Odporúčame najlacnejšie PZP online - uzavripzp.sk a pôžičky online

Baza a jej vyuzitie

Baza a jej vyuzitie

Poslaťod juraj1974 » 13 Máj 2011, 07:53

Rozhodol som sa zalozit tuto temu z dovodu ze som si dnes rano vsimol ze uz zacala kvitnut moja oblubena drevina s nadhernymi a hlavne vonavymi kvetmi s ktorych sa daju robit lahodne a hlavne myslim si aj zdraviu prospesne napoje. Ci uz ako v podobe osviezujucich limonad alebo sirupov ktore sa daju aj skladovat dlhsiu dobu az po vonavy cas zo susenych kvetov ktore spolu s napr. materinou duskou vedia aj v zime vycarovat prijemnu atmosferu. Ak to pocasie dovoli tak si urcite cez vikend vybehneme s detmi po par kvetov aby sme mohli ako to mi Jurikovci volame zacat bazovu sezonu....
Nechcite odo mna nijake recepty lebo: 1, Je ich plny net 2, kazdy si musi najst ten svoj podla toho co mu chuti.
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1154
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Levice
Dal Ďakujem: 499 x
Dostal Ďakujem: 339 x

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod SKW » 13 Máj 2011, 12:08

Baza má oveľa viac využití než by sa mohlo zdať. Uvediem teda tie ktoré poznám.

Baza čierna (Sambucus nigra)

Drevo
:arrow: Dlhé rovné prúty bazy sú výborné na založenie ohňa trením rukami metódou Hand drill.
:arrow: Z konára sa dá vyrobiť improvizované dúchadlo - Vezmete kus drôtu, vložíte ho nahriať do pahreby a vypálite dužinu vnútri. Tým získate dutú trubičku, ktorá dobre poslúži napríklad pri fúkaní do uhlíkov, alebo keď robíte nádobu/kuksu pomocou uhlíkov a vypaľujete jamku do dreva.
:arrow: Z vhodných kusov bazy sa dajú urobiť píšťalky či dokonca flauty.
:arrow: Na bazovom dreve rastú výborné jedlé huby - Uchovec bazový (Auricularia auricula-judae), známy ako Judášove ucho.

Kvety
:arrow: Dajú sa jesť za surova, či vo forme sirupov alebo limonád ako spomína juraj,
:arrow: Pridávajú sa taktiež do rôznych koláčov a múčnikov.
:arrow: Kvety sa používali ako prísada do džemu čo zvýraznilo jeho chuť.
:arrow: Sušené kvety sú výborné na čaj.

Plody
:arrow: Pri plodoch človek natrafí na rozporuplné názory či sú jedlé i za surova alebo len uvarené. Ja som ich jedol aj surové a nič mi nebolo, samozrejme len malé množstvo, vo väčšom množstve môžu nastať u niektorých ľudí ťažkosti.
:arrow: Hlavné využitie plodov je na lekvár, džem, alebo marmeládu.
:arrow: Pre expertov na alkoholické nápoje (ktorých som tu na fóre pár postrehol :) ) z plodov sa robí bazové víno.


Existuje aj ďalší druh bazy - Baza chabzdová (Sambucus ebulus) - Z tej sa robí vážna pálenka chabzdovica, ja to volám dunihlav, skúste hádať prečo :). Jej nadmerné užívanie sa prejavuje celkovými toxickými príznakmi s vracaním. Je to spôsobené obsahom glykozidicky viazaného kyanovodíka (sambunigrínu), ktorý zapríčiňuje pri vyšších dávkach závraty.
:arrow: V knihách sa označuje ako jedovatá rastlina takže treba to mať na zreteli. No využíva sa v medicíne a liečiteľstve, jej účinky boli známe už v staroveku. V terapeutických dávkach droga nemá nijaké škodlivé účinky skôr naopak.
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 872
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 528 x
Dostal Ďakujem: 974 x

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod stormmast3r » 13 Máj 2011, 12:09

S bazou mam skusenosti len pri vyrezavani pišťalok. Niekde som čítal, že pri užívani bazy treba davať pozor lebo zaťažuje srdce.
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 673
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 76 x
Dostal Ďakujem: 55 x

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod juraj1974 » 13 Máj 2011, 12:18

Vyborne SKW. Ako vzdy si nesklamal.. :yees: Na tvoj postreh k tejto teme som sa tesil.. :lol:
Ja len k tej Chabzdovej baze. U nas sa ta palenka vola chabzdovica. Nemam vyskusane jej nadmerny konzum :wink: ako spominas ale mam vyskusane jej blahoprajne ucinky na travenie. Napisem to asi takto. Ak by sa vam podarilo zjest polku svine a uz by vas islo rozdrapit tak v tom pripade si staci naliat za jeden z tohto veeeelmi zvlastne vonajuceho moku a ono to vo vas len zasici a mozete dojest aj tu druhu polku hned po odgrgnuti... :wink:
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1154
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Levice
Dal Ďakujem: 499 x
Dostal Ďakujem: 339 x

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod Michal » 13 Máj 2011, 23:49

No ja pripojím len svoje male postrehy. Z bazy som si strúhal píštalky, z dlhších rovných kúskov robil fúkačky a z rozpolenej vetvičky rôzne "potrubia", keď sme sa s kamošni hrávali.
Z kvetov sme robili sirup, ktorý je pre mňa stále jeden z naj nápojov cez leto. Toto leto iste vyskúšam aj čaj, aj kvety pojesť a vraj sú dobré aj vysmažené tie kvety, skúsim nejaké sladké cestíčko spraviť, obaliť a potom napíšem :)

Plody som sa jesť nikdy neodvážil, lebo mi vždy hovorili, že sú jedovaté.

SKW: ako rozpoznať tieto dva druhy bazy, ja sa v tom trošku strácam, na fotkách vyzerajú byť identické.
"Do not mess with the forces of Nature , for thou art small and biodegradable!"

Archery lover Obrázok
Obrázok užívateľa
Michal
 
Príspevky: 718
Registrovaný: 26 Jún 2010, 19:05
Bydlisko: Nitra
Dal Ďakujem: 134 x
Dostal Ďakujem: 205 x

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod juraj1974 » 13 Máj 2011, 23:54

Michal. Baza je krik co ma drevo co aj ty spominas. Chabza je taka burina rastuca tak do 1,5m ktora ale v prvom rade smrdi..... Opravte ma ak sa milim...
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1154
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Levice
Dal Ďakujem: 499 x
Dostal Ďakujem: 339 x

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod Joda » 14 Máj 2011, 07:57

Z bezových květů je velmi chutný sirup... nie nějaká ohňová voda.. ale sirup - šťáva :mrgreen: velmi doporučuju... dokonce se občas dá koupit v obchodu. Zatím sem si všiml že ho komerčně vyrábí jen nějaká rakouská firma. Je sice dražší... ale dobrý :wink:
Obrázok užívateľa
Joda
 
Príspevky: 93
Registrovaný: 18 Apr 2011, 18:58
Dal Ďakujem: 2 x
Dostal Ďakujem: 23 x

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod Pája » 15 Máj 2011, 10:43

Květy se dají smažit v těstíčku jako řízečky - kosmatice. Mají trochu nezvykle sladkou chuť, ale jako zákusek moc dobré. :P Mimoto sušené bezinky jsou skvělá přísada do čajů. Jsou plné vitaminu C.
A suché bezové větve skvěle hoří. :yees:
Kráčím, tedy jsem.

Blog Lesní želvy
Galerie Lesní želvy - z mojí dílny
Obrázok užívateľa
Pája
Amazonka
 
Príspevky: 863
Registrovaný: 05 Júl 2010, 20:13
Bydlisko: Morava
Dal Ďakujem: 485 x
Dostal Ďakujem: 687 x

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod addo77 » 16 Máj 2011, 18:13

Cakal som ktory to nacne, je to fajna rastlinka.
Zatial som robil akurat sirup z kvetov - vyborny, a vino z plodov - dobre (vyborne by bolo keby pouzijem menej kvasnic, resp. som spravil chybu ze som stocil vino iba dva razy ) vino som odlozil a nechavam ho tak rok odstáť - uvidime ci sa vylepsi jeho chut, potom este stocim. Teraz sa chystam na vino z kvetov, samozrejme sirup a chcem skusit aj vyprazane kvety :)
Obrázok užívateľa
addo77
 
Príspevky: 116
Registrovaný: 14 Jún 2010, 10:11
Bydlisko: Trenčín
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 3 x

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod Rafael Ingvis » 16 Máj 2011, 19:06

addo77 píše:... Teraz sa chystam na vino z kvetov...


Tak to sa budeš musieť pochváliť ako to dopadlo
"Pokrok je jako stádo sviní v humně. Z takého stáda, to sa mosí uznat, je užitek. Je uzený špek, je ovar, je prejt, sú klobásky, sú nožky v rosolu. Tož sa nesmí ohrnovat nos, že je všecko posrané."

:-k
Obrázok užívateľa
Rafael Ingvis
 
Príspevky: 294
Registrovaný: 02 Feb 2011, 09:50
Bydlisko: HC
Dal Ďakujem: 78 x
Dostal Ďakujem: 230 x

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod SKW » 19 Máj 2011, 19:59

Dnes som robil bazový sirup a palacinky s bazovými kvetmi, Fajnotka. Bazová mánia ;-)

Recept:

Keďže Juraj písal, že klasických receptov je plný net tak som sa rozhodol skúsiť tento, ktorý sa postupom trochu odlišuje od našich tradičných, no je výnimočne dobrý.

Potrebujeme:
20 kvetných hlávok Bazy čiernej
1 pomaranč
1 citrón
1.5 kg kryštálového cukru
2 čajové lyžičky kyseliny citrónovej
1.2 litra vody

Postup:
Z kvetov odstránime najhrubšie stopky a prípadný hmyz (neumývať vodou!), nakrájame umytý pomaranč a citrón na tenké plátky. Postavíme do hrnca vodu a keď zovrie, odstavíme a po vychladnutí pridáme všetky ingrediencie. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Prikryjeme čistou utierkou, odložíme na chladné miesto (špajza) a necháme odstáť 2 dni. Niekoľkokrát denne premiešame. Precedíme cez sitko/gázu a kvety dobre vyžmýkame.
Obrázok

Bazové palacinky

Klasika cesto na palacinky + natrhane kvietky bazy.
Obrázok

Obrázok

Ešte k sirupu. Tradične sa robí najprv výluh z kvetov + kyselina v prevarenej vode na nejaké 1-2dni (niektoré recepty uvádzajú lúhovanie na slnečnom mieste). To sa následne scedí a až potom sa pridáva cukor. Niekto ho v tejto chvíli varí aby zhustol. Ja to nerobím, pretože prevarením zlikvidujete niektoré vitamíny a antioxidanty. Radšej sirup len zohrejem na miernom ohni, miešam, kým sa cukor nerozpustí a následne teplý naplním do sklenených fliaš.
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 872
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 528 x
Dostal Ďakujem: 974 x

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod 6strings » 19 Máj 2011, 20:10

dnes padlo za obet zopar kvetov na sirup. mnam 8) to bude paradne leto s bazovym sirupom 8)
MORA 2000
MORA Q511
Colt Linerlock Carbon Fiber Handle Black Blade
Opinel NO.9 inox
Opinel NO.9 carbon
Obrázok užívateľa
6strings
 
Príspevky: 36
Registrovaný: 09 Máj 2011, 13:59
Bydlisko: PE
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod lynx » 19 Máj 2011, 20:58

Joda píše:Z bezových květů je velmi chutný sirup... nie nějaká ohňová voda.. ale sirup - šťáva :mrgreen: velmi doporučuju... :


Aj ja, je to najlepsie vyuzitie bazy :mrgreen: , bazovy sirup viem pit dokolecka dokola a nezunuje sa mi, tento rok si ho vsak mozem vychutnavat len na mojom oblubenom Banove :D
Storaz meraj a raz rež...
Obrázok užívateľa
lynx
 
Príspevky: 334
Registrovaný: 12 Feb 2011, 21:24
Bydlisko: Košice
Dal Ďakujem: 99 x
Dostal Ďakujem: 8 x

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod x-SCYTHE » 31 Máj 2011, 15:18

Moje skusenosti s bazou nie su az take pozitivne, ale cisto len zo subjektivneho hladiska. Je to velmi rychlo rastuca drevina a na zahrade nam rasi na chodniku, vedla plota a na roznych inych miestach, kde narusa aj statiku budovy :mrgreen: Okrem ineho rastie tak rychlo, ze ju nestiham likvidovat (susit a palit).
Aby to vsak nebola puhopusta kritika, tento rok som orezal par kvetov a uz si pochutnavam na vlastnom bazovom sirupe.
Okrem ineho este jedna rada, ak hasite ohen, v ktorom ste palili bazove konare, obzvlast dajte pozor na nedohorene casti. Ta makka duzina vo vnutri dokaze tliet niekedy aj vyse hodinu po uhaseni.
Zúfalá situácia si žiada zúfalé riešenia.
Obrázok užívateľa
x-SCYTHE
 
Príspevky: 17
Registrovaný: 23 Máj 2011, 16:06
Bydlisko: Nitra
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 3 x

Re: Baza a jej vyuzitie

Poslaťod mihal » 07 Feb 2012, 18:14

bazový syrup zohrievam na cca 70 stupnou, , tým sa pasterizuje a vitamíny ostanú.
kedysi sme robili aj taku limonádu, kvasilo to par dní na slnku aj s kvetmy, vysledok bol chutný osviežujuci a jemne bublinkový
mihal
 
Príspevky: 201
Registrovaný: 15 Nov 2011, 16:35
Bydlisko: bratislava
Dal Ďakujem: 2 x
Dostal Ďakujem: 10 x

Ďalší

Späť na Rastliny a ich využitie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť


cron