Ošetrovanie stromov, kríkov a starostlivosť o záhradu

Re: Praca v korunach stromov.

Poslaťod Marcela » 27 Dec 2013, 10:45

Ahoj, nezlob se, ale budu taky reagovat. Nevadí asi myslím nikomu, že zmiňuješ škůdce, ale určitě to nepatří do vlákna, který sis sám nazval "práce v korunách stromů". Pokud jsi měl v úmyslu to sadařství a ovocnářství probrat obšírně, možná jsi měl vlákno nazvat jinak... Chci říct, že když se chceš podělit s ostatními i s touto problematikou, tak pro to založ konkrétní vlákno, v tomhle nikdo rady o škůdcích asi hledat nebude :wink:
příroda nedělá nic zbytečně (Aristotelés)
mojerajče
Obrázok užívateľa
Marcela
 
Príspevky: 231
Registrovaný: 08 Júl 2011, 19:05
Bydlisko: Východočeský kraj
Dal Ďakujem: 3531 x
Dostal Ďakujem: 532 x

Re: Ošetrovanie stromov, kríkov a starostlivosť o záhradu

Poslaťod sally » 27 Dec 2013, 11:44

Názov témy upravený - verím, že teraz bude vyhovovať všetkým a každý rád niečim prínosným prispeje (aj :ch: i Marcela :yees: ).

Aký máte názor na bonsajové techniky aplikované na záhradné stromy? Teda tvarovanie drôtom, mikrofrézka, silný orez... Snažím sa vypestovať si bonsaj na parapete za oknom a láka ma skúsiť to aj s "divo rastúcim" stromom.
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Ošetrovanie stromov, kríkov a starostlivosť o záhradu

Poslaťod ROSOMAK » 27 Dec 2013, 14:43

zdravím. Toto je typický príklad, keď NIE JE NA ŠKODU, keď ženská ruka zasiahne medzi mužov. Ďakujeme Marcelke.
K téme: čo sa týka KRTKOV, hrabošov a iných tzv. "škodcov" v záhrade a v okolí ovocných stromov, moja skúsenosť je, že mnoho mojich ovocných stromov a hlavne hrušiek zahynulo v dôsledku činnosti najmä hrabošov, ktoré úplne zlikvidovali korene stromov. Týkalo sa to najmä mladých stromov v prvých rokoch po výsadbe. Ja som to sprvu riešil tak, že som pri výsadbe obaľoval korene do rôznych sieťok a pod. a však nepomáhalo to. Dnes mám osvedčenú metódu, ktorá týchto malých tvorov vyženie preč. Tunely po hrabošoch alebo krtkoch vydymujem dymovnicou. Zohnal som si starú cvičnú hasičskú dymovnicu, ktorá je vlastne neškodná zmes pilín a pomaly horiacich zmesí. Tento obsah - zmes z dymovnice nasypem do fľaše od kečupu asi tak 5-6 polievkových lyžíc, do vrchnáku urobím nožom niekoľko väčších otvorov. Zmes zapálim a keď začne dymiť, týmto pripraveným prederaveným vrchnákom fľašu uzavriem. Uzavretím sa vo vnútri kečupovej fľaše vytvorí tlak a dym z fľaše uniká intenzívnejšie. Fľašu umiestnim do diery. Po niekoľkých minútach sa dymí z celej záhrady zo všetkých dier. Na to zoberiem záhradnú hadicu a do dier napúšťam vodu aj vyše hodiny. Túto kúru robím max 2x ročne - na jar a v jeseni. Žiadny podzemný obyvateľ záhrady toto nemá rád a tak sa na čas vysťahuje. :mrgreen:
Obrázok užívateľa
ROSOMAK
 
Príspevky: 95
Registrovaný: 07 Feb 2013, 15:21
Bydlisko: horehronie
Dal Ďakujem: 124 x
Dostal Ďakujem: 216 x

Re: Ošetrovanie stromov, kríkov a starostlivosť o záhradu

Poslaťod PeterS » 27 Dec 2013, 16:01

Pozdravujem vsetkych zaujemcov o toto vlakno a pokúsim sa vrátiť zo zeme spod stromu opäť do koruny stromu.
Ak by to niekoho zaujímalo pokúsil by som sa opísať svoj postup pri výrube vysokých a nebezpečných ovocných stromov. Bohužiaľ je potrebné mať k tomu aj uršité vybavenie, aby ste sa cítili na strome v prvom rade bezpečne a aby ste sa cítili aj v pohode.
Na výrub používam stupačky ktoré mi pomáhajú uchyťitť sa nohami kdekoľvek potrebujem. Aby som nespadol používam dve laná jedno krátke (pri výrube a pri používaní motorovej pily) s oceľovým jadrom a druhé dlhé , aby sa mi lepšie držalo tak ho mám hrubšie čiže 13mm. Samozrejme laná mám prichytené na sedáku. Na výrub a pri orezávaní vysokých stromov používam arboristický sedák a pri orezávaní nižsích ovocných stromov používam ľahší , len taký popruhový sedák, aby ma istil.
Ak sú hrubšie konáre nad el. vedením, alebo nad strechou tak tieto konáre spúšťam cez kladku a dole mám pomocníka, ktorý si to lano brzdí cez tzv. Portawrap - brzdu.
Výrub začínam od spodu, nenechávam žiadne pahýli zo začiatku som si ich nechával, že sa mi bude lepšie liesť, ale napokon som zistil, že keď zrezávam vyššie konáre tak sa mi zachytávali o tieto pahýle. Takto to vyzerá že je to celkom v pohode, ale minule som rezal jeden orech a strávil som na ňom 5 hodín než som ho dal úplne dole.
Na youtube je veľa videi ako sa to robí, ale aj veľa ako by sa to nemalo a aké sú potom následky. Porezanie sa s motorovou pilou čo som videl nehojí sa veľmi ľahko, lebo sa nejedná o čistý rez ale o vytrhanie .
Ak by niekoho napadlo zrezávať strom z rebríka za pomoci motorovej píly tak ja by som to v žiadnom prípade nedoporučoval po prve je to zakázané a po druhé ten konár ak je trochu hrubší zvesí a udrie buď priamo do vás, alebo do rebríka a pohroma je na svete.
Ale ako vravím je lepšie 1x vidieť, než 10x v tomoto prípade čítať. dávajte na seba pozor a neverte žiadnému konáru a hlavne sa istite na dvoch miestach.
Prajem vám všetkým pri týchto prácach veľa úspechov a samozrejme žiadne úrazy.
Peters
PeterS
 
Príspevky: 33
Registrovaný: 22 Aug 2013, 08:13
Bydlisko: Presov
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 24 x

Re: Ošetrovanie stromov, kríkov a starostlivosť o záhradu

Poslaťod Rolf » 27 Dec 2013, 18:14

Čo sa týka krtov, tak náš "druhý sused" poniže ich už roky plaší tak, že na tenkú železnú tyčku (roksor) nastokne normálne opačne "pet fľašu", do ktorej v spodnej časti pripevnil do kríža štyri "odrezky" z pet fľiaš ( spodné časti) a tie spôsobujú, že aj mierny vánok roztočí tú fľašku a tá tým, že sa otáča na kovovej tyčke, spôsobuje mierny lomoz, ktorý zrejme odplašuje krtov... :) Fľaše umiestňuje zrejme v blízkosti krtincov, alebo normálne podľa potreby po celej záhrade... Asi to funguje, pretože v jeho záhrade nevidím ani jeden krtinec... :) Tento spôsob začal aplikovať aj náš horný sused, čo spôsobilo, že všetkých krtov nahnali do našej záhrady... :D Niekedy je u nás toľko krtincov, že mám dojem, že sa do nás nasťahovali krty minimálne z celej ulice... :mrgreen:

No my proti nim nejako zvlášť nebojujeme... Krtince vždy roztiahnem a hotovo...Niekedy aj kocúr nejakého chytí... Hlinu z krtincov zvykneme používať pri sadení kvetov a podobne... :)
...nikto nie je múdrejší ani mocnejší ako všemocná príroda...
...a príroda robí zo mňa lepšieho človeka...
Obrázok užívateľa
Rolf
 
Príspevky: 328
Registrovaný: 08 Jún 2011, 13:24
Bydlisko: Vihorlatské vrchy
Dal Ďakujem: 430 x
Dostal Ďakujem: 487 x

Re: Ošetrovanie stromov, kríkov a starostlivosť o záhradu

Poslaťod Kamarátka » 27 Dec 2013, 19:44

Tiež sme mali problémy s krtkami v záhrade. Nepomohlo nič, až kým sa nám nevysemenil v záhone láskavec (amarant), ten s tmavočervenými listami. Odvtedy máme pokoj. Necháme amarant nech si rastie kde chce, hoci je vysoký a nevyzerá práve krásne, ale záhony chráni pred krtkami na jednotku :lol:
Kamarátka
 
Príspevky: 34
Registrovaný: 14 Dec 2013, 22:57
Bydlisko: TO
Dal Ďakujem: 45 x
Dostal Ďakujem: 73 x

Re: Ošetrovanie stromov, kríkov a starostlivosť o záhradu

Poslaťod Rafael Ingvis » 28 Dec 2013, 11:36

Mám podobnú skúsenosř ako kamarátka. Funguje v poriadku už pár rokov.
"Pokrok je jako stádo sviní v humně. Z takého stáda, to sa mosí uznat, je užitek. Je uzený špek, je ovar, je prejt, sú klobásky, sú nožky v rosolu. Tož sa nesmí ohrnovat nos, že je všecko posrané."

:-k
Obrázok užívateľa
Rafael Ingvis
 
Príspevky: 322
Registrovaný: 02 Feb 2011, 09:50
Bydlisko: Praha
Dal Ďakujem: 112 x
Dostal Ďakujem: 287 x

Re: Ošetrovanie stromov, kríkov a starostlivosť o záhradu

Poslaťod PeterS » 02 Jan 2014, 19:04

Pozdravujem vás všetkých v novom roku a i keď neviem kde sa dáva ďakujem, tak by som chcel všetkým poďakovať za ich odpovede a postrehy a popriať vám všetko najlepšie do noveho roku.
Vidíim, že všetky malé chlpaté potvorky, čo nám tak trochu znepríjemňujú pohodu na záhradých už to majú spočítané, ale čo tak potvorky, ktoré až tak vidieť niesu a dokážu nám zlikvidovať aj celú úrodu.
Mám na mysli všetkých škodcov, ktorí nám parazitujú na a v ovocí ako sa proti tomu bránite ? Robíte nejaké postreky a koľko ich robíte v priebehu sezóny, ak máte s tým nejaké skúsenosti tak sem s nimi a pokuste sa to rozdelit ochrana na jadroviny a na kôstkoviny.
Ešte vám dam jednu hádanku :
Po zrezaní konára v korune stromu objavia v okoli rezu čierne fleky akokeby to tam niekto odymil - čo si myslite že to je , alebo čo to mohlo spôsobiť ???
Peters
PeterS
 
Príspevky: 33
Registrovaný: 22 Aug 2013, 08:13
Bydlisko: Presov
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 24 x

Re: Ošetrovanie stromov, kríkov a starostlivosť o záhradu

Poslaťod PeterS » 04 Jan 2014, 13:19

Moníliové múmie ovocia.
Pozdravujem vsetkých ktorí sa radi venujú svojim ovocným stromom.
Rád by som v tento čas , kedy sa toho veľa v sade robiť nedá upozornil na neopadané zvyšky ovocia v korunách stromov.
Ja tiež pri zbere ovocia nechávam nejaké to jabĺčko na strome pre vtáčiky aby si ho ochutnali, keď už bude sneh aby veľmi nehladovali a niečo si našli.
Avšak stretávam sa dosť často že niektorí ľudia to ovocie na tom strome nechajú celú zimu i keď už vtáčiky oň nemajú záujem z dôvodu že už je celé čierné a vysušené.
Je to hlavne dobre vidieť na marhuliach. Jednu sezónu ich tam máte len pár a na ďalší rok už oveľa viacej a tak to pokračuje až pokiaľ nielenže nebude ovocie, ale ani strom.
Moníliové múmie ovocia treba hned striasť, alebo obiť zo stromu dole, v žiadnom prípade nenechávať pod stromom, ale vyzbierať a nie do kompostoviska ale čo najďalej preč, čiže do popolnice a nech to vyvezú.
Myslím si že nemusím sa tu rozposovať, ake všetky choroby sa schovávajú v niekdajšom krásnom ovocí. Niekedy je už aj tak neskoro a vidíme že pri danom vysušnom ovocí je už napadnuté aj drevo. Vtedy už treba reagovať ráznejšie a vykonať rez až do zdravého dreva.
Pekný deň Peters
PeterS
 
Príspevky: 33
Registrovaný: 22 Aug 2013, 08:13
Bydlisko: Presov
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 24 x

Re: Ošetrovanie stromov, kríkov a starostlivosť o záhradu

Poslaťod PeterS » 02 Jún 2014, 21:28

Porazena hrudza hruskova.
Konecne tento rok mam ciste listy na hruskach. Ako je to u vas ?
Peters
PeterS
 
Príspevky: 33
Registrovaný: 22 Aug 2013, 08:13
Bydlisko: Presov
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 24 x

Re: Ošetrovanie stromov, kríkov a starostlivosť o záhradu

Poslaťod Legil » 03 Jún 2014, 06:38

... kazdy rok hrdza, hrdza a hrdza. Minuly rok isla hruska dole. :cry:
Nechoď tam, kam vedie cesta ...
... namiesto toho choď tam, kde žiadna nieje a zanechaj stopu.
Obrázok užívateľa
Legil
Moderátor
 
Príspevky: 372
Registrovaný: 28 Júl 2011, 12:14
Bydlisko: Košice
Dal Ďakujem: 142 x
Dostal Ďakujem: 417 x

Re: Ošetrovanie stromov, kríkov a starostlivosť o záhradu

Poslaťod PeterS » 05 Jún 2014, 18:23

Ahojte.
Vidim, ze vela ludi nema problemy so skvrnitostou hrusiek, ale cezto vsetko skuim ponuknut moj recept.
Tuto jar som nerobil dezinfekcny postrek so Sulkou, ale s hasenym vapnim cize 1 kg haseneho vapna do 9 litrov vody a cez silonku precedit do postrekovaca.
A co si myslim ze najviac zablolo je postrek BAYCOR 1 x pred kvetom a druhy krat po odkvitnuti. Mal by sa tento postrek opakovat este na jesen. Minuleho roku som ten postrek este nemal cize som ho neaplikoval ale tuto jesen ho urcite pouzijem.
Momentalne mam listy ciste svieze a s voskovym nadychom.
Prajem vam vela uspechov a este viacej trpezlivosti.
Inac zacina sezona ockovania ruzi, ak ste uz niekto nieco vyskusal dajte vediet.
Peters
PeterS
 
Príspevky: 33
Registrovaný: 22 Aug 2013, 08:13
Bydlisko: Presov
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 24 x

Re: Ošetrovanie stromov, kríkov a starostlivosť o záhradu

Poslaťod Rolf » 05 Jún 2014, 19:20

U nás táto choroba hrušiek nie je veľmi rozšírená... No tento rok u nás dosť veľkou pliagou sú vošky. Snáď na všetkých stromoch... Hlavne na mladších stromoch a mladých listoch a výhonkoch... Rovnako aj na vrúbľoch, ktoré sa pekne ujali... Hlavne rašiace vrúble som sa snažil postriekať proti voškám... Dúfam, že sa im nič nestane... Niektoré listy sú od tých vošiek nepekne pokrútené aj uschnuté...

Očkovanie ruží určite vyskúšam, len nie je ešte príliš skoro? :) Na nete som čítal, že by sa mali očkovať koncom júla a začiatkom augusta... :-k
...nikto nie je múdrejší ani mocnejší ako všemocná príroda...
...a príroda robí zo mňa lepšieho človeka...
Obrázok užívateľa
Rolf
 
Príspevky: 328
Registrovaný: 08 Jún 2011, 13:24
Bydlisko: Vihorlatské vrchy
Dal Ďakujem: 430 x
Dostal Ďakujem: 487 x

Re: Ošetrovanie stromov, kríkov a starostlivosť o záhradu

Poslaťod PeterS » 05 Jún 2014, 21:24

Pozdravujem.
Proti voskam momentalne bojujeme asi vsetci ja osobne skusam akusi Brazilsku drevinu ktoru treba varit cca 2 hod. a potom zriedit s vodou je to zevraj ucinny ECO postrek, no uvidim.
Co sa tyka tych ruzi ja uz zacinam ockovat ruze uz po ich odkvitnuti a samozrejme aj v juli a auguste , ale uz sa da, Uvidime ake budu vysledky :)
Konkretne so stepenim zo stromu na strom by som to chcel toho roku vyskusat uz taky oktober november, kedy uz budu vhodne vruble. Minuleho roku co som zastepil na jesen a dal hned vonku tak sa skoro vsetko ujalo. Asi treba aj trochu experimentovat.
Pozdravujem
Peters
PeterS
 
Príspevky: 33
Registrovaný: 22 Aug 2013, 08:13
Bydlisko: Presov
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 24 x

Re: Ošetrovanie stromov, kríkov a starostlivosť o záhradu

Poslaťod Kamarátka » 17 Feb 2015, 22:04

Ľudkovia dobrí, pomaly ide sezóna, poraďte niečo účinné, ako sa ekologicky zbaviť slimákov vo fóliovníku. Mám vyskúšané pivo v zrezanej plastovej fľaši zapustenej do zeme, ale žiadny extra efekt to nemá. Neporadíte niečo lepšie? Alebo naozaj zostane už len ručný lov pri sviečkach v noci? :cry:
Kamarátka
 
Príspevky: 34
Registrovaný: 14 Dec 2013, 22:57
Bydlisko: TO
Dal Ďakujem: 45 x
Dostal Ďakujem: 73 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Pestovateľstvo a chov

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť