Stránka 1 z 2

Woodlore

PoslaťNapísal: 08 Aug 2014, 12:36
od rkw
Čo poviete na tento tvar nožov ? Asi najvacsi propagant je ray mears ? Aky mate nazor , osobne skusenosti ? Stymto tvarom čepele je ktora je pomaly ikonou bushcraftovych nozov ?

Re: Woodlore

PoslaťNapísal: 08 Aug 2014, 14:51
od kotuc20
Ja mám v podstate dva nože tohoto typu. Jeden od Tlima a ďalší od Matifua. Ten od Tlima je z uhlíkovky a má asi podobnú výšku výbrusu ako na obrázku. Od Matifua má výbrus vyšší. Obidva sa veľmi dobre držia a tým že majú scandi výbrus do nuly tak si aj riadne jedovaté. Ja nie využívam hlavne na potraviny a tam vyhráva Matifu. Tým že má výbrus vyšší tak ide lepšie do rezu a neláme tvrdšie potraviny. A čo som skúšal trochu vyrezávať tak sa dosť priblížil k More s tou krátkou čepeľou (teraz ma nenapadne číslo). A kľudne zvládnu oba aj buttoning bez obáv.
Ale pravdupovediac keď ho porovnáš V kuchyni s nožom s V výbrusom s fazetou alebo konvexom tak trochu zaostávajú. Ale naozaj záleží aký je vysoký scandi. Ale zase je pravda že sú odolnejšie pri vŕtani alebo páčení.
uploadfromtaptalk1407502255660.jpg
uploadfromtaptalk1407502205323.jpg

Re: Woodlore

PoslaťNapísal: 08 Aug 2014, 14:52
od kotuc20
Ja mám v podstate dva nože tohoto typu. Jeden od Tlima a ďalší od Matifua. Ten od Tlima je z uhlíkovky a má asi podobnú výšku výbrusu ako na obrázku. Od Matifua má výbrus vyšší. Obidva sa veľmi dobre držia a tým že majú scandi výbrus do nuly tak si aj riadne jedovaté. Ja nie využívam hlavne na potraviny a tam vyhráva Matifu. Tým že má výbrus vyšší tak ide lepšie do rezu a neláme tvrdšie potraviny. A čo som skúšal trochu vyrezávať tak sa dosť priblížil k More s tou krátkou čepeľou (teraz ma nenapadne číslo). A kľudne zvládnu oba aj buttoning bez obáv.
Ale pravdupovediac keď ho porovnáš V kuchyni s nožom s V výbrusom s fazetou alebo konvexom tak trochu zaostávajú. Ale naozaj záleží aký je vysoký scandi. Ale zase je pravda že sú odolnejšie pri vŕtani alebo páčení.

Re: Woodlore

PoslaťNapísal: 08 Aug 2014, 15:57
od rkw
Super ten od MAtifu je pekny , zdalo sa mi ze o tychto nozoch sa vela hvori a vyslovene tema ohladom nich nie je , :camp: .

Re: Woodlore

PoslaťNapísal: 08 Aug 2014, 16:31
od venco
Mal som tiež od Matifua a bola to fakt špica. Ale keďže som si zaobstaral aj od Igora Hritza tak jeden musel preč a terazky mi ostal Igorov. Drží sa ešte o poznanie lepšie ako ten od Matifua, výbrus je síce trochen nižší ale fakt do nuly. Som celkovo s týmto typom noža veľmo spokojný.

Re: Woodlore

PoslaťNapísal: 08 Aug 2014, 16:46
od rkw
Tak ten je uplne ako origo :) ja mam tiez , niekde som pridaval aj fotku , tiez je tam full zero a ide ako do masla ;)
Myslim si ze najvacsou zvlastnostou tochto tvaru ie prave ten,,zobak"
Pridam este niake fotky z google :

Re: Woodlore

PoslaťNapísal: 08 Aug 2014, 20:13
od Michal
Moj osobny postreh je ze na rezanie do dreva je scandi brus na tomto nozi bomba. Skvele struha feathersticky dobre sa s nim vyzerava, ALE vzhladom na hrubku cepele okolo 4mm a vyskou vybrusu asi 7mm je na potraviny takmer nepouzitelny. Poste prilis velky uhol ostria, o rozlamovani tvrdych potravim ani nehovorim. Taktiez silove rezanie dreva je narocnejsie, ale ide to. Osobne by som tento noz preferoval skor v 3mm hrubke cepele a rovnakej alebo o nieco vyssej vyske vybrusu - tam lepsie vyniknu jeho vlastnosti - vid tvarovo klasicke finky, nie celkom tradicke severanskej firmy kellam napriklad. Sice vacsia plocha vybrusu predlzuje cas brusenia ale jednoznacne ide lepsie do rezu.

Ale aby som nehovoril len negativa tak ergonomia rucky je super a tiez ocenujem znizeny hrot, ktory ulahcuje brusenie o nieco a lepsie sa s nim "vrta" drevo, kedze je hrot v strede vysky cepele..

Re: Woodlore

PoslaťNapísal: 08 Aug 2014, 21:27
od rkw
Co sa tyka krajania potravin , tak maso sa snim kraja vyborne , no ale ano co sa tyka zeleniny atd , nic moc :)

Re: Woodlore

PoslaťNapísal: 09 Aug 2014, 08:42
od kotuc20
Presne preto mi vyhovuje Woodlore od Matifua. Ten má vyšší brus tak sa s ním dá ísť lepšie do potravín.
Obrázok

Re: Woodlore

PoslaťNapísal: 09 Aug 2014, 09:20
od venco
Inak robím si zálusk aj na ďalší podobný nôž. Až budú peniažky oslovím Vilda Pokludu na tento kúsok.
http://noze.pokluda.eu/noze-roku-2014/skookum-bocote
https://www.youtube.com/watch?v=pjw0ltiN5YY

Celkom sa s nimi dobre rozbehol a cena aj referencie sú vynikajúce. Na potraviny bude iste vhodnejší. Aj keď s mojím klonom woodlore ide maso fakt veľmi dobre. :yees:

Re: Woodlore

PoslaťNapísal: 09 Aug 2014, 10:38
od rkw
aaa mors kochanskeho bushtool :yees:

Re: Woodlore

PoslaťNapísal: 15 Mar 2015, 18:11
od rkw
Ak niekdo mam skusenosti kludne popridavajte :camp:

Re: Woodlore

PoslaťNapísal: 13 Júl 2015, 15:47
od osceola
máte niekto skúsenosti s týmto:
http://www.noze-nuz.com/boker/BOP02309.php

Re: Woodlore

PoslaťNapísal: 13 Júl 2015, 20:40
od Quizath
Ja mam tento klon woodlore a zatial maximalna spokojnost: Obrázok Obrázok Obrázok

Re: Woodlore

PoslaťNapísal: 13 Júl 2015, 22:38
od Lesný Bes
osceola: Neviem, ako si na tom s angličtinou/nemčinou, no na jutube určite zopár videí nájdeš, napr: https://www.youtube.com/watch?v=kz0HRg9_ZWg Hádam do tých vyše 40 min. nejaké užitočné info napchá. Bolo ešte jedno iné, kompaktnejšie video, len ho teraz neviem nájsť.

Quizath Ten je veľmi vydarený. Čo to máš na rúčke? To bude takmer určite javor, však. Od Lamu na mňa už doma čaká skookum light. Neviem sa ho dočkať.

A aby som len tak netrieskal do vetra, prikladám foto noža čo som vydražil od nožiara Zemana a preto som si ho nazval K*ndalór. Síce má podobný obrys, ale má fazetu a to falošné ostrie na špičke dosť sťažuje štiepanie. Inak je to neskutočné mohutný nôž, taký súkromný tank.