Energetická revolúcia na obzore?

Všetko čo priamo nesúvisí s bushcraftom

Energetická revolúcia na obzore?

Poslaťod Adno » 04 Máj 2011, 18:52

Vedľajšia téma o príprave na vojnu ma inšpirovala k založeniu tejto témy :) . Okrajovo sa tam spomenuli veci, o ktoré by sa mohol viesť ďalší konflikt - voda, ropa atď. Tak som sa rozhodol podeliť s vecou, ktorú aktívne sledujem už nejaký mesiac a dosť ma zaujala. Jedná sa o vynález, ktorý by mohol úplne zmeniť väčšinu vecí v dnešnom svete. Tým je lacný zdroj energie. Plynúce dôsledky sú veľké - koniec ropnej závislosti, možnosť lacnej desalinizácie slanej vody na pitnú, nízke účty za elektrinu :D atď. Problém ostáva samotný zdroj energie.

Dlhú dobu sledujem progres v termojadrovej fúzii, či už gigantický ITER (i keď ten by som zaradil do kategórie najneefektívnejšieho nakladania s prostriedkami) alebo menšie projekty ako polywell fusion, tri-alpha.... Tieto projekty napriek obrovskému úsiliu do tohto dňa nepriniesli žiaden výsledok (ak to berieme z hľadiska množstva získanej energie oproti množstvu dodanej energie). Okrem toho som občas počul niečo o "studenej fúzií", ktorá ale bola väčšinou v kolónke "paveda" alebo prosto hlúposť. Nechcem sa tu rozpisovať moc teoreticky o coulombovej potenciálovej bariére, z čoho plynie problém spojiť 2 jadrá spolu...

Okej, k veci- taliansky vynálezca/vedec Ing. Andrea Rossi vynašiel niečo, čo údajne dokáže vyrábať energiu (tepelnú, ktorá sa dá samozrejme premeniť na elektrickú ako to funguje v tepelných a jadrových elektrárňach) zo studenej fúzie niklu a vodíka + reakciu ovplyvňuje bližšie neurčený katalyzátor. Ide o veľmi lacné prvky, niklu je plná zemska kôra a vodíku máme plné oceány :) . A to by ste dokázali celoročnú spotrebu energií (tepelnej+elektrickej) jednotlivca pokryť niekoľkými gramami. Samozrejme, takýchto chytrákov s takýmito objavmi tu už bolo, poviete si. Ale toto je inšie. Boli vykonané niekoľké testy pod vedením Bolonskej Univerzity (viedol ich profesor Levi) alebo v posledných dňoch 2 rôzne testy vedené švédskymi profesormi Essenom a Kullanderom (jeden z nich bol predseda švédskeho spolku skeptikov) zo Štokholmskej a Uppsalskej univerzity. Čiže svetové špičky v odbore a nie niekto, koho by ste hravo oblbli. Všetko poriadne skontrolovali okrem vnútra samotného reaktoru, keďže samotný obsah si Andrea Rossi dobré stráži a čaká na potvrdenie patentu.

Obrázok

Článok vo švédskych novinách v angličtine s videom na začiatku článku tu .


Tu je video prezentácie pred novinármi a rôznymi profesormi


Ďalšie zaujímave fakty- Rossi odmieta všetky peniaze z externých zdrojov a všetko financoval z vlastného vrecka (je dosť bohatý), prvé peniaze zinkasuje až vtedy, keď jeho vynález dodá prvú energiu a nikdy nie vopred. Na čo sa čaká? Robia sa ešte nejaké úpravy a pracuje sa na 1 MW module, ktorý bude spustený v Grécku v októbri tohto roka a tým začne komerčná prevádzka a predaj. Nemohol som tu zrhnúť samozrejme všetko, toľko času nemám, kto chce, nájde si na internete toho dosť. Každopádne, buď je toto najväčší objav v histórií alebo najlepší podfuk, ktorý by mohol závidieť aj David Copperfield, keďže sa do toho angažovali aj celosvetovo uznávaní profesori. Na 100% uvidíme v októbri tohto roka.
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Energetická revolúcia na obzore?

Poslaťod ogonok » 04 Máj 2011, 21:16

IMHO ak to bude fungovat tak sa nedozije jesene.
Pekny prispevok :yees:
ogonok
 
Príspevky: 35
Registrovaný: 05 Júl 2010, 22:07
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Energetická revolúcia na obzore?

Poslaťod sally » 05 Máj 2011, 18:49

Studená fúzia je vedecky podporená a uskutočniteľná. Kľúčovú úlohu tam hrá paládiová elektróda a vodík. Ten sa ukladá do medziatomárnych priestorov, kde sú protóny natlačené tak blízko seba, že prichádza k ich fúzii a vzniká hélium. Niekde mám ešte prednášku z extrémnej chémie, kde bola táto technológia opísaná. Dávnejšie bol okolo toho celkom veľký poprask, potom sa daní vedci zdiskreditovali, no uvoľnili lavínu, ktorá postupne naberá na obrátkach a fúzii za studena sa venuje už viacero tímov po celom svete. No stav vedy vo svete je asi taký, že sa primárne podporujú projekty, ktorých význam je v podstate pre ľudstvo neprínosný alebo projekty čisto komerčné - baktéria produkujúca istý druh liečiva, upravené obilniny... no výskum skutočne efektívnych alternatívnych zdrojov energie a podobne je, dovolím si povedať, potláčaný. Prečo - ťažko povedať. Len tak na margo - keď vidím obrázky úrodného územia zastavaného slnečnými elektrárňami, obracia sa mi nožík vo vrecku - slnečné elektrárne sú jedna totálna hlúposť. Efektivita súčasných fotovoltaických článkov je na úrovni 1-3%, pracuje sa (dôraz na pracuje sa, k výsledkom je ešte veeeeľmi ďaleko) na farbivách, ktoré by mali efektivitu zdvihnúť na "úžasných" 10%. Taký výskum sa podporuje, no vývoj technológií, ktoré vedia poskytnúť prínos niekoľko násobný, sa akosi stratil (či už v oblasti energetiky, ale aj príprava kovov - napr. sú metódy prípravy titánu, ktoré sú schopné jeho finálnu cenu radikálne znížiť a tým umožniť napr. konštrukciu blokov motora z titánu a tým zdvihnúť účinnosť spaľovacích motorov o cca 25% - no je to len v plienkach a na taký výskum ide peňazí akosi málo. Prečo?)


sorry že som sa tak rozpísal a sorry ak to bolo príliš odveci, no pred pár dňami som mal skúšku zo syntéz anorganických materiálov, kde sme okrem iného preberali aj také chuťovky ako exkurz do extrémnej chémie (syntéza za studena, klastre...) a podobne, a ešte stále mi to behá po rozume. :camp:
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Energetická revolúcia na obzore?

Poslaťod Adno » 05 Máj 2011, 22:26

Áno, o studenej fúzií s paládiom viem. Len bolo tu viacej problémov - veľmi ťažká replikácia experimentov a k fúzií dochádzalo úplne náhodne a samotné výsledky boli také malé, že veľa vedcov ich považovalo za chyby meraní (čo síce nie je pravda...). Celý príbeh aj nejaké rozhovory sú v tomto videu, veľmi zaujímavé:


Ale Rossiho vynález vyrába kW tepelnej energie, funguje to stále a nepoužíva drahé paládium, ale lacný nikel, teda konkrétne prášok niklu.

Sally, ešte k tým solárnym panelom - mám úplne rovnaký názor. Nikdy nemôžu byť primárnym zdrojom energie, aspoň určite nie v našej geografickej polohe a ide tu o pekné nabalenie určitých spoločností. Je veľmi podivuhodné, ako silno ich podporujú média - od TV až po školské učebnice :evil: . Osobne nemám rád konšpiračné teórie, ale počul som o verzii, že veľký záujem o presadenie tejto a iných "zelených" technológií majú aj ropné spoločnosti, keďže vedia, že toto je slepá ulička a nehrozí im konkurencia :yees: . Takisto ako zastal vývoj jadrových reaktorov snáď na 40 rokov už a pritom sú tam také možnosti, že by človek neveril - tóriové reaktory (molten salt reactor -MSR), pebble bed reactory atď, ktoré majú (fyzikálne) pasívne prvky bezpečnosti - človek môže od nich kľudne odkráčať aj keby došlo k úplnemu výpadku chladenia a nič sa nestane, lebo je to pri týchto typoch reaktorov fyzikálne nemožné. Veľkým investorom do inovácie jadrových elektrárni je Bill Gates - hlavne projektu traveling wave reactor-u, ktorý by dokázal spaľovať aj jadrový odpad a fungoval by desaťročia bez doplňovania paliva...
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Energetická revolúcia na obzore?

Poslaťod joche » 05 Máj 2011, 22:30

Zaujimave info hosi, dik za ne! :D Len tak dal!
joche
 
Príspevky: 126
Registrovaný: 12 Júl 2010, 21:42
Bydlisko: Poprad
Dal Ďakujem: 24 x
Dostal Ďakujem: 12 x

Re: Energetická revolúcia na obzore?

Poslaťod Bosá Noha » 01 Sep 2011, 13:46

Dosť tvrdá, ale presná kritika tohoto "objavu", celý "objav" je s veľkou pravdepodobnosťou len "bullshit" :
http://www.osel.cz/index.php?clanek=5501
Bosá Noha
 

Re: Energetická revolúcia na obzore?

Poslaťod Adno » 15 Sep 2011, 01:06

Osel.cz navstevujem casto a rad, super web :) .

Slubovany datum sa nezadrzatelne blizi, tak sa necham prekvapit. Ci to je len bullshit alebo nie, to si nedovolim tvrdit, ale nie som zastanca prehnanenho skepticizmu hned v zarodku. Rossi planuje start tohto roku, ziadnych 5-10 rokov v buducnosti alebo nieco take, takze za 1-2 mesiace budeme vediet naisto a to sa oplati pockat :) .

Dnes boli spravene nove testy so svedskymi novinami NyTeknik, pri teste bolo zariadene odpojene od elektrickej energie na 35 minut a reakcia pokracovala dalej.

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_m ... 264362.ece - video na zaciatku clanku

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_m ... 264361.ece - na zaciatku clanku je video, ako bude vyzerat 1MW modul.

Uvidime co z toho bude, ale v tejto faze mi to pride uz ako prilis komplexne na nejaky podvod. Takze ja osobne v tom vidim len 2 moznosti - bud je to realne alebo chyba v sposobe merania vykonu. A ak to bude realne, tak toto bude objav snad na urovni objavenia ohna clovekom :) - prinesie to nepredstavitelne moznosti.

A musim sa pochvalit, s Andrea Rossim som vymenil par viet v pisanej podobe :P

Obrázok
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Energetická revolúcia na obzore?

Poslaťod Adno » 06 Okt 2011, 17:30

V tychto momentoch prave prebieha jeden z najdolezitejsich testov e-catu, ktory by teoreticky mal definitivne urcit, ci sa jedna o revoluciu v energetike alebo nie. Samozrejme ak nespravia nejaku chybu pri testovani, ktora by mohla spochybnit vypovednu hodnotu testu. Okrem toho sa dnes objavil aj na jednom z najväcsich technologickych webov - http://www.wired.co.uk/news/archive/201 ... old-fusion . Ked budem mat nejake novinky, dam vediet :wink: . Report z testu by mal byt uz zajtra.

Obrázok
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Energetická revolúcia na obzore?

Poslaťod sally » 10 Okt 2011, 18:02

Je niečo nové s tým experimentom?
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Energetická revolúcia na obzore?

Poslaťod dodo » 13 Okt 2011, 22:21

Podľa mňa je to ďalší "oblb" na spopularizovanie problematiky....
K solárnym článkom:Polykryštalické majú účinnosť 6-8%,monokryštalické 14%,a najnovšie trojvrstvé 23%! Keď uvážime,že pri plnom slnku dopadá 1 kW/m2,
tak je to super-ak by sa umiestnili mamutie elektrárne na Sahare,v Austrálii a Južnej Amerike,tak by sme pokryli max. 20% súčasnej svetovej spotreby el. energie
-viac sa nedá,to by sa nám už začala ochladzovať zemeguľa...
Všetko ide,len malé deti sa musia nosiť...
Obrázok užívateľa
dodo
 
Príspevky: 117
Registrovaný: 20 Nov 2010, 22:14
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 161 x
Dostal Ďakujem: 190 x

Re: Energetická revolúcia na obzore?

Poslaťod sally » 14 Okt 2011, 16:48

dodo - tie údaje máš odkiaľ? A ten 1kW/m2 je za aký čas? Pretože je to dosť podstatné - nevraviac o tom, že jadro/vodné/tepelné...elektrárne môžu bežať prakticky nonstop, tak pri solárnej energii je použiteľnosť technológie len cca 50% dňa (resp. menej - ak ma pamäť neklame, tak má "sila dopadajúceho svetla - laické pomenovanie" v závislosti od času počas dňa priebeh podobný Gaussovej krivke = najviac napoludnie, minimum ráno a večer).

Najviac ma ale aj tak zaujíma, odkiaľ máš údaje, že fotovoltaika má účinnosť 24%? (vedecká literatúra)
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Energetická revolúcia na obzore?

Poslaťod Adno » 14 Okt 2011, 20:57

Momentalne nemam vela casu, tak len takto
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_m ... 284823.ece - ak viete po anglicky, tak si precitajte tento report, je tam aj PDF s meraniami. Co chcem vyzdvihnut je to, ze na konci testu E-cat bezal 3,5 hodiny v "self sustained mode" co znamena, ze sa reakcia udrziavala sama bez privodu elektriny.

Tu je aj nejake video, hovori tam aj profesor z Uppsalskej univerzity. Bolo tam 30 vedcov z Talianska, Svedska, UK, Francuzska, Ciny a aj predstavitel US Navy.


Kazdopadne, tento test presvedcil vela ludi, ALE odbornici na kalorimetriu nasli par moznych chyb v tomto teste, ktore mohli spravit velke odchylky v merani :evil: . 28. oktobra by mal byt test velkeho 1MW modulu.
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Energetická revolúcia na obzore?

Poslaťod dodo » 14 Okt 2011, 21:06

Trošku osvety:kilowat je jednotka výkonu,ak odoberáš výkon 1kW jednu hodinu,tak spotrebuješ 1 kilowathodinu,čo je jednotka práce...
Na rovníku dopadá 1,4kW/m2,a tie elektrárne by boli rozmiestnené preto tak,aby šla jedna naplno,alebo dve na polovicu,po celých 24 h.
Tie trojvrstvé solárne články boli vyvinuté v Európe cca pred 6 rokmi,a je nimi vybavená aj nejaká európska družica(meno si nepamätám)-ja som šťastným majiteľom
jedného kusa(III.trieda,ale aj tak drahé,ako sviňa),a na horách to aj tak dáva viac,ako 23%účinnosti!
A ešte jedna zaujímavá informácia-70%na zem dopadajúcej energie zo slnka sa vracia nazad do vesmíru(odrazom,alebo nočným vyžarovaním)-to je potenciál....!
A teraz poďme nazad do lesa...
Všetko ide,len malé deti sa musia nosiť...
Obrázok užívateľa
dodo
 
Príspevky: 117
Registrovaný: 20 Nov 2010, 22:14
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 161 x
Dostal Ďakujem: 190 x

Re: Energetická revolúcia na obzore?

Poslaťod Adno » 14 Okt 2011, 21:31

dodo píše:Trošku osvety:kilowat je jednotka výkonu,ak odoberáš výkon 1kW jednu hodinu,tak spotrebuješ 1 kilowathodinu,čo je jednotka práce...
Na rovníku dopadá 1,4kW/m2,a tie elektrárne by boli rozmiestnené preto tak,aby šla jedna naplno,alebo dve na polovicu,po celých 24 h.
Tie trojvrstvé solárne články boli vyvinuté v Európe cca pred 6 rokmi,a je nimi vybavená aj nejaká európska družica(meno si nepamätám)-ja som šťastným majiteľom
jedného kusa(III.trieda,ale aj tak drahé,ako sviňa),a na horách to aj tak dáva viac,ako 23%účinnosti!
A ešte jedna zaujímavá informácia-70%na zem dopadajúcej energie zo slnka sa vracia nazad do vesmíru(odrazom,alebo nočným vyžarovaním)-to je potenciál....!
A teraz poďme nazad do lesa...

Ak by to niekoho zaujimalo http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cell tu je to rozpisane vcelku podrobne

A efektivita jednotlivych solarnych clankov v danom linku:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 901%29.jpg -velky obrazok
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Energetická revolúcia na obzore?

Poslaťod oldtimes » 14 Okt 2011, 21:41

Dodo tak teraz si ma pekne nasral :D
Pre sallyho a doda. U nas na skole sa nieco o energetike ucim. Slnecne kolektory, montovane u nas su len dalsim odrbôm......Proste peniazky z grantov do vrecka.
Je pekne ze je to "ekologicky" sposob vyroby energie, ale je dost neefektivny z ekonomickeho (u nas) hladiska.

A k Watom-je to jednotka vykonu konkretne 1w=1J/s slovom: Jeden watt je jeden joule energie za sekundu, alebo jeden Newton meter za sekundu.
zato J, Wh(kWh) je jednotka prace kde 1 J = 2,778×10−7 kWh
1 kWh je energia spotrebovaná zariadením s príkonom 1 kW po dobu 1 hodiny

A ten 1kW/m2 je za aký čas?-je to za jednu sekundu :D (neripem, len vela ludi ma v tom zmatok)


dubal som to asi 5 minut a ked sa pozriem na diskusiu tak uz to tam je.......

K veci , podobna diskusia ma dost zaujima, mas to velke stastie ze si s nim prehodil par slov
oldtimes
 
Príspevky: 12
Registrovaný: 01 Jún 2011, 22:26
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Ďalší

Späť na Off-topic

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia