Záves na nôž

Chcete začať s bushcraftom? Vaše otázky smerujte sem

Záves na nôž

Poslaťod sally » 26 Jan 2012, 18:51

V tejto téme by som rád poskytol námet na zamyslenie všetkým, ktorí by radi nosili svoj nôž na krku.

Mors Kochanski a jeho kniha Bushcraft mi dala prvé semienko myšlienky nosiť nôž na krku. Dlhé roky som mal kudlu za opaskom a zvyk je železná košeľa. Na tomto zimnom zraze sa mi však nosenie noža na krku osvedčilo - nôž je tak dostupný aj keď máte na sebe viacero dlhších vrstiev oblečenia. Navliekol som do pútka puzdra kus paracordu a bolo vybavené.

Debata s Radeton-om ma však inšpirovala k zamysleniu: čo takto ešte viac zvýšiť komfort nosenia noža a súčasne mať pri sebe niekoľko desiatok metrov šnúry? Jasné! :yees: Extra dlhý "survival náramok" ako záves na puzdro.

Ako na to:

čo budeme potrebovať dokumentuje prvá fotka: nôž s puzdrom, kus paracordu 2x tak dlhý, ako má byť dĺžka motúza na záves + nejaká rezerva a VEĽA paracordu na oplet (radšej si zvoľte väčšiu rezervu než menšiu)
IMG_2258.JPG


Konce stredovej šnúry (i opletu - vo všeobecnosti to platí pre konce všetkých šnúr z plastu), na ktorej bude visieť puzdro, zatavíme. Inak sa nám budú konce strapkať, v horšom prípade môže dôjsť k porušeniu opletu celého lanka alebo bude stred príliš namáhaný v porovnaní s opletom alebo naopak. Vznikajúci dym je značne toxický, treba vetrať!
Na tejto fotke je konček zatavený nesprávne: biely stred nie je celkom spojený so zeleným opletom
IMG_2260.JPG


Na tejto fotke je zatavenie správne: odporúčam najprv k bielemu jadru len priblížiť plameň a až keď bude rovnako dlhé ako oplet, obe časti vnoriť do plameňa.
IMG_2261.JPG


Dajte si pozor! Ak budete držať paracord v plameni pridlho, tak z neho zvykne kvapkať roztavený materiál, ktorý má vysokú teplotu a spôsobuje zle sa hojace popáleniny (vlastná skúsenosť #-o )

Paracord 2x omotáme cez záves puzdra a konce zviažeme, ideálne ambulančným uzlom (plochá spojka)
IMG_2262.JPG


Nastáva fáza opletania. Odporúčam si k nej pustiť dobrú hudbu, film...bude to "chvíľu" trvať. Detailný návod, ako opletať, je k dohľadaniu na youtube.com (napr. tam zadajte survival náramok), no pre istotu som sa to snažil nafotiť. Ako na to? Začíname opletať tesne pri ambulančnom uzle. Nájdite si stred opletacieho lanka. Ten položte POD motúz prevlečený cez záves puzdra (teda pod 2 motúzy, lebo sme cez záves prevliekli motúz 2x, však :) ). Na Ľavom prameni spravte ohyb a koniec veďte POD stredom a NAD pravý prameň:
IMG_2266.JPG


Teraz vezmite pravý prameň: keďže je POD tým, čo prišiel z ľava, tak ide NAD stred a DO ohybu:
IMG_2268.JPG


Zatiahnuť. Malo by vám vzniknúť čosi takéto:
IMG_2270.JPG


Pokračujeme s prameňom, s ktorým sme robili ako prvým (zľava prišiel vpravo): vytvoriť slučku, POD stred a NAD ľavý. A potom ľavý NAD stred a DO slučky. Keď sa túto mantru naučíte, bude to ľahké, len občas človek zabudne, ktorým prameňom skončil - hlavne ak musíte cez oká ťahať dlhé šnúry ako aj v tomto prípade. Vtedy sa zíde pomôcka: ak neviete ktorým začať, tak sa vždy začína/pokračuje tým prameňom, ktorý trčí z uzla DOHORA (na minulej fotke prameň čo trčí doprava).

Teraz to už chce len veľa trpezlivosti - opletáme, opletáme, opletáme...

Keď máme hotovo, konce zviažeme a uzol schováme do závesu na puzdre:
IMG_2273.JPG


Finálny výsledok:
IMG_2277.JPG
IMG_2279.JPG


Vďaka, ak ste sa dočítali až sem :yees: Nôž sa takto komfortnejšie nosí (aspoň mne), lebo jeho váha je rozložená na väčšej ploche a človek má vždy poruke značné množstvo multifunkčnej šnúry. :yees:
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Záves na nôž

Poslaťod mipa » 26 Jan 2012, 20:52

Dobrá téma, pekne si to poviazal Sally, mňa by zaujímalo ako si kto viaže poistnú šnúru na rúčku noža (buď jednoduchá šnúra, alebo všelijaké feši úväzy - o tie mi ide). Pekne to ma na nožoch poviazané napr. Mr. Matejka. Tak sa chváľte :)
Obrázok užívateľa
mipa
 
Príspevky: 73
Registrovaný: 31 Mar 2011, 08:30
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 42 x
Dostal Ďakujem: 5 x

Re: Záves na nôž

Poslaťod bapa » 26 Jan 2012, 20:53

Ako zabezpečíš, že po zachytení závesu na nejakej pevnej prekážke sa neobesíš na vlastnom noži?
Obrázok užívateľa
bapa
 
Príspevky: 48
Registrovaný: 09 Júl 2010, 07:43
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 4 x

Re: Záves na nôž

Poslaťod sally » 26 Jan 2012, 21:04

Mipa - ja mám poistnú šnúru stáčanú ako učí Mears z tenkého prúžku kože (alebo čo to je - dostal som to v Grécku k prívesku, možno je to len pseudokožené lanko :oops: ). Na koniec som navliekol pár korálkov, nech je to aj pekné - mám rád takýto typ ozdôb.

Bapa - jednoducho - oplet je značne široký a skôr ako by sa mi šnúra zarezala do hrtana, tak by som ten tlak ucítil (tu by bola nevýhoda tenkej šnúrky). Čo sa týka kontinuálneho ťahu, tak nie je problém predsa zastať, povraz z kríka odmotať a ísť ďalej :)
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Záves na nôž

Poslaťod Kapo » 26 Jan 2012, 21:05

Nosenie noža na krku je prastará záležitosť prírodných národov. Tiež mám jeden v púzdre na krk.
A odporučil by som ho nosiť radšej na koženej šnúrke strednej sily, nech sa radšej roztrhne, než by sme sa mali obešic.
Prílohy
LogansRevenge.jpg
Stredný vek je vtedy, keď už chápeš, že nedokážeš zmeniť tento svet, no ešte ťa to trochu sere.
Som smrdutý trapér. Buskraft je pro holky.
Obrázok užívateľa
Kapo
 
Príspevky: 364
Registrovaný: 03 Máj 2011, 15:34
Bydlisko: Myjafsko
Dal Ďakujem: 14 x
Dostal Ďakujem: 109 x

Re: Záves na nôž

Poslaťod Nataniel » 26 Jan 2012, 21:11

Nôž na krku som sa naučil nosiť keď som sa začal zaujímať o lesných indiánov a je to naozaj praktická vec a to hlavne v zime.
Na cestě sa chovaj tak, jako by ses plížil za zvěří, nepřítele musíš spatřit první
Obrázok
Modrú oblohu !
Obrázok užívateľa
Nataniel
 
Príspevky: 480
Registrovaný: 20 Júl 2010, 11:08
Dal Ďakujem: 417 x
Dostal Ďakujem: 415 x

Re: Záves na nôž

Poslaťod macakv » 27 Jan 2012, 02:39

Dovolte aj mne napísať názor......je to síce praktické,ale dosť nebezpečné....pri páde sa ti može stať,že sa napichneš na svoj vlasný nož......neverím tomu,že by si ten nož na krku tak často potreboval,aby si ho musel mať stále na očiach....neodporučam......je to hlupa moda odkukaná od domorodích kmenov,ktorí su odkazaní na každé ulovené zvieratko.....podla mna je to hazard s vlastným zdravím..
Nič nieje nemožné.
Obrázok užívateľa
macakv
 
Príspevky: 363
Registrovaný: 03 Júl 2011, 20:45
Bydlisko: Nitriansky kraj.
Dal Ďakujem: 312 x
Dostal Ďakujem: 442 x

Re: Záves na nôž

Poslaťod B-Boy » 12 Apr 2012, 10:03

V zime je to fajn ale v lete si to neviem predstaviť, keďže ho nedám medzi vrstvy oblečenia (lebo je teplo, mám len tričko) tak sa "hompáľa" na krku a to mi prekáža, a zas keď spadnem a oceľová rúčka noža mi vybije zuby tak to tiež nieje ideálne :D :D najčastejšie ho nosím na opasku alebo nohe :D
vz. 60 to istí :D
Obrázok užívateľa
B-Boy
 
Príspevky: 69
Registrovaný: 04 Mar 2012, 15:13
Bydlisko: Veľká Lodina
Dal Ďakujem: 13 x
Dostal Ďakujem: 21 x

Re: Záves na nôž

Poslaťod obluda » 12 Apr 2012, 12:53

Proti obeseni existuje jednoduchy figl ktery sem na nejakem bushcraft foru nebo blogu videl.
provaz se nesvazuje ale na spojeni se pouzije takovy plastovy nesmysl co byva na mikinach nebo gatich kde slouzi k jisteni stahovaci gumy. To se nasadi na provaz a drzi to nuz dostatecne ale pri pokusu o obeseni provaz vujede, hlavne ale neukoncovat provaz uzlikem;)
obluda
 
Príspevky: 21
Registrovaný: 01 Jún 2011, 11:52
Bydlisko: Vyskov
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Záves na nôž

Poslaťod carlos9780 » 13 Apr 2012, 21:59

Jednu takú kudličku som mal(kým som ju nestratil),original aj s púzdrom a kožennou snúrkou na krk,trochu sa to podobalo na to čo nosí Cody Lundin z Dual survival.Výhody to malo akurát v zime(rýchly a jednoduchý prístup k nožu) keď to bolo pod bundou.Od jari do jesene som to nenosil,ak som to mal nad tričkom tak to hompálalo na krku(strašné nervy som na to mal) a keď pod tričkom tak to tlačilo keď som sa škrabal do prudkého kopca alebo zohýbal.Ako písal Sally ak sa s tým zachytíš o nejakú vetvičku proste zastavíš a odhákneš sa,to neni problém,len horšia situácia by mohla nastať ak by sa s tým dakto na krku zgúlal z poriadneho svahu(jak sa podarilo minule mne :mrgreen: ),ohryzok nieje zas tak silný ako zbytok krku.....jedno dobré šklbnutie a bolo by po srande.A ak vás to nepridusí môžte ľahko dôjsť o zuby ako napísal B-Boy.V podstate súhlasím s Macakv-om že je to viac nebezpečné ako praktické,ale nezavrhujem to úplne.Ja osobne mám na zimu jednoduchšie riešenie,teda pre tých čo používajú naše maskáče(ASR vz.97),na pravej nohavici v úrovni holene je taká malá kapsa ktorú som na vojne využíval hlavne na nosenie príboru,ale tá veľkosť je ako keby robená na bushcraftový nôž s púzdrom,púzdro je tam dosť natesno takže nôž vytiahnete poľahky a púzdro drží jak pribité,ale pripevniť na nohu sa to dá aj akokoľvek inak.Môj názor-určite lepšie na nohu ako na krk,ale 100 ludí,100 chutí.Sorry ak som odbehol od témy.
Prílohy
m_13042012174.jpg
m_13042012172.jpg
m_13042012173.jpg
carlos9780
 
Príspevky: 232
Registrovaný: 22 Okt 2011, 21:40
Bydlisko: BA
Dal Ďakujem: 151 x
Dostal Ďakujem: 130 x

Re: Záves na nôž

Poslaťod sally » 14 Apr 2012, 16:18

carlos - pokiaľ viem, tak tá kapsa na maskáčoch by mala byť určená na puzdro od utonu.

Keď sme v téme Záves na nôž - nejaká rada ako pripevniť zálesácky nôž k horolezeckému sedáku tak, aby nevypadol, nezavadzal... mám otvorené puzdro (nôž v ňom drží trením drevo-koža).
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Záves na nôž

Poslaťod radeton » 16 Apr 2012, 17:46

puzdro noža jednoducho pricvakni karabínkou na pomocné oko sedáku ktoré slúži na nacvakanie matroša pri výstupe pokiaľ nebeháš so sedákom kilomerte terénom počas výstupu keď používaš sedák to úplne splní účel načo robiť zložité prkotiny kde nie je treba :wink:
Obrázok užívateľa
radeton
 
Príspevky: 335
Registrovaný: 04 Jan 2012, 17:08
Bydlisko: detva
Dal Ďakujem: 121 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: Záves na nôž

Poslaťod Matuo » 18 Apr 2012, 20:00

Ahoj, sally prosím ťa koľko metrov padákovky si použil na ten záves na nôž? Aspoň približne hoď nejaký odhad nech to viem aspoň od oka. Ďakujem
Maťo :)
Obrázok užívateľa
Matuo
 
Príspevky: 2
Registrovaný: 05 Dec 2011, 20:42
Bydlisko: Nitra
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Záves na nôž

Poslaťod sally » 18 Apr 2012, 22:50

radeton - #-o ako mi to mohlo nenapadnúť

Matuo - fú, to bude ťažký tip: cca 10m? Možno menej. Ak počkáš, tak cez víkend ho budem rozmotávať, tak môžem zmerať :)
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Záves na nôž

Poslaťod juraj1974 » 19 Apr 2012, 08:36

Matuo píše:Ahoj, sally prosím ťa koľko metrov padákovky si použil na ten záves na nôž? Aspoň približne hoď nejaký odhad nech to viem aspoň od oka. Ďakujem
Maťo :)



Ahoj. Dovolim si odpovedat ja. Na moj zaves som pouzil 16bm snury...
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1456 x

Ďalší

Späť na Pre začiatočnikov

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 6 hostia


cron