Stránka 2 z 2

Re: Sušené ovocie

PoslaťNapísal: 10 Feb 2012, 18:05
od macakv
stormmast3r píše:tak ma napada, neskušal niekto sušiť na tom rošte za chladničkou/mrazničkou?
edit: myslim to teple teleso vzadu za chladnickou.
Najlepšie je hned po zbere na slniečku. :D Ja suším aj zeleninu a zavakuujem....máš to stale po ruke a či už doma alebo vonku v prírode zoberieš medzi prsty a máš zeleninovú polievku zloženie:mrkva,petržlen,zeler,petržlenová vnať,kaleráb....nafotím dám foto.

Re: Sušené ovocie

PoslaťNapísal: 10 Feb 2012, 18:47
od Kapo
Ako to prosím ťa vákuuješ? Akú máš mašinku?

Re: Sušené ovocie

PoslaťNapísal: 10 Feb 2012, 19:09
od macakv
Kapo píše:Ako to prosím ťa vákuuješ? Akú máš mašinku?
Volá sa to VACSY a má to taký valec do ktorého sa zmestí 0.7l zaváraninová flaša a samozrejme aj 0.3l.....vložíš tam zaváraninovú flašu aj s víčkom a odsaješ vzduch.Ked potom odlahčíš ten valec,tak sa víčko pricucne a zostane tam vákuum alebo podtlak...výdrží to pomerne dlho.....mám takto vákuované orechy ktoré maju dokonca 3 roky a vôbec sa nezmenila chuť.Dá sa vakuovať aj do vreciek.

Re: Sušené ovocie

PoslaťNapísal: 10 Feb 2012, 19:54
od Kapo
Tak čo som požnúral, tak to VACSY mala v ponuke firme Zepter. Ale už som to tam nenašiel. Ale cena bude asi dosť mastná. Inak na trhu toho teda moc nie je. Hlavne úplne chýba výrobok, čo by vedel zavákuovať klasický 7dc zaváraninový pohár. Jeden sused si ho vyrobil sám. A chodí k nemu celá dedina vákuovať. Hlavne čerstvo vyúdená klobása tam rok vydrží, ako by si ju vybral práve z údiarne.
Ale taktiež na to sušené ovocie a zeleninu to musí byť super.

A vyčmuchal som napr:
http://www.lidl.sk/cps/rde/xchg/lidl_sk ... x_7936.htm
http://talkive.sk/index.php?page=shop.p ... 1&vmcchk=1

Re: Sušené ovocie

PoslaťNapísal: 12 Feb 2012, 00:02
od specialista
Kapo:ja mam presne tu istu vakuovu masinku :D kupil som ju v lidli ale v anglicku,ale je to to iste,ale velmi si ju pochvalujem,vyhoda je na tom to ze sa da zabalit vakuovo ale aj bez vakua,a balim do toho susene ovocie,sladkosti,ale aj male casti vystroje ako male balicky prvej pomoci a ine veci co ma napadnu :D ale netreba zabudat ze je to na pouzitie"sem tam "a nie na stale pouzivanie,kedze nahodou robim v baliarni masa tak viem asi ako to funguje,ale moja praca ma jednu vyhodu,original sacky na tavenie zadara :yees: skusal som uz "zatavit"aj poldeci ako maju taliani v bodapoch a podarilo sa,mozem povedat ze za tie peniaze co to stoji sa to oplati,ale na zaciatok treba trosku cviku :D

Re: Sušené ovocie

PoslaťNapísal: 12 Feb 2012, 11:51
od mihal
máme tiež takú vakuovačku ale ešte z pred sto rokov ked sa začalo dať nakupovať v rakúsku, bola to jedna z tých vecí dovtedy u nás neznáme a nedostupné. aké sáčky sú na to najvhodnejšie? obyčajné desiatové to zvačša prepáli.

Re: Sušené ovocie

PoslaťNapísal: 12 Feb 2012, 12:27
od specialista
ja pouzivam originalne ktore su urcene aj pre velke stroje,hrubka sackou je 0.6mm do 0,75mm,do tych sackou balime maso,nieco ako sunky atd,nepouzivam obycajne sacky z dovodu rychleho prepalenia a naviac mam bordel na taviacom drote,ale dalo by sa to urobit aj s nejakym hrubsim sackom,aby bol trosku hrubsi,ja si z roboty nosim tieto :lol: http://www.fresherpack.co.uk/products/2 ... ck_of_100/

Re: Sušené ovocie

PoslaťNapísal: 13 Máj 2012, 10:04
od dodo
Sušičky maju prikon cca 65W,to znamena,že zožeru 1kWh za cca 16 hodin-to je zanedbatelne,a nasušiš si co chceš,kedy chceš,a hlavne kvalitne!
Možeš experimentovat s nakrajanim a uprave suroviny pred sušenim podla svojej chuti,vyrabat si vlastne zmesi...
Ja napriklad sušene maso a hlivu ustricovu pomeliem na prašok,a použivam na "zahustenie" sačkovych polievok a cestovin-na ranajky použivam na prašok pomlete sušene banany,pomlete ovsene vločky + sušene mlieko-zalejem horucou vodou,zamiešam a jem-vyzera to,ako keby to už raz niekto jedol,ale je to super...
Hlavne je,že sa to nekazi,a važi to 1/5 povodnej vahy!

Re: Sušené ovocie

PoslaťNapísal: 26 Feb 2014, 22:44
od Jačko
stormmast3r píše:tak ma napada, neskušal niekto sušiť na tom rošte za chladničkou/mrazničkou?
edit: myslim to teple teleso vzadu za chladnickou.

Po rokoch trochu oprášim túto tému.
Ja už niekoľko rokov suším ovocie v plastových bedničkách s mriežkami. Mám ich naukladané aj sedem na sebe a uložené za ohrievacím telesom na chladničke.

Re: Sušené ovocie

PoslaťNapísal: 27 Feb 2014, 02:08
od macmatej
Zaujimava je aj tato primitive metoda susenych ovocnych placiek.


Re: Sušené ovocie

PoslaťNapísal: 27 Feb 2014, 12:36
od stormmast3r
Jačko píše:
stormmast3r píše:tak ma napada, neskušal niekto sušiť na tom rošte za chladničkou/mrazničkou?
edit: myslim to teple teleso vzadu za chladnickou.

Po rokoch trochu oprášim túto tému.
Ja už niekoľko rokov suším ovocie v plastových bedničkách s mriežkami. Mám ich naukladané aj sedem na sebe a uložené za ohrievacím telesom na chladničke.


Mohol by si to sfotit?

Re: Sušené ovocie

PoslaťNapísal: 27 Feb 2014, 22:09
od Kamarátka
Nám sa osvedčilo sušenie ovocia na rošte nad sporákom na pevné palivo, kachľami, prípadne krbom. Máme drevený rám prispôsobený veľkosťou sporáku. Ako sito používame jednoducho sieť proti hmyzu na okná, tú obyčajnú jemnú, nie drôtenú. Drôt sa veľmi rozohrieval a ovocie sa pripaľovalo, a od šťavy z ovocia zvykol hrdzavieť. Na okraj sporáka dávam tehlu na výšku do každého rohu, na to rošt. Samozrejme, sporák nemôže byť veľmi horúci. Sušíme tak nielen ovocie (hlavne jablká a hrušky), ale aj papriku na mletie a ak sa podarí väčšia "úroda", tak aj huby. Inak moja babka sušievala ovocie v menšom množstve na drevenej lieske v rúre sporáka pri otvorených dvierkach.

Re: Sušené ovocie

PoslaťNapísal: 28 Apr 2014, 19:16
od dodo
Už som to tu niekde spomínal-na sušičke suším mäso,hlivu(tie potom pomeliem na prášok) a koreňovú zeleninu(tú meliem na granulky veľkosti maku).
Túto zimu som úspešne experimentoval so sušením varenej fazule-najlepšie sa osvedčila červena(kinley)-fazuľu som večer namočil,na druhý deň uvaril(čo najviac,ale nie rozvariť)-pred koncom varenia som mierne osolil,ocedil,odkvapkal a sušil v sušičke(na ovocie)-na poschodia som dal jemnú sieťku(metráž z rybárskych potrieb).Po cca 8 hodinách je potrebné fazuľu skotrolovať, celé kusy(bez praskliny) rozlomiť napoly,a dosušiť úplne.Ešte horúce nasypať do v rúre na 120°stupňov predohriatých sklenených pohárov,a uzavrieť.Ak sa vám náhodou podarí fazuľu viac rozvariť,tak naložte do pohárov,a zasterilizujte.
Keď idem variť(sáčková polievka,"dobrý hostinec",...),tak si odmeriam do hrnca potrebné množstvo studenej vody,nasypem fazuľu,zeleninu,mäso("přiměřeně"podľa chuti)-nechám chvíľu bobtnať,potom ďalej varím podľa návodu na sáčku.Ak sa to varí dlhšie,ako 10 minút,tak ani "bobtnať" netreba.Výrazne to vylepší chuť,vôňu a výživnú hodnotu.