Odporúčame najlacnejšie PZP online - uzavripzp.sk a Peniazomat

Ruža šípová (Rosa Canina)

Ruža šípová (Rosa Canina)

Poslaťod Chameleon_sk » 10 Okt 2012, 20:39

Príroda sa farbí farbami do odtieňov žltej, okrovej a červenej. Neklamná známka toho, že príroda sa chystá na zimu.
Ranné mrazíky už nie sú ničím vynímočné a to je obdobie, keď je správny čas vyraziť na zber šípok.
Šípky sú obrovskou zásobárňou vitamínu C. V šípkach je približne 10násobok vitamínu ako v citróne.
O zdravých účinkoch nie je pochýb. Využitie týchto bobúľ pozná snáď každý minimálne vo forme čaju.
Obrázok

Nižšie si dovolím pridať niekoľko receptov pre využitie šípok aj v inej forme:

Marmeláda
Pri 1 kg očistených šípok potrebujete 250 g cukru. Šípky prekrojte, očistite od jadierok a chĺpkov.
Umyte a rozvarte v troche vody. Keď zmäknú, prepasírujte ich cez sitko. Do tejto hmoty pridajte cukor.
Varte až kým nedosiahne požadovanú konzistenciu. Následne nalejte do pohárov, prekryte látkovou utierkou.
Poháre uzatvorte až druhý deň.

Kompót
500 g zrelých šípok rozpolte a zbavte jadierok. Prevarte 1 liter vody s 300 g cukru. Pridajte nachystané šípky,
varte približne 4 minúty. Uvarenú zmes nechajte odstáť do druhého dňa, preceďte a šípky naukladajte do pohárov.
Scedený cukrový roztok prevarte, nalejte na šípky do pohárov. Po uzavretí poháre sterilizujte 15 minút pri 75 °C.

Omáčka
150 g čerstvých šípok umyte, rozpolte a očistite od chĺpkov a jadierok. Šípky rozvarte čo najviac – na pretlak (môžte si pomôť aj mixérom).
Pripravte si zápražku z masla a hladkej múk a zrieďte 2 dcl vývaru. Vmiešajte šípkový pretlak, 1 dcl červeného vína, zopár klinčekov,
trochu citrónovej šťavy. Podľa chuti osoľte a za stáleho miešania priveďte do varu. Omáčka je skvelá k divinovým jedlám.

Sirup pre deti
Tento sirup je vhodný pri počiatkoch príznaku chrípky alebo pri problémoch s hornými a dolnými dýchacími cestami. Je dobré ho podávať ako prevenciu.

Potrebujete 1 kg zrelých šípok, 2 litre vody a 1,5 kg krupicového cukru. Šípky prepláchnite v studenej vode a nechajte odkvapkať,
potom ich popučte. Zalejte ich litrom vody, za stáleho miešania priveďte do varu a ďalších 10 minút povarte.
Ešte za horúca zmes precedíte cez husté a sterilné plátno. Popučené šípky, ktoré vám zostanú v plátne ešte raz zalejete
1 litrom vody a a znovu povaríte za stáleho miešania 10 minút. Šťavu, ktorú takto získate zasa precedíte a zmiešate s prvou dávkou.
Potom pridajte uvedené množstvo cukru, ktoré miešajte a mierne zahrievajte až do rozpustenia pri teplote 80 – 90˚C maximálne 10 minút.
Ešte za tepla ním naplňte sterilné sklenené fľaše a dobre uzavrite. Skladujte ho na chladnom mieste.
Na jeho riedenie je veľmi vhodná sóda, dobre vás osvieži a povzbudí.

Šípkový likér
Asi kilogram čerstvých šípok rozmliaždite, premiešajte s pol kilogramom cukru, litrom pálenky a 100g hrozienok.
Pridať môžete aj škoricu a pomarančovú kôru. Celú zmes nechajte dva týždne odstáť, aby sa všetko dobre vylúhovalo
v zatvorenej nádobe a potom likér preceďte. Podla chuti môžte zriediť prevarenou vodou

Osviežujúce šípkové víno
Na kilogram šípok potrebujete rovnaké množstvo cukru a dva litre vody.
Umyté zrelé šípky nasypte do veľkej sklenenej fľaše a zalejte sirupom z vody a cukru.
Nádobu prekryte gázou a nechajte v tmavej miestnosti. Víno je hotové vtedy, keď šípky klesnú na dno.
Víno preceďte do čistých fliaš, dobre uzavrite a uložte v chladnej pivnici.
Príprava tohto vína trvá približne 3 mesiace a ak si urobíte dostatočné množstvo ostane vám k oslave prvých jarných lúčov.
Na zdravie!
Naposledy upravil Chameleon_sk dňa 11 Okt 2012, 18:12, celkovo upravené 1
No matter challenge, never back down
http://chameleonsk.wordpress.com
Obrázok užívateľa
Chameleon_sk
 
Príspevky: 274
Registrovaný: 19 Apr 2011, 23:27
Bydlisko: Dunajská Streda (weekend Beluša)
Dal Ďakujem: 305 x
Dostal Ďakujem: 445 x

Re: RECEPTY

Poslaťod mihal » 11 Okt 2012, 10:22

nereba pockat kym sipky pejdu prvym mrazom?
mihal
 
Príspevky: 225
Registrovaný: 15 Nov 2011, 16:35
Bydlisko: bratislava
Dal Ďakujem: 2 x
Dostal Ďakujem: 17 x

Re: RECEPTY

Poslaťod Chameleon_sk » 11 Okt 2012, 12:47

mihal - tak ako pises: kym prejdu prvym mrazom. :yees:
Asi som to nedostatocne zdoraznil/objasnil v prispevku :D

Ranné mrazíky už nie sú ničím vynímočné a to je obdobie, keď je správny čas vyraziť na zber šípok.
No matter challenge, never back down
http://chameleonsk.wordpress.com
Obrázok užívateľa
Chameleon_sk
 
Príspevky: 274
Registrovaný: 19 Apr 2011, 23:27
Bydlisko: Dunajská Streda (weekend Beluša)
Dal Ďakujem: 305 x
Dostal Ďakujem: 445 x

Re: RECEPTY

Poslaťod Baldur » 11 Okt 2012, 13:43

Kedysi som robil lekvár zo šipok.Nečakal som na žiadne mrazy.To si myslím platí pri trnkach,aby mali viac cukru.
Šípky som rozvaril na hustú kašu, pomocou lisu vylisoval.Pridal želírujúci cukor a ešte s cukrom varil pol hodiny a nalial do pohárov.Cukor 500gr na 1000gr ovocia.Naliať do pohárov,zavrieť a prikryté nechať pomaly vychladnúť.
Obrázok užívateľa
Baldur
 
Príspevky: 46
Registrovaný: 25 Aug 2012, 15:33
Bydlisko: Zlaté Moravce
Dal Ďakujem: 24 x
Dostal Ďakujem: 19 x


Späť na Rastliny a ich využitie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia