Stránka 10 z 10

Re: Opinel

PoslaťNapísal: 13 Feb 2017, 21:54
od james19
Viem, že uhlíkovka černá riadne pri krájaní cibuli.
Takže napr. jablka taký vplyv na nu nemajú ? Napr. nebude po roku - dvoch čepeľ úplne čierna ?
Púšťa ta patina aj farbu ? Čiže ostanú tmavé stopy na jedle ?

Re: Opinel

PoslaťNapísal: 13 Feb 2017, 22:23
od marektoth90
Ako som už písal,uhlíková čepel sčerná vždy po vstyku s vodou ak ju následne dobre nevysušíš.To fakt neviem či pri krájaní cibule černá viac a pri jablkách menej... Samozrejme keď sa o ňu budeš pravidelne starať nesčerná ti úplne na uhlík.Dostal som od niekoho informáciu že patina púšťa do potravín čo sa týka chuti aj farby, neviem čo je na tom pravdy, ja to ešte odskúšané nemám.Každopádne ja by som ti na potraviny určite odporučil radšej ten nerez, kedže si aj písal že plánuješ s ňou krájať slaninu, v tej je soľ a tá napomáha korozií, potom ďalšia vec ta údržba. Uhlíkovku by som ti odporučil skôr na vyrezávanie a takéto veci,kedže ostrie drží dobre a dá sa do jedovata nabrúsiť.

Re: Opinel

PoslaťNapísal: 13 Feb 2017, 22:58
od juraj1974
Nedá mi nezareagovat. Uhlikovka je uhlikovka. Má prím u väčšiny nožofilov. Vyžaduje samozrejme istý typ starostlivosti ale nad ňu jednoducho nie je. Osobne mám vyskúšané tzv. pozitívnu koroziu čo je vlastne patina. Na opineloch mám odskúšané také veci ako je ocot horčica či coca-colu... Ide o to aby sa na ploche noža vytvorila doslova ochranná vrstva patiny ktora svojím spôsobom chráni oceľ pred oxidáciou -hrdzou. Taaak že. Čierna patina na nozi nie je zlá. Znamená to že sa nôž používa. Samozrejme že aj tak je základom po práci nôž očistiť a vysušiť. Tak sa zachová jeho dlhá životnosť.

Re: Opinel

PoslaťNapísal: 16 Feb 2017, 18:53
od Mirino
Ako vraví Juraj. Patina na uhlíkovke je žiadúca. Pekne to vidno na vyleštenej čepeli, ktorá chytá líšku už pri vyslovení slova"voda" a patinovaná čepel ustojí aj kvapku, ktorá vyschne na čepeli prakticky bez stopy.
Osobne odporúčam kolaloku. Pred ponorením poriadne odmastiť, stačí niečo na riad a potom ponoriť nastojato do coly. Dobré je ten ponor na začiatku niekoľkokrát zopakovať, aby na čepeli nezostali bublinky. Čas ponoru - podla sýtosti sivej farby. Potom umyť, prelíznuť napr. na keramike a namastiť napr. slaninka je v pohode. Pozor, pred prvním použitím poriadne povytierať do papierovej uterky. Trocha sa vytrie sivá farba, ale potom už to drží.
Ocot sa dá použiť, len farba bude čierna ale vytrie sa a bude sivá.
Horčica je pre špekulantov, ktorí chcú mať nejaký ornament, alebo niečo ako damaškovú kresbu. Naniesť, niekde nechať, niekde zotrieť a nechať pôsobiť pár hodín.
V každom prípade ak nebudem spokojný s výsledkom, tak to preleštím, stačí hubka na riad, tá drsná strana a ideme druhé kolo.
Toto sú prostriedky na patinovanie, ktoré sú bežne doma. Profíci patinujú v chloride železitom.
Patinovať sa dá aj pasívne.Normálne používať a ono to časom spatinuje samo. Cibula, jablka, to je jedno, len aby to bolo kyslé. Len trochu viac starostlivosti - utrieť dosucha od vody a po saláme stačí len tak prstami a hotovo.

Re: Opinel

PoslaťNapísal: 16 Feb 2017, 20:28
od juraj1974
Ja len ešte doplním tu hore napísané. Po každej patinacii si aktívnej či pasívnej je dobré chemickú reakciu zastaviť. To znamená len toľko že ak patinujem kyselinou (ocot horčica kola cibuľa jablko) tak je dobré celý proces ukončiť napr. mydlom.. t.j. namydlit celú čepeľ a po chvíľke umyť... Potom už len vysušiť a.. používať.. :camp:

Re: Opinel

PoslaťNapísal: 17 Feb 2017, 01:16
od Ctihor
Tak k tejto téme musím povedať svoje. Moja rada je, ak si to môžeš dovoliť, kúp si taký i taký. Pokojne rôzne veľkosti, aspoň vyskúšaš. Oni sa i tak medzi sebou líšia od Opinelu k Opinelu, napríklad sklonom čepele voči rúčke, (ne)odfláknutím výbrusu, voľnosťou otáčania poistky, atď. Ak si môžeš kúpiť len jeden, podľa účelu používania mi rozum hovorí "Inox" ale srdce piští "uhlík, uhlííííík", ale to sa ťa nemusí týkať, ak si doposiaľ ešte nemal nôž z uhlíkovky.

Môj príbeh: môj úplne prvý opinel boli dva :-) Inox 6 s orechovou rúčkou na bežné nosenie a fešákovanie a "obyčajná" Carbon 6, na prznenie amatérskymi úpravami. Skončilo to tak, že orechový inox leží už roky v šuflíku. Uhlíková 6-tka si ma úplne získala lepším prevedením výbrusu, chodom poistky a tým ako neskutočne ľahko sa brúsi do jedovata. Je to môj najnosenejší a najpoužívanejší nôž už vyše tri roky, napr. každé ráno si ním krájam ovocie do ovsených vločiek.

Ako bolo povedané, patina je neškodná oxidácia ocele, ktorá v istej miere bráni vzniku škodlivej oxidácie. Ja zbožňujem, ako sa patina časom mení. Ono to nie je tak, že ti nôž sčerná a hotovo. Patina žije. Nakrájaš ovocie, vytvorí ti nový obrazec. Postružlikáš drievko alebo niečo iné abrazívne, patina sa ti v tom mieste ošúcha. Raz je tmavá, inokedy modrá, či oranžová a niekedy ju ani poriadne nevidieť. Tuším cutlerylover v jednom svojom videu povedal, že patina je umením nožiarskeho priemyslu. Súhlas! Zámerné vytváranie patiny nie je pre mňa, ja razím filozofiu, že patinu si treba zaslúžiť - používaním. Raz som sa octom snažil znovu začerniť čepeľ svordu peasant, ktorú ktosi vyleštil. Ale nejako mi to nechytilo. Ak chceš mať čepeľ vždy lesklú, kupuj Inox, inak sa uleštíš k smrti. Každý kontakt s napr. ovocnými kyselinami sa ti na uhlíkovke podpíše. Vedz však toto: ak si uhlíkovkou jednoducho nakrájaš povedzme jablko, čepeľ hneď o niečo utrieš, nič sa nedeje, máš len nový obrazec na čepeli. Ak však necháš šťavy pôsobiť dlhšie, povedzme jablko iba prekrojíš a nôž necháš opretý o dužinu a po 5 min. sa k tomu vrátiš, tak jablko bude v mieste dotyku s oceľou sčernané. Ak ešte budeš pokračovať v krájaní, tak ovocie bude trochu chutiť po železe. Pre niekoho pachuť, pre iného príchuť. Preto je na jedlo lepší Inox. Len je to, hm, taká sterilná nuda.

Prikladám zopár fotiek ako sa časom mení patina na mojej šestke (hej som na to úchyl, musím raz urobiť "časozberné video" :D ), plus pokus o začernenie čepele svordu.

Re: Opinel

PoslaťNapísal: 17 Feb 2017, 08:58
od juraj1974
Super napisane. Vsetko spomenute. Vystizne. Vdaka.

Re: Opinel

PoslaťNapísal: 17 Feb 2017, 12:12
od jasommato
a preco sa s tym stvat??
noz normalne pouzivam patyna sa spravi sama od seba a krajsia ako keby som ju spravil nasilu :/ pekne je na nom vidno ktora cast cepele sa pouzivana co a mam to bez roboty naviac
ani jablko nezjem bez noza a pouzivan ho denne na vsetko uhlikovu opinelku mam uz vyse roka nudny nicim nezaujmavi noz ale reze dobre ostrie drzi a celkom jedovate a patynu neriesim po mesiaci uz bol krasne sivy od prace s jedlom a po par mesiacoch uz krasne tmavsie flaky proste patina pouzivaneho noza

Re: Opinel

PoslaťNapísal: 06 Nov 2017, 16:56
od keres
Trocha so vyrezaval :mrgreen:

Re: Opinel

PoslaťNapísal: 06 Nov 2017, 17:58
od Delewar
A "trochu" sa aj vydarilo. 8)

Re: Opinel

PoslaťNapísal: 20 Dec 2017, 17:34
od bubi
Môj názor na tieto nože je - vynikajúci nôž na rozličné použitie. Mám tri, a to uhlík 8,9 a 10. Čo sa týka úprav, napr. Kerešových, áno sú pohľadné ale vhodné iba na občasné používanie. Za jednu z najväčších výhod Opinelu považujem tvar rukoväte ktorá sadne do dlane ako uliata. Dá sa pracovať dlho, dlho bez pluzgierov. Preto som rukoväť nechal bez zásahu. Na druhú stranu sa mi nepáči pôvodný tvar čepele, takže som na všetkých troch obrúsil čepel do tvaru drop point. Tu je výsledok.