Odporúčame najlacnejšie PZP online - uzavripzp.sk a Peniazomat

konzervy , instantné jedlá , vifóni

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod Borsuk » 18 Júl 2016, 15:23

Juraj rozumiem tomu správne,kuracie mäso si tepelne neupravoval?Len si ho napácoval a potom usušil?
Ako si to pomlel,nešlo to stuha?Tá kombinácia vyzerá moc dobre.
Obrázok užívateľa
Borsuk
 
Príspevky: 121
Registrovaný: 19 Júl 2012, 20:03
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 319 x
Dostal Ďakujem: 119 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod 72janik » 18 Júl 2016, 18:22

Netreba mäso tepelne upraviť. Stačí napacovat podľa vlastnej chute a potom dáš sušiť.. samozrejme musíš pred susenim narezať na tenšie plátky aby to lepšie a rýchlejšie uschlo.. dobre chipsy mäsové.. :mrgreen:
Múdry sa veľa naučí od nepriateľa, hlupák však nič od priateľa.
Obrázok užívateľa
72janik
 
Príspevky: 336
Registrovaný: 31 Dec 2011, 22:52
Bydlisko: Martin
Dal Ďakujem: 325 x
Dostal Ďakujem: 263 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod juraj1974 » 18 Júl 2016, 22:02

Borsuk píše:Juraj rozumiem tomu správne,kuracie mäso si tepelne neupravoval?Len si ho napácoval a potom usušil?
Ako si to pomlel,nešlo to stuha?Tá kombinácia vyzerá moc dobre.


Ano. Ako pise Janik. Maso pred susenim sa tepelne neupravuje. Prvu hodinu susenia sa nastavi teplota na 70-75°C a potom sa susi na 50-55°C. To zaruci likvidaciu vsetkych pripadnych bakterii co by mohli byt v mase. Mlel som na masovom mlynceku ako je vidiet aj na obrazku. Mozno by stacilo aj pokrajat na male kusky ale ja som skusil pomlet to aby vznikla kompaktna hmota.
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1498
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 777 x
Dostal Ďakujem: 816 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod 72janik » 19 Júl 2016, 06:22

Dik Juraj za dobrý nápad. To pomletie je menej piplačky ako s tenkými plátkami.... :yees:
Múdry sa veľa naučí od nepriateľa, hlupák však nič od priateľa.
Obrázok užívateľa
72janik
 
Príspevky: 336
Registrovaný: 31 Dec 2011, 22:52
Bydlisko: Martin
Dal Ďakujem: 325 x
Dostal Ďakujem: 263 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod juraj1974 » 04 Aug 2016, 11:20

Opat som vytiahol susicku. Tento krat z dovodu vyskusania vysusit mäsite rajciny. Ide o pochutku ktoru sa da viacej sposobov. Ja som sa rozhodol nalozit vysusene rajciny do oleja spolu s bylinkami cesnakom a korenim. Vrstvil som nasledovne. Na spodok pohara slo oregano s bazalkou rajciny cesnak a nahrubo podrvene korenie styroch farieb. Potom vetvicka rozmarinu a opakujem vrstvenie. Samozrejme vsetko je podla chuti ako si to kto vysklada. Nasledne sa vsetko zaleje olivovým olejom tak aby polo vsetko ponorene. Odporucam odlozit v prvy tyzden niekde na slnko aby sa pekne prepojili chute. Potom dalsie dva tyzdne niekam do tmy. Je to vhodne ako priloha do salatov ci len ako na chleba a podobne. Tak isto olej je mozne pouzit na rozne účely.
Prílohy
zaciatok susenia.jpg
dosusene.jpg
nalozene v oleji.jpg
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1498
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 777 x
Dostal Ďakujem: 816 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod juraj1974 » 17 Aug 2016, 10:36

Dakujem vsetkym za pozitivne reakcie. Tesim sa ze sa to paci. Mam tu dalsi recept ktory som prehnal susickou. Tentokrat som sa rozhodol dehydrovat hotove jedlo ktore si beravam zo sebou a ktore mnohi z vas co boli so mnu vonku uz mali moznost ochutnat. Vzdy to ale bolo v inej forme ako toto co vam teraz chcem predstavit. Ide o spagety s masom. Je to klasicky recept kde sa uvaria spagety a prida sa mlete maso o ktorom som tu uz niekde pisal. Ono recept a chut je fantasticka ale.... spagety treba varit a maso je v malých sklenených pohároch. Taak ze vaha ako slak aj ked sa jedna porcia zmesti do pohara od detskej vyzivy... Isty cas som sterilizovane maso davkoval do sackov po porciách a vakuoval som to.. aj to bolo riesenie ohladom vahy ale spagety aj tak bolo treba varit. Preto som sa rozhodol experimentovat. Vysusil som hotove jedlo. Výsledok ma prijemne prekvapil. Ide tooo... a aj rovnako chutii.. :wolf:
Prílohy
uvarene spagety.jpg
Spagety po uvareni.. Nemusia sa celko az do maka varit..
maso na spagety.jpg
Zohriate maso z pohara
zaciatok susenia.jpg
po premiesani oboch kompomentov som to rozlozil cele na sito
dosusene.jpg
po 5-tich hodinach susenia
hotova zmes.jpg
V ruke medzi prstami pomrvena zmes po ususeni.
zaliate horucou vodou.jpg
Staci zaliat horúcou vodou
hotove jedlo.jpg
po napucani sa zmes stava rovnako kompaktna ako po uvareni
nabalene spagety.jpg
tato porcia je v podstate pol esusa cestoviny s masom... 95 gramov
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1498
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 777 x
Dostal Ďakujem: 816 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod Gondil » 17 Aug 2016, 14:48

Obdivujem ťa že sa ti s tým chce vôbec hrať. Ja by som na to asi nemal ani nervy ani čas ani chuť. I keď musím priznať že som čumel s otvorenými ústami na to vrecko zosušeného materiálu a neveriacky čítal že to je pol ešusa cestovín :D Mal by si to začať robiť vo väčšom a distribuovať :D
Gondil
 
Príspevky: 160
Registrovaný: 06 Aug 2015, 17:08
Bydlisko: Veľké Zálužie
Dal Ďakujem: 163 x
Dostal Ďakujem: 136 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod juraj1974 » 17 Aug 2016, 15:01

Gondil píše:Obdivujem ťa že sa ti s tým chce vôbec hrať. Ja by som na to asi nemal ani nervy ani čas ani chuť. I keď musím priznať že som čumel s otvorenými ústami na to vrecko zosušeného materiálu a neveriacky čítal že to je pol ešusa cestovín :D Mal by si to začať robiť vo väčšom a distribuovať :D


Dakujeeem.. :wink: Bavia ma taketo prasacinky a vytesujem sa ak sa nieco podari. Postupne sa chcem dopracovat k niecomu takemu ako je Home made MRE.. 8) Samozrejme nevylucujem potom aj rozposielanie vzoriek na testovanie... :camp:
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1498
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 777 x
Dostal Ďakujem: 816 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod atti.hombre » 18 Aug 2016, 07:01

:yees: Jurko len tak ďalej!
Som len obyčajný lesolez !- erdőmászó
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1731
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1387 x
Dostal Ďakujem: 1321 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod juraj1974 » 09 Jan 2017, 12:51

No a mam tu dalsi experiment ktorym chcem dosiahnut taky stav ze sa mi podari nakombinovat denne menu pre pobyt pod stromami a pri nasich tulackach. Ide o dalsiu ingrediencciu pri priprave jedla v susenom stave. Konkretne ide o vyrobeny hovadzi bujon. Je vareny hobadzia hrud a rebra spolu zo zeleninou a koreninami. Varil som vsetko v cca 3 litroch vody a vysledny produkt ma nieco viac ako 250ml hmoty vyraznej chuti bez chemických a iných konzervantov. Momentalne riesim nejaku transportnu formu tejto zmesi. Zistil som ze sa to susit neda a preto ak niekoho napada nieco ine ako ZIP sacek tak sem z napadmi...

Tu je priebeh varenia a vysledny produkt. Varilo sa to 5 hodin...

Chcem len podotknut ze výsledok je taky silny ze jedna kocka bujonu sluzi ako plnohodnotna ochutina instantnej polievky o ktorej som pisal v minulosti v tejto teme. Tak ze staci len susena zelenina a cestoviny zaliat spolu s bujonom a mate domaci vyvar ako od mamicky.. :camp:
Prílohy
IMG_20170107_135736.jpg
Takto to zacalo..
IMG_20170107_141849.jpg
Zaciatok varenia
IMG_20170107_185522.jpg
dovarene spolu zo zeleninou
IMG_20170107_201358.jpg
po vychladnuti
Bujon.jpg
Vysledna hmota
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1498
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 777 x
Dostal Ďakujem: 816 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod Borsuk » 09 Jan 2017, 20:01

Juraj,keď to chceš uchovať v tejto čiste domácej podobe, inú cestu ako zasterilizovať nevidím.
Ja by som to dal do maličkých pohárov od čili alebo kapary a normálne zasterilizoval.
Obrázok užívateľa
Borsuk
 
Príspevky: 121
Registrovaný: 19 Júl 2012, 20:03
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 319 x
Dostal Ďakujem: 119 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod atti.hombre » 09 Jan 2017, 20:18

:D čo tak forma na ľadové kocky do mrazničky?... vrchnák by si už poriešil a uchytil gumičkami
Som len obyčajný lesolez !- erdőmászó
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1731
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1387 x
Dostal Ďakujem: 1321 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod juraj1974 » 09 Jan 2017, 22:17

atti.hombre píše::D čo tak forma na ľadové kocky do mrazničky?... vrchnák by si už poriešil a uchytil gumičkami


Ano ano. jednu cast som dal do takych sackov a jednu do klasickych foriem na kocky ladu. To druhe mam na domace pouzitie a dalsie experimentovanie. To prve (sacky) chcem skusat dalej ze kolko vydrzia..

V kazdom pripade ide mi o to aby som bol schopny dostat instantne jedlo do takej podoby aby som vedel spravit nieco podobne ako je kapitalistické MRE.. 8) Bujon chcem pouzivat ako ochocovadlo napriklad do polievok ci omacok ktore staci len zaliat vodou pripadne minutku dve povarit aby vzniklo plnohodnotne jedlo. Povodne som chcel dosiahnut dehydrovanie bujonu ale na to som este neprisiel a som zatial len v stadiu žele.. a tu je pes zakopany.. potrebujem dosiahnut aby som bol schopny mat v jednom baleni susenu zeleninu spolu s masom a bujonom a tym dosiahnut polievocku ako od mamicky ktoru si je mozne spravit v lese len cisto zaliatim horucou vodou. Uz som v tom stadiu ze som odhodlany dat to cele spolu s cestovinami do Alu ZIP sackov. Tie vedia posluzit v pripade potreby aj ako nahrada esusa ked sa do nich da naliat horuca voda a tym v nich vznikne po napucani plnohodnotne jedlo. Toto je moj plan ako si zo sebou bravat instantny pokrm ktory je ako chutny taaak aj bez chemie... Taak ze ak ma niekto napad ako inak dostat bujon do transportnej podoby tak sem s tym...
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1498
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 777 x
Dostal Ďakujem: 816 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod radeton » 09 Jan 2017, 23:22

Celkom ma zaujalo toto tvoje experimentovanie juraj.Napadá ma jedna vec ktorá je dosť dôležitá pri takýchto potravinách zbavených vody,a síce ich trvanlivosť? Toto je ďalší problém ktorý je potrebné vyriešiť.Sušené pokrmy okrem svojej kaloric.stránky musia byť schopné aj určitú dobu vydržať (čím dlhšie,tým lepšie) v stave ich požívateľnosti bez straty nutričných hodnôt,a znehodnotenia pokrmu,či už napr.plesňou alebo iným spôsobom.Myslím že pokial by to ostalo iba v tých zip.sáčkoch časom by sa to pokazilo aj keď je to zbavené vody. Navlhlo by to,lebo tento spôsob uzatvorenia nie je 100% vodotesný. Ideálne by bolo takto tebou získaný produkt baliť do vákuov.prevedenia. To iba tak rozmýšľam hlasno :ch: .
Obrázok užívateľa
radeton
 
Príspevky: 329
Registrovaný: 04 Jan 2012, 17:08
Bydlisko: detva
Dal Ďakujem: 122 x
Dostal Ďakujem: 173 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod juraj1974 » 10 Jan 2017, 08:28

Dobre a hlavne nahlas rozmyslas priatelu. Suhlasim s tebou. Vsetko co som do teraz nasusil rozdelim vzdy na niekolko casti. Ci je to zelenina maso ryza ci cestoviny vsetko mam na zaciatku odlozene v beznych zaváraninových pohároch s srobovacim vrchnákom a ulozene v spajzi. Tak ze viem ze hovadzie maso viem vytiahnut aj po dvoch (odskusane) rokoch. Zelenina v pohároch tak isto. Ta vsak po roku straca cast svojej chuti. K nutricnym hodnotam sa pochopitelne vyjadrit veviem lebo nemam laboratórium. Tak ze co sa tyka trvanlivosti tak susene veci v beznych podmienkach a to uskladnenie v pohároch na zavaranie vydrzia dovolim si povedat ze minimalne rok. V domácich podmienkach ked som lenivy alebo ked prideme od niekade domov a nic doma nie je tak naozaj staci do hrnca nasypať susenu zeleninu podla chuti plus maso ci kuracie aleho hovadie a za 10 min aj s robotou je polievka na stole ako prva pomoc pred úhynom od hladu.. :wink:
V kazdom pripade mojou snahou je docielit to ze na miesto 3-4 kila jedla na 3-5 -dnovy pochod staci brat 600-800g susenej stravy. Predstavujem si to tak ako som tu uz prezentoval. Ide o baliky dehydrovaných potravin. Ci je to polievka alebo druhe jedlo v mojom pripade su to spagety ci cestoviny s roznymi druhmi omacok alebo Rizoto. Skusam dalsie jedla a sposob pripravy. V kazdom pripade si dovolim napisat ze ak si pripravim stravu par dni dopredu tak si s trvanlivostou na par dnovom pochode starost robit nemusim... :camp:
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1498
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 777 x
Dostal Ďakujem: 816 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť