Stretnutie s medveďom a s inými nebezpečnými zvermi

Vaše praktické poznatky z praxe, tipy, skúsenosti, zaujímavé výlety...

Re: Stretnutie s medveďom a s inými nebezpečnými zvermi

Poslaťod Kyl » 12 Jan 2014, 20:51

Diviaky majú v tomto období chrutie a lomcujú nimi hormóny, hlavne dospelé samce vedia byť v tomto období dosť agresívne. Kto už mal možnosť pozorovať čriedu diviakov počas chrutia má zážitok do konca života, v podstate to ani netreba vidieť stačí počuť... Niekedy mám pocit, že diviak ani také zvuky vydať nemôže a predsa...
Dať o sebe vedieť dostatočne včas je určite dobrý spôsob ako sa vyhnúť konfliktu s divokým zvieraťom, ale mám pocit, že veľa ľudí si myslí, že čím hlučnejšie sa bude správať tým bezpečnejšie bude v jeho okolí. To ale podľa môjho názoru rozhodne neplatí, ak sa človek dostane do nebezpečnej blízkosti divokého zvieraťa výraznejší hluk iba zbytočne vyhrotí situáciu. A ak je zviera dobre zamaskované napr. v hustom poraste tak je podľa mňa tiež lepšie uplatniť heslo menej je niekedy viac. Pretože ak je zviera dobre maskované inštinktívne zostáva na svojom stanovisku aj v prípade, že hrozí nebezpečie, pretože dobre maskované stanovisko považuje za bezpečné. Ak vydávate veľký hluk zviera vie dobre identifikovať vašu momentálnu pozíciu a preto vyráža zo svojho stanoviska až vtedy keď ste úplne blízko a zviera považuje svoj úkryt za odhalený. Ak budete vydávať veľký hluk môže sa stať, že pôjdete len pár metrov od ukrytého diviaka a on zostane zatajený. Efektívnejšou možnosťou ako dať o sebe vedieť je nepravidelný, nie príliš hlučný, ale dostatočne počuteľný zvuk. Napríklad občas poklepať palicou po strome 2-3x, alebo písknuť prejsť niekoľko metrov a znovu. Ide o to vydávať zvuk, ktorý sa nedá dobre lokalizovať, aby zviera o vás vedelo ale nezistilo vašu pozíciu tým zneistie a skôr opustí aj dobre maskovaný kryt, pretože nemá prehľad o tom kde sa momentálne nachádzate. Samozrejme nemusí to platiť vždy je to len moja teória, ktorá sa mi však už mnoho krát potvrdila.
Obrázok užívateľa
Kyl
 
Príspevky: 36
Registrovaný: 29 Dec 2012, 18:35
Bydlisko: Strážovské vrchy
Dal Ďakujem: 64 x
Dostal Ďakujem: 134 x

Re: Stretnutie s medveďom a s inými nebezpečnými zvermi

Poslaťod Waldläufer » 19 Jan 2014, 22:15

Kyl, Tvoje prispevky su super, vecne, vystizne, informativne :skaut: Moje nepocetne strety s diviakmi (napriek tomu, ze ich nejaky cas aktivne vyhladavam) chvalabohu zatial skoncili tym, ze bachyna vydala varovne zarycanie a rota sa stiahla. Pred par blizkymi stretmi ma zachranila nahoda (ci 6 zmysel) alebo pes. Ja sa prirodou najradsej pohybujem solo a nehlucne. Davat o sebe vediet "akusticky" sa mi prieci. Uznavam, ze tak riskujem stret, ktory moze skoncit stresom pre mna, zver, alebo oboch. Moja uvaha je, ze keby kazdy navstevnik lesa na seba upozornoval zver tlieskanim, piskanim, ci nebodaj piratmi (ako som to uz u niektorych jedincov zazil), tak sa zver zblazni. Na druhej strane, je pre mna zazitkom pozorovat zvierata, a preto aj to aktivne vyhladavanie, a "plizenie". Tym vsak, priznavam, tiez zver rusim, takze som tieto aktivity zredukoval. O to viac, ze teraz v zime zver (minimalne vysoka) spomaluje metabolizmus, aby setrila zasoby energie, a tak jej rusenie sposobuje dvojnasobny stres. Zhrnutie: Najst ten spravny sposob ako sa pohybovat prirodou, tak aby som ani ja ani priroda neprisli k ujme, je jeden z hlavnych motivov mojho zaujmu o bushcraft. Kazdy podnet je vitany. Ak som off topic :oops: , tak to kicknite, vhodnejsie vlakno som nenasiel.
“before physical deterioration obtrudes, I shall go on some last wilderness trip to a place I have known and loved. I shall not return” Everett Ruess
Obrázok užívateľa
Waldläufer
 
Príspevky: 148
Registrovaný: 19 Aug 2013, 22:39
Bydlisko: 4D
Dal Ďakujem: 241 x
Dostal Ďakujem: 250 x

Re: Stretnutie s medveďom a s inými nebezpečnými zvermi

Poslaťod Rolf » 20 Jan 2014, 18:29

Ja, keď sa pohybujem neprehľadným terénom, tak sa snažím vydávať hlasnejšie prirodzené zvuky, čiže, ako keď sa človek s väčším hlukom prediera hustým porastom, naschvál stúpim na hrubšie, suché konáre, ktoré hlasno puknú a pod... Nakoľko ja nosím do lesa buď tlumok vz.60, alebo malú poľnú vz.60, na ktorých mi pri chôdzi jemne a tlmene štrngajú pracky, tak tým pádom dávam jemne naznámosť okoliu, že sa blíži človek a nie zver... :) Hlavne diviaky citlivo reagujú na neprirodzený kovový zvuk a na základe toho sa zariadia... Ja si myslím, že diviak nie je tiger, ktorý skrútený za vývratom číha na človeka, ale kedykoľvek môže, tak sa človeku vyhne... Možno mi nebudete veriť, ale ja som ešte v živote diviaka nestretol a že ich u nás je ako kvetov na lúke... :wink: Čiže, ja si myslím, že človek nemusí zväčša hulákať po lese ako honec na poľovačke, ale často postačuje vylúdiť nejaký "ľudský", lesu neprirodzený zvuk, napr. jemne zakašľať, alebo hlasnejšie kýchnuť, keď sa človeku chce, alebo niečo podobné... :) Myslím, že takéto jemnejšie upozornenia zver veľmi nestresujú a tá iba pokojne odbehne, nakoľko aj zver je už na človeka do istej miery zvyknutá... :wink:
...nikto nie je múdrejší ani mocnejší ako všemocná príroda...
...a príroda robí zo mňa lepšieho človeka...
Obrázok užívateľa
Rolf
 
Príspevky: 328
Registrovaný: 08 Jún 2011, 13:24
Bydlisko: Vihorlatské vrchy
Dal Ďakujem: 430 x
Dostal Ďakujem: 487 x

Re: Stretnutie s medveďom a s inými nebezpečnými zvermi

Poslaťod 0uje » 24 Jan 2014, 17:43

Po lese sem zvyklý chodit tak, abych byl co nejmíň vidět a slyšet. Když jde o to abych potkal nějaká ta zvířátka, snažím se abych nebyl ani cítit -hodně pomáhá znalost terénu, obvyklých směrů větru v údolích apod. Jediné nepříjemné setkání kvůli chození nespatřen jsem neutrpěl se zvířetem ale s člověkem, když jsem po vylezení po prasečím chodníku z maliní zjistil, že se koukám do hlavně kulovnice namířené z posedu...

Prasátka jsem lese potkal několikrát, jedno dokonce potkalo mě, když jsem spal v hustníku - dost hlasitě nadávalo a obíhalo mě tak v patnáctimetrovejch kruzích - ani se mu nedivím, kdybych našel někohho ležet u sebe v předsíni nechovám se jinak :D

Jiná káva jsou zvířata vyděšená během honů a podobně, nedávno sestřenka (na praxi na lesárně, coby honec) zlomila jednu kňourovi o čumák klacek, když se pro ti ní rozběhl - zabrzdil a zdrhnul...

Nejnebezpěčnějším zvířetem v lese ale stále zůstává nakažené klíště...
0uje
 
Príspevky: 2
Registrovaný: 24 Jan 2014, 17:29
Bydlisko: Štatl
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Stretnutie s medveďom a s inými nebezpečnými zvermi

Poslaťod root » 25 Jan 2014, 21:50

vlky, medvede, kance .. a čo tak jedna z najzákernejších Tatranských beštií ?!

http://youtu.be/sF3gduJnNUY .... ŠMEJD


odporúčam nastaviť full kvalitu a full screen
root
 
Príspevky: 382
Registrovaný: 15 Sep 2012, 00:49
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 176 x
Dostal Ďakujem: 491 x

Re: Stretnutie s medveďom a s inými nebezpečnými zvermi

Poslaťod Willy » 27 Jan 2014, 02:07

Měl jsem v úmyslu tenhle text na téma tetřev napsat až někdy z jara a do jiné rubriky, ale když to ROOT odkazem na video otevřel tady, tak jsem se do toho pustil hned.

Tetřeva jsem volně v přírodě viděl před níže popsanými událostmi jen pětkrát. Bylo to jednou na Šumavě, 2x v Slovenském Rudohoří a 2x ve Finském Laponsku a vždy se jednalo jen o krátký zážitek z hlučného velkého černého ptáka mizejícího někde do smrčin.
Touha pozorovat tetřeva delší čas a nedej bože i v toku nás s kamarádem Jačkem - též členem B-portálu, dovedla i do oblasti Nízkých Tater, na jedno stálé tokaniště. Dorazili jsme tenkrát bohužel pozdě, tok už skončil a tak jsme si jeden večer poleželi ve spacácích pod stromy, na které navečer tetřevi zahřadují a ráno pak za východu slunce tokají. Že jsme byli na správném místě, jsme poznali naprosto přesně - pod stromy bylo opravdu hodně tetřevího trusu. Pro něj je charakteristické, že obsahuje hlavně zbytky jehličí - což je hlavní součást tetřeví stravy během zimy a z jara.

TETŘEV 05.jpg
Trus tetřeva

Čas plynul, až jednoho dne, ještě brzo z jara, přišel ze Slovenska od Jačka mail se snímkem tetřeva fotografovaného z hodně malé vzdálenosti a s takovým komentářem, že jsem ani ne za tři neděle už se ženou seděl ve vlaku směr Poprad.
Tatry byly ještě celé zasněžené a my se ještě s dalším kamarádem Michaltarbajem - také členem B-portálu, vypravili na místo činu. Záměrně nechci psát, kde se to odehrálo. Nechejme tohoto srdnatého strážce divočiny raději v klidu, i když poslední zprávy říkají, že už možná svoje místo opustil.
Netrvalo dlouho a z lesa se celkem rychle vyřítil tetřev a začal na nás tokat a zcela bez obalu začal usilovat o tělesný kontakt stejně, jako je to vidět ve výše uvedeném odkazu na Youtube. Kuráž mu rozhodně nechyběla. Přiznám se, že jsme byli rádi, že máme každý nějaký klacek či hůl. Byl neodbytný, ale naštěstí si vždy vybral jen jednoho za svoji oběť a tak ostatní mohli fotografovat. Přesto zaujatého fotografa pro jistotu raději někdo "kryl" s klackem v ruce.

TETŘEV 01.jpg
Strážce zimní tatranské divočiny

Když jsme se po nějaké době vzájemně otrkali a jeho touha po zápase neustávala, odhodlal se Mišo k pokus tetřeva pohladit. Netušil, jakou mu tím udělá radost, konečně tu měl opravdového soupeře. Dojem celkem nemotorného ptáka vzal velmi brzy za své, tetřev do toho šel po hlavě a tak tuším, že první souboj nakonec skončil klovnutím do ruky skrz rukavici.

TETŘEV 02.jpg
Mišo se jako první odvážil dotknout se tetřeva

Povzbuzen odvahou Miša zkusil jsem to i já. Ale nakonec jsem odvahu ztratil, ten zobák opravdu není malý, skončilo to tím, že mne tetřev klovl do kolena. Nebyla to až taková bolest, ale v kalhotách jsem měl díru, kterou jsem ještě rok po tom hrdě ukazoval - to víte poznámka o zranění z divočiny vždy udělá dobrý dojem a nejen na děvčata :).

TETŘEV 03.jpg
Tohle byla výzva, zkusit to taky

Nafotili jsme tehdy spoustu materiálu a kromě jiného i stopy. Na další fotografii je vidět, jak k otisku nohou jsou ještě připojeny čáry ve směru chůze. Ty vznikly dotykem per z roztažených křídel, které v době toku tetřev tahá částečně po zemi. Je to velmi charakteristický znak u jeho stopy a bývá mnohdy uváděný i v stopařských příručkách.

TETŘEV 04.jpg
Stopy tetřeva v toku když tahá křídla po zemi

Vraceli jsme se s ženou tehdy ze Slovenska jako očarováni. Doma jsem v přírodovědné literatuře své knihovny pročetl vše, kde byla zmínka o tetřevech. Od jednoho ornitologa jsem získal informaci, že takovéto chování tetřeva není až tak neobvyklé, něco podobného se odehrávalo před pár lety i někde na Šumavě, než odvážný turista "s nasazením života" definitivně vyřešil tento problém :|. Od ochranáře z CHKO Beskydy jsem se dozvěděl, že viděl starou fotografii, na níž stojí skupina rozesmátých lesníků a u jejich nohou leží na břiše další z nich, celý zabalený do tlustého kabátu, na něm stojí vítězoslavně tetřev a klove do něj.
Často jsme se k tomu doma v rozhovorech vraceli, znovu a znovu si prohlíželi fotografie a nakonec jsme se ani ne za dva měsíce už v propukajícím jaru zase s Jačkem a ještě dvěma kamarády do doliny vrátili.
S napětím jsme očekávali, zda tam tetřev ještě bude. Nezklamal nás, stále si hlídal svůj úsek. Tentokrát jsme jej brzy ráno zastihli ještě na stromě, kde se ho podařilo vyfotit dříve než slétl směrem k nám. Stejná scéna, stejná srdnatost, a tak mohli vzniknout další snímky, tentokrát už bez sněhové pokrývky i když o trochu výše ještě leželo sněhu dost.

TETŘEV 06.jpg
Tetřev při ranním hřadování

TETŘEV 07.jpg
A tady v plné kráse

TETŘEV 08.jpg
Jačko s tetřevem a velmi praktickou pomůckou v ruce

V životě by mne nenapadlo, že budu mít možnost uvidět tetřeva tokat z takové blízkosti.
Děkuji kamarádu Jačkovi a hlavně tatranské přírodě za to, že jsem se mohl takřka dotknout opravdového divokého života.

TETŘEV 09.jpg
Ještě i dnes se mi vybavuji všechny ty úžasné niterné pocity, které se ve mně odehrávaly
"PROTOŽE JSEM POZNAL TRÝZEŇ ŽÍZNĚ, VYKOPAL JSEM STUDNU, ABY Z NÍ I JINÍ MOHLI PÍT."
Ernest Thompson SETON


Obrázok
WOODCRAFT IS LIFECRAFT!
Obrázok užívateľa
Willy
 
Príspevky: 468
Registrovaný: 28 Aug 2013, 23:15
Bydlisko: Praha
Dal Ďakujem: 2319 x
Dostal Ďakujem: 2712 x

Re: Stretnutie s medveďom a s inými nebezpečnými zvermi

Poslaťod Willy » 07 Apr 2014, 11:45

POKUD TO OPRAVDU BYL DIVOČÁK - TAK TO JE TEDA MAZEC!

Doputoval ke mně po internetu mail s velmi zajímavou sestavou fotografií :shock: .
Hned jsem si vzpomněl na tuhle rubriku a pro poučení a vlastně i varování všem návštěvníkům divoké přírody vkládám zaslaná foto.
Událost se prý odehrála někde v severních Čechách na Turnovsku.

01 Připletl se do cesty divokému praseti.jpg
PŘIPLETL SE DO CESTY DIVOKÉMU PRASETI

03 Tak tohle nevypadá moc dobře.jpg
TAK TOHLE NEVYPADÁ MOC DOBŘE

02 Odborná první pomoc.jpg
ODBORNÁ PRVNÍ POMOC

04 Díra do pr...e .jpg
DÍRA JAKO DO PRD..E

05 Hojí se to pomalu.jpg
HOJÍ SE TO POMALU

Moc se omlouvám, patrně bych se měl dotyčného fotografovaného člověka před zveřejněním zeptat na jeho souhlas, ale bohužel nemám na něj kontakt :oops: .
Usuzuji však, že když je z něj vidět jen jeho méně známá část, že tím byla dostatečně zachována jeho anonymita, a já snad hranice slušnosti a ohleduplnosti příliš nepřekročil :wink: .
"PROTOŽE JSEM POZNAL TRÝZEŇ ŽÍZNĚ, VYKOPAL JSEM STUDNU, ABY Z NÍ I JINÍ MOHLI PÍT."
Ernest Thompson SETON


Obrázok
WOODCRAFT IS LIFECRAFT!
Obrázok užívateľa
Willy
 
Príspevky: 468
Registrovaný: 28 Aug 2013, 23:15
Bydlisko: Praha
Dal Ďakujem: 2319 x
Dostal Ďakujem: 2712 x

Re: Stretnutie s medveďom a s inými nebezpečnými zvermi

Poslaťod palo2014 » 07 Apr 2014, 12:00

Dobrý kaser vždy pomôže, ak je čas ho použiť... Medveď vrátane iných zvierat stratí okamžite 2 zmysly a dosť postatné: čuch a zrak. Následne okamžitá strata orientácie...
palo2014
 
Príspevky: 3
Registrovaný: 31 Mar 2014, 16:08
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Stretnutie s medveďom a s inými nebezpečnými zvermi

Poslaťod juraj1974 » 07 Apr 2014, 12:45

palo2014 píše:Dobrý kaser vždy pomôže, ak je čas ho použiť... Medveď vrátane iných zvierat stratí okamžite 2 zmysly a dosť postatné: čuch a zrak. Následne okamžitá strata orientácie...



Jaaaj Palko... ty si dobry kaser... :lol: aj keby si ho mal vo vrecku a prebehla by ta taka dobra 150kg praška tak by si si ten kaser akurat tak mohol nastriekat na tu prdel.... :wink: Ver mi... Jedine co by ta napadlo je basnicka: Nožičky nožičky utekajte lebo Vas zafarbim do hneda... :mrgreen:
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Stretnutie s medveďom a s inými nebezpečnými zvermi

Poslaťod palo2014 » 07 Apr 2014, 13:20

Ja osobne nejdem neozbrojený nikdy do lesa. Minimálne mám pri sebe revolver .44 magnum s loveckým strelivom cca 1650 J :D Ale kaser, naozaj dobrý kaser ti zaženie aj medveďa a aj diviaka, ak dokážeš zachovať chladnú hlavu a pudovo reagovať a striekať do smeru, od kial útočí. A keď zviera nevidí, necíti a je dezorientované, tak ti nemôže ublížiť, pokial ho nejdeš hladkať... Mám biznis s vecami na prežitie už roky, vrátane nožov, dobrých účinných kaserov, ktoré vedia vyradiť z útoku zvieratá... Tie kvázi dobré, ktorých je na trhu tiež dosť, neurobia nič, sú slabé a akurát to zviera s tým dobre ešte naštveš :mrgreen:
palo2014
 
Príspevky: 3
Registrovaný: 31 Mar 2014, 16:08
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Stretnutie s medveďom a s inými nebezpečnými zvermi

Poslaťod stormmast3r » 07 Apr 2014, 13:56

Ak sa bojis, nelez do lesa. :roll: Radsej by som stretol v lese toho diviaka alebo medveda, ako cloveka s "chladnou hlavou" a delo-revolverom.
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 666
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 73 x

Re: Stretnutie s medveďom a s inými nebezpečnými zvermi

Poslaťod palo2014 » 07 Apr 2014, 14:03

Ja sa nebojím, ale lepšie je mať a nepotrebovať ako naopak...
palo2014
 
Príspevky: 3
Registrovaný: 31 Mar 2014, 16:08
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Stretnutie s medveďom a s inými nebezpečnými zvermi

Poslaťod juraj1974 » 07 Apr 2014, 14:15

[-( :-#
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Stretnutie s medveďom a s inými nebezpečnými zvermi

Poslaťod sally » 07 Apr 2014, 14:18

Debata ohľadom nosenia zbrane do lesa tu už v inej téme bola: viewtopic.php?f=25&t=236
Poprosím debatu ohľadom zbraní smerovať do toho vlákna.

Ja osobne inklinujem v neprehľadnom teréne k pískaniu na píšťalke, resp. robeniu hluku. Škoda, že na zatúlané psy to nefunguje (tam pomohlo iné riešenie).
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Stretnutie s medveďom a s inými nebezpečnými zvermi

Poslaťod Chameleon_sk » 07 Apr 2014, 14:28

Willy, zaujimave fotky. dufam ze takyto pohlad nikda neuvidim v zrkadle.

ostatni: fajne som sa pobavil. :ch:
pri stretnuti s :bear: alebo diviakom zblizka je vhodnejsie mat pampersky ako 44 striekacku. bo kym ju vytiahnes v tom strese uz mas nalozene.
No matter challenge, never back down
http://chameleonsk.wordpress.com
Obrázok užívateľa
Chameleon_sk
 
Príspevky: 273
Registrovaný: 19 Apr 2011, 23:27
Bydlisko: Dunajská Streda (weekend Beluša)
Dal Ďakujem: 313 x
Dostal Ďakujem: 467 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Z praxe

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia