Slimaky

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

Slimaky

Poslaťod juraj1974 » 04 Jún 2011, 11:45

Mozno len pre silne zaludky ale pre mna delikatesa.. Ono samotna priprava je dost zlozita a trva relativne dlho ale ak sa to podari stoji to za to.
Ide o to ze najdlsie trva samotne vycistenie slimakov z vnutra. Ja to robim ich 5-9 dnovou hladovkou a kazdodennym umyvanim. Robil som aj tak ze som ich mal v ,,klietke" kde mali tymian a safran cim sa vlastne marinovali z vnutra :wink: Chcem ale upozornit ze netreba zbierat mensie slimaky ako 3,5cm. Pri tych je predpoklad ze uz zniesli vajicka a ostane po nich potomstvo.

Tak dobre skusim aj recept.
Pouziva sa len nozicka zo slimaka. Ten sval. Maslo, salotky, petr. vnatka, cesnak, bujon, cierne nlete korenie, zemla... Nohy varis v bujone pokial nezmäknu cca 2-3 hodiny. Maslo salotku korenie vnat cesnak na jemno posekame a spravime pastu spolu s zemlou namocenou vo vyvare. do umytych a v octe vyvarenych ulit dame trochen masla a pastu. Dolozime uvarenu nohu slimaka a dolozime znovu pastou. Dame zapiect do predhriatej truby na cca 30min.. Ked to je upecene podavame tak ze si vyberieme vidlickou zmäs z ulit. Mnamky :P
Prílohy
zaciatok- po hladovke.jpg
slimaky-hotovo.jpg
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Slimaky

Poslaťod pawuk » 04 Jún 2011, 12:32

paráda ďuri toto určite vyskúšam :)
ked zaprší určite pojdem na zber...
...človek je jediné zviera, ktoré je cítiť dymom...
Môj youtube kanál
e-shop
Obrázok užívateľa
pawuk
 
Príspevky: 134
Registrovaný: 19 Aug 2010, 12:48
Bydlisko: Banská Bystrica
Dal Ďakujem: 57 x
Dostal Ďakujem: 50 x

Re: Slimaky

Poslaťod juraj1974 » 04 Jún 2011, 12:42

Ako som uz pisal. Dolezite je ich ocista. Ja ich mam v 5l pohary a kazdy den ich umyvam az ked prestanu serkat sulce... Umyvam ich kazdy den. Este som ale zabudol. Ked sa daju do vrelej vody (poprava..) aby sa uvolnili svaly a tym sa slimo usmrtil tak po pitve je dobre nozicky niekolko krat nasolit aby pustili sliz... Niekto to aj vari v octovej vode v ktorej potom vyvara ulity. Ono to niekedy treba solit aj viacej krat. ten sliz ide dole dost tazko.
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Slimaky

Poslaťod pawuk » 04 Jún 2011, 12:49

ten pohár v ktorom sa čistia , mas zatvorený poprepichovaným viečkom?
či ich dusíš vo vlastnej šťave :D
...človek je jediné zviera, ktoré je cítiť dymom...
Môj youtube kanál
e-shop
Obrázok užívateľa
pawuk
 
Príspevky: 134
Registrovaný: 19 Aug 2010, 12:48
Bydlisko: Banská Bystrica
Dal Ďakujem: 57 x
Dostal Ďakujem: 50 x

Re: Slimaky

Poslaťod juraj1974 » 04 Jún 2011, 12:56

Jasne. Je to plne znehodnotene viecko dierami... :yees:
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Slimaky

Poslaťod Joda » 04 Jún 2011, 14:14

:yees: palec hore juraj... o tomto receptu sice vím... ale sám sem ho nikdy nezkoušel. Mám však zásadní otázku... dokáže zde někdo upravit hlemýždě v lese tak aby byl skutečně chutný? My jsme jejich nohy po očištění a zpracování dávali do guláše... ale není to ono. Jedná se mi o to že šneci jsou dostupné jídlo venku... upravit ho však ve venkovních podmínkách na výpravě aby si člověk také pochutnal a né se jen nasytil není jednoduché...tupě to uvařit a sežrat by uměl každý... já si však chci pochutnat.... kdo poskytne dobrý recept je u mě největší frajer ! :mrgreen:
Obrázok užívateľa
Joda
 
Príspevky: 92
Registrovaný: 18 Apr 2011, 18:58
Dal Ďakujem: 2 x
Dostal Ďakujem: 45 x

Re: Slimaky

Poslaťod juraj1974 » 04 Jún 2011, 15:25

Ono smotna priprava slimakov v lese je mozna iba vtedy ak si ich predpripravis doma... :roll: Najdôlezitejsie na tom je asi to cistenie. Ono pokial z nich lezie ten zeleny sajrajt tak su stale plne niecoho co zrali pred tym ako ich odchytis. Opacny pripad je ked ich mas doma v ,,chove " a krmia sa tym co im das. t.j. bylinky (safran, duska...a pod) sim sa vlastne marinuju z vnutra. Tak isto je dolezite samotne odslizenie co sa sice v lesnych podmienkach robit da ale co ja viem 8) Samotne varenie v silnom zeleninovom vyvare (bujon) a samotne zapecenie ulit s byl. maslom sa uz riesit da. Teda viem si to predstavit -neskusal som to. Ono sa da spravit aj operacia slepeho creva zozbitou pivovou flasov ale efekt asi nebude ten isty... :mrgreen: Vychadza mi teda len to ze predpriprava doma a finale v lese by slo.
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Slimaky

Poslaťod Joda » 04 Jún 2011, 15:36

ta priprava není vůbec problém... nestrávené zbytky má šnek v těch orgánech které se odrežu pryč a zbyde jen noha. Varenie a častá výměna vody také není problém - vzít si do lesa sůl je to nejmenší. Spíše mi jde o nějaké finální dochucení aby to byla "dobrota" :mrgreen: Do normálního guláše jsme naházeli asi 12 šnečích varených noh... nebylo to ale nic extra... spíš takové divné. Normál sme to ale "zežrali" 8)
Obrázok užívateľa
Joda
 
Príspevky: 92
Registrovaný: 18 Apr 2011, 18:58
Dal Ďakujem: 2 x
Dostal Ďakujem: 45 x

Re: Slimaky

Poslaťod juraj1974 » 04 Jún 2011, 15:42

V tom pripade odporucam tie nohy pokrajat spolu s tym maslom (plnkou) zamiesat a dat zapiect do hliny. Viem si predstavit ako to v tom gulasi chutilo :D Male tvrde nudle co sli tazko pozut... :mrgreen: Solit a nechat v tom takych cca 20min oplachnut a zopakovat.... Ked varis vo vyvare nemusis vodu menit.
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Slimaky

Poslaťod stormmast3r » 04 Jún 2011, 16:47

k čomu by si prirovnal ich chuť? Konzistenciou mi pripominaju sošňaky (resp. hrib sosnovy alebo ako sa to povie po slovensky)
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 666
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 73 x

Re: Slimaky

Poslaťod juraj1974 » 04 Jún 2011, 17:06

Nieco ako kuraci puchor...
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Slimaky

Poslaťod atti.hombre » 05 Jún 2011, 12:10

čo je puchor? :mrgreen:
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1858 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Re: Slimaky

Poslaťod matus » 05 Jún 2011, 13:19

zda ja mi ze slepacie srdiecka . urcite si to jedol na smotane s knedlou :D
to je ina bašta
http://www.zalesactvo.wordpress.com
Príroda nikdy nezradi srdce ktoré ju miluje
Obrázok
Obrázok užívateľa
matus
 
Príspevky: 358
Registrovaný: 21 Nov 2010, 10:54
Bydlisko: hlohovec
Dal Ďakujem: 203 x
Dostal Ďakujem: 53 x

Re: Slimaky

Poslaťod Joda » 05 Jún 2011, 13:22

nebude puchor zkažené vejce? Když už ani slováci nerozumí vlastným slovám tak jak jim mam rozumět já? :mrgreen:
Obrázok užívateľa
Joda
 
Príspevky: 92
Registrovaný: 18 Apr 2011, 18:58
Dal Ďakujem: 2 x
Dostal Ďakujem: 45 x

Re: Slimaky

Poslaťod stormmast3r » 05 Jún 2011, 13:23

púchor je to čomu sa po vychodňarsky povie (voľo), resp, vak pred žaludkom.
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 666
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 73 x

Ďalší

Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 8 hostia


cron