

Obrázok

Neudene koleno malo asi kilo udene cca 1,4 a koze mali cca pol kila. Paprcky boli styri. Robim to tak ze ako prve dam dam varit len maso a necham to pomaly priviest do varu kym sa vytvori pena. Penu zoberiem a este chvilu necham varit.

Obrázok
Obrázok

Po zobrati peny tzv. šuminy vyberiem maso a vodu zlejem. Maso oplachnem v studenej vode a opat vlozim do hrnca a zalejem vodou az po okraj. Ja som pouzil 9 litr. hrniec kde mi voslo 4,5 litra vody.

Obrázok
Obrázok

po cca 2 hodinach varenia na malom ohni pridam koreniny ako cierne korenie nove korenie bobkovy list sol a tri chili papricky. Dal som este cibulu a 4 ks cesnaku a pomaly varil dalej.

Obrázok


Po asi 5 hodinach celkoveho varenia vyberiem maso a vyvar cez sitko zlejem. Oberiem maso a to maso co chcem dat dam do misiek. Na spodok misiek dam stipku cervenej papriky a na platky nakrajany cesnak. Na to uz len kusky masa a vsetko to zalejem vyvarom.

Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok

Po naplneni misiek dame vsetko na chladne miesto vychladnut a posuvat hodiny ocami aby to uz bolo studene a mohli sme okostovat tuto dobrotu nasich starych mam.

Dubru chut.. :wink:

Obrázok
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1498
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 776 x
Dostal Ďakujem: 814 x

Re: RECEPTY

Poslaťod macakv » 19 Jan 2014, 08:29

Juraj tak ze ty varis kolena a paprcky zvlast a v druhej vode spolu aj s kozami?tak mam tomu rozumiet?(zeleninu nedavas vobec?)...lebo ja to vsetko varim spolu a prvu vodu nezlievam,iba zberam priebezne penu a mast.
Nič nieje nemožné.
Obrázok užívateľa
macakv
 
Príspevky: 365
Registrovaný: 03 Júl 2011, 20:45
Bydlisko: Nitriansky kraj.
Dal Ďakujem: 306 x
Dostal Ďakujem: 431 x

Re: RECEPTY

Poslaťod juraj1974 » 19 Jan 2014, 21:11

Vsetko som varil spolu. Prvu vodu vylievam. Zeleninu nedavam. Teda davam len cibulu a cesnak ako som pisal v cca polke varenia v druhej vode.
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1498
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 776 x
Dostal Ďakujem: 814 x

Re: RECEPTY

Poslaťod stormmast3r » 22 Jan 2014, 01:08

S chalanmi na intraku sme si dnes pripravili takúto lakocinku:
V jednom nemenovanom obchodnom reťazci sme vykupili všetky syry, ktorým končila záruka a pustili sa do kuchtenia.
Ingrediencie:
12ks menších 80g hermelinov,
300g goudy,
300g mozzarely,
2 hlavičky cesnaku,
4ks stredne velkých cibuli,
cca 1 liter slnečnicového oleja.
zmes korenin podľa chuti, my sme použili soľ, sladku a štiplavu papriku, čili, rozmarin, oregano, bazalku, kmin, farebne korenie a bobkovy list.

Postup prace:
Do misky pretlačíme niekoľko strúčikov cesnaku, pridáme obľúbene koreniny a prilejeme trocha oleja. Vymiešame do stredne hustej kašičky. Goudu a mozzarelu nakrájame na menšie kocky, cca 2x2 cm, hermeliny rozrežeme po dlžke. Rozrezané hermeliny natrieme z vnútornej strany koreniacou kašičkou a naspať zlepime. Následne ich rozrežeme na štvrťky a každú štvrťku zafixujeme špáradlom. Kocky goudy a mozzarely môžme tiež okoreniť zvyšnou kašičkou.

Do pripravenej nádoby dáme na spodok niekoľko koliesok cibuľe, pár stručikov cesnaku, bobkovy list, celu čili papričku a cele farebné korenie. Na to navrstvíme jednotlive syry. Občas prihodíme koliesko cibule alebo stručik cesnaku. Vrchnu vrstu dáme rovnaku ako spodnú. Následne to celé zalejeme olejom, tak aby olej prikryl celú masu. Poriadne zatrasieme aby vyplnil všetky vzduchové bubliny.

Hotový produkt odložime na tmavé a chladné miesto odstáť aspoň 5 dni. Konzumujeme s pivom a pečivom. Celá táto várka zaťažila naš študentský rozpočet sumou asi 15€.
Prílohy
1531579_934128203341388_1760382085_n.jpg
Naposledy upravil stormmast3r dňa 23 Jan 2014, 09:43, celkovo upravené 1
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 671
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 67 x

Re: RECEPTY

Poslaťod Majo » 22 Jan 2014, 22:04

Otázka na stormmaste3ra:
Ako treba rezať ten hermelín po dĺžke keď je okrúhly?

A okrem iného, po slovensky sa píše miska, nie myska :?
Povraz sa nedá tlačiť, len ťahať.
Obrázok užívateľa
Majo
Moderátor
 
Príspevky: 113
Registrovaný: 07 Jún 2013, 09:41
Bydlisko: Zilina
Dal Ďakujem: 452 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: RECEPTY

Poslaťod stormmast3r » 23 Jan 2014, 09:50

Normalne nožom, použil som opinel :P Rez vedieme stredom bochnička tak, aby nám vznikli dva tenšie kruhy.
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 671
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 67 x

Re: RECEPTY

Poslaťod 72janik » 28 Apr 2014, 06:22

Snáď to niekomu pomôže pri tvorbe vlastných receptou:-)
Prílohy
bylinky.png
Múdry sa veľa naučí od nepriateľa, hlupák však nič od priateľa.
Obrázok užívateľa
72janik
 
Príspevky: 335
Registrovaný: 31 Dec 2011, 22:52
Bydlisko: Martin
Dal Ďakujem: 325 x
Dostal Ďakujem: 261 x

Re: RECEPTY

Poslaťod rkw » 28 Apr 2014, 16:48

zajac na divoko :
Potrebujeme : 1x zajac, 2 az 3 jablka (podla velkosti) , cesnak 4 struciky, slanina (dobre ked je udena) , cucoriedkovy kompot, brusnice, huby (sampiony,dubaky) hliva ustricova (odporucam) , sol , cierne cele , aj mlete , tymian , rozmarin

Postup: zajaca nakrajame : oddelime predne nohy , stehna (aj v kolennom klbe) a chrbticu na mensie casti (najlepsie medzi stavcom) , pod zajaca pookladame do jenskej (zapekacej nadoby) slaninu nakrajanu na pasiky ... ak vidime ze je malo mastna podlejeme olejem , na to poukladame zajaca , samozrejme osolime a okorenime , na zajaca pridame kompot cucoriedkovy , slaninku a jablka , cesnak, hribiky ,brusnice - mozme to aj premiesat : lepsie sa spoja chute . Vlozime do truby na 150-160 stupnom na asi 2 hodiny . Dobru chut :camp:
život je ako bomboniera nikdy nevieš co ochutnáš
Forest Gump
Obrázok užívateľa
rkw
 
Príspevky: 479
Registrovaný: 17 Feb 2012, 17:10
Bydlisko: Nesvady
Dal Ďakujem: 386 x
Dostal Ďakujem: 236 x

Re: RECEPTY

Poslaťod juraj1974 » 10 Jún 2014, 19:40

Zacnem hribovo. Zacali rast uz plavky ktore povazujem za nedocenene hriby medzi beznymi hubarmi. Tieto pochutiny su podla mna bezne upotrebitelne aj v lesnych podmienkach napr. na rozpalenom kameni v ohnisku.

Za obet padli cerstve plavky mandlove. Ocistene huby pokvapkame citronom a nasledne pridam korenie a sol. Nesetrim nicim. Korenie moze byt bud cierne alebo z kazder farby podla chuti. Na rozpalenu suchu panvicu poukladam huby hore lupenmi a ked zacne v nich vriet stava prikryjem ich pokrievkou. Chvilku sa to podusi a je hotovo. Podavam to na chlebik. Zelam dobre oko a dobru chut.. :wink:
Strucny fotoreport:
Prílohy
P1110997.JPG
P1120001.JPG
P1120003.JPG
P1120004.JPG
P1120006.JPG
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1498
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 776 x
Dostal Ďakujem: 814 x

Re: RECEPTY

Poslaťod Kamarátka » 11 Jún 2014, 20:49

Môžem potvrdiť Juraj, chutná úprava. My tak pripravujeme aj bedle, hlivu a muchotrávku červenkastú, len na tieto huby treba použiť trochu oleja alebo masti, ale naozaj len trochu. Ten nechať rozohriať, doňho šupnúť očistené huby lupeňmi nahor, posoliť, porascovať a popaprikovať. Hliva je trochu tvrdšia, tú podlievame veľmi mierne vodou - tak za dve polievkové lyžice na jednu panvicu. Prikryť, stiahnuť plameň a pomaly robiť. Obracať netreba. Mňam.....
Kamarátka
 
Príspevky: 32
Registrovaný: 14 Dec 2013, 22:57
Bydlisko: TO
Dal Ďakujem: 40 x
Dostal Ďakujem: 63 x

Re: RECEPTY

Poslaťod juraj1974 » 11 Jún 2014, 21:05

presne ako pises. Hliva je podla mna skoda takto pripravovat ale v podstate suhlasim. Aj ja takto isto pripravujem tie hriby o ktorych pises. Vynikne ich podstatna chut. Olej nepouzivam. Na mlade plodnice netreba. Taka muchotravka cervenkasta tak ta je ako ze podla mna TOP pri tomto type pripravy.
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1498
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 776 x
Dostal Ďakujem: 814 x

Re: RECEPTY

Poslaťod sima35 » 05 Júl 2014, 21:39

Lesu zdar, varenie v prirode je super.Ja rano bez kavy ani na krok.Na cely den si zvyknem robit aj hrstku.Postup je jednoduchy.Kupim si Hrstku ,na ruskom varici zohrejem vodu ,nasypem celu krstku pridam korenie mlety pepr,bobkovy list,sol a co najdem v batohu /slaninka,cibulka,cesnacik,atd../,ked najdem nejaku dobrotu/huby/ v lese pridam ju tam.Sem tam pomiesam a varim cca 45 min.Chutne ,jednoduche a zasýti na cely den.Susene figy,datle a ovocie su este lepsie ako varenie.
sima35
 
Príspevky: 7
Registrovaný: 17 Okt 2012, 20:21
Bydlisko: Slovakia
Dal Ďakujem: 9 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: RECEPTY

Poslaťod sima35 » 05 Júl 2014, 21:53

stormmast3r píše:S chalanmi na intraku sme si dnes pripravili takúto lakocinku:
V jednom nemenovanom obchodnom reťazci sme vykupili všetky syry, ktorým končila záruka a pustili sa do kuchtenia.
Ingrediencie:
12ks menších 80g hermelinov,
300g goudy,
300g mozzarely,
2 hlavičky cesnaku,
4ks stredne velkých cibuli,
cca 1 liter slnečnicového oleja.
zmes korenin podľa chuti, my sme použili soľ, sladku a štiplavu papriku, čili, rozmarin, oregano, bazalku, kmin, farebne korenie a bobkovy list.

Postup prace:
Do misky pretlačíme niekoľko strúčikov cesnaku, pridáme obľúbene koreniny a prilejeme trocha oleja. Vymiešame do stredne hustej kašičky. Goudu a mozzarelu nakrájame na menšie kocky, cca 2x2 cm, hermeliny rozrežeme po dlžke. Rozrezané hermeliny natrieme z vnútornej strany koreniacou kašičkou a naspať zlepime. Následne ich rozrežeme na štvrťky a každú štvrťku zafixujeme špáradlom. Kocky goudy a mozzarely môžme tiež okoreniť zvyšnou kašičkou.

Do pripravenej nádoby dáme na spodok niekoľko koliesok cibuľe, pár stručikov cesnaku, bobkovy list, celu čili papričku a cele farebné korenie. Na to navrstvíme jednotlive syry. Občas prihodíme koliesko cibule alebo stručik cesnaku. Vrchnu vrstu dáme rovnaku ako spodnú. Následne to celé zalejeme olejom, tak aby olej prikryl celú masu. Poriadne zatrasieme aby vyplnil všetky vzduchové bubliny.

Hotový produkt odložime na tmavé a chladné miesto odstáť aspoň 5 dni. Konzumujeme s pivom a pečivom. Celá táto várka zaťažila naš študentský rozpočet sumou asi 15€.


Lesu zdar. Vyzera to chutne, vyskusam, diky za recept
sima35
 
Príspevky: 7
Registrovaný: 17 Okt 2012, 20:21
Bydlisko: Slovakia
Dal Ďakujem: 9 x
Dostal Ďakujem: 1 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť