Odporúčame najlacnejšie PZP online - uzavripzp.sk a Peniazomat

Hríby

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

Hríby

Poslaťod atti.hombre » 21 Jún 2010, 20:10

Že vraj rastú-ja som sa ešte nedostal to overiť...Zbierate hríby?...ako ich upravujete ak ich v lese nájdete?...Skúšal som a odporúčam,napr. kuriatka sú perfektné na ražni pečené na otvorenom ohni! Pekne zmäknú.
Som len obyčajný lesolez !- erdőmászó
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1731
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1387 x
Dostal Ďakujem: 1321 x

Re: Hríby

Poslaťod Tulavy » 21 Júl 2010, 15:51

Tak niesom velmi hubar, ale taku Bedlu vysoku (http://www.nahuby.sk/atlas_hub_detail.php?huba_id=3) som sa naucil rozpoznat a tie zbieram. Samozrejme ze do prazenice je to super, ale malokedy so sebou nosim vajicka, a v prirode ich najst moze byt problem (aj zakonny aj moralny)...
Ale klobuciky z Bedle pripravujem takto: narezem na vacsie trojuholniky, posolim duzinu (sol vacsinou nosim so sebou) a opekam na pahrebe bud na palicke v tvare vidlicky kam trojuholnicky polozim tak, ze supka je smerom k pahrebe a duzina dohora (idealne na mriezke na grilovanie, ale tu tiez nenosim), pripadne na kameni, ale tam sa dost spali supka. Opekam podla chuti, niekto ma rad "chipsy", niekto vlacnejsie, to treba skusit. Vela toho nevladzem zjest, prve celkom chutia, ale dalsie sa mi vacsinou zacnu priecit, ale potlacit hlad sa tym da, alebo je to fajn priloha k inemu jedlu. Videl som, ako na nich aj okrem soli nakvapkali olej, aby boli vlacnejsie, ale to ja moc nemusim.
No a stopka sa da pokrajat najprv na pasiky a potom na drobne kocecky a nechat vysusit - a da sa pouzit ako korenie do polievky.
Pri zbere treba dat pozor, lebo sa na nu dost podoba tusim nejaka muchotravka tigrovana!!! a ta je jedovata!!!
Obrázok užívateľa
Tulavy
 
Príspevky: 43
Registrovaný: 21 Júl 2010, 00:14
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: Hríby

Poslaťod bertold8 » 25 Júl 2010, 19:31

Jak pripravovat bedle v prirode moc nevim, ale doma malinke nerozvite prazime na panvicce rozkrojene na pul. Sadlo, sul, kmin, osmahnout do zlatova, podavat s chlebem. Jista obdoba by sla urcite i v lese podobnym zpusobem jako je popsano v predchozim prispevku. Velke bedle obalujeme na rizky.
bertold8
 
Príspevky: 92
Registrovaný: 05 Júl 2010, 21:54
Bydlisko: Brno/Blansko
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 6 x

Re: Hríby

Poslaťod Škriatok » 15 Nov 2010, 03:12

Existujú desiatky druhov jedlých húb, ktoré rastú v pomerne hojnom množstve, od jari až do jesene, takmer celý rok. Určite sa oplatí naučiť sa rozoznávať aspoň niekoľko základných a najbežnejších druhov, v prírode je to vynikajúca strava. V prípade nadbytku húb nieje nič jednoduchšie, ako ich usušiť a odložiť na horšie časy, takmer nič nevážia. Určite ich odporúčam, bola by škoda nevyužiť to, čo sa nám ponúka tak, ako práve huby.
Obrázok užívateľa
Škriatok
 
Príspevky: 24
Registrovaný: 15 Nov 2010, 02:52
Bydlisko: Martin
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Hríby

Poslaťod venco » 15 Nov 2010, 09:26

Mne sa najlepšie na čundroch osvedčili suchohríby, príp. masliaky. Do ešusu dáme slaninu, pridáme kopu cibule, necháme trochu porestovať a pridáme hríby. Tie pustia šťavu, takže vody ani netreba moc pridávať. Trochu posolíme, povaríme podľa potreby a môžme jesť.... :mrgreen:
Forest Hardworker Club
Obrázok užívateľa
venco
 
Príspevky: 504
Registrovaný: 27 Okt 2010, 14:25
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 446 x
Dostal Ďakujem: 230 x

Re: Hríby

Poslaťod kenaiwolf » 09 Dec 2010, 16:20

Huby zbieram, rodicia su vasnivy hubary naucili ma to aj ked som o to ako dieta nestal. Z pripravou v lese moc uspechov nemam, ale nech to uklohnis ako kolvek zasytit to zasyti. Jedine metoda pripravy ktora sa mi osvedcila na tolko, ze si ju sem trufnem zavesit je grilovana bedla na roste.
Postup trivialny.
Odtrhnut, zbavit stopiek, nasolit (ak je cim) nasledne opekat z oboch stran do zlatova (nie ako ja do cierna) nad otvorenym ohnom. Radsej pomalsie a dlhsie.
Obrázok
Nepopalit sa a skonzumovat za tepla. :D
"... stay in shadows..."

instruktor prezitia firmy Confidence
Obrázok užívateľa
kenaiwolf
 
Príspevky: 91
Registrovaný: 08 Nov 2010, 12:31
Bydlisko: Dunajske ramena
Dal Ďakujem: 19 x
Dostal Ďakujem: 19 x

Re: Hríby

Poslaťod x-SCYTHE » 29 Máj 2011, 19:10

V detstve som sa hubarceniu venoval dost intenzivne, a chvalabohu, nieco mi z toho este v hlave ostalo. Pri zbierani hub je vprvom rade dolezite si uvedomit, na co huby chceme - ci ich nesieme mamke, aby ich uvarila, alebo si ich ideme spravit v lese len tak na divoko. Kazda huba ma totiz svoju specificku chut, obdobie rastu a predovsetkym charakteristicke prostredie vyskytu (darmo budete chodit na masliaky do agatovych lesov).
Mimo ineho,netreba zabudat aj na polne a lucne huby, velakrat rovnako chutne ako ktorakolvek huba z lesa.
Pozor si vsak treba davat na pripravu hub, surove ich rozhodne nie je dobre jest, vacsina sa prave kvoli tuhosti musi varit aj viac ako hodinu.
Zúfalá situácia si žiada zúfalé riešenia.
Obrázok užívateľa
x-SCYTHE
 
Príspevky: 17
Registrovaný: 23 Máj 2011, 16:06
Bydlisko: Nitra
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 4 x

Re: Hríby

Poslaťod Martinú » 01 Jún 2011, 09:46

Samozrejme, väčšinu húb treba tepelne upraviť, ale taký dubák, či hríb smrekový sú za surova jedlé. Väčšina našich jedlých húb je za surova nejedlá, niekedy aj jedovatá. Treba si dávať pozor na dostatočnú tepelnú úpravu aj pri našich modrejúcich hríbovitých húb ( kozáky, suchohríby, hríb zrnitohlúbikový... )
Martinú
 
Príspevky: 7
Registrovaný: 25 Máj 2011, 18:26
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Hríby

Poslaťod Rolf » 09 Jún 2011, 13:42

Ja som vášnivým hubárom už od detstva. Väčšina "klasických" húb ( kozáky, hríby) začínajú rásť v júni. Samozrejme, to závisí v značnej miere od počasia. Huby v prírode konzumujem málokedy, skoro nikdy, pretože huby potrebujú dostatočné tepelné spracovanie. A iba tak, na ohni, by sa dali pripraviť snáď iba nejaké druhy lupeňovitých húb. Napr. plávky, nejaké rýdziky, bedle, pečiarky a pod... :)
...nikto nie je múdrejší ani mocnejší ako všemocná príroda...
...a príroda robí zo mňa lepšieho človeka...
Obrázok užívateľa
Rolf
 
Príspevky: 328
Registrovaný: 08 Jún 2011, 13:24
Bydlisko: Vihorlatské vrchy
Dal Ďakujem: 434 x
Dostal Ďakujem: 464 x

Re: Hríby

Poslaťod Martinú » 10 Jún 2011, 20:52

Počul som, že uchovec bazový je jedlý za surova. Má niekto skúsenosti s jeho konzumáciou za surova ?
Martinú
 
Príspevky: 7
Registrovaný: 25 Máj 2011, 18:26
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Hríby

Poslaťod Kapo » 11 Jún 2011, 01:01

Pozerám, že praženicu a bedle viete ukuchtiť všetci.... :twisted:

Skúste si niekedy teda ostrúhať paličku, ponastrkovať striedavo špekačku, hríb, slaninku, cibuľku, papriku.... /podla toho čo máme/ a opiecť nad pahrebou.

Alebo zobrať papriku, otvoriť ju od stopky, do vnútra napchať syr-hríby, naspäť zazátkovať stopkovou časťou a potom na oleji na panvici, alebo ražni opiecť.

Alebo si skúste rovno v lese hríbiky očistiť a usušiť. Najlepšie ponastrkovať ihlou na niť, a zavesiť. A s kludom aj pri ohni. Ak budú trošku zaúdené od dymu, tak to bude mať potom doma v hrnci v paneláku tú správnu kotlíkovú arómu... :wink:
Stredný vek je vtedy, keď už chápeš, že nedokážeš zmeniť tento svet, no ešte ťa to trochu sere.
Som smrdutý trapér. Buskraft je pro holky.
Obrázok užívateľa
Kapo
 
Príspevky: 385
Registrovaný: 03 Máj 2011, 15:34
Bydlisko: Myjafsko
Dal Ďakujem: 14 x
Dostal Ďakujem: 99 x

Re: Hríby

Poslaťod Rolf » 11 Jún 2011, 17:06

Martinú píše:Počul som, že uchovec bazový je jedlý za surova. Má niekto skúsenosti s jeho konzumáciou za surova ?


O uchovci som nepočul, ale čítal som, že surový sa dá zjesť rýdzik surovičkový. Ja som ešte neskúšal,keďže u nás rastie pomerne vzácne :(
...nikto nie je múdrejší ani mocnejší ako všemocná príroda...
...a príroda robí zo mňa lepšieho človeka...
Obrázok užívateľa
Rolf
 
Príspevky: 328
Registrovaný: 08 Jún 2011, 13:24
Bydlisko: Vihorlatské vrchy
Dal Ďakujem: 434 x
Dostal Ďakujem: 464 x

Re: Hríby

Poslaťod kacenak » 15 Jún 2011, 08:17

Niekto z východu, rastú už huby ? Dnes to idem skontrolovať, ale nemám hubárske oči, tak uvidí sa či dačo nájdem.. Chcel by som kuriatka, tie som dlho nevidel. Plávkz už rastú, ako ich pripravujete ? Moja starká to robievala na plechu v trúbe, dala plávku spodkom hore, na to slaninu, na to cibulu, a tak dala zapiecť, nepamatám jak to ochucovala, ale bolo to :yees:
Obrázok užívateľa
kacenak
 
Príspevky: 86
Registrovaný: 20 Apr 2011, 22:26
Bydlisko: Honce - Dedinka v okolí Rožnavy
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Hríby

Poslaťod lynx » 15 Jún 2011, 09:18

kacenak píše:Niekto z východu, rastú už huby ? Dnes to idem skontrolovať, ale nemám hubárske oči, tak uvidí sa či dačo nájdem.. Chcel by som kuriatka, tie som dlho nevidel. Plávkz už rastú, ako ich pripravujete ? Moja starká to robievala na plechu v trúbe, dala plávku spodkom hore, na to slaninu, na to cibulu, a tak dala zapiecť, nepamatám jak to ochucovala, ale bolo to :yees:


Neviem, ci uz rastu, uz 2 tyzdne som nebol v lese :evil: ... Ja plavkam nedoverujem, teda nedoverujem sebe v rozpoznavani plavok, radsej zbieram na istotu - hriby, kozaky, bedle, kuriatka :lol:
Storaz meraj a raz rež...
Obrázok užívateľa
lynx
 
Príspevky: 334
Registrovaný: 12 Feb 2011, 21:24
Bydlisko: Košice
Dal Ďakujem: 100 x
Dostal Ďakujem: 14 x

Re: Hríby

Poslaťod Rolf » 15 Jún 2011, 22:33

lynx píše:
kacenak píše:Niekto z východu, rastú už huby ? Dnes to idem skontrolovať, ale nemám hubárske oči, tak uvidí sa či dačo nájdem.. Chcel by som kuriatka, tie som dlho nevidel. Plávkz už rastú, ako ich pripravujete ? Moja starká to robievala na plechu v trúbe, dala plávku spodkom hore, na to slaninu, na to cibulu, a tak dala zapiecť, nepamatám jak to ochucovala, ale bolo to :yees:


Neviem, ci uz rastu, uz 2 tyzdne som nebol v lese :evil: ... Ja plavkam nedoverujem, teda nedoverujem sebe v rozpoznavani plavok, radsej zbieram na istotu - hriby, kozaky, bedle, kuriatka :lol:



U nás "pod Vihorlatom" už pomaly začínajú rásť. Ja osobne som našiel zatiaľ iba symbolicky jedného kozáka a jednú plávku, ale môj známy, taktiež dobrý hubár už našiel aj pomerne vzácny a u nás dosť cenený "úlovok" Trúdnik klobúčkatý. ( u nás ľudovo zvaný "barania hlava" ) :) Inak v našom kraji je momentálne dosť sucho, čo hubám veľmi neprospieva. :cry:
...nikto nie je múdrejší ani mocnejší ako všemocná príroda...
...a príroda robí zo mňa lepšieho človeka...
Obrázok užívateľa
Rolf
 
Príspevky: 328
Registrovaný: 08 Jún 2011, 13:24
Bydlisko: Vihorlatské vrchy
Dal Ďakujem: 434 x
Dostal Ďakujem: 464 x

Ďalší

Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia


cron