Odporúčame najlacnejšie PZP online - uzavripzp.sk a Peniazomat

konzervy , instantné jedlá , vifóni

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod Elév » 14 Jan 2017, 11:10

Natrafil som na pekný web venujúci sa výhradne týmto veciam. Hromada návodov napr. na dehydratáciu všetkého možného, vakuovanie, kopa receptov a tak: BACKPACKING CHEF
"All we need here, God, is one little precision earthquake."
SeldomSeen Smith

groundgear
Obrázok užívateľa
Elév
 
Príspevky: 543
Registrovaný: 04 Sep 2011, 21:59
Bydlisko: Pacov
Dal Ďakujem: 195 x
Dostal Ďakujem: 1345 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod dodo » 22 Mar 2017, 16:56

Včera som robil medvedí "bobek",tak dám recept :wink: :v jeseni sušíme kyslejšie jablká(plátky bez šupky a jaderníka)úplne natvrdo-zosušenie na cca 10%pôvodnej hmotnosti,a chipsy skladujeme v 4l pohároch."Bobek" robím nasledovne-tvrdé chipsy pomeliem najemno na mlynčeku na mak(pri mletí robiť prestávky na ochladenie,lebo sa zapečie mlynček karamelom).Na vodnom kúpeli zohrejem 300g medu na 40-45°C, pridám 500g jablkovej múky,dobre vymiešam a vyrobím 5ks cca 150g šúľkov-zabalím do potravinovej fólie a nechám 2 týždne pri izbovej teplote dozrieť(jablká zoberú medu vlhkosť a "bobky" vytvrdnú).Má to farbu mliečnej čokolády,energiu cca 350kcal/100g,vitamíny minerály(ten 150g šúľok je z 1kg jablk a 50g medu :wink: ).Dá sa to cmúľať ako cukrík,alebo použiť na ochutenie čaju,vody.Skladovať v suchu,tme a chlade-skladovateľnosť zatiaľ overená 6 rokov...
Všetko ide,len malé deti sa musia nosiť...
Obrázok užívateľa
dodo
 
Príspevky: 113
Registrovaný: 20 Nov 2010, 22:14
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 121 x
Dostal Ďakujem: 150 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod juraj1974 » 08 Júl 2017, 09:43

Mám jeden tip pre sušičov amatérov.. :wink: pri luskani tém o sušeni som naďabil pri jednej profi sušičke na návod na použitie kde som sa dočítal že pri niektorých potravinách konkrétne zelenine je pred sušenim dobré zeleninu zablansirovat. A to but v horúcej vode alebo v pare. Ja som použil paru. V hrnci trochu vody v sitku pokrajana zelenina a na to pokrievka. V mojom prípade petržlen. 5-10minut v pare stačí. Podľa objemu. Preplachnut studenou vodou a nechať odkvapkať... Potom do sušičky. Výsledok? Kratší čas sušenia. Kratší čas pri rehydrataci. Lepšia chuť-konzistencia v jedle. Odporúčam každému vyskúšať... :wink:
Prílohy
IMG_20170707_183223.jpg
IMG_20170707_183236.jpg
IMG_20170707_185504.jpg
IMG_20170708_082407.jpg
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1499
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 778 x
Dostal Ďakujem: 820 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod 72janik » 14 Júl 2017, 11:44

To slovo zablansirovat mi znie celkom francúzsky. No žiaľ som nepochopil čo to slovo znamená. Ale podľa opisu sú myslím že by na to mohol byť krásny slovenský výraz zapariť. Neviem si celkom predstaviť v jedálnom lístku napísané miesto buchty na pare že blansirovane buchty. :mrgreen:
Týmto príspevkom si nechcem do nikoho kopnúť a ani uraziť. Je to čisto môj sedliacky pohľad na jedno slovo. :wink:
Múdry sa veľa naučí od nepriateľa, hlupák však nič od priateľa.
Obrázok užívateľa
72janik
 
Príspevky: 336
Registrovaný: 31 Dec 2011, 22:52
Bydlisko: Martin
Dal Ďakujem: 326 x
Dostal Ďakujem: 268 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod juraj1974 » 14 Júl 2017, 12:13

:lol: zaparit si môzes akurát tak vajčaky po troch dnoch slapania v trencloch .. :mrgreen: Blansirovat znamena tepelny sok pri spracovavani zeleniny. Vacsinou sa to robi pri zmrazovani alebo suseni tak ze sa pred spracovanim ponorí zelenina do horúcej vody na par minut a potom prudko schladit c tecucej vode. Necha sa to odkvapkat a moze sa to mrazit alebo susit. Zelenina si zanecha lepsie senzoricke vlastnosti ako keby sa to neblanširovalo. To iste plati aj pri suseni ked sa zelenina rychlejsie rehydruje a aj samotny cas na susenie je kratsi.
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1499
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 778 x
Dostal Ďakujem: 820 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod 72janik » 14 Júl 2017, 12:16

Konečne mi to niekto objasnil... Ale aj tak nechápem načo je to dobré.. :mrgreen: :mrgreen:
Múdry sa veľa naučí od nepriateľa, hlupák však nič od priateľa.
Obrázok užívateľa
72janik
 
Príspevky: 336
Registrovaný: 31 Dec 2011, 22:52
Bydlisko: Martin
Dal Ďakujem: 326 x
Dostal Ďakujem: 268 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod juraj1974 » 14 Júl 2017, 12:32

No pisal som to. Kratsi cas susenia a lepsia chut ked sa to opat rehydruje. A aj sa to rychlejsie rehydruje.
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1499
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 778 x
Dostal Ďakujem: 820 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod juraj1974 » 23 Aug 2017, 12:26

A je tu sezóna sušenia prebytkov. Tento krát su to rajčiny. Male chery plus nejaké väčšie. Časť pôjde do olejov a časť sa uskladňuje ako sú.
Prílohy
IMG-20170823-WA0002.jpg
IMG_20170820_134111.jpg
IMG-20170823-WA0004.jpg
IMG-20170823-WA0003.jpg
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1499
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 778 x
Dostal Ďakujem: 820 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod adamys » 06 Sep 2017, 10:51

keby sme mali neake prebytky som rad..ale my vsetko stihame aj jest..sme velmi na rajciny a na inu zeleninu..akurat len uhorky sme zavarili, lebo to musi byt aj zavarane:-)
Obrázok užívateľa
adamys
 
Príspevky: 17
Registrovaný: 21 Aug 2017, 11:14
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod Pája » 23 Sep 2017, 22:00

Není to sice konzerva, ale vlákno pro salámy tu nemáme - dneska jsme v Lidlu narazili na hovězí salám Dulano, na 100 g výrobku uvádějící 130 g masa, tak jsme ho vzali. Můžu říct, že to byl nejlepší salám, co jsem jedla za celé roky. Konzistencí a chutí připomínal trochu sušené maso, okořeněný a slaný byl tak akorát. Pochutnali jsme si. Oceňuju tento salám dvojnásob, nakolik mi na vandry už roky chyběla nějaká náhrada za klasický vepřový salám, který už nekupuju. Jinak cena je trochu vyšší - za 70g velké balení jsem dala 34 korun (tj. cca 1,10€).

Obrázok
Kráčím, tedy jsem.
Fail again, fail better. (S. Beckett)

Blog Lesní želvy
Facebook
Obrázok užívateľa
Pája
Amazonka
 
Príspevky: 1140
Registrovaný: 05 Júl 2010, 20:13
Bydlisko: Morava
Dal Ďakujem: 938 x
Dostal Ďakujem: 1241 x

Re: konzervy , instantné jedlá , vifóni

Poslaťod Nataniel » 24 Sep 2017, 08:58

V auguste som bol na pár dni v Prahe u sestry a presne tuto salámu sme tam jedli. Je fakt výborná avšak na Slovensku ju ešte nemáme snáď časom. U nás ale to určite aj v Čechách mate ešte hovädziu šunku od Kosteleckych úzenin. Tiež super.
Na cestě sa chovaj tak, jako by ses plížil za zvěří, nepřítele musíš spatřit první
Obrázok
Modrú oblohu !
Obrázok užívateľa
Nataniel
 
Príspevky: 335
Registrovaný: 20 Júl 2010, 11:08
Dal Ďakujem: 132 x
Dostal Ďakujem: 206 x

Predchádzajúci

Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť