Myslím, že všetko podstatné tu už povedali ľudia predomnou. Misky točím len tangenciálne, stržeň sa v miske nenachádza, odstraňujem ho pri príprave polotovaru misky. Po lopate pre tých čo by nerozumeli- z guľatiny odrežeš klátik o dĺžke rovnakej ako je priemer guľatiny. Rozpolíš ho a z polovicou pracuješ - z nej bude miska. Tento polklátik musíš zosekať tak aby si z neho odstránil stržeň ak tam nejaký ostal. Na tangenciálnu plochu si narysuješ kružnicu...
Dobré je držať sa ďalej od stredu, drevo pri strede má najväčšiu tendenciu praskať a je tam veľký stres. Ak misku vysušíš dostatočne pomaly tak sa jej nestane nič aj keď si dosť blízko stržňovej oblasti. Akurát sa po vyschnutí výraznejšie zdeformuje. Preto sú na výrobu misiek najlepšie čo najväčšie guľatiny(priemer), pretože máš možnosť pracovať s drevom ktoré je ďalej od stržňa, čiže má rovnejšie, vystretejšie letokruhy.
Inak je pravdou, že sa sústružia predmety aj do priečneho rezu s tým, že sa opäť vynechá stržeň. Robia sa tak najmä točené poháre a kalichy. Opäť tu treba použiť guľatinu s veľkým priemerom a pracovať s polovicou bez stržňa. S týmto zatiaľ skúsenosti nemám, no po nejakej impregnácii myslím že nebude problém s presakovaním nápoja. Misku by som určite do priečneho rezu nerobil, jednak sa rez struhom správa úplne inak, robí skôr prach než stružliny, je to náročnejšie pretože vlastne tu pri sústružení režeš naprieč vláknam. Napríklad aj pri stínaní stromu sekerou zatínaš pod uhlom 45° na vlákna aby si ich prerezal najefektívnejšie, keby si sekal kolmo na kmeň tak by ti to trvalo strašne dlho. Ale to už trochu odbáčam.
Stuart King sústruží kalich do priečneho rezu.