Odporúčame najlacnejšie PZP online - uzavripzp.sk a Peniazomat

Tis - Taxus Baccata

Tis - Taxus Baccata

Poslaťod Michal » 22 Okt 2011, 18:02


Tento stromček je celý jedovatý, okrem červených plodov (semienka sú jedovaté tiež).
Nemá niekto z vás skúsenosti s tým ako sa dajú plody spracovať? Za surova sú celkom chutné, sladké a chuťou mi pripomínajú sušené hrozienka, ale v takej soplovitej konzistencií.

Pozor: semienka sú jedovaté, pokiaľ ich však prehlnete vcelku, prejdú tráviacim traktom a nič sa vám nestane, problém nastáva ak by ste semienko rozhryzli (má údajne odporne horkú chuť) a treba ho okamžite vypľúvať inak hrozí zdravotná problém.

Ešte väčší pozor : Smrteľná dávka tisu sa udáva približne 2 hrste ihličia, to je asi 200g - asi odvar z nich (ak si pomýlime strom so smrekom alebo borovicou) Tak isto je jedovaté aj drevo - neskúšajte si z neho preto vyrezať lyžicu ani kuksu ani nič podobné!!!
"Do not mess with the forces of Nature , for thou art small and biodegradable!"

Archery lover Obrázok
Obrázok užívateľa
Michal
 
Príspevky: 724
Registrovaný: 26 Jún 2010, 19:05
Bydlisko: Nitra
Dal Ďakujem: 165 x
Dostal Ďakujem: 243 x

Re: Tis - Taxus Baccata

Poslaťod punta9 » 22 Okt 2011, 18:09

Z tisu se delaji dlouhe anglicke luky.
Obrázok užívateľa
punta9
 
Príspevky: 85
Registrovaný: 01 Máj 2011, 21:46
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 39 x

Re: Tis - Taxus Baccata

Poslaťod Rafael Ingvis » 22 Okt 2011, 18:51

punta9 píše:Z tisu se delaji dlouhe anglicke luky.


Máš hitíka 8)
"Pokrok je jako stádo sviní v humně. Z takého stáda, to sa mosí uznat, je užitek. Je uzený špek, je ovar, je prejt, sú klobásky, sú nožky v rosolu. Tož sa nesmí ohrnovat nos, že je všecko posrané."

:-k
Obrázok užívateľa
Rafael Ingvis
 
Príspevky: 331
Registrovaný: 02 Feb 2011, 09:50
Bydlisko: Praha
Dal Ďakujem: 97 x
Dostal Ďakujem: 279 x

Re: Tis - Taxus Baccata

Poslaťod sally » 22 Okt 2011, 21:48

Tu sa natíska otázka: z tisu si nemáme nič vyrezávať... a predsa sa z neho robili/robia luky, ktoré mali/majú lukostrelci celý deň v ruke. Ako je to so zdravotnou stránkou či už výroby alebo používaním takej zbrane?
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1390
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 172 x
Dostal Ďakujem: 327 x

Re: Tis - Taxus Baccata

Poslaťod marian160 » 22 Okt 2011, 21:55

Zdravotná stránka z používania takého luku nebola nič moc - hlavne pre toho na koho tým lukom mierili :D :D :D
Obrázok užívateľa
marian160
 
Príspevky: 96
Registrovaný: 08 Júl 2010, 09:07
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 29 x
Dostal Ďakujem: 10 x

Re: Tis - Taxus Baccata

Poslaťod Michal » 22 Okt 2011, 21:59

sally píše:Tu sa natíska otázka: z tisu si nemáme nič vyrezávať... a predsa sa z neho robili/robia luky, ktoré mali/majú lukostrelci celý deň v ruke. Ako je to so zdravotnou stránkou či už výroby alebo používaním takej zbrane?


myslim si, ze cisto prenosom latok cez vstrebavanie cez kozu neni taky dramaticky aby to bolo cloveku neprospesne, zvlaste ked sa lucistia natierali olejom alebo voskom - ina vec je keby si z takej tisovej nadoby pil horucu tekutinu nepriklad, minimalne by ta bolelo brucho... ja osobne som pro vyrezavani tisu nikdy tis nesmirgloval, cize neviem ako je na tom ten prach z dreva, mozno je drazdivy, ale neviem ci vdychnes dostatocnu koncentraciu na to aby ta to zabilo... :roll:
"Do not mess with the forces of Nature , for thou art small and biodegradable!"

Archery lover Obrázok
Obrázok užívateľa
Michal
 
Príspevky: 724
Registrovaný: 26 Jún 2010, 19:05
Bydlisko: Nitra
Dal Ďakujem: 165 x
Dostal Ďakujem: 243 x

Re: Tis - Taxus Baccata

Poslaťod marian160 » 22 Okt 2011, 22:13

Toto ma zaujalo v súvislosti s tou jedovatosťou:
"Tisové dřevo, které je tvrdé, pružné a trvanlivé, bylo v minulosti užíváno k výrobě luků, kuší, nožů a hřebenů, napuštěno černou barvou bylo pod názvem německý eben užíváno při výrobě nábytku, kořenovými dýhami se vykládaly truhlářské výrobky, používalo se na výrobu příborů některých dechových hudebních nástrojů, píp atd. Protože v současnosti již není tis ani zdaleka tak běžný, jak býval v minulosti, je i jeho dřevo nyní užíváno spíše výjimečně."
Obrázok užívateľa
marian160
 
Príspevky: 96
Registrovaný: 08 Júl 2010, 09:07
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 29 x
Dostal Ďakujem: 10 x

Re: Tis - Taxus Baccata

Poslaťod Marcela » 23 Okt 2011, 19:41

OT :arrow: Dřevo se používalo pro jeho trvanlivost, bo právě proto že je jedovatý, nenapadali ho škůdci. Dneska není tolik běžný a nezpracovává se, jelikož je tato rostlina v Evropě chráněná.

Michal:
Jedlá je jen ta červená dužina, jinak celej tis je prudce jedovatej. Myslím, že z toho někdo dělal doma džem, bo ty bobule jsou prej sladký.
příroda nedělá nic zbytečně (Aristotelés)
mojerajče
Obrázok užívateľa
Marcela
 
Príspevky: 230
Registrovaný: 08 Júl 2011, 19:05
Bydlisko: Východočeský kraj
Dal Ďakujem: 2460 x
Dostal Ďakujem: 478 x

Re: Tis - Taxus Baccata

Poslaťod Elév » 25 Okt 2011, 19:09

Michal píše:... ja osobne som pro vyrezavani tisu nikdy tis nesmirgloval, cize neviem ako je na tom ten prach z dreva, mozno je drazdivy, ale neviem ci vdychnes dostatocnu koncentraciu na to aby ta to zabilo... :roll:


Nič, pohoda, brúsim to furt a žijem. Je myslím rozdiel v množstve taxínu v čerstvom a suchom dreve. Po Harmaneckých lesoch možno vraj občas vidieť jelene čo sa motajú a vrážajú do stromov. Vraj zámerne obhrýzajú tisy, aby si navodili takéto stavy... :shock: ...narkomani hnusný asociálny a ničitelia štátneho majetku :D .
"All we need here, God, is one little precision earthquake."
SeldomSeen Smith

groundgear
Obrázok užívateľa
Elév
 
Príspevky: 543
Registrovaný: 04 Sep 2011, 21:59
Bydlisko: Pacov
Dal Ďakujem: 195 x
Dostal Ďakujem: 1345 x

Re: Tis - Taxus Baccata

Poslaťod torak » 01 Nov 2011, 17:58

Ja som videl na youtube .... bolo to davnejšie taže to tu nedam :( .... ale robili z toho takú kašu ... rozmliaždili plody a nejak to prelisovali .... a potom to jedli ..... nechce to niekto skúsiť :D :D :twisted: ale jedine jeho využitie je ten luk ako bolo napísané už ... ešte sa z toho robil nábytok a takéto veci .....
Milujem tú vôňu ... lesa, ohňa a spacáku keď ho vytiahnem zo skrine.
Obrázok užívateľa
torak
 
Príspevky: 29
Registrovaný: 01 Nov 2010, 19:40
Bydlisko: Košice
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Tis - Taxus Baccata

Poslaťod cornus » 26 Máj 2012, 11:35

Suché drevo je už málo jedovaté. Štedrec je ešte jedovatejší a nič sa mi nestalo :D
Tis sa na luky používa od začiatku, od praveku . V Európe to bolo najlepšie drevo strategický materiál na luky až sa celkom vyťažil. Drtivá väčšina nálezov drevených lukov u nás je tis.
Asi jediné ihličnaté drevo na luky, ešte možno borievka má jadrové drevo. Relatívne tvrdé medzi ihličnanmi. Vyrezáva sa ľahko. Taký drieň a agát sú oveľa tvrdšie.
Obrázok užívateľa
cornus
 
Príspevky: 230
Registrovaný: 11 Máj 2012, 08:44
Bydlisko: Galgocz
Dal Ďakujem: 85 x
Dostal Ďakujem: 80 x

Re: Tis - Taxus Baccata

Poslaťod bubi » 22 Mar 2015, 20:18

Keďže sa iba tu vraví o jedovatosti, tak niečo pridám. Divili by ste sa koľko je tam uvedených druhov. Inak ano, ten miešok na tise je chutný. Odborný názov je arilus. Hlavne chcem upozorniť na bežne pestovaný druh v domácnostiach, a síce oleander. Je smrteľne jedovatý. Pre malé dieťa je smrtelná dávka cca tri listy!
Prílohy
DSC01078~2~2.jpg
Ja som aj zo zeme aj z oblakov. (Ján Smrek).
Obrázok užívateľa
bubi
 
Príspevky: 225
Registrovaný: 09 Feb 2015, 16:53
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 147 x
Dostal Ďakujem: 141 x


Späť na Rastliny a ich využitie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia


cron