bushcraft.cz

Aký máš názor na videorecenzie a videonávody na portáli bushcraft.cz?

Pozitívny
4
12%
Negatívny
22
65%
Neutrálny
8
24%
 
Celkom hlasov : 34

bushcraft.cz

Poslaťod Paleccc » 27 Feb 2014, 19:56

Ahoj!

Verím, že založením tejto témy neporušujem žiadne z pravidiel fóra. Jej cieľom je poukázať na určité aktivity u našich najbližších susedov a získať čo najviac názorov na počínanie si zakladateľa českej obdoby bushcraft portálu, pretože po tom ako som si pozrel niekoľko recenzií nožov, stavby príbytkov a pod., ktoré zastrešuje práve bushcraft.cz, tak sa ma zmocnili jemne povedané zmiešané pocity.

Ako príklad, uvediem nasledovné videá:

1. http://bushcraft.cz/video/video-reporta ... avy-bowie/
2. http://bushcraft.cz/video/video-navody/ ... deo-navod/
3. http://www.youtube.com/watch?v=fXlPgDFk ... x7k1GLsFRw

V týchto videách som mal možnosť vidieť (podľa môjho názoru) maximálne nešetrné zaobchádzanie s prírodnými zdrojmi, ktoré podľa mňa nemajú absolútne nič spoločné s bushcraftom, lepšie povedané odporujú jeho základnej myšlienke, pod ktorou si ja predstavujem predovšetkým harmóniu (súzvuk, symbiózu) medzi človekom a prírodou. Práve preto ma dosť zaskočili videá tohto pána - učiteľa bushcraftových teórií, ktorý vo videách stína v lese mladé stromky, takmer vo všetkých recenziách pracuje predovšetkým s čerstvo odseknutými pahýľmi či konármi stromov, používa syntetické materiály a pod. Hnevá ma to hlavne preto, lebo jeho videá majú stovky zhliadnutí a stáva sa príkladom pre myslím si hlavne mladšie generácie a dobrodružné povahy, ktoré majú tendenciu toto chovanie opakovať a skúšať podobné záležitosti sami v lese. Kto vie, čo po takýchto inváziách "bushcrafterov" zostane z už aj tak dosť zdevastovaných lesov u našich susedov a možno aj u nás...

Nerád sa pletiem do "cudzích" záležitostí, ale mám silné nutkanie skúsiť túto situáciu nejako riešiť. Máte nejaké návrhy?

Napadlo ma, (a to je otázka na admina) či by nebolo možné bushcraft.cz, oficiálne kontaktovať v mene bushcraft-portal.sk a nejako rozumne, bez nátlaku, avšak kriticky upozorniť na to, že niektoré aktivity v uvedených (ale aj v mnohých ďalších) videách, vyznievajú prinajmenšom neprofesionálne, pričom majú veľký vplyv na mnoho ľudí. Skúsiť nejako priateľsky popostrčiť autora k tomu, aby sa nad tým aspoň zamyslel...
Naposledy upravil Paleccc dňa 09 Mar 2014, 18:33, celkovo upravené 1
Skúsenosť je dlhá cesta...
Obrázok užívateľa
Paleccc
 
Príspevky: 136
Registrovaný: 06 Jan 2014, 19:38
Bydlisko: Šaľa
Dal Ďakujem: 152 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: bushcraft.cz

Poslaťod atti.hombre » 27 Feb 2014, 20:17

V nedávnej minulosti kontakt( písomnou formou kompetentných z tohoto fóra ) týchto dvoch fór skončilo nevrlou odozvou zo strany b...cz a na svojich stránkach sa prezentoval so zavádzajúcimi informáciami ohladne nášho portálu. Nemyslím,že ktokoľvek ešte bude konať týmto smerom. Na úroveň obsahu bushcraft.cz si musí každý urobiť vlastný názor.
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1858 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Re: bushcraft.cz

Poslaťod Rafael Ingvis » 27 Feb 2014, 20:19

Vladiusa (čiže buš.cz) nijako neporiešiš.

Stranka je sice jeho ale on ji udelal pro ostatni ne pro sebe kdyz si sem bude blejt kravoviny tak se mu na to lidi vykaslou .... on je tu pro fandy ne fandove pro nej“

Je tu další zábavný komentář a je na čase znovu uvést věci na pravou míru. Naposledy jsem to dělal tuším před rokem, od té doby je tu o několik tisíc víc fanoušků a asi tím pádem dochází i k jistému nepochopení.

Tak tedy znova, jasně a stručně: Komu se to tady nelíbí, odejděte.

Tupě zmáčkněte „Už se mi to nelíbí“ a zmizte. Neprovozuji tento web kvůli tisícům pasivních konzumentů zábavného FB obsahu. Jste jen naprosto amorfní masa, balast, který je tu naprosto zbytečný. Raději tu budu mít 50 aktivních fanoušků, než 50 tisíc takových, co sem chodí za zábavou a pokud jim něco nesedí, dávají najevo svojí nespokojenost. Provozuji to a) pro sebe, b) na vlastní náklady, c) pro vlastní pobavení. Vás tu nikdo nedrží a násilím sem netahá.


nahodil som celú citáciu (aby nebolo nič z kontextu). Podstatné prečo som to spravil je táto časť:
Provozuji to a) pro sebe, b) na vlastní náklady, c) pro vlastní pobavení. Vás tu nikdo nedrží a násilím sem netahá.


To by ti mohlo stačiť aby si pochopil prečo to neporiešiš.
A taktiež neporiešiš ani ostatných majstrov. Všetko je to len stádo odchované konzumom ktoré sa delí na tých čo natáčajú videá a na tých čo im ich "lajkujú"
"Pokrok je jako stádo sviní v humně. Z takého stáda, to sa mosí uznat, je užitek. Je uzený špek, je ovar, je prejt, sú klobásky, sú nožky v rosolu. Tož sa nesmí ohrnovat nos, že je všecko posrané."

:-k
Obrázok užívateľa
Rafael Ingvis
 
Príspevky: 322
Registrovaný: 02 Feb 2011, 09:50
Bydlisko: Praha
Dal Ďakujem: 112 x
Dostal Ďakujem: 287 x

Re: bushcraft.cz

Poslaťod Paleccc » 27 Feb 2014, 20:38

Necakal som, ze uz prebehla nejaka komunikacia medzi forami. Preto palec hore pre bushcraft-portal.sk, aspon za snahu :wink:

Wow... tak toto vyjadrenie vypoveda o vsetkom: "Jste jen naprosto amorfní masa, balast, který je tu naprosto zbytečný." Takto si odplasit kopec potencialnych fanusikov, nechcel som to hovorit na rovinu, ale chlapec ma asi v hlave nasrane :D

Niekto kto prevádzkuje web, by mal pochopit, ze prave v kritike sa nachadza priestor na zlepsenie svojich schopnosti a ze je dobre vediet ju aj prijat.

Ale viete co?! Ja to skusim... Skusim trpezlivo a slusne napisat dotycnemu... Mozno sa nakoniec najde aspon troska pochopenia - samozrejme z vlastnej iniciativy a vo vlastnom mene...
Skúsenosť je dlhá cesta...
Obrázok užívateľa
Paleccc
 
Príspevky: 136
Registrovaný: 06 Jan 2014, 19:38
Bydlisko: Šaľa
Dal Ďakujem: 152 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: bushcraft.cz

Poslaťod Rafael Ingvis » 27 Feb 2014, 20:45

Písaním to nepôjde. Väčšiu šancu by si mal zorganizovaním zrazu/stretnutia/konferencie kde by boli pozvaný
"Pokrok je jako stádo sviní v humně. Z takého stáda, to sa mosí uznat, je užitek. Je uzený špek, je ovar, je prejt, sú klobásky, sú nožky v rosolu. Tož sa nesmí ohrnovat nos, že je všecko posrané."

