Búrky vs Bushcraft

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod Kyl » 13 Jan 2013, 12:54

Toto je veľmi zaujímavá téma, ktorá by nemala zapadnúť prachom a preto som sa rozhodol dať dohromady článok, v ktorom by ste mohli nájsť informácie o tom čo nám vlastne počas búrky hrozí a ako môžeme minimalizovať tieto riziká. Skúsení členovia fóra, ktorí už strávili ,,nejaký ten piatok v horách“ o búrkach iste vedia svoje, ale myslím, že komplexnejšie zhrnutie nie je na škodu.
Čo robiť ak nás v prírode zastihne búrka?
Základnou podmienkou pre vznik búrky je existencia výstupných prúdov dostatočne vlhkého vzduchu v atmosfére. V zložitejšom reliéfe vznikajú podnety pre takéto pohyby skôr a preto sa v horách s búrkami stretávame častejšie ako v nížinách. V horách s búrkou prichádza niekoľko rizík, to hlavné ktorého sa bojí väčšina z nás je zasiahnutie bleskom, ale nebezpečenstvo je spojené aj so silným nárazovým vetrom, krupobitím, a intenzívnym lejakom. Poďme sa teda pozrieť na to ako sa búrkam môžeme vyhnúť, aké problémy nám môže búrka spôsobiť a ako sa zachovať ak nás búrka zastihne v teréne.
Ako sa vyhnúť nepríjemným búrkovým prekvapeniam?
- V prvom rade je potrebné pred nastúpením na túru sledovať predpoveď počasia pre lokalitu do ktorej sa chystáme. V dnešnej dobe síce vedia meteorológovia predpovedať, na ktorých miestach a kedy pravdepodobne bude búrka no nedá sa na to na 100% spoľahnúť, pretože vznik búrky je veľmi rýchly a presné miesto výskytu a pohybu sa dá predpovedať až po vzniku búrkového oblaku.
- Preto je dôležité naučiť sa rozpoznať blížiacu sa búrku priamo v teréne. To sa dá pomocou niekoľkých znakov ako sú rýchlo sa tvoriace kopovité oblaky tzv. kumulonimbus je to oblak rozprestierajúci sa vo všetkých výškových hladinách má karfiolovitý tvar a jeho vrchol má často tvar nákovy. Kumulonimbus je často zabudovaný do obrovskej masy mrakov, z ktorých vznikol. V spodnej časti pozostáva z vodných kvapiek a pri vrchole z ľadových kryštálikov, prepúšťa najmenej svetla zo všetkých typov mrakov . Oblaky tohto typu prinášajú búrky s hromobitím, krupobitie a prudké dažde.
- Príznakom blížiacej sa búrky je aj dusno, silnejúci vietor, ochladenie, klesajúci tlak, hrmenie a svetelné záblesky. Keďže sa svetlo šíry rýchlosťou 300 000km/s a zvuk rýchlosťou 330 m/s vzniká pri pozorovaní medzi svetelným (blesk) a zvukovým (hrom) javom k časovému rozdielu. Pomocou tohto rozdielu vieme vypočítať našu vzdialenosť od búrky. Vypočítame ju tak, že spočítame časový rozdiel medzi bleskom a hromom v sekundách a vydelíme tromi dostaneme tak približnú vzdialenosť búrky v km.
- „Eliášov oheň“ je tiché neexplozívne vybíjanie statickej elektriny. Prejavuje sa bzučaním, praskaním, syčaním a za šera, alebo tmy vidno na vyčnievajúcich predmetoch modrasté mihotavé plamienky, alebo iskry, ľuďom sa ježia chlpy a mravenčia prsty. Eliášov oheň je znakom vysokej intenzity elektrického poľa pred búrkou a varovný signál vysokého nebezpečia úderu blesku, preto je nutné ihneď opustiť exponované miesta.
- Búrky často vznikajú v popoludňajších hodinách, preto je dobré začínať túru skoro ráno, aby sme sa vyhli tomuto nebezpečenstvu.
Aké nebezpečenstvá na nás striehnu počas búrky vo voľnej prírode:
1. Priame zasiahnutie bleskom, pri ktorom vznikajú príznaky: popáleniny, svalové kŕče, ochrnutie, poruchy vedomia až bezvedomie, poruchy srdcového rytmu s možnou zástavou srdcovej činnosti, zástava dýchania a šok. Kovové predmety na tele spôsobujú vážnejšie popáleniny. Tieto príznaky sú závislé na dráhe prechodu elektrického prúdu telom. Človek dokáže prežiť zásah bleskom, pretože trvá extrémne krátko a pokožka kladie prúdu pomerne vysoký odpor, preto blesk skĺzne po vlhkej pokožke ako po bleskozvode a nespôsobí vážne vnútorné poranenia. Platí to však len v prípade, keď v dotyku s pokožkou nie sú vodivé materiály (aj mobilný telefón), ktoré umožnia blesku preniknúť do tela a spôsobiť zranenia vnútorných orgánov. Napriek tomu priamy úder blesku človek väčšinou neprežije.

2. Nepriamy vplyv (ak blesk zasiahne predmet vo vašej blízkosti):
- pád vyvolaný oslepením či tlakovou vlnou blesku,
- nebezpečenstvo tzv. „krokového napätia“ vzniká ak blesk udrie do nejakého predmetu vo vašej blízkosti a cez tento objekt sa uzemní. Elektrický prúd sa z miesta úderu šíry kruhovo všetkými smermi. Pôda má pomerne dobré izolačné vlastnosti a napätie postupne klesá s narastajúcou vzdialenosťou od zásahu blesku. Pre lepšie pochopenie si môžeme predstaviť niekoľko sústredených kružníc, z ktorých každá predstavuje zónu s iným energetickým potenciálom. Ten je najvyšší pri mieste zásahu a s rastúcou vzdialenosťou sa znižuje a tlmí. Pokiaľ stojíte tak nešťastne, že každá vaša noha je na inej kružnici skratujú sa medzi sebou a rozdielový potenciál prebehne vašim telom. Medzi dvoma bodmi je rozdiel potenciálov, medzi ktorými vzniká napätie takže medzi nohami rozkročeného človeka môže pretekať prúd aj smrteľnej intenzity. Krokové napätie sa môže vyskytnúť vo vzdialenosti až 40m od miesta úderu.

Ako pomôcť zasiahnutému človeku? Ak je to potrebné ihneď začať s resuscitáciou, ošetriť popáleniny a ostatné poranenia, vykonať protišokové opatrenia a privolať záchrannú službu.
Aké bezpečnostné opatrenia môžeme urobiť? Pokiaľ sme na vrcholoch alebo hrebeňoch hôr treba zostúpiť čo najnižšie (minimálne 30m), okamžite opustiť zaistenú cestu (oceľové laná, reťaze), v otvorenom plochom teréne sa ukryť v priehlbine, okamžite vypnúť mobily, rádiá, GPS prístroje a vložiť ich do stredu batoha, pri presune udržovať vzdialenosť medzi sebou minimálne 3m (ak napr. spadne strom, zraní len jedného ďalší zranenému môžu pomôcť), odložiť všetkú kovovú výstroj. Drepnúť si s nohami čo najbližšie k sebe, alebo si sadnúť na izolačnú podložku (batoh, lano) nohy musia byť tiež na izolačnej podložke, ktorej by sme sa mali dotýkať čo najmenšou plochou tela (minimalizujeme tak možnosť zasiahnutia krokovým napätím a nebudeme svojou výškou priťahovať blesky vo voľnom teréne). Jaskyne a skalné previsy sa zdajú byť vhodným úkrytom, ale môžu byť nebezpečné hlavne ak sú malé. Treba použiť izolačnú podložku a byť dostatočne vzdialený od každej steny, pretože elektrický prúd sa šíry aj po mokrých skalách (môže pretekať aj vnútrom jaskyne).

3. Ďalšie nebezpečné sprievodné prejavy búrky (silný nárazový vietor, krupobitie, intenzívny lejak)
V horách predstavuje nebezpečenstvo aj silný vietor, pri ktorom si treba dávať pozor na padajúce konáre stromov. Silný nárazový vietor však dokáže vyvrátiť, alebo zlomiť aj celé stromy, preto treba vyhľadávať záveterné miesta a nezdržovať sa pod „rizikovými stromami“. Všímať si treba hlavne suché konáre, ktoré môžu spadnúť a stopy naznačujúce napadnutie stromu hmyzom, prípadne iné oslabenie kmeňa. Vyvrátenie hrozí hlavne pri stromoch, ktoré majú prevažne povrchové korene npr. Smrek, alebo je koreňová sústava stromu z akéhokoľvek dôvodu narušená. Vyvrátenie je často spojené aj s vyvrhnutím veľkého kusu zeminy. (Niektoré výskumy potvrdili, že blesk udiera veľmi zriedkavo do vavrínových stromov, bukov, klenov, a briez. Častejšie udiera do dubov, topoľov, brestov, orechov a borovíc. Z toho vyplýva, že blesk si nevyberá vždy najvyšší strom, ale častejšie udiera do stromov, ktoré sú viac rozkonárené, majú hlboký systém koreňov a sú veľmi nasýtené živicami. Závisí aj od zloženia pôdy na ktorej stromy rastú.)
Chladný vietor v spojitosti s prudkým dažďom, ktorý nás premočí do nitky môže spôsobiť tepelné straty, ktoré môžu viesť až k podchladeniu. Preto je dôležité nosiť so sebou nepremokavú bundu ideálne aj náhradné oblečenie.
V letnom období bývajú búrky veľmi intenzívne čo spôsobuje, že pôda nestíha absorbovať naraz také veľké množstvo zrážok a steká v prúdoch po povrchu pričom hľadá schodné miesta a vteká do potokov a riek. Takýmto spôsobom sa aj z pokojných potokov môže razom stať neskrotná riava, ktorá so sebou berie všetko čo jej stojí v ceste. (Aj toto je jeden z dôvodov prečo nenocovať na brehoch potokov a riek.)
Aj po búrke treba dbať na zvýšenú opatrnosť, pretože všetko je mokré a šmykľavé a v takom teréne sa môžu prihodiť veľmi nepekné zranenia. Nepríjemnosti môže spôsobiť aj hmla, ktorá sťažuje orientáciu a v exponovanom teréne môže spôsobiť aj zrútenie sa do priepasti.
Krúpy vznikajú v búrkových mrakoch (kumulolymboch) v ktorých sa vyskytujú silné výstupné a zostupné prúdy, ktoré umožňujú namŕzanie prechladenej vody na iných ľadových časticiach, namŕzanie prechladených kvapiek sa strieda s nárastom kryštalického ľadu. To sa opakuje v cykloch tak dlho, kým krúpa nepresiahne hmotnosť, ktorú je výstupný prúd schopný niesť. Preto sú niektoré krúpy tvorené aj niekoľkými vrstvičkami. Nebezpečenstvo zranenia stúpa s veľkosťou krúpou, ale v našich podmienkach našťastie nedosahujú obrie rozmery. Ochrániť sa pred nimi môžeme využitím svojho výstroja a dostupných prostriedkov v našom okolí ako krytu.
(Najhoršie doložené krupobitie sa udialo v r. 1988 v Uttarpradéši. Krúpy o veľkosti grapefruitu vtedy zabili 246 ľudí pričom niektorí boli vrstvou krúp doslova pochovaní.)
Tak, pokiaľ ste to celé prečítali a nezatracujete ma tak som rád :D
Naposledy upravil Kyl dňa 06 Feb 2013, 17:49, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
Kyl
 
Príspevky: 36
Registrovaný: 29 Dec 2012, 18:35
Bydlisko: Strážovské vrchy
Dal Ďakujem: 64 x
Dostal Ďakujem: 134 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod macakv » 13 Jan 2013, 16:53

Perfektne napisane.Tento clanok fakt zasluzi palec hore.
Nič nieje nemožné.
Obrázok užívateľa
macakv
 
Príspevky: 363
Registrovaný: 03 Júl 2011, 20:45
Bydlisko: Nitriansky kraj.
Dal Ďakujem: 312 x
Dostal Ďakujem: 442 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod macmatej » 14 Jan 2013, 10:31

To ze mobil pritahuje blesky je mytus. Mozno to pochadza z cias, kedy mali mobily vysuvacie drotene antenky.
Obrázok užívateľa
macmatej
 
Príspevky: 764
Registrovaný: 02 Apr 2011, 22:00
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 412 x
Dostal Ďakujem: 673 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod root » 14 Jan 2013, 11:15

presne tak, pokiaľ je blesk už tak blízko že by ho mohol mobil ( navigácia, prehrávač,.. ) ovplivniť, tak už je to asi jedno ..
root
 
Príspevky: 382
Registrovaný: 15 Sep 2012, 00:49
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 176 x
Dostal Ďakujem: 491 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod root » 15 Jan 2013, 00:14

V krátkosti - silu elektromagnetického poľa si každý môže v praxi odskúšať kompasom .. položiť na stôl telefón a preibližovať ( vzďaľovať ) sa s ním od mobilu a pozorovať strelku... možno pochopí že sila tohto elektromagnetického poľa je voči zemskému takmer nevyjadriteľná a dá si to do súvislosti....

V príklade - predstavte si že stojíte v horiacej krajine, všade okolo horí tráva, kriačie a stromy , vy máte v ústach zapálenú cigaretu a viete že vo výške 12.000 metrov vypustí pilot bojového lietadla teplom navádzanú strelu a obávate sa že ten špak ju "pritiahne" ..

Osobne som bol vo veži TV vykrívača, ktorý stojí na samom vrchu najväčšieho kopca v okolí 15 km, prevyšuje ho kovovým telesom antény cca o 35 metrov ! a vyžarovaný výkon v porovnaní s mobilom je cca 1 : 1.500.000.000.000... Búrka priamo nad hlavou. Na moje prekvapenie drbol dlesk dva krát mimo vysielača, raz cca 150 metrov do statného buku a druhý krát na druhej strane asi tak 400 metrov ďaleko do rúbaniska ( ! ) a cca o 50 až 100 výškových metrov nižšie... Tým chcem povedať že ani boh nevie kde to drbne. Mobil na to nemá vplyv. Vplývajú na to iné faktory, ktoré sú nespočetne krát silnejšie a keď už má do mňa drbnúť, na vine nie je mobil, ale moja sprostosť, či sakramentská náhoda.

( inak do toho vykrívača zaperie blesk tak 5x za rok určite :lol: )

Podstatne nebezpečnejšie je mať v búrke na krku zlatú retiazku ( závit nakrátko ) ako mobil vo vačku nohavíc. Môj názor 8)

Milión krát nebezpečnejšie ako mať mobil pri sebe je stáť na otvorenom priestranstve ( trčať nad okolím ) a sto krát toto nebezpečenstvo zvýšime kovovou konštrukciou nosného systému batohu a tisíc krát otvoreným dáždnikom s kovovou konštrukciou nad hlavou.. Ale toto nikoho neserie.

Podstatne opatrnejšie by som sa vyjadroval o mobile jedine v prípade tzv. bludného blesku ( inak nazývaného guľový blesk ) .. ktorý je ale sčasti záhadou aj pre vedcov a odborníkov.

doplním ešte :

iste, mám rešpekt pred bleskom, správam sa podľa "príručiek" a nepokúšam osud. Ale podstatne viac sa obávam sekuntárnych následkov búrky a silného vetra, ako sú padajúce suché konáre , či nebodaj polámané celé stromy a podobne. Toto nebezpečenstvo je podstatne akútnejšie ( napr bivak, či pohyb v lese ) aj pri zotínaní ( pílení ) aj malého stromu. Pred pár rokmi takto tragicky zahynul jeden môj známy ( poznal som ho od malého decka ) .. Dá sa ta tragédia nájsť aj na webe - dával dole suchár na koreni, ktorému povolila jedna haluz a tá mu zhora ako oštep prerazila lebku. Silnejší vietor v lese má aj jedno pozitívum, pri troche skúseností sa dá dostať ku zveri na neuveriteľn tesný kontakt, lebo práve vietor môže veľmi pomôcť že zver necíti ( fúka od zveri ), nevidí ( všetko sa pohybuje a tak zanikne rozumný pohyb ) a nepočuje ( všetko hučí, šumí, praská ) ...

howgh
root
 
Príspevky: 382
Registrovaný: 15 Sep 2012, 00:49
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 176 x
Dostal Ďakujem: 491 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod Kyl » 15 Jan 2013, 19:58

Osobne by som nebagatelizoval riziko nosenia mobilu či MP3 prehrávača a podobne vo vačku, pretože sú v nich tiež kovové predmety (často je kovový aj kryt) a ak ho máte vo vačku a náhodou dostanete zásah tak vám to spôsobí vážne popáleniny ako napr. aj spomínaná retiazka. Tu je krátky článok http://wanda.atlas.sk/pozor-na-telefonovanie-pocas-burky/wellness-a-fit/zivotny-styl/502569.html takže podľa mňa nie je na škodu dať si takéto zariadenia počas búrky radšej do batohu. Ale súhlasím s tým, že odhadnúť kam môže udrieť blesk je asi ako uhádnuť čísla lotérie :D
Obrázok užívateľa
Kyl
 
Príspevky: 36
Registrovaný: 29 Dec 2012, 18:35
Bydlisko: Strážovské vrchy
Dal Ďakujem: 64 x
Dostal Ďakujem: 134 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod Goose » 15 Jan 2013, 20:18

Má niekto skúsenosť s bezpečnosťou počas búrky ak spím na karimatke a v spacaku? Prípadne aj v stane? samo o sebe ide o nevodivé materiály. Na druhej strane - v búrke budú istotne mokré od dažďa. Nevýhoda je asi aj kovová konštrukcia stanu (dural)? No a v neposlednom rade ide asi o dosť ľahko zapáliteľné a horľavé materiály (aj keď niektoré majú úpravu).
No a dôležitá je aj takmer nulová bezpečnosť pred padajúcimi konármi/stromami :-(

Má niekto presnejšie info o tom ako veľmi priťahuje blesky stan či spacak?
Goose
 
Príspevky: 32
Registrovaný: 02 Júl 2011, 10:04
Bydlisko: Martin, MT, SVK
Dal Ďakujem: 43 x
Dostal Ďakujem: 10 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod jasommato » 02 Feb 2013, 18:06

uhlikove ticky su este horsie ako duralove :D
ja mam burky rad od dectva ma fascinovali najradsej mam letne vychadzky pocas poriadnej nocnej burky ten prehriaty elektrizujuci vzduch to cloveka poriadne nabije a k tomu husty teply dazd ale zbitocne to neprovokujem a prechadzam sa na miestach kde viem ze nic nehrozi trebars dakych 100 az 200 metrov od stlpov vysdokeho napetia je uplne bezpecne :D
co sa tyka nocovania proste sa nepchat na kopec a pod visoke stromi to je asi vsetko zvisok ma v rukach nahoda a ako vzdy vravim ked to chce prist tak tomu nezabranime :D
Obrázok užívateľa
jasommato
 
Príspevky: 797
Registrovaný: 07 Máj 2012, 14:33
Bydlisko: Orava a prilahle kopce potoky a rybniky
Dal Ďakujem: 334 x
Dostal Ďakujem: 483 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod kenaiwolf » 05 Feb 2013, 10:36

Kyl píše:Osobne by som nebagatelizoval riziko nosenia mobilu či MP3 prehrávača a podobne vo vačku, pretože sú v nich tiež kovové predmety (často je kovový aj kryt) a ak ho máte vo vačku a náhodou dostanete zásah tak vám to spôsobí vážne popáleniny ako napr. aj spomínaná retiazka. Tu je krátky článok http://wanda.atlas.sk/pozor-na-telefonovanie-pocas-burky/wellness-a-fit/zivotny-styl/502569.html takže podľa mňa nie je na škodu dať si takéto zariadenia počas búrky radšej do batohu. Ale súhlasím s tým, že odhadnúť kam môže udrieť blesk je asi ako uhádnuť čísla lotérie :D


Mobil obsahuje velmi velmi malo kovu, a tie spoje v nom su tak tenke ze ich spali prud uz niekolko amper na uhol. Popalenie ich zahriatim nehrozi nestihne sa ani roztopit kryt. Retiazka, sluchatka MP3 mobil..., dika, vystuha podprsenky, karabiny prstene, kovove remene na hodinkach... to su podstatne vacsie rizika. Najhorsie su rozne "cievky" ako navinuty drot... ale to hadam nikto okrem pytliakov do lesa nenosi. Princip poskodenia je v ich rozohriati prechadzajucim prudom a naslednych popaleninach lebo az prepaleni pokozky oblecenia a prechodom prudu do krvneho riecista, vnutornych organova a nasledne uvarenie/upecenie z vnutra za ziva. :(
"... stay in shadows..."

instruktor prezitia firmy Confidence
Obrázok užívateľa
kenaiwolf
 
Príspevky: 91
Registrovaný: 08 Nov 2010, 12:31
Bydlisko: Dunajske ramena
Dal Ďakujem: 19 x
Dostal Ďakujem: 21 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod Čamo » 08 Júl 2013, 20:41

Zdravím!
vie mi tu prosím vás niekto vysvetliť, prečo je nebezpečné skryť sa počas búrky v jaskyni? Nejako to stále nechápem. Však taký vápenec by mal podľa mňa izolovať výborne. Alebo taký pieskovec. Veď v jaskyniach a pod prevismi bývali aj naši predkovia.
Čamo
 
Príspevky: 66
Registrovaný: 21 Jún 2013, 16:55
Bydlisko: Neprezradím nad jazierkom
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod root » 08 Júl 2013, 21:30

a to je kde uvedené že skovať sa do jaskyňe počas búrky je riziko ? Teda pokiaľ to nie je zátopová ďúra, či vyschnutý syfón :-)
..
root
 
Príspevky: 382
Registrovaný: 15 Sep 2012, 00:49
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 176 x
Dostal Ďakujem: 491 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod Čamo » 08 Júl 2013, 23:15

No narazil som na to už viac krát. Však preto sa pýtam.
Čamo
 
Príspevky: 66
Registrovaný: 21 Jún 2013, 16:55
Bydlisko: Neprezradím nad jazierkom
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod Goose » 08 Júl 2013, 23:24

Camo píše:Zdravím!
vie mi tu prosím vás niekto vysvetliť, prečo je nebezpečné skryť sa počas búrky v jaskyni? Nejako to stále nechápem. Však taký vápenec by mal podľa mňa izolovať výborne. Alebo taký pieskovec. Veď v jaskyniach a pod prevismi bývali aj naši predkovia.


Camo, ono záleží aká hlboká je tá jaskyňa a ako ďaleko budeš sedieť (stáť/ležať) od steny jaskyne. Môže sa stať, že blesk sa "zošmykne" (alebo ako to nazvať...zíde) po mokrej stene jaskyne a udrie priamo do teba, či "preskočí" potom z tej steny na teba. Toto blesk nedokáže samozrejme vždy, len v špecifických prípadoch. Ak zas budeš stáť moc blízko vchodu jaskyne, blesk ťa môže trafiť priamo z oblohy, respektíve udrie v takej blízkosti, že to bude nebezpečné. Ďalšie nástrahy ti popísal Root v príspevku vyššie. Jaskyňu môže zatopiť, prípadne zavaliť. Ak je ale jaskyňa dostatočne hlboká, suchá a bez rizika zatopenia (iné východy, pretekanie zo stropu, či záplava z vedľajších "kanálov" = jaskyne dokážu vytvoriť niekoľkokilometrovú navzájom pospájanú sieť) či zavalenia tak je to jeden z najbezpečnejších čisto prírodných úkrytov.
Goose
 
Príspevky: 32
Registrovaný: 02 Júl 2011, 10:04
Bydlisko: Martin, MT, SVK
Dal Ďakujem: 43 x
Dostal Ďakujem: 10 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod kenaiwolf » 09 Júl 2013, 07:58

Asi tak nejako ako pise Goose, len to riziko zasahu bleskom v jaskyni je sposobene hlavne krokovym napatim. Relativne nevodiva skla pri zasahu bleskom vytvori postupne sa znizujuce ekvipotencialne krivky okolo miesta zasahu. Rozdiel na jednom metri moze byt az niekolko stovak voltov. Vysledkom je, ze ak stojis rozkrocene, na stiroch, lezis... mas medzi dvomi bodmi kontaktu zo skalou az stovky voltov. Proste dost na to aby ta zabilo. Preto jaskyna ANO, ale pozor na kontakt zo skalou. Proste suchy ruksak (ja viem, chymera) pod seba a ziaden kontakt s povrchom jaskyne. Ked to uz musi byt, tak aspon minimalizovat vzdialenost bodov dotyku. Stat znozmo, sediet na vaku a opierat sa len jednou nohou...
"... stay in shadows..."

instruktor prezitia firmy Confidence
Obrázok užívateľa
kenaiwolf
 
Príspevky: 91
Registrovaný: 08 Nov 2010, 12:31
Bydlisko: Dunajske ramena
Dal Ďakujem: 19 x
Dostal Ďakujem: 21 x

Re: Búrky vs Bushcraft

Poslaťod root » 09 Júl 2013, 08:44

kenaiwolf - správne, krokové napätie je nebezpečné, ale mohol si podotknúť že rovnakou mierou, pokiaľ niekde praští hrozí aj pred jaskyňou, v poli, na parkovicku nemenovaného obchodného domu, v lese, pri rybníku .. Aj keď vo vzťahu s krokovým napätím by som sa obával skôr vodičov VN a VVN padnutých na zem pod napätím - kedy prechádza el prúd do okolia. Pri blesku sa totiž jedná ani nie tak o el. prúd, ale o statické výboj ( napätie ) v trvaní zlomkov sekúnd ( hlavný výboj ). Na zem spadnutý vodič predstavue nebezpečenstvo aj pre to, že sa ho môžeme dotknúť, ale o chvíľku je už opäť pod napätím .. poruchová služba sa totiť 2x pokúša "nahodiť" rozvodnú sústavu .. teda ak jej to "vyletí", rozvodný manipulant sa pokúša pripojiť obvod .. až keď mu to vyletí znova, vie že má drôty buď vyskratované, alebo urvané na zemi.. Teda keď aj vidím na zemi vodiče, potlačím pud zberača a chuť na zisk, pokiaľ nevidím pobehovať po okolí maníkov v reflexných vestách a na najmližšom stožiari kde sú vodiče OK nevysí skratovacia sústava :-D

zhrniem - ak sa chceme správať podľa príručiek, ktoré nám odporúčajú zaliesť v prípade búrky ( bleskov ) do priehlbne, tak verte že jaskyňa je ešte lepšia voľba. Akákoľvek hmota okolo priestoru kde som - a čím vodivejšia, tým lepšie ( napríklad mokrá skala ) - predstavuje totiž Faradayovu klietku a bezpečne tak chráni pred primárnymi následkami úderu blesku.. 8)
root
 
Príspevky: 382
Registrovaný: 15 Sep 2012, 00:49
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 176 x
Dostal Ďakujem: 491 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Voľná diskusia o bushcrafte

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia