sally píše:Ako pája dala fotky svojej nádhernej kuksy a spomenula to, že drevo nebolo dostatočne vysušené, napadlo mi: na youtube je návod (tuším aj na fóre je link) na výrobu kuksy z brezového nádoru. Bežný postup vyrezania (spoon knife, dláto, šroubovák...), no zaujalo ma nasledovné: dotyčný vyrezával z čerstvého dreva, veľmi doporučoval drevo, keď sa nevyrezáva, mať v zatváracom igeliťáku, aby NEVYSCHLO, hneď po vyrezaní ho varil v slanej vode a potom pomaly sušil v otvorenom igelitovom vrecku. Potom to celé poriadne pošúchal búrskymi orieškami. Vraj to tak robí už dlhú dobu a ani jedna prasklina!
Moja otázka: sušiť drevo pre vyrezávaním alebo vyrezávať z čerstvého dreva a vysušiť až potom, prípadne nesušiť vôbec?
Usušit dřevo trvá pár "desítek" let. Houslaři by mohli vyprávět
Polínko se musí řezat velmi dlouhé, protože na okrajích časem popraská. Případně se kraje (čela) natřou nějakou neprodyšnou barvou nebo voskem, aby se sušení zpomalilo a nepopraskalo. Ale trvá to bohužel pár let. Ze syrového se lépe vyřezává ale opatrně sušit! Jsou nějaké návody jako vařit ve slané vodě, vymáčet v lihu, který rozoustí vodu atd.. Ale není to zaručené. Jeden řezbář kdysi radil čerstvé dřevo co nejrychleji narušit aby schlo z větší plochy-a pomalu sušit. Zkoušel jsem také igelitku ale chytilo mi to plíseň. Dobré zkušenosti mám s papírovým sáčkem. Moc se mi líbí ten nápad zaházet dřevo štěpinkami, pilinami a odřezky..
Kdysi jsem viděl řezbáře v Rožnovském sknsenu, který dlabal skoro půlmetrové mísy z jasanu. Čerstvého. TAkže to určitě jde