:-k
Obrázok užívateľa
Rafael Ingvis
 
Príspevky: 322
Registrovaný: 02 Feb 2011, 09:50
Bydlisko: Praha
Dal Ďakujem: 112 x
Dostal Ďakujem: 287 x

Re: bushcraft.cz

Poslaťod Paleccc » 27 Feb 2014, 21:00

Rad by som to ajtak skusil... Neviem ale najst kontakt a nechcem sa registrovat na ceskom fore... Nemate nahodou mail priamo na toho Vladiusa (cez SS)? Nie som ani na facebooku...
Skúsenosť je dlhá cesta...
Obrázok užívateľa
Paleccc
 
Príspevky: 136
Registrovaný: 06 Jan 2014, 19:38
Bydlisko: Šaľa
Dal Ďakujem: 152 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: bushcraft.cz

Poslaťod Wilderness » 01 Apr 2014, 06:08

Zdravím přátelé,
přednostně mě velmi těší, jsem tu nový i když už toto fórum a i jiné prolézám delší dobu tak až teď mě to donutilo se taktéž přihlásit poněvadž toto téma už mi nějaký ten pátek také leží v hlavě.

Myslím si osobně, že nějakým emailovánìm se nic nevyřeší.. Nechci házet kritiku či shazovat, ale také je mi to nemilé.
Na bushcraft.cz jsem narazil jako na první web s touto tématikou a sám jsem tam takě nějaké příspěvky do fóra psal, ale jak již bylo krásně řečeno výšše i já jsem bushcraft pojal ve splynutí s přírodou a takovým duchovním pojetím jsem i interpretoval..

Pro což na tomto webu ale nebyla žádná ozvěna a tak jsem časem i pochopil, že si nezasluje svého jména a měl by být zařazen spíše do kategorie outdor/survival..

Víte přijde mi až těsně úchylné na bushcraftovém webu řešit goretexovou obuv, hi-tech výbavu, moderní batohy atd. atd.

Ale neplatí to samozřejmě pro všechno, mnohé věci a odkazy tam jsou i zajímavé, ale celkem pravidelně jsem tam sledoval namáhání se a takový marný boj jednoho účastníka, který to tak nějak myslel poctivě.

I se samotným adminem Vladiusem (jméno nezveřejním) jsem si jeden čas psal, ale nějak rychle to upadlo-nebylo společného slova.

Možná je to tím, že se tam míchají zájmy a uživatelé ještě s jeho druhým webem postapo.cz, ale myslím, že nějakým želaním a dopisováním se nic nezmění.

Důležité asi bude dělat reklamu dobrým webům a tak nějak s tím bojovat.

,,Není nikoho a ničeho moudřejšího, nikoho a ničeho dokonalejšího, nikoho a ničeho důležitějšího, než-li našeho domova-ČISTÉ MATKY PŘÍRODY"

Jen v ní tkví život...
Obrázok užívateľa
Wilderness
 
Príspevky: 24
Registrovaný: 31 Mar 2014, 22:21
Bydlisko: Jižní čechy
Dal Ďakujem: 13 x
Dostal Ďakujem: 14 x

Re: bushcraft.cz

Poslaťod radeton » 01 Apr 2014, 20:55

No zdá sa ,že dnes už skoro každý chalan čo videl pár filmov od rôznych komerčných propagátorov prežitia vo voľnej prírode,nadobúda pocit absolútneho majstra v tomto obore, a cíti sa byť na toľko fundovaný, že sa automaticky pasuje do úlohy inštruktora prežitia a začína chrliť na net rôzne inštruktážne videá.Nevadí mi že sa chalan hrá na odborníka ktorý môže rozdávať rady čo a ako v takej,a onakej situácii.Viacej mi vadí to, čo už tu bolo uvedené a síce,že kopec mladých ľudí to bude brať ako písmo sväté a pri návšteve lesa začnú 10-ky skupiniek vyrábať jeho pohodlné postele, a osekávať mladé ihličnany kam sa hrabe lykožrút :D .
Obrázok užívateľa
radeton
 
Príspevky: 335
Registrovaný: 04 Jan 2012, 17:08
Bydlisko: detva
Dal Ďakujem: 121 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: bushcraft.cz

Poslaťod glock69 » 01 Apr 2014, 21:06

Bohužel pravda, dnes každý, kdo něco přečetl nebo viděl v TV je pan odborník...
glock69
 
Príspevky: 7
Registrovaný: 16 Feb 2014, 22:14
Bydlisko: UH CZ
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 4 x

Re: bushcraft.cz

Poslaťod dodo » 02 Apr 2014, 18:54

V každom obore existujú naivní ľudia,ktorí opakovane objavujú Ameriku,a cítia potrebu zdieľať to s ostatnými...
Cesta k pochopeniu toho,o čom bushcraft je,je dlhá,u každého iná,a nie každý dôjde úplne na ten najsprávnejší koniec cesty.Súvisí to aj s dozrievaním osobnosti,
typom človeka a vplyvom okolia.
V súčasnosti je bushcraft( a hlavne survival) módnou záležitosťou,a tak máme nové druhy začínajúcich kandidátov bushcraftu:
-multimediálny-sleduje všetky seriály naTV,zasvätene diskutuje na odborných fórach,a už,už sa chystá vyraziť do prírody...
-akčný-všetko mu je dávno jasné,je vybavený hrozivo vyzerajúcim arzenálom(Čína),likviduje všetko okolo(ale chválabohu hlavne seba!)
-ochranár teoretik-srdce mu krváca pri pohľade(TV,video) na výrub živých stromcekov,kríkov v húštine-je ochotný zburcovať celú mediálne dostupnú verejnosť...
Ostáva nám dúfať,že aj v týchto podmienkach sa podarí prírode "povolať" dostatok jej oddaných a chápajúcich ľudí.
Všetko ide,len malé deti sa musia nosiť...
Obrázok užívateľa
dodo
 
Príspevky: 117
Registrovaný: 20 Nov 2010, 22:14
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 161 x
Dostal Ďakujem: 190 x

Re: bushcraft.cz

Poslaťod Wilderness » 03 Apr 2014, 11:59

[quote="dodo"]
Cesta k pochopeniu toho,o čom bushcraft je,je dlhá,u každého iná,a nie každý dôjde úplne na ten najsprávnejší koniec cesty.

Toto by se také dalo tesat do kamene, poněvadž to tak je..
Mnozí mají snad názor, že když zvládnou hand drill, že provozují bushcraft, ale survivalista může umět úplně ty samé dovednosti co bushcrafťák a přitom jím není.
Survivalista sedí u ohně v divočině a těší se až bude pryč a nebo brečí protože ztratil svúj drahý nůž v kydexovém pouzdru, ale člověk dýchající bushcraftem se nemůže dočkat až se do té divočiny dostane a nůž bere jako prakticky jedinečný luxus..

A když se v takovém duchu nenese web mající název bushcraft, tak je to potíž. :camp:

,,Není nikoho a ničeho moudřejšího, nikoho a ničeho dokonalejšího, nikoho a ničeho důležitějšího, než-li našeho domova-ČISTÉ MATKY PŘÍRODY"

Jen v ní tkví život...
Obrázok užívateľa
Wilderness
 
Príspevky: 24
Registrovaný: 31 Mar 2014, 22:21
Bydlisko: Jižní čechy
Dal Ďakujem: 13 x
Dostal Ďakujem: 14 x

Re: bushcraft.cz

Poslaťod Paleccc » 06 Apr 2014, 16:22

Vdaka vsetkym, ktori sa zapojili do diskusie a vyjadrili svoj nazor. Viaceri z Vas mi pisali, ze pokusat sa pisomne kontaktovat toho Vladiusa je zbytocne a vzhladom na to, ze som doteraz nenasiel ziadny kontakt a tiez, ze anketa zatial nedopadla celkom jednoznacne, tak sa vzdavam pokusu, nejako to cele riesit. Som vsak rad, ze viaceri zdielaju moj nazor na tento problem... Prajem Vam prijemny den :wink:
Skúsenosť je dlhá cesta...
Obrázok užívateľa
Paleccc
 
Príspevky: 136
Registrovaný: 06 Jan 2014, 19:38
Bydlisko: Šaľa
Dal Ďakujem: 152 x
Dostal Ďakujem: 185 x


Späť na Voľná diskusia o bushcrafte

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť