Odporúčame najlacnejšie PZP online - uzavripzp.sk a Peniazomat

Vino a iný alkohol

Spôsoby získavania jedla a vody v prírode

Re: Pivova malinovka

Poslaťod loki12 » 05 Apr 2013, 08:26

Keďže ešte žiadne kvety a čerstvé plody nie sú tak som ju vyrobil z džemu. Do 3L pohára som dal jahodový džem 0,4l, prevarená voda 2,2L , sladový cukor asi 0,5kg a pivné kvasnice. Nechal som to celkom vykvasiť a pustil som sa do koštovky. Chuť bola osviežujúca, hodí sa skvele na leto, obsah alkoholu neviem ale po 1L som už čosi cítil v nohách.
loki12
 
Príspevky: 23
Registrovaný: 22 Jan 2013, 14:44
Bydlisko: Prievidza
Dal Ďakujem: 28 x
Dostal Ďakujem: 25 x

Re: Vino

Poslaťod Dufi » 05 Apr 2013, 10:12

Ja som uz stocil a naflaskoval trnkove. Aktualne sa ciri medovina. Trochu zostala sucha, tak som pridal este trochu medu a dal som do chladu. Uvidime ako si s tym poradi :) ...vdaka za dobre vlakno :)
2013-03-29 15.22.29.jpg
Keď ráno vstaneš, poďakuj za svetlo, za svoj život a silu, poďakuj za jedlo a za radosť zo života. Ak nevidíš dôvod, prečo by si mal ďakovať, dávaj vinu sám sebe.
Tekumseh
Obrázok užívateľa
Dufi
 
Príspevky: 271
Registrovaný: 07 Jan 2013, 12:22
Bydlisko: Orava
Dal Ďakujem: 210 x
Dostal Ďakujem: 104 x

Re: Vino

Poslaťod rayen » 25 Apr 2013, 21:18

Dufi: nemohol by si hodit ten recept ako si robil tu medovinu?

loki12: konecne viem co urobit dzemom, nemozes mi dat dajaky presnejsi recept, mne kus slabsie zapina, diky moc :yees:
Kto raz položí srdce na oltár prírody,stáva sa navždy jej túlavým psom...
Obrázok užívateľa
rayen
 
Príspevky: 361
Registrovaný: 01 Sep 2010, 16:42
Bydlisko: Pecenady
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: Vino

Poslaťod Dufi » 26 Apr 2013, 07:05

Myslim, ze na medovinu su tu ini odbornici.. Ja som len skusal, kedze demizonik sa po trnkovom uz triasol osamelostou :D ...samozrejme nie je problem sa podelit s receptom:
- zmes roznych korenin podla chut (skorica, badian, klinceky, anyz,.) - samozrejme v celosti, nie mlete (hlavne skoricu nie mletu)
- 6 kg medu (podla chut..ja som robil zmes)
- 14 l vody

Med s nejakou stvrtinou vody (to je jedno) som varil kym sa vyvarali bielkoviny (biela pena na povchu), ktore som trpezlivo odoberal. Nasledne som nechal tekutinu vytemperovat, zmiesal som ju so zbytkom vody a vylial do demizonu. No a nasleduje uz klasicka vinarska praktika: vinarske kvasinky, zivna sol a kvasny uzaver. Nechat pri izbovej teplote 1-2 mesiace podla bublania. Potom preniest na 2-3 tyzdne do chladu. Po tom, co "stichla" som ju prvy krat stocil "z vysky", cize tak aby sa odstranil co najviac oxyd ci co to tam je :). Nastava cas cirenia. Asi po tyzdni alebo dvoch (lebo az vtedy mi prisli mensie demizoniky) som ju stocil (zo spodu) do 5l demizonov (skoro tri plne) aby mala minimalny styk so vzduchom..takze do plna. Treti nevysiel uplne do plna, tak ten sme nechali ako nacaty..obavam sa, ze sa uplneho vycirenia nedozije :D
Este aby som nezabudol, pri danom pomere cukornatosti mi vysla trochu suchsia, takze som dosladzal opat "vyvarenym" medom tak aby ju mala rada aj moja zena :D
Teraz zrovna varim med na mensiu pokusnu davku medoviny z medovicoveho medu a brezovej miazgy. Som zvedavy co z toho vylezie. Kazdopadne najblizsie dni zalozim zase dalsi 25l demizon s jarnymi bylinkami... Treba skusat, nebat sa, necakat zazraky. Ako som niekde cital, mohli by sme vyskolit uzasne vina, ale nam ide hlavne o to, priniest si trochu slnka do zimnych dni ;)
Keď ráno vstaneš, poďakuj za svetlo, za svoj život a silu, poďakuj za jedlo a za radosť zo života. Ak nevidíš dôvod, prečo by si mal ďakovať, dávaj vinu sám sebe.
Tekumseh
Obrázok užívateľa
Dufi
 
Príspevky: 271
Registrovaný: 07 Jan 2013, 12:22
Bydlisko: Orava
Dal Ďakujem: 210 x
Dostal Ďakujem: 104 x

Re: Vino

Poslaťod Dufi » 26 Apr 2013, 07:11

..no a po par mesiacoch treningu to moze vo vasej najoblubenejsej miestnosti vyzerat aj takto :D
2013-04-22 13.59.26.jpg
Keď ráno vstaneš, poďakuj za svetlo, za svoj život a silu, poďakuj za jedlo a za radosť zo života. Ak nevidíš dôvod, prečo by si mal ďakovať, dávaj vinu sám sebe.
Tekumseh
Obrázok užívateľa
Dufi
 
Príspevky: 271
Registrovaný: 07 Jan 2013, 12:22
Bydlisko: Orava
Dal Ďakujem: 210 x
Dostal Ďakujem: 104 x

Re: Vino

Poslaťod loki12 » 09 Okt 2013, 16:50

Pomaly ale isto sa priblížil čas zberu trniek, tak som to dnes aj patrične využil. Po prvý krát idem vyskúšať trnkové víno ale namiesto klasického cukru idem dat sladový, tak som zvedavý na výsledok. Plánuje niekto tiež čosi založiť ?
loki12
 
Príspevky: 23
Registrovaný: 22 Jan 2013, 14:44
Bydlisko: Prievidza
Dal Ďakujem: 28 x
Dostal Ďakujem: 25 x

Re: Vino

Poslaťod Rafael Ingvis » 09 Okt 2013, 22:22

Sladový cukor? To je aký? Trnky majú ešte čas. Dokiaľ nebude mrznúť sa ich neoplatí zberať
"Pokrok je jako stádo sviní v humně. Z takého stáda, to sa mosí uznat, je užitek. Je uzený špek, je ovar, je prejt, sú klobásky, sú nožky v rosolu. Tož sa nesmí ohrnovat nos, že je všecko posrané."

:-k
Obrázok užívateľa
Rafael Ingvis
 
Príspevky: 331
Registrovaný: 02 Feb 2011, 09:50
Bydlisko: Praha
Dal Ďakujem: 97 x
Dostal Ďakujem: 279 x

Re: Vino

Poslaťod Dufi » 09 Okt 2013, 22:36

A ked tam das hroznovy cukor, tak je to hroznovy ojeb? :) ...v principe v tom nic neprirodzene nevidim. Z cisteho hroznoveho cukru, vody a kvasiniek vino neurobis. Takze bylinne "vina" ci "piva" by som az tak neznevazoval. Kludne do toho..je to zaujimava a originalna cinnost. Medovinu kupis vsade. Bazove, pupavove ci zazvorove uz nie...

Kapo píše:Výroba piva, vína, medoviny a destilátov je moje hobby od malička. Aj som si všetko skúsil urobiť doma a vo vinohradoch som aj dáky čas robil v AT a aj DE.
A keďže som sa rozhodol usadiť sa na kopaniciach, kde sa viniču nedarí, a pálenku už nechcem robiť, a radšej ani piť :mrgreen: , tak moja volba je jednoznačná: robiť si svoju medovinku. Tento rok snáď včielky už niečo donesú aj na tento královský mok. K

A Keďže na víno je treba cukor /glukóza, fruktóza, sacharóza/, tak tie púpavové "VÍNA" sú skrátka obyčajný repný ojeb. Keďže tieto kvetinky žiadny neobsahujú. Preto by som sa zameral na niečo prirodzenejšie....
:ice:
Keď ráno vstaneš, poďakuj za svetlo, za svoj život a silu, poďakuj za jedlo a za radosť zo života. Ak nevidíš dôvod, prečo by si mal ďakovať, dávaj vinu sám sebe.
Tekumseh
Obrázok užívateľa
Dufi
 
Príspevky: 271
Registrovaný: 07 Jan 2013, 12:22
Bydlisko: Orava
Dal Ďakujem: 210 x
Dostal Ďakujem: 104 x

Re: Vino

Poslaťod loki12 » 10 Okt 2013, 13:20

Sladový cukor sa používa pri výrobe piva. Vyrába sa z jačmeňa. U nás už mrzlo a trnky začínajú opadávať, tam mám najvyšší čas. Lebo to prešvihnem ako minulý rok :).
loki12
 
Príspevky: 23
Registrovaný: 22 Jan 2013, 14:44
Bydlisko: Prievidza
Dal Ďakujem: 28 x
Dostal Ďakujem: 25 x

Re: Vino

Poslaťod Rafael Ingvis » 10 Okt 2013, 22:41

O cukroch pri výrobe piva viem teda toho viac ako ty. Preto viem že štepenie škrobu v slade je na tieto jednoduchšie cukry: maltózu, maltotriózu, glukózu (dextrózu), fruktózu a sacharózu. A taktiež viem že kúpiš len dextrózu, maltózu alebo sladový výťažok (čo nieje čistý cukor).

FYI: slad sa vyrába aj z pšenice alebo žita. Využíva sa aj ovos, špalda a niekto tam pchá aj kukuricu či ryžu
"Pokrok je jako stádo sviní v humně. Z takého stáda, to sa mosí uznat, je užitek. Je uzený špek, je ovar, je prejt, sú klobásky, sú nožky v rosolu. Tož sa nesmí ohrnovat nos, že je všecko posrané."

:-k
Obrázok užívateľa
Rafael Ingvis
 
Príspevky: 331
Registrovaný: 02 Feb 2011, 09:50
Bydlisko: Praha
Dal Ďakujem: 97 x
Dostal Ďakujem: 279 x

Re: Vino

Poslaťod loki12 » 11 Okt 2013, 08:51

Viem že to je sladový výťažok ale ja to volám cukor lebo je to sladké, tak pardon.
loki12
 
Príspevky: 23
Registrovaný: 22 Jan 2013, 14:44
Bydlisko: Prievidza
Dal Ďakujem: 28 x
Dostal Ďakujem: 25 x

Re: Vino

Poslaťod root » 11 Okt 2013, 08:52

aj med je sladký .. dokonca aj susedovie Mara je taká sladučká ... 8)
root
 
Príspevky: 392
Registrovaný: 15 Sep 2012, 00:49
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 175 x
Dostal Ďakujem: 471 x

Re: Vino

Poslaťod Dufi » 11 Okt 2013, 09:13

Sak preto ju volas "Cukricek" ;)
Keď ráno vstaneš, poďakuj za svetlo, za svoj život a silu, poďakuj za jedlo a za radosť zo života. Ak nevidíš dôvod, prečo by si mal ďakovať, dávaj vinu sám sebe.
Tekumseh
Obrázok užívateľa
Dufi
 
Príspevky: 271
Registrovaný: 07 Jan 2013, 12:22
Bydlisko: Orava
Dal Ďakujem: 210 x
Dostal Ďakujem: 104 x

Re: Vino

Poslaťod juraj1974 » 11 Okt 2013, 22:01

Len neskromne. O co vam vlastne ide? Budete sa bavit o tom co je sladke ci o tom co chcete vyrobit? Berte do uvahy zakladne princípi vyroby alkoholovych šmakov prosim. Vsetkemu co umoznite kvasit kvasit bude. Respektujte ale zakladne principi kvasenia.
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1498
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 777 x
Dostal Ďakujem: 816 x

Re: Vino

Poslaťod Rafael Ingvis » 12 Okt 2013, 02:24

Bratček má recht. Je rozdiel vyrábať kvašáky alebo lambic
"Pokrok je jako stádo sviní v humně. Z takého stáda, to sa mosí uznat, je užitek. Je uzený špek, je ovar, je prejt, sú klobásky, sú nožky v rosolu. Tož sa nesmí ohrnovat nos, že je všecko posrané."

:-k
Obrázok užívateľa
Rafael Ingvis
 
Príspevky: 331
Registrovaný: 02 Feb 2011, 09:50
Bydlisko: Praha
Dal Ďakujem: 97 x
Dostal Ďakujem: 279 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Jedlo a voda

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť