Stránka 1 z 3

Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 13 Máj 2011, 07:53
od juraj1974
Rozhodol som sa zalozit tuto temu z dovodu ze som si dnes rano vsimol ze uz zacala kvitnut moja oblubena drevina s nadhernymi a hlavne vonavymi kvetmi s ktorych sa daju robit lahodne a hlavne myslim si aj zdraviu prospesne napoje. Ci uz ako v podobe osviezujucich limonad alebo sirupov ktore sa daju aj skladovat dlhsiu dobu az po vonavy cas zo susenych kvetov ktore spolu s napr. materinou duskou vedia aj v zime vycarovat prijemnu atmosferu. Ak to pocasie dovoli tak si urcite cez vikend vybehneme s detmi po par kvetov aby sme mohli ako to mi Jurikovci volame zacat bazovu sezonu....
Nechcite odo mna nijake recepty lebo: 1, Je ich plny net 2, kazdy si musi najst ten svoj podla toho co mu chuti.

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 13 Máj 2011, 12:08
od SKW
Baza má oveľa viac využití než by sa mohlo zdať. Uvediem teda tie ktoré poznám.

Baza čierna (Sambucus nigra)

Drevo
:arrow: Dlhé rovné prúty bazy sú výborné na založenie ohňa trením rukami metódou Hand drill.
:arrow: Z konára sa dá vyrobiť improvizované dúchadlo - Vezmete kus drôtu, vložíte ho nahriať do pahreby a vypálite dužinu vnútri. Tým získate dutú trubičku, ktorá dobre poslúži napríklad pri fúkaní do uhlíkov, alebo keď robíte nádobu/kuksu pomocou uhlíkov a vypaľujete jamku do dreva.
:arrow: Z vhodných kusov bazy sa dajú urobiť píšťalky či dokonca flauty.
:arrow: Na bazovom dreve rastú výborné jedlé huby - Uchovec bazový (Auricularia auricula-judae), známy ako Judášove ucho.

Kvety
:arrow: Dajú sa jesť za surova, či vo forme sirupov alebo limonád ako spomína juraj,
:arrow: Pridávajú sa taktiež do rôznych koláčov a múčnikov.
:arrow: Kvety sa používali ako prísada do džemu čo zvýraznilo jeho chuť.
:arrow: Sušené kvety sú výborné na čaj.

Plody
:arrow: Pri plodoch človek natrafí na rozporuplné názory či sú jedlé i za surova alebo len uvarené. Ja som ich jedol aj surové a nič mi nebolo, samozrejme len malé množstvo, vo väčšom množstve môžu nastať u niektorých ľudí ťažkosti.
:arrow: Hlavné využitie plodov je na lekvár, džem, alebo marmeládu.
:arrow: Pre expertov na alkoholické nápoje (ktorých som tu na fóre pár postrehol :) ) z plodov sa robí bazové víno.


Existuje aj ďalší druh bazy - Baza chabzdová (Sambucus ebulus) - Z tej sa robí vážna pálenka chabzdovica, ja to volám dunihlav, skúste hádať prečo :). Jej nadmerné užívanie sa prejavuje celkovými toxickými príznakmi s vracaním. Je to spôsobené obsahom glykozidicky viazaného kyanovodíka (sambunigrínu), ktorý zapríčiňuje pri vyšších dávkach závraty.
:arrow: V knihách sa označuje ako jedovatá rastlina takže treba to mať na zreteli. No využíva sa v medicíne a liečiteľstve, jej účinky boli známe už v staroveku. V terapeutických dávkach droga nemá nijaké škodlivé účinky skôr naopak.

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 13 Máj 2011, 12:09
od stormmast3r
S bazou mam skusenosti len pri vyrezavani pišťalok. Niekde som čítal, že pri užívani bazy treba davať pozor lebo zaťažuje srdce.

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 13 Máj 2011, 12:18
od juraj1974
Vyborne SKW. Ako vzdy si nesklamal.. :yees: Na tvoj postreh k tejto teme som sa tesil.. :lol:
Ja len k tej Chabzdovej baze. U nas sa ta palenka vola chabzdovica. Nemam vyskusane jej nadmerny konzum :wink: ako spominas ale mam vyskusane jej blahoprajne ucinky na travenie. Napisem to asi takto. Ak by sa vam podarilo zjest polku svine a uz by vas islo rozdrapit tak v tom pripade si staci naliat za jeden z tohto veeeelmi zvlastne vonajuceho moku a ono to vo vas len zasici a mozete dojest aj tu druhu polku hned po odgrgnuti... :wink:

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 13 Máj 2011, 23:49
od Michal
No ja pripojím len svoje male postrehy. Z bazy som si strúhal píštalky, z dlhších rovných kúskov robil fúkačky a z rozpolenej vetvičky rôzne "potrubia", keď sme sa s kamošni hrávali.
Z kvetov sme robili sirup, ktorý je pre mňa stále jeden z naj nápojov cez leto. Toto leto iste vyskúšam aj čaj, aj kvety pojesť a vraj sú dobré aj vysmažené tie kvety, skúsim nejaké sladké cestíčko spraviť, obaliť a potom napíšem :)

Plody som sa jesť nikdy neodvážil, lebo mi vždy hovorili, že sú jedovaté.

SKW: ako rozpoznať tieto dva druhy bazy, ja sa v tom trošku strácam, na fotkách vyzerajú byť identické.

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 13 Máj 2011, 23:54
od juraj1974
Michal. Baza je krik co ma drevo co aj ty spominas. Chabza je taka burina rastuca tak do 1,5m ktora ale v prvom rade smrdi..... Opravte ma ak sa milim...

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 14 Máj 2011, 07:57
od Joda
Z bezových květů je velmi chutný sirup... nie nějaká ohňová voda.. ale sirup - šťáva :mrgreen: velmi doporučuju... dokonce se občas dá koupit v obchodu. Zatím sem si všiml že ho komerčně vyrábí jen nějaká rakouská firma. Je sice dražší... ale dobrý :wink:

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 15 Máj 2011, 10:43
od Pája
Květy se dají smažit v těstíčku jako řízečky - kosmatice. Mají trochu nezvykle sladkou chuť, ale jako zákusek moc dobré. :P Mimoto sušené bezinky jsou skvělá přísada do čajů. Jsou plné vitaminu C.
A suché bezové větve skvěle hoří. :yees:

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 16 Máj 2011, 18:13
od addo77
Cakal som ktory to nacne, je to fajna rastlinka.
Zatial som robil akurat sirup z kvetov - vyborny, a vino z plodov - dobre (vyborne by bolo keby pouzijem menej kvasnic, resp. som spravil chybu ze som stocil vino iba dva razy ) vino som odlozil a nechavam ho tak rok odstáť - uvidime ci sa vylepsi jeho chut, potom este stocim. Teraz sa chystam na vino z kvetov, samozrejme sirup a chcem skusit aj vyprazane kvety :)

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 16 Máj 2011, 19:06
od Rafael Ingvis
addo77 píše:... Teraz sa chystam na vino z kvetov...


Tak to sa budeš musieť pochváliť ako to dopadlo

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 19 Máj 2011, 19:59
od SKW
Dnes som robil bazový sirup a palacinky s bazovými kvetmi, Fajnotka. Bazová mánia ;-)

Recept:

Keďže Juraj písal, že klasických receptov je plný net tak som sa rozhodol skúsiť tento, ktorý sa postupom trochu odlišuje od našich tradičných, no je výnimočne dobrý.

Potrebujeme:
20 kvetných hlávok Bazy čiernej
1 pomaranč
1 citrón
1.5 kg kryštálového cukru
2 čajové lyžičky kyseliny citrónovej
1.2 litra vody

Postup:
Z kvetov odstránime najhrubšie stopky a prípadný hmyz (neumývať vodou!), nakrájame umytý pomaranč a citrón na tenké plátky. Postavíme do hrnca vodu a keď zovrie, odstavíme a po vychladnutí pridáme všetky ingrediencie. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Prikryjeme čistou utierkou, odložíme na chladné miesto (špajza) a necháme odstáť 2 dni. Niekoľkokrát denne premiešame. Precedíme cez sitko/gázu a kvety dobre vyžmýkame.
Obrázok

Bazové palacinky

Klasika cesto na palacinky + natrhane kvietky bazy.
Obrázok

Obrázok

Ešte k sirupu. Tradične sa robí najprv výluh z kvetov + kyselina v prevarenej vode na nejaké 1-2dni (niektoré recepty uvádzajú lúhovanie na slnečnom mieste). To sa následne scedí a až potom sa pridáva cukor. Niekto ho v tejto chvíli varí aby zhustol. Ja to nerobím, pretože prevarením zlikvidujete niektoré vitamíny a antioxidanty. Radšej sirup len zohrejem na miernom ohni, miešam, kým sa cukor nerozpustí a následne teplý naplním do sklenených fliaš.

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 19 Máj 2011, 20:10
od 6strings
dnes padlo za obet zopar kvetov na sirup. mnam 8) to bude paradne leto s bazovym sirupom 8)

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 19 Máj 2011, 20:58
od lynx
Joda píše:Z bezových květů je velmi chutný sirup... nie nějaká ohňová voda.. ale sirup - šťáva :mrgreen: velmi doporučuju... :


Aj ja, je to najlepsie vyuzitie bazy :mrgreen: , bazovy sirup viem pit dokolecka dokola a nezunuje sa mi, tento rok si ho vsak mozem vychutnavat len na mojom oblubenom Banove :D

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 31 Máj 2011, 15:18
od x-SCYTHE
Moje skusenosti s bazou nie su az take pozitivne, ale cisto len zo subjektivneho hladiska. Je to velmi rychlo rastuca drevina a na zahrade nam rasi na chodniku, vedla plota a na roznych inych miestach, kde narusa aj statiku budovy :mrgreen: Okrem ineho rastie tak rychlo, ze ju nestiham likvidovat (susit a palit).
Aby to vsak nebola puhopusta kritika, tento rok som orezal par kvetov a uz si pochutnavam na vlastnom bazovom sirupe.
Okrem ineho este jedna rada, ak hasite ohen, v ktorom ste palili bazove konare, obzvlast dajte pozor na nedohorene casti. Ta makka duzina vo vnutri dokaze tliet niekedy aj vyse hodinu po uhaseni.

Re: Baza a jej vyuzitie

PoslaťNapísal: 07 Feb 2012, 18:14
od mihal
bazový syrup zohrievam na cca 70 stupnou, , tým sa pasterizuje a vitamíny ostanú.
kedysi sme robili aj taku limonádu, kvasilo to par dní na slnku aj s kvetmy, vysledok bol chutný osviežujuci a jemne bublinkový