Stránka 2 z 3

Re: Slimaky

PoslaťNapísal: 05 Jún 2011, 15:41
od juraj1974
Ospravedlnujem sa za nejasny vyklad. Puchor je kuracia vnutornost. Presnejsie to napisal stormmast3r. Mozete sa s tym stretnut ked kupite kura s drobkami.

Re: Slimaky

PoslaťNapísal: 05 Jún 2011, 17:19
od atti.hombre
nevedel som,že okrem zúzika,srdca,pečene je ešte niečo na využitie z vnútorností...inak zúzik ja asi žalúdok.Po maďarsky " zúza " asi z tohoto výrazu si to tunajší domorodci osvojili.Moja svokra ( z Hnúšte) ten sleng používa...

Re: Slimaky

PoslaťNapísal: 05 Jún 2011, 17:59
od juraj1974
ach jaj... a to som len chcel priblizit aku maju chut slimaky v bylinkovom masle... :lol:

Re: Slimaky

PoslaťNapísal: 06 Jún 2011, 08:37
od macmatej
Ani ja som tento recept nikdy neskusal, ale chutnal som ich v restauracii. Celkom sa to dalo, myslim ze v nudzovych podmienkach by to chutilo ovela lepsie. Na zahrade som slimakov vzdy rozslapaval, lebo som mal nervy ze mi ohryzli cerstvo zasadeny kalerab.

Inak co slimaky bez ulity? Tie sa nedaju vyuzit?

Re: Slimaky

PoslaťNapísal: 06 Jún 2011, 09:04
od juraj1974
neviem ako u teba ale u nas su v kalerabe tzv. bezdomovci ty co nemaju ulity. Tie su ale nejedle. Aj proti nim je ale vela sposobou ucinnej ochrany...

Re: Slimaky

PoslaťNapísal: 07 Jún 2011, 07:29
od venco
Bezdomovci sú slizniaky a tie sa nejedia. Na konzumáciu je v našich zemepisných šírkach najvhodnejší slimák záhradný /helix pomatia/. Kedysi sa aj zbierali a vyvážali vo FR. Je u nás pomerne hojný a aj celkom veľký. Keď som bol vo FR tak sme tam dostali na tanier ako koštovku pár slimákov pásavých a keďže boli drobnučkí tak to bola len taká minijednohubka

Re: Slimaky

PoslaťNapísal: 07 Jún 2011, 07:58
od macmatej
Vcera mi slimaky zjedli poslednu sadenicu kalerabu. Teraz im to oplatim. :axe: Som zvedavy ci budu chutit po kalerabe. Skusal som im davat aj medovku ale tu nechceli. Musim vyskusat nejake ine bylinky.

Re: Slimaky

PoslaťNapísal: 07 Jún 2011, 08:39
od juraj1974
Slimaky mam na jedno mieste uz asi tri roky. Je zaujimave ze na tom mieste su od vajec az po velke dospele kusy. Ked kosim travnik alebo vyhadzujem burinu tak im vzdy prihodim. Vyvezenu tam mam aj stavebnu sut kde robia znasku vajec. Ked poprsi tak na jar alebo jeseni tak robim zber. Netreba to ale prehanat :wink:

Re: Slimaky

PoslaťNapísal: 07 Jún 2011, 09:30
od stormmast3r
Mi mame na poli strašne veľa bezdomovcov, a žeru všetko na čo sadnu. Jedina ochrana boli chemicke pripravky proti slimakom.

Re: Slimaky

PoslaťNapísal: 07 Jún 2011, 10:41
od juraj1974
Kaslime uz na bezdakov. Toto je tema o tych co zerieme my a nie o tych co za chvilu zozeru aj nas... :mrgreen:

Re: Slimaky

PoslaťNapísal: 07 Jún 2011, 11:07
od macmatej
nejako sa mi nechce cakat kym sa vyspinia za tak dlho. Budu stacit 2 dni ? Ved aj tak vnutornosti odrezem. Este doporucenie, aby som necakal dlho kym maso zmakne, skusim to v tlakovom hrnci.

Re: Slimaky

PoslaťNapísal: 07 Jún 2011, 12:00
od Kapo
Hmm, páni sú gurmáni. Ja také dobroty nemusím.
Ale tu je o slimačine toho dosť. Počítajte: http://www.inzine.sk/article.asp?art=2399

Ako sa ich zbaviť v záhradke?
http://www.rastliny.net/index.php?optio ... &Itemid=82
http://www.porada.sk/t9422-slimaky-v-zahrade.html

Re: Slimaky

PoslaťNapísal: 08 Jún 2011, 22:14
od juraj1974
Pripajam fotku z mojej ,,slimacej farmy"... :mrgreen:

Obrázok

Re: Slimaky

PoslaťNapísal: 09 Jún 2011, 00:49
od SKW
Ja ich zbieram do vedierka a dávam kačkám ako dezert Obrázok Idú sa za nimi zadrhnúť.

Ale vidím, že ty si si z nich urobil veľmi zaujímavý a výdatný pokrm :D

Re: Slimaky

PoslaťNapísal: 16 Jún 2011, 16:18
od macmatej
Pridam rychlorecept pre lenivcov, pretoze som sa mi nechcelo cakat a moc sa s tym babrat.

Slimaky odchytime a dame do krabicky spolu s bylinkami. Slimaky zozeru bylinky a vytlacia tak zo seba zelinu. Po 24 hod (cim dlhsie tym lepsie) hodime zive slimaky do vriacej vody. Po chvile varenia su mrtve a daju sa lahko oddelit od ulity. Odrezeme svalnatu nohu (ulity som zahodil, nechelo sa mi s nimi hrat). Odrezane nohy poriadne posypeme solou, trochu povarime a vodu zo slizom vylejeme. Takto som to opakoval 3 krat. Masko hodime do tlakoveho hrnca v ktorom je vyvar, alebo ina omacka. Zatlakovane dusime 15 min.

Po otvoreni hrnca som to hned zjedol na sposob masa na stave. Zakusoval som k tomu chlieb.