Zdravím všetkých, toto je môj prvý príspevok. Vyrezal som si prvú lyžičku v živote, resp. vyrezal som prvú vec v živote, ak nepočítam lieskovú paličku na opekanie špekáčikov.
Chcel by som týmto dať pár rád začiatočníkom, aby nespravili chyby ako ja.
Lyžička bola vyrezaná z čerstvého buku a vytvorená len za pomoci 1 nástroja – od odštiepenia vhodnej „dosky“ z malého bukového pníka, cez dlabanie (trvalo hodinu) až po finálnu úpravu. Nakoniec som ju mierne obrúsil šmirgľom 80 a namoril v ľanovom oleji. Moril som prvý krát, návod som našiel tu na fóre, od užívateľky Pája.
... mohol som sa viac pohrať s brúsením, ale mám rád na dreve zárezy od noža.
Postrehy z výroby:
- myslel som, že budem potrebovať hrubý kus dreva, nakoniec som použil podobný tomu, čo je na obrázku nižšie – Hrúbka dreva bola len 3,5 cm, takže som si nemohol dovoliť žiadnu chybu.
- Buk je asi nevhodný na vyrezávanie, ale bol som prekvapený, celkom dobre mi to šlo – bol ale čerstvý a mal som výborne nabrúsený nôž.
- Použil som nevhodný nôž Hultafors GK s 3 mm čepeľou. Avšak chcel som použiť len 1 nástroj a bál som štiepať peň (batoning) s tenkou čepeľou
- Vybral som nevhodný kus dreva – v mieste prehĺbenia je kaz a malá dierka
To je asi všetko. Chcel som len motivovať začiatočníkov, aby sa nebáli, je to jednoduché.
Teraz mám len obavu, aby lyžica nepraskla, tak ju suším vonku v tieni. Taktiež ju radšej ešte nebudem používať, keby sa namočila, môže prasknúť.