Odporúčame najlacnejšie PZP online - uzavripzp.sk a Peniazomat

V com varite?

Chcete začať s bushcraftom? Vaše otázky smerujte sem

Re: V com varite?

Poslaťod Lesso » 23 Sep 2016, 11:09

Dlouhé roky klasický Al 3díl ešus pak 3díl nerez ešus a na plynu Pinguin solo...
Chystám se eloxovat starý Al ešus, ale zatím není tolik času :(
http://www.astronom.cz/procyon/chemistry/elox.html
Všude dobře, v lese nejlépe....
Obrázok užívateľa
Lesso
 
Príspevky: 49
Registrovaný: 21 Sep 2016, 13:44
Bydlisko: Východ Čech
Dal Ďakujem: 15 x
Dostal Ďakujem: 40 x

Re: V com varite?

Poslaťod Mirino » 28 Sep 2016, 16:43

Kedysi som podlahol marketingu a nosil som trojdielny nerez ešus z pomerne hrubého materiálu. To sa nedalo nosiť! Navyše sa v tom varilo zle čokolvek, okrem holej vody. Tak som sa pokorne vrátil k hliníkovému ešusu. Postupom času som zistil, že mi stačí len malý diel, pretože cestoviny pre jedného uvarím aj v trištvrte litri vody. Ale zase mi chýbala pokrievka a panvička na slaninku...Tak som odpílil spodok velkej nádoby a prinytoval uško. Do toho uška pasuje zahnutá lyžica, takže ako panvička dokonalé. Praženičku z troch vajec bez problémov spravím. Celé som to zabalil do montérkového baretu zo zásob ČSLA.
Na tomto ešuse je novšia rúčka z hliníka. Je ľahšia oproti tomu ocelovému pocínovanému drôtu, ale má aj jednu nectnosť. Pri plnom ešuse sa nožičky rozbiehajú. Tomu som zabránil ohnutím toho plechu, v ktorom rúčka drží. Z fotky to vidno.
Samotná nádoba s pokrievkou váži 272g, spolu s obalom je to 312g. Oproti komplet trojdielnemu ešusu v obale je to prakticky polovičná hmotnosť.
Prílohy
100_3610.JPG
100_3608.JPG
100_3607.JPG
100_3594.JPG
Mirino
 
Príspevky: 44
Registrovaný: 14 Feb 2013, 13:48
Bydlisko: LM
Dal Ďakujem: 20 x
Dostal Ďakujem: 72 x

Re: V com varite?

Poslaťod Borsuk » 28 Sep 2016, 18:51

Ej bisťu, vidím že tu nie som jediný kto počíta gramy vložené do svojho batohu.
Veru tak,nerez je síce parádnejší,ale pripaľuje jak sviňa a zle sa čistí.
Aj ja používam hliníkový ešus dlhé roky a dúfam že ešte budem,s toho určite ne-
ochoriem.Stará overená klasika nesklame.
Obrázok užívateľa
Borsuk
 
Príspevky: 119
Registrovaný: 19 Júl 2012, 20:03
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 310 x
Dostal Ďakujem: 118 x

Re: V com varite?

Poslaťod jasommato » 28 Sep 2016, 23:31

Ako tak kukam na uznavacou hlinikoveho riadu som tu asi jediny co sa poucil z chib druhich (slimak) a sam nikdy nerez neskusal :) a aj keby rozvod tepla je rozvod tepla a v tom je nerez biedny
Obrázok užívateľa
jasommato
 
Príspevky: 797
Registrovaný: 07 Máj 2012, 14:33
Bydlisko: Orava a prilahle kopce potoky a rybniky
Dal Ďakujem: 323 x
Dostal Ďakujem: 442 x

Re: V com varite?

Poslaťod hurka » 04 Okt 2016, 21:47

Maťo pripomenulo mi to moje croasant.rar v ešuse :D prvé čo ma napadlo :D inak samozrejme ani nevidím dôvod prečo by som svoj hlinník mal meniť za niečo iné
Obrázok užívateľa
hurka
 
Príspevky: 89
Registrovaný: 04 Dec 2013, 22:12
Bydlisko: košice, košická nová ves
Dal Ďakujem: 50 x
Dostal Ďakujem: 35 x

Re: V com varite?

Poslaťod Marián Milý » 15 Okt 2016, 23:49

Ja som sice este len zaciatocnik a este som v nicom nevaril ale zaobstaral som si vric drievkac . Vyrobil som si ho z nerezoveho odkapavaca na pribor z Ikea. A esus klasicky ČSLA..... mate s tymito veci skusenosti??odporucate alebo neodporucate?? :)
Marián Milý
 
Príspevky: 3
Registrovaný: 15 Okt 2016, 23:44
Bydlisko: Vrbovská 28 Ľubica
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 3 x

Re: V com varite?

Poslaťod atti.hombre » 16 Okt 2016, 06:34

8) Nevidím dôvod prečo by to niekto nedoporučil...Návodov na výrobu toho drievkača je na nete plno a ak so postupoval podla nich tak by to malo byť spolahlivé...ešus ti schvalujem :D aj ja ho používam. Vitaj na fóre mladý muž :camp:
Som len obyčajný lesolez !- erdőmászó
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1719
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1374 x
Dostal Ďakujem: 1300 x

Re: V com varite?

Poslaťod Marián Milý » 17 Okt 2016, 00:05

atti.hombre píše:8) Nevidím dôvod prečo by to niekto nedoporučil...



Dakujem pekne.. navod na vyrobu drievkača som mal od jedneho pana. Na youtube ho najdete ako Kraken-bushcraftportal.cz.....ma tam vselijake videa co sa tika bushcraftu.....
Marián Milý
 
Príspevky: 3
Registrovaný: 15 Okt 2016, 23:44
Bydlisko: Vrbovská 28 Ľubica
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 3 x

Re: V com varite?

Poslaťod Mirino » 25 Okt 2016, 12:51

Minule som predstavil svoju úpravu ešusa pre varenie pre jednu osobu. Teraz predstavím svoju úpravu hliníkového hrnku na varenie pre dvoch až troch. Použil som hliníkový hrnek zo svokrinej kuchyne, ku ktorému pasovala pokrievka z iného hrnca z kuchyne mojej mamy. Nesmejte sa, naozaj to tak bolo. Malo to ale svoje nevýhody. Vyzeralo to priveľmi kuchynsky a trčalo z toho celkom ťažké držadlo z plného „kľučkového“ bakelitu. Čo sa vonkoncom nehodilo ani na varenie na otvorenom ohni.
Materiál použitého hrnku je hliník prakticky v rovnakej hrúbke ako na klasickom ešuse. Po odrezaní dna z veľkého ešusu pri minulej úprave mi zostalo drôtené držadlo. Tentoraz z pevného ocelového drôtu. Vzhľadom na hmotnosť plného hrnca je výhodnejšie ako hliníkové. Odmontoval som staré držadlo a na bok hrnca som prinitoval drôtené. Urobil som aj moju úpravu proti rozbiehaní nožičiek. Spravil som aj úpravu držadla pokrievky. Pôvodný bakelit som nahradil drôteným očkom. Prehnuté je preto, aby neležalo celé na plocho na horúcej pokrievke a bolo možné ho ľahko podobrať. Prstami, zahnutou lyžicou...dá sa do toho natlačiť aj kúsok korkovej zátky.... Očko je z nerezového drôtu. Ten som získal jednoducho kúpou jednej nerezovej elektródy, oklepať, ošmirgľovať. Držadlo je v zavretom stave zacvaknuté za rozšírený okraj hrnca a spoľahlivo pritláča pokrievku. Povedal by som, že lepšie ako na bežnom ešuse. Dokonca aj nejaký obal na ešus na to pasuje, takže nemusím vymýšľať nič extra. Tá vylisovaná hubička na nalievanie je super. Jednak na nalievanie do fľaše, potom na zlievanie cestovín a pri varení tade uniká pretlak, takže pokrievka neposkakuje a horúce kvapky neprskajú okolo. Objem stačí na pohodlné uvarenie cestovín pre dvoch chlapov.
Parametre. Použiteľný objem je 1.5 litra. Hmotnosť súpravy bez obalu 356g. Pre zrovnanie klasický ešus – len veľký diel s pokrievkou (s oceľovým držadlom) váži 350g. Obal z pevnej látky 50g. Presné rozmery na mm som nemeral, ale vidno zrovnanie s ešusom na foto. Priemer je prakticky rovnaký, akurát hrnec je o pol litra vyšší.
Ak sa vám zdá, že som sa inšpiroval podobným hrncom, ktorý sa predáva a má tu aj svoju recenziu viewtopic.php?f=28&t=1343
tak priznávam, že áno. Ale len s tým uškom na pokrievke. Hrnek bez úprav som používal dávno predtým a k úprave ma nakoplo až na stole sa povaľujúce ešusové držadlo, ktoré mi zostalo z predchádzajúcej úpravy malého ešusu. Skúsil som, či by to čisto náhodou nepasovalo....a výsledok vidíte na fotkách.
Náklady na materiál boli prakticky nulové. Všetko bolo z toho, čo dom dal. Tie štyri hliníkové nity a jedna elektróda boli len drobné. Oproti kúpe hrnca z uvedeného odkazu to bolo vlastne zadarmo. Realizácia prebehla v pivnici paneláku.
Ďalšia možnosť úpravy by mohlo byť prinitovanie plechového – hliníkového očka na protiľahlú stranu a spojiť poohýbaným nerez drôtom s ešusovým držadlom a vytvoriť tak kotlíkový záves. Vymyslené to mám, tak možno inokedy. Ale variť na otvorenom ohni sa dá aj bez toho.
Prílohy
100_3629.JPG
100_3627.JPG
100_3625.JPG
100_3624.JPG
100_3622.JPG
100_3619.JPG
100_3617.JPG
100_3613.JPG
P1030830.JPG
Mirino
 
Príspevky: 44
Registrovaný: 14 Feb 2013, 13:48
Bydlisko: LM
Dal Ďakujem: 20 x
Dostal Ďakujem: 72 x

Re: V com varite?

Poslaťod marektoth90 » 05 Feb 2017, 11:00

Ahojte, ja osobne používam hliníkový ešus ktorý som zdedil po otcovi ktorého sprevádzal cele mladi,takže mal už niečo za sebou.S tým som si niaku dobu vystačil a kúpil som nový hliníkový ešak z decathlonu,ten si taktiež plní svoju úlohu výborne...plus som si k nemu dorobil rúčku aby som ho mohol povesiť nad oheň.Časom sa mi zapáčil kotlík zebra billy can,tak som si ho začiatkom decembra kúpil a od vtedy ho nosím takmer každý víkend a som spokojný.Hej je pravda že nerez je o dosť tažšia než hliník ale tak v mojom veku by mi gramy naviac nemali vadiť...Zvykne sa v ňom jedlo pripaľovať ale zistil som že väčšinou to nieje chybou riadu ale mojou nepozornosťou.Výhody,že je mohutnejší a nemusíte sa báť niakych pádov alebo nárazov,na vandroch sa ľahšie umýva,aj keď ja osobne mám rad keď je na tých riadoch vidieť že sa používajú a nešetria.Poprípade keď idem moc na ľahko s malou poľnou tak beriem hliníkovú fľašu s U.S pítkom. :camp:

Obrázok
marektoth90
 
Príspevky: 43
Registrovaný: 19 Jan 2017, 16:35
Bydlisko: Bratislava pod kamzíkom
Dal Ďakujem: 119 x
Dostal Ďakujem: 87 x

Re: V com varite?

Poslaťod kgabat » 21 Aug 2017, 09:53

Ešte som doposiaľ nebol na takej turistike, kde by som musel aj prespať a tým pádom si aj variť. Ale môže to byť tiež zaujímavé a láka ma to veľmi. Kde kupujete tie hrnce? Oni sú aj odľahčené?
Obrázok užívateľa
kgabat
 
Príspevky: 31
Registrovaný: 16 Aug 2017, 23:17
Bydlisko: Handlová
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: V com varite?

Poslaťod juraj1974 » 21 Aug 2017, 10:20

Drviva vacsina zacala varit v tom co prave bolo k dispozicii v case ked zacali v lesoch prespavat a varit si. A to si dovolim napisat ze to bol ešus CSA ktory za par supov kupis v army shopoch. Ak zacnes varit v tom tak postupne zistis a vychytas muchy. Treba skusat co ti vyhovuje. Samozrejme su aj ine riady ktore sa pouzivaju ale tebe odporucam skusit prave klasicky ešus. Je lahky dobre udrziavatelny odolny a vies do neho zbalit skoro celu kuchynu.
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1478
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 750 x
Dostal Ďakujem: 774 x

Re: V com varite?

Poslaťod adamys » 21 Aug 2017, 11:17

ked tak tak som pouzival klasicky esus ale tak moc takych prilezitosti zatial nebolo :(
Obrázok užívateľa
adamys
 
Príspevky: 19
Registrovaný: 21 Aug 2017, 11:14
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 3 x

Re: V com varite?

Poslaťod juraj1974 » 21 Aug 2017, 11:21

Ako som pisal vysie. Treba skusat. Ak sa clovek rozhodne ze bude chodit sa tulat tak postupne vychyta vsetky muchy... Klasikou ktorou zacinal asi kazdy nikdy nikto nic nepokazi.
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1478
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 750 x
Dostal Ďakujem: 774 x

Re: V com varite?

Poslaťod 72janik » 21 Aug 2017, 12:30

Ja osobne čo nevyskúšam tak neviem... Nejdem ani menovať v čom všetkom som varil... Teraz prechádzam napr na titánový riad..
Múdry sa veľa naučí od nepriateľa, hlupák však nič od priateľa.
Obrázok užívateľa
72janik
 
Príspevky: 323
Registrovaný: 31 Dec 2011, 22:52
Bydlisko: Martin
Dal Ďakujem: 304 x
Dostal Ďakujem: 245 x

Predchádzajúci

Späť na Pre začiatočnikov

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia