Oheň lukom [Bow drill]

Zapaľovanie ohňa rôznymi spôsobmi, vhodné drevo...

Re: Oheň lukom [Bow drill][Fotky]

Poslaťod pawuk » 21 Jún 2011, 10:18



pánko ukazál krásny zlepšovák na upevnenie paracordu na luk :)
čas: 3O:45
...človek je jediné zviera, ktoré je cítiť dymom...
Môj youtube kanál
e-shop
Obrázok užívateľa
pawuk
 
Príspevky: 134
Registrovaný: 19 Aug 2010, 12:48
Bydlisko: Banská Bystrica
Dal Ďakujem: 57 x
Dostal Ďakujem: 50 x

Re: Oheň lukom [Bow drill][Fotky]

Poslaťod oneho » 09 Aug 2011, 21:25

Ja som si bol dnes prvý krát vyskúšať túto techniku. Mal som na to nachystané lieskové drevo. Vrták aj podložku. Spravil som si jamku do doštičky aj s výrezom na uhlíky. Vrták som mal na jednej strane tupo zaoblený na druhej strane bol skosený do kužeľa. Spravil som luk a šiel to vyskúšať. Zobral som prvý kameň čo som našiel a s ním pritláčal vrták. No nič to nerobilo vrták sa len zohrial. No na strane kde som ho pritláčal kameňom sa ten kužeľ zodral. Tak som ho zase zastrúhal a povedal som si že ho pritlačím ďalším lieskovým drevom. Po chvíľke točenia sa dostavil zápach a aj dym. Huráááá :lol: no dym išiel z druhého konca, tam kde som vrták pritláčal :mrgreen: tak som si to celé otočil, v prítlačná doska bola zrazu tá hlavná. Po chvíľke točenia to začalo pekne dymiť, no nikdy sa mi nepodarilo vytvoriť žeravý uhlík s ktorým by som dokázal aspoň natrhanú servítku zapáliť. Neviem čo som robil zle... Či som nemal vhodné drevo??? ešte to zase niekedy vyskúšam no asi z mäkšou podložkou než bude samotný vrták.

P.S. teraz som si pozrel toto posledné video a dokonca som mal presne rovnaké uchytená paracordu v luku tak ako to je v poslednom videu a dokonca aj luk bol tuším rovnako krivý :mrgreen:
Nežijem preto aby som robil, ale robím preto aby som žil...
Obrázok užívateľa
oneho
 
Príspevky: 392
Registrovaný: 02 Mar 2011, 19:55
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 143 x

Re: Oheň lukom [Bow drill][Fotky]

Poslaťod juraj1974 » 09 Aug 2011, 21:35

Tak teras presne viem co prezivam... :) Presne tieto iste stavy som mal aj ja. Nic si s toho nerob. Len skusaj. Dôlezite je aby sa ti vytvoril uhlik t.j. ta zuholnatena a dymiaca kôpka pilin ktore su produktom trenia. Ak tato kopka ktora vznika v tom vyreze ma velkost cca 1cm tak prestan triet a pokus sa zistit ci v jej strede nie je zerava cast ktora tlie. Je to aktivny uhlik.... Skusaj. Ale mozem povedat ze raz vidiet je lepsie ako 100x pocut. Vela zdaru...
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Oheň lukom [Bow drill][Fotky]

Poslaťod SKW » 11 Aug 2011, 15:25

Čaga je perfektnou náhradou ohnivej dosky pri zakladaní ohňa trením či už pomocou luku, alebo holými rukami. Je to neopísateľne jednoduchšie než vŕtanie do drevenej dosky. Tu používam metódu hand drill, čiže rotujem vrták medzi dlaňami. Čagu som upevnil uprostred rozštiepenej palice, aby som dosiahol dobrú stabilitu. Týmto zlepšovákom sa dá použiť menší kus huby a tým ušetriť zvyšok. Najjednoduchší spôsob je vŕtať do celej huby položenej na zemi, no vtedy treba dávať dobrý pozor a rýchlo horiaci úsek vyrezať, inak zhorí celý kus. Tlejúce práchno sa rýchlo rozrastie a potom je veľmi ťažké ho uhasiť, ide to jedine vodou.


Nieje potrebný žiaden výrez ako pri štandardnej metóde s doskou. Uhlík začne tlieť na okraji jamky.


Na tento účel sú vhodné len dva druhy drevokazných húb. Najlepší je samozrejme čaga - ryšavec šikmý (Inonotus obliquus) a funguje aj lesklokôrovka plochá (Ganoderma applanatum) i keď nie tak dobre ako čaga. Práchnovec je na toto nevhodný, dá sa dosiahnuť dym ak vŕtate tesne pri kôre, no práchno sa mi podpáliť nepodarilo.
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 928
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 636 x
Dostal Ďakujem: 1530 x

Re: Oheň lukom [Bow drill][Fotky]

Poslaťod helbo » 19 Feb 2012, 16:05

Je to tu pekne zdokumentovane, no predsa len pridam este jeden ilustracny obrazok, na ktorom je tento sposob nacrtnuty ako celok.

Obrázok
Kto mlčí, nemusí vždy súhlasiť. Možno len niekedy nemá chuť diskutovať s idiotmi.
Obrázok užívateľa
helbo
 
Príspevky: 306
Registrovaný: 23 Jún 2011, 13:32
Bydlisko: Nitra/BA/DK
Dal Ďakujem: 89 x
Dostal Ďakujem: 239 x

Re: Oheň lukom [Bow drill][Fotky]

Poslaťod macmatej » 13 Apr 2012, 20:52

Velky a maly brat. Ultralahky mini zapalovac. S tym malym to je inak dost narocne. vsetky casti su z lipy.
Prílohy
minidrill.jpg
Obrázok užívateľa
macmatej
 
Príspevky: 764
Registrovaný: 02 Apr 2011, 22:00
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 412 x
Dostal Ďakujem: 673 x

Re: Oheň lukom [Bow drill][Fotky]

Poslaťod jura_czech » 18 Apr 2012, 21:16

Normálně jste mě chlapi dostali (hlavně díky SKW), kolika způsoby lze rozdělat oheň. Už od dětství, co jsem čítal Dva divochy, nebo Knihu lesní moudrosti od E.T.Setona jsem si chtěl tuto dovednost osvojit, ale nějak jsem to z lenosti nikdy neudělal :cry: Teď to ale fakt prubnu, a hlavně se těšim, až se to naučím, že to ukážu dětem - ty budou čučet. Skusím osiku, nebo lípu, to jsou dřeva s poměrně krátkým a hlavně měkkým vláknem.
jura_czech
 
Príspevky: 55
Registrovaný: 16 Apr 2012, 19:42
Bydlisko: České Budějovice, ČR
Dal Ďakujem: 37 x
Dostal Ďakujem: 44 x

Re: Oheň lukom [Bow drill][Fotky]

Poslaťod macmatej » 07 Aug 2012, 21:06

Par drievok co som ponachadzal pri upratovani.
Prílohy
bowdrille.jpg
Obrázok užívateľa
macmatej
 
Príspevky: 764
Registrovaný: 02 Apr 2011, 22:00
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 412 x
Dostal Ďakujem: 673 x

Re: Oheň lukom [Bow drill][Fotky]

Poslaťod finn » 08 Aug 2012, 19:06

POZOR! asi mas doma bow-drill termitov :ice:
Múdrosť nie sú rozsiahle vedomosti, rozsiahle vedomosti nemusia byť múdrosťou!
Obrázok užívateľa
finn
 
Príspevky: 161
Registrovaný: 06 Mar 2011, 22:47
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 215 x
Dostal Ďakujem: 131 x

Re: Oheň lukom [Bow drill][Fotky]

Poslaťod Hosť » 29 Aug 2012, 21:54

ludia mne sa to dnes podarilo prvy raz :D ...po upornej snahe - sice len v laboratornych podmienkach cize doma s vopred pripravenym materialom ale predsa :) doska aj vrtak je lipa. Obrovska radost a motivacia k dalsim pokusom ...P.S. dakujem vsetkym, co robia foto a video navody ...videl som snad vsetky co kedy kto spravil na temu bowdrill =)
Hosť
 

Re: Oheň lukom [Bow drill][Fotky]

Poslaťod Rolf » 30 Aug 2012, 23:50

Gratulujem k úspechu... :yees: Ono tá "procedúra" bowdrillu nie je až taká jednoduchá, ako sa na prvý pohľad zdá... :) Trebárs aj "keď len" vopred pripraveným setom... Preto u mňa každý človek, ktorý to dokáže aspoň vopred spraveným setom (dobre vyschnutým), má moju úctu... :wink:

Ja som tejto technike taktiež prepadol v poslednej dobe a zatiaľ som ju zvládol "iba" doma, vopred pripraveným setom (vrták lieska, doska vŕba). Teraz to skúšam v prírode, s komponentmi spravenými priamo "na mieste". No zatiaľ neúspešne... Nie je to vôbec ľahké..., hlavne nájsť kvalitne vysušené drevo... Prvýkrát to bola dosť zaberačka, keďže som sa vracal po pár odchodených kilometroch po lese domov a na kraji lesa som si chcel ešte vyskúšať túto techniku založenia ohňa... Dokedy som zhromaždil všetko potrebné a zistil "kde, čo a ako", tak ubehla pekná "chvíľka"... :D Začiatočník sa "trochu" unaví už iba pri tejto "zhromažďovacej" činnosti a pritom to najdôležitejšie ho ešte iba čaká... :wink: Najlepšie je, snažiť sa o úspešný pokus na prvýkrát, pretože pri ďalších pokusoch ide "energia" človeka dole... Ani pri viacerých pokusoch sa mi uhlík nepodaril a nakoniec som to vzdal a pobral som sa domov zmorený, akoby som "poldňa v lese znášal drevo"... :D

Pri ďalších pokusoch to bol stále iba lepšie... Už som presne vedel, čo mám robiť, kde hľadať, ako hľadať... Čiže potrebný čas "na všetko" sa rapídne skrátil... Teraz je celý proces pre mňa pomerne jednoduchá záležitosť, až na to, že "čiernu hromádku" "nedajbože" zapáliť... :D :? Čiže chyba je buď v kvalite dreva (vlhkosť), alebo vo mne pri "záverečnom" drile, ale to sa mi veľmi nevidí, keďže na konci "zaberám" "do odpadnutia"... :lol: :D Ale skúšať budem naďalej... :wink:

Najlepšie sa mi darí s lieskovým vrtákom, keď som použil vŕbový celý set, tak to veľmi nešlo... Ten vŕbový vrták sa mi javí ako dosť mäkký... Pritom lieskový funguje výborne na vŕbe i na topoli. Iné dreviny som zatiaľ neskúšal...

Zatiaľ toľko mojich postrehov... :D Bowdrillu zdar... :) :wolf:
Naposledy upravil Rolf dňa 11 Sep 2012, 16:29, celkovo upravené 1
...nikto nie je múdrejší ani mocnejší ako všemocná príroda...
...a príroda robí zo mňa lepšieho človeka...
Obrázok užívateľa
Rolf
 
Príspevky: 328
Registrovaný: 08 Jún 2011, 13:24
Bydlisko: Vihorlatské vrchy
Dal Ďakujem: 430 x
Dostal Ďakujem: 487 x

Re: Oheň lukom [Bow drill][Fotky]

Poslaťod juraj1974 » 31 Aug 2012, 07:55

Pekne napisany postreh kamarat. Zelam vela zdaru a prajem aby ti vydrzalo odhodlanie... :yees:
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Oheň lukom [Bow drill][Fotky]

Poslaťod Rolf » 02 Sep 2012, 19:01

Dnes som sa, konečne, dočkal... :P Na piaty pokus (päť rôznych dní v lese) skúšania (s na mieste nájdeným drevom) sa mi podarilo prvýkrát zapáliť oheň technikou trenia driev pomocou luku... :friends: :D :wolf:

Ale trochu som pozmenil "taktiku boja"... Doteraz som to skúšal v takom lužnom lese, ktorý sa nachádza pred "hrubým" lesom (hrabovo-dubový). Rovnako, doposiaľ som používal prevažne vŕbové drevo, poprípade lieskový vrták na vŕbovej a sem-tam na topoľovej doske... Zrejme to miesto nebolo vhodné, príliš vlhké a drevo v ňom dosť nesúce pre tento účel...

No teraz som to skúsil na okraji "hrubého" lesa a celý set som si vyrobil z liesky... Bol som zvedavý, ako by mi to išlo s touto drevinou... Nájsť vhodné drevo nebol žiaden problém a po krátkom čase som už usilovne "fidlikal"... Bol som milo prekvapený, ako veľmi dobre to ide... Mám pocit, že rovnako dobre ako s vŕbou... No lieska je zrejme vo voľnej prírode predsa len o niečo vhodnejšia ako vŕba, pretože má tvrdšie drevo a nepodlieha tak skoro poveternostným vplyvom ako vŕba. Celú procedúru som robil akoby na tri fázy... Najprv, samozrejme, vypálenie jamky a potom hlavná fáza... No práve tam, ako na zlosť, pri záverečnom drilovaní, kedy "prach" už bol vytvorený a bolo už len potrebné na záver ešte lepšie zabrať, sa povolilo lanko, nemohol som ho nijako "našpanovať", tak som musel zastať a dať to do poriadku... Čiže, tým pádom som započal tretiu fázu, kedy vytvorenú kôpku zuhoľnateného prachu už bolo treba iba zapáliť... V tejto fáze po krátkom, ale svižnom drilovaní som zastal a pozorne sledoval, či sa práchno vznietilo a veruže vznietilo... :P Nemohol som veriť vlastným očiam... [-o< :) Z kôpky sa krásne dymilo... Z batoha som vytiahol "hniezdo" zo smlzu, ktoré bolo premiešané s "páperím" z pichliača... To hniezdo som mal stále pripravené v batohu a nosil ho so sebou (spravené ešte pri prvom pokuse o bowdrill).

Túto vzácnu chvíľku (prvé zapálenie ohňa pomocou "luku" v prírode) som si chcel zvečniť, tak som v rýchlosti (pokiaľ tlel a rozrastal sa uhlík) spravil nejaké chabé fotky mobilom, napokon sa ešte aj vybil :D , ale aspoň pár som ich spravil... :hot2: :D

Ako "povraz" som použil kópiu paracordu od firmy MFH (hrúbka 5mm). Toto lanko nie je zlé na pár použití, ale veľa nevydrží... Mne, asi tak v priemere, na 6-7 použití, potom sa ten vonkajší "úplet" roztrhne na dve časti. Raz sa mi roztrhol hneď pri prvom použití... A ako je vidieť na fotke, aj teraz sa na samom konci drilovania roztrhlo, no našťastie uhlík už bol vytvorený (bolo to len "ochlp")... :hot2:

Ako nástroje som požil nôž Hultaf. HVK a pílku Bahco Laplander, ale tú som v tom zhone zabudol pridať na "pózovanie"... :mrgreen:

Luk a prítlačný diel boli zo "zeleného" hraba... :yees:

Som veľmi rád, že som zvládol túto zálesácku zručnosť a hoci ju možno nebudem veľmi často využívať na zapálenie ohňa, tak už len to vedomie, že v prípade núdze môžem použiť túto "poslednú inštanciu" založenia ohňa, je veľmi príjemné a povzbudivé... :wink: :yees: :wolf:

Nejaké fotky z môjho počinu...

P020912_12.27.JPG

Vytvorený uhlík pomocou lieskového setu. Snažil som sa zachytiť, ako z kôpky stúpa dym, ale nie je to veľmi vidieť...

P020912_12.29.JPG

Komponenty nahádzané "pokope" :D , okrem pílky Bahco Lap. Ako je vidno, to lanko (MFH) sa nakoniec roztrhlo. Pod palicou je vidieť modrý vnútrajšok lanka. Musím si zadovážiť "originál" paracord... :wink: Hniezdo spravené zo smlzu a "páperia" pichliača.

P020912_12.30[01].JPG

Vytvorený uhlík, ktorý pomaly, ale isto sa rozrastá... :)

P020912_12.33[01].JPG

Prvýkrát mnou vytvorený oheň pomocou techniky bowdrillu... :wolf: Celkovo mi to trvalo (od prípravy setu, až po "výsledný oheň") nejakých 25min.
Naposledy upravil Rolf dňa 10 Sep 2012, 15:48, celkovo upravené 1
...nikto nie je múdrejší ani mocnejší ako všemocná príroda...
...a príroda robí zo mňa lepšieho človeka...
Obrázok užívateľa
Rolf
 
Príspevky: 328
Registrovaný: 08 Jún 2011, 13:24
Bydlisko: Vihorlatské vrchy
Dal Ďakujem: 430 x
Dostal Ďakujem: 487 x

Re: Oheň lukom [Bow drill][Fotky]

Poslaťod johny » 02 Sep 2012, 20:49

Aj mne sa to pred pár dnami podarilo po prvy krat. sice len v laboratornych podmienkach, cize doma s vopred pripravenym drevom ale predsa :) kazdy takyto uspech doda cloveku sebavedomie a motivaciu takze teraz to zacnem skusat vonku a uvidime co to povie :) ...uz som si dal susit dosky a vrtaky aj na hand drill takze o zabavu mam postarane ...este by som spomenul ze cely set som robil z lipy a tiez by som chcel podakovat ludom co robia navody :D videl a cital som asi uplne vsetky takze dakujem :)
Obrázok
Obrázok

fotky z mobilu...
... for dust you are and to dust you will return.
Obrázok užívateľa
johny
 
Príspevky: 35
Registrovaný: 22 Jan 2011, 19:07
Bydlisko: LM
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 6 x

Re: Oheň lukom [Bow drill][Fotky]

Poslaťod pawuk » 28 Okt 2012, 22:20

pre anglicky hovoriacich a aj menej zdatných, som našiel celkom zaujímavý odkaz na nejakú staršiu literatúru týkajúca sa nielen tejto témy.(hand drill, flint&steel)

http://www.archive.org/stream/firemakin ... 0/mode/2up
...človek je jediné zviera, ktoré je cítiť dymom...
Môj youtube kanál
e-shop
Obrázok užívateľa
pawuk
 
Príspevky: 134
Registrovaný: 19 Aug 2010, 12:48
Bydlisko: Banská Bystrica
Dal Ďakujem: 57 x
Dostal Ďakujem: 50 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Oheň

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia