LES a ochrancovia prírody

LES a ochrancovia prírody

Poslaťod sony boy » 21 Jan 2013, 11:32

čo vy na ztv. ochrancov prírody???lesoochranárske zruženia a podobných???
Obrázok užívateľa
sony boy
 
Príspevky: 47
Registrovaný: 20 Jan 2013, 11:13
Bydlisko: Bánovce nad Bebravou
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 3 x

Re: LES a ochrancovia prírody

Poslaťod root » 21 Jan 2013, 12:49

ochrancovia prírody a združenia ma netrápia - starajú sda o chránené oblast ( od 1. stupňa hore ) a tým sa vyhýbam - iba nimi prechádzam prípadne ( dodržujem pravidlá! ) ... bivakujem a iné aktivity prevádzam v obyčajnom, hospodársky využiteľnom lese .. Teda tie združenia a ochranári sú pre mňa out - iné to je s lesnou strážou ( lesník v rajóne ), poprípade s poľovníkmi, ktorí sa často dôležitejší ako minister pôdohospodárstva ...
táto téma tu už ale je
root
 
Príspevky: 382
Registrovaný: 15 Sep 2012, 00:49
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 176 x
Dostal Ďakujem: 491 x

Re: LES a ochrancovia prírody

Poslaťod lynx » 21 Jan 2013, 17:45

root: 1. stupeň ochrany pokrýva celé územie Slovenska

Ochranári: Keď sa prejdete jakž takž prirodzeným lesom - rôzne staré stromy rôznych druhov, máte úplne iný pocit, ako po prejdení hospodárskeho jednotvárneho lesa...
Preto sa mi páči ich iniciatíva zachovať tieto lesy... Bezzásahovosť by sa podľa mňa mala zachovať v národných parkoch a prírodných rezerváciách, hoc by pokrývali menšiu plochu - proste uprednostniť kvalitu chránených území nad kvantitou... Čo by sa mi najviac páčilo - keby fungovala kontrola správneho hospodárenia v lesoch - čo už FSC z časti robí, ale stále je to len o dodržiavaní FSC štandardov - pre lesníkov minimálna výhoda. Keby sa tieto štandardy určili zákonom, tak by bolo v podstate nutné pre lesníkov vlastniť tento certifikát. Čo by smerovalo ku skĺbeniu prirodzených lesov s hospodárskymi... Ale to by chcelo veľkú iniciatívu a ústupky z oboch strán... Som naivný, viem :D
Storaz meraj a raz rež...
Obrázok užívateľa
lynx
 
Príspevky: 334
Registrovaný: 12 Feb 2011, 21:24
Bydlisko: Košice
Dal Ďakujem: 100 x
Dostal Ďakujem: 15 x

Re: LES a ochrancovia prírody

Poslaťod hurka » 09 Dec 2013, 22:37

na ochranárov?, ak sú normálny, rád si zakecám, ale ak sa začnú chovať ako prijeb...dzigany, tak vetšinov volím spôsob ústupu, to jest že sa vrátim o 100m a obídem ich. ale vetšinov ak ich vidím radšej sa schovám
Obrázok užívateľa
hurka
 
Príspevky: 88
Registrovaný: 04 Dec 2013, 22:12
Bydlisko: košice, košická nová ves
Dal Ďakujem: 50 x
Dostal Ďakujem: 35 x

Re: LES a ochrancovia prírody

Poslaťod Elév » 23 Dec 2013, 17:52

Bez súvislosti so všetkým predchádzajúcim, ale k téme... myslím. Ďalší skvelý počin Erika Baláža a spol.:
http://www.sme.sk/c/7046563/nasli-nas-s ... rocia.html
http://www.arollafilm.com/vlciehory.html
"All we need here, God, is one little precision earthquake."
SeldomSeen Smith

groundgear
Obrázok užívateľa
Elév
 
Príspevky: 528
Registrovaný: 04 Sep 2011, 21:59
Bydlisko: Pacov
Dal Ďakujem: 195 x
Dostal Ďakujem: 1368 x

Re: LES a ochrancovia prírody

Poslaťod japhy » 25 Dec 2013, 17:52

Osobně jsem se setkal s několika strářci přírody u nás v ČR (Jeseníky, Krkonoše, Šumava) a byli to lidi vzdělaní, neměli sebemenší problém s pohybem i v chráneném území, pokud se ví chovat.

S Erikem Balážem jsem měl tu čest se setkat v rámci programu GAIA lesoochranářského zoskupenia VLK, kde nás celý den tahal po hřebenu Busova a přednášel o vtactvu. Je z něho cítit, že je součástí těch lesů, takoví by měli být ochránci přírody všichni, zároveň totiž měl nadhled a dokázal se na daný problém podívat s odstupem.
japhy
 
Príspevky: 2
Registrovaný: 09 Apr 2013, 21:06
Bydlisko: Pardubice
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 5 x

Re: LES a ochrancovia prírody

Poslaťod sally » 14 Okt 2014, 17:05

A možno niečo z opačného pólu rozumných ochrancov prírody: http://www.novinky.cz/krimi/350466-mysl ... richa.html
Strieľať na neistý cieľ? Že ma to ani veľmi neprekvapuje. Náš bývalý pán prezident mu bol zrejme svetlým vzorom :mrgreen:

Na druhej strane, chvála buď výnimkám, ktorí robia poľovníctvu dobré meno a správajú sa so strelnou zbraňou zodpovedne.

Plne sa stotožňujem s jedným komentárom pod článkom: "Jsem taky myslivec....ten trouba porušil snad vše , co se porušit dalo. Paní to snad přečká bez následků a ten blb musí přijít doživotně o flintu a ještě si to odsedět." (skrátený o časť venovanú veľkomesto vs. dedina)
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: LES a ochrancovia prírody

Poslaťod Borsuk » 14 Okt 2014, 21:00

sally som rád, že sa tu táto téma zjavila,lebo ničoho sa tak v lese nebojím ako naje..... alebo priblblého ostrostrelca.
Zákon síce jasne definuje,že poľovník musí presne vedieť na čo sa chystá strieľať,dokonca musí rozoznať vekovú triedu
a trofejovú hodnotu zveri,či je výradový alebo chovný a pod.Lenže tvrdá realita je úplne iná.Aj tento týždeň našli u nás
poľovníka streleného do hrudníka,bohužiaľ už po smrti.Tragická udalosť je zatiaľ neobjasnená v štádiu vyšetrovania.
Už sa mi stalo ,že som v čase kruhových poľovačiek prišiel na lyžiach ,,po žltej turistickej značke´´ ostrostrelcovi rovno
pred hlaveň guľovnice.Niekedy stačí tak málo......
Obrázok užívateľa
Borsuk
 
Príspevky: 141
Registrovaný: 19 Júl 2012, 20:03
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 508 x
Dostal Ďakujem: 170 x

Re: LES a ochrancovia prírody

Poslaťod atti.hombre » 15 Okt 2014, 06:10

:D kým sa strieľajú navzájom tak je všetko na poriadku...aj tak ich obdivujem,že po zotmení v úplnej tme vidia čestní páni poľovníci zver - bumbumbum-bum ( to je kadencia bežnej poľovnej zbrane-hlavne v noci )...ked ja po tme ani od celty na malú nejdem v noci trafiť :lol:
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1858 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Re: LES a ochrancovia prírody

Poslaťod MartinV » 15 Okt 2014, 20:37

@ Atti: poznam dost polovnikov so solídnymi nocnymi videniami, aj nepolovnikov, ktori maju Gen2+ nocne videnia, ci termovizie (FLIR)
K tomu clanku asi vela dodavat netreba, strielat len tak naslepo do krovia je nepochopitelny pocin. Kazdu strelbu zo zbrane mas nahlasit a hlavne konat v medziach Zakona o zbraniach a strelive (nutna obrana, krajna nudza...co tym ten panko sledoval, vyplasit neznamu zver???)
Dufam, ze to nebude vediet "vyriesit" a zoberu mu zbrojak...
MartinV
 
Príspevky: 81
Registrovaný: 25 Feb 2014, 18:12
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 34 x
Dostal Ďakujem: 20 x

Re: LES a ochrancovia prírody

Poslaťod sally » 16 Okt 2014, 10:43

MartinV: s nočákom je u nás loviť zakázané, nie? Či ich používajú len pre pozorovanie?

Ohľadom noktovízorov sa mi veľmi páči príspevok Stagstalkera na poľovníckom fóre: "Mňa skôr zaráža ako si tu poniektorí bez hanby diskutujú o streľbe v noci pomocou nočného videnia v štýle "V pohode s tým možes strielat v uplnej tme na 200 metrov bez rozptylu" alebo "Len si zabudol povedať že Dedal má odchylku pri strielaní 4-12cm/100m čo je za tie peniaze neprípustné" alebo "je to top trieda, a hlavne ziadna odchylka pri strelbe, kusal som na 100 m a ide presne!!!! na viac metrov strielat v noci ,no neviem, ale poznam niekoho kto to skusal na 215m a uspesne". Páni, neviem či ste len takí arogantní alebo aj hlúpi, ale keď vám už nič nehovorí zákon a pojem zakázaná zbraň, majte aspoň toľko chochmesu a morálky a nerozoberajte vaše "odborné" skúsenosti na poľovníckom fóre, takéto príspevky sem nepatria. Nemám nič proti pozorovacím nočným videniam, sú to dobrí pomocníci, ale to je aj výkonná optika, je dobré môcť pozorovať čo za zver mám v revíri. Ale to skutočne potrebujete streliť za každú cenu? V tmavej noci? na 100 a viac metrov? Chýba vám doma kúsok mäsa, lebo popri nakupovaní 5000eurových nočákov na neho nevyšlo? Či len treba zaplniť miesto klami diviaka, ktorý sa počas tmavej noci išiel nažrať či vyváľať v blate? Apropo, baví vás vôbec takáto poľovačka, resp. zamysleli ste sa niekedy prečo napriek tomu, že technológia dneška dosahuje neuveriteľné výsledky, nie je plošne v poľovníctve povolená a zavedená? Proste treba dať zveri šancu, poľovníctvo nie je o bezhlavom hlušení pomocou termovízie a laserom navádzaných striel, ale o zachovaní ako tak správneho pomeru medzi lovcom a zverou, aby ešte existovali situácie, že sa proste streliť nedalo. V minulosti tieto situácie boli prirodzené, dnes je na nás, aby sme myšlienku poľovníctva zachovali my, pretože skutočne to nie je len o strieľaní. Ale nato, aby to človek pochopil musí dosiahnuť istú úroveň vnútornej pokory, empatie a úcty k všetkému živému."

Klobúk dolu, pekne napísané. Howgh. :camp:
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: LES a ochrancovia prírody

Poslaťod MartinV » 16 Okt 2014, 17:44

@ sally: jasne, ze to je zakazany doplnok zbrane :-) podobne ako plechovka, ale kolko zbrani dnes kupis so zavitom na hlavni pre ustovu brzdu? a kolko ludi to pouzije na iny ucel?
podme od tejto temy

co sa tyka toho prispevku, tak tlieskam, urcite suhlasim, kedze je vela "polovnikov", ktori si spravia polovny po znamosti, kedy nemakaju rok v reviri a nemaju vztah k prirode, ci zveri.
je to pre nich vec prestize a moznost robenia biznisu, podobne ako golf...nacingat sa s panmi pravnikmi, doktormi a manazermi.

je vsak aj vela ludi, ktori veci o akých piseme nerobia a neriesia, ludia co maju vztah k reviru, vynasaju jablka, zriaduju studnicky, renovuju krmelce...mam tu cest poznat takých ludi a cloveku z nasho clanku, co si len tak vystreli do krovia by capli pazbou flinty na poucenie.

na margo ferovosti lovu...v Statoch je povoleny lov lukom, preco este u nas nie? Vznikli by vsak dalsie trenice :-) a to ako ma byt lovec obleceny, nasi polovnici su za zelenu a ziadne maskace, lovci lukom chodia v realtree

zhrniem to asi tak...zvacsa na vymeny nazorov nereagujem, pretoze sme ludia a tym staci hadat sa ak su niekde 2 a viaceri...blba ludska natura :-) este ze tu vidavam vacsinu casu inu atmosferu (ak sa nebavite o psoch v lese)

ospravedlnujem sa za obsirnejsi prispevok
MartinV
 
Príspevky: 81
Registrovaný: 25 Feb 2014, 18:12
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 34 x
Dostal Ďakujem: 20 x

Re: LES a ochrancovia prírody

Poslaťod divox » 16 Okt 2014, 18:01

Ja čo viem tak lov lukom je u nás povolený,alebo bol.Mám kamoša lesníka,chodil so zahraničnými turistami a vyberal im zver ktorú môžu streliť.Ale je to už veľa rokov..
Obrázok užívateľa
divox
 
Príspevky: 297
Registrovaný: 02 Feb 2012, 16:26
Bydlisko: Košice
Dal Ďakujem: 507 x
Dostal Ďakujem: 544 x

Re: LES a ochrancovia prírody

Poslaťod Elév » 16 Okt 2014, 23:49

Lov lukom je povolený v súkromných oborách.
"All we need here, God, is one little precision earthquake."
SeldomSeen Smith

groundgear
Obrázok užívateľa
Elév
 
Príspevky: 528
Registrovaný: 04 Sep 2011, 21:59
Bydlisko: Pacov
Dal Ďakujem: 195 x
Dostal Ďakujem: 1368 x

Re: LES a ochrancovia prírody

Poslaťod sally » 07 Nov 2014, 20:25

Kto ste mali tú česť vidieť na živo vlka, tak si gratulujte. Onedlho to bude ešte väčší problém ako doteraz :( http://www.sme.sk/c/7481234/stat-povoli ... stuju.html
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Ďalší

Späť na Voľná diskusia o bushcrafte

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia


cron