DD Jungle Hammock

Recenzie o jednotlivých častiach výbavy

DD Jungle Hammock

Poslaťod macmatej » 04 Okt 2013, 00:55

Mnoho hamakárov túži mať hornú vrstvu hamaky nepremokavú. Treba však myslieť na to, že nepremokavá vrsta by spôsobila zrážanie vlhkosti a človek by bol tak či tak mokrý. Zo zaujímavým riešením tohto problému prichádza model DD Jungle Hammock.

Hamaka je doplnená o moskytiéru a nepremokavú hornú vrstvu vystuženú prútmi. Celý set zo všetkým príslušenstvom je dosť veľký a váži približne 1,8Kg. Výhodou je, že všetky vrstvy sa dajú od seba oddeliť a máme teda možnosť zbaliť si len to, čo budeme potrebovať.

Hamaka
Ide o hamaku proporciami zhodnú napr. s modelom DD Camping. Hamaka je však sama o sebe iba jednovrstvová. Po boku je malé vrecko na odkladanie drobností. Je z premokavého materiálu.

Laná
Hamaka je zavesená na whoopie slings(samouťahovacie slučky), tie sa následne karabinou zacvaknú o poruhy obmotané okolo kmeňov stromov. Popruhy zvyšujú trenie a znižujú odieranie kôry. Whoopie slings umožňujú rýchle a jednoduché napnutie, bez nutnosti rozväzovať laná. Výhodou je, že majú malý objem aj hmotnosť.

Moskytiéra
Sieťka je dostatočne hustá aby zastavila aj menší doterný hmyz. K hamake sa pripája pomocou dvojsmerného zipsu. V moskytiére sú všité látkové tunely, do ktorých sa nasúvajú dva prúty tvaru polkruhu. Podobný systém, ako majú klasické kupolovité stany. Prúty vystužia tvar, takže nie je potrebné moskytiéru upínať zhora o ridgeline. Prúty je však potrebné upnúť gumovými lanami aspoň o karabíny alebo kmene stromov. Medzi prútmi je vo vnútri moskytiéry natiahnutá malá ridgelie, na ktorej je ďalšie vrecko na drobnosti. Toto je veľmi dobre vymyslené, pretože ridgeline je stále pekne v suchu.

Nepremokavá vrstva
Ide vlastne o malú celtu ktorá presne pokryje povrch moskytiéry vystuženej prútmi. Celta s na niekoľkých miestach pripne o kraje moskytiéry pomocou suchého zipsu. Celta sa dá na hamaku nasadiť iba vtedy, ak už sme predtým nasadili moskytiéru. To je trochu nevýhoda, pretože moskytiéru by som nosil len cez leto.

Núdzovo by sa celta dala použiť aj bez moskytiéry. Klasickým spôsobom pomocou lana natiahnutého medzi kmeňmi stromov, pretože po bokoch má celta prišité ušká pre napínacie lanká. Jej rozmery sú však len o málinko väčšie ako hamaka, takže neposkytuje až takú dobrú ochranu pred bočným dažďom.

Mini stan
Prúty umožňujú postaviť z hamaky jednomiestny stan typu rakva. To príde vhod, ak naokolo nie sú žiadne stromy. Na zem rozložíme hamaku, na ňu pripneme moskytiéru vystuženú prútmi. Na vrch natiahneme celtu a suchým zipsom pipevníme o okraje moskytiéry. Táto konštrukcia však nie je samonosná a treba ju vyšponovať pomocou kolíkov zapichnutých do zeme. Kolíky však v príslušenstve neboli. Dajú sa síce vyrobiť v teréne z dreva, ale v oblasti bez stromov to bude asi trochu problém.


Moje subjektívne postrehy


Samotná hamaka
..všetko po starom, proste klasika. Jediná vrstva znamená nižšiu hmotnosť. Výhodu vidím v tom, že si môžem zobrať čisto len hamaku, ak neočakávam dážď ani hmyz. Nevýhodu vidím iba v tom že je premokavá. Teda ak z nej staviam stan, určite budem potrebovať nejakú izoláciu od zeme.

Moskytiéra
Moskytiéra plní svoju úlohu dobre. Vychytávka v podobe vnútornej malej rigeline sa mi veľmi páči. Moskytiéra sa dá použiť aj bez vystužovacích prútov, ak ju našponujeme pomocou ridgeline. Ďaľšou výhodou je možnosť pripnúť alebo oddeliť moskytiéru od hamaky poďľa potreby.

Nepremokavá vrstva
Zatiaľ ide o jednu z najpodarenejších koncepcií pre nepremokavú hornú vrstvu. Keďže nepremokavá vrstva obaľuje hamaku čiastočne aj z predu a z boku, dobre poslúži aj ako bariéra proti chladnému vetru. Celta má také rozmery, aby presne pokryla hamaku, teda je tam určitá úspora hmotnosti na materiále. Výhodou je aj možnosť napnúť nepremokavú hornú vrstvu ako klasickú celtu pomocou rigeline a vyšponovania o bočné prišité očká. Osobne vidím nevýhodu v tom, že počas dažďa si nemám kam odložiť ruksak a topánky. Niekto to rieši zabalením ruksaku do ponča. Pod klasickou veľkou celtou 3x3m má človek predsa len viac miesta na prezlečenie prípadne aj varenie. Ďalšou takou malou nevýhodou je skutočnosť, že nezaťažená alebo nepripevnená hamaka má tendenciu pretáčať sa hore bruchom (pretože vystužujúce prúty hore sú ťažšie ako samotná hamaka čo je dolu). Môže sa preto stať, že po návrate z potreby nájdeme hamaku otočenú nepremokavou vrstvou dolu a premokavou hamakou nahor.

Mini stan
To že mini stan slúži len na prespanie a nedá sa v ňom ani pohodlne najesť, je všeobecne vlastnosťou mini stanov. Jedinou konštrukčnou nevýhodou je nedoriešená nepremokavá podlaha. Takisto by sa do príslušenstva hodili aspoň dva stanové kolíky na napnutie stanu.

Obrázková príloha:
Prílohy
12.JPG
10.JPG
11.JPG
pozice mrtvá velryba
8.JPG
5.JPG
3.JPG
2.JPG
zlava: nepremokava vrstva, hamaka, moskytiera
1.JPG
zlava: nepremokava vrstva, moskytiera, hamaka
Obrázok užívateľa
macmatej
 
Príspevky: 764
Registrovaný: 02 Apr 2011, 22:00
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 412 x
Dostal Ďakujem: 673 x

Re: DD Jungle Hammock

Poslaťod root » 04 Okt 2013, 17:30

možno budem za hnidopicha, ale "musím" napísať niekoľko postrehov - logických uzáverov ktoré ma napadli po prečítaní recenzie. Budem vychádzať iba zo svojej praxe, nakoľko žiadnu inú skúsenosť s tou džunglhamakou okrem obrázkov nemám.

Osobne by som asi veľmi silno popremýšľal nad tým či vymeniť klasickú DD Hammock čo používam, lebo práve to že je dvojitá považujem za obrovskú a hlavnú prednosť. Strkám do nej totiž karimatku - cez leto takú obyčajnú, tenkú, modrú a na zimu mám nejakú ( neviem ani akú ) špéci, hrubú 15 mm , dvojvrstvovú, z jednej strany je svetlo a z druhej tmavošedá. Osvedčilo sa mi to náramne. Spal som už aj v hamake ( určite nie raz :P ) bez akejkoľvek podložky a poviem vám že ( možno aj kvôli veku ) nemám chuť testovať koľko vydržia kríže a ladviny .. :roll: A skúžal som mať karimatku aj v hamake .. zďaleka to nie je ono, stalo sa mi že som bol nadránom s ňou prikritý :lol: )

Druhá vec čo ma privádza do pomykova je tá, že strecha je len nad hamakou ( prezliecť sa v nej je pre mňa, 50 - tnika výkon hodný artistu z cirkusu Humberto ) .. Teda pokiaľ neprší, je to OK, prezlečem sa vonku .. ale v tom prípade je strecha tak trošku out ( viem, aj rosa je sviňa ! ) ... A pokiaľ prší, kedy má strecha svoje 100 percent opodstatnenie .. ale vtedy sa vonku neprezlečiem, nezbalím ..

Teda podľa mňa - všetko hovorí opäť pre klasickú "plachtu" ktorú mám - 4x3 ( veľkosť práve kvôli komfortu! ) pod ktorou môžen nelen zmeniť ohoz, ale aj povariť, posedieť, popiť s kámošom, .. či čokoľvek iné. Najmä ak človek stretne dážď ktorý trvá a trvá ...

K tej sieti voči hmyzu nedodám nič. Môže byť fajn, ale nepoužívam. Osobne som nikdy nemal problém s hmyzom. Nejak sa vzájomne rešpektujeme :D Občas si možno nejaká komárica bodne a sosne .. ale to je len príležitosť vytiahnuť ráno slivovičku a podezinfikovať náhodný cucflek z oboch strán :yees:

PS: keď by som mal nosiť paličky do tej strechy, tak to už môžem rovno premýšlať nad hikovým stanom ..
root
 
Príspevky: 382
Registrovaný: 15 Sep 2012, 00:49
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 176 x
Dostal Ďakujem: 491 x

Re: DD Jungle Hammock

Poslaťod sally » 04 Okt 2013, 21:57

Root - hamaka, čo má Mravec je putovná, takže si ju od neho kľudne pýtaj a otestuj :)

Plne s tebou súhlasím, že obliecť sa v hamake je niekedy problém - vtedy sa skutočne hodí veľká celta. No pointa tohoto výrobku je v tom, že nie je potrebné napínať celtu (čo mne osobne pri utáborení sa zaberie najviac času :P ), stačí ju len nalepiť na suché zipsy a navliecť na konce tyčiek. Dá sa z toho v podstate vyrobiť akoby zavesený stan.

Mňa na nej tiež, podobne ako Macmateja, hnevalo to pretáčanie, no vyriešil som to tým, že som dal dnu fľašu s vodou. Piť treba a hamaka sa prestala otáčať.


Macmatej - neviem či vieš, no DD predáva aj samostatnú nepremokavú vrstvu, takže je možné z tejto hamaky spraviť doslovne "zavesené bivi-vrece." Keď som robil objednávku, ešte túto vrstvu naviac nemali v ponuke. Pri najbližšej príležitosti to chcem doobjednať a vyskúšať. Búrky budú, tak uvidím :verycold: :mrgreen:
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x


Späť na Recenzie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia