Veľké "nože" (golok, parang, kukri, mačeta)

Témy o nožoch

Re: Veľké "nože" (golok, parang, kukri, mačeta)

Poslaťod Mafto3300 » 04 Aug 2014, 18:40

dodo píše:No už mám v bushcrafte poctivo "odrúbané" viac ako 50 rokov,a rukami mi prešlo veľa nástrojov-z mojej skúsenosti do nášho lesa patrí pevný nôž(max.250g),a sekera s hmotnosťou 700-1200g(podľa toho,či sme na pochode,alebo v stabilnom tábore,podľa ročného obdobia...).Veľké "nože" sú,čo sa týka použitia u nás, len okrajová záležitosť-skôr je to len módny výstrelok pre "občasných" bushcrafterov, najlepší pracovný nástroj majiteľa krovím zarastenej záhrady,prípadne ďalšia hračka pre veľkých "chlapcov"(sám mám pár kuskov :D),a hlavne zdroj vášnivých internetových odborných sporov medzi zástancami jednotlivých typov...
Nemám rád,keď niekto(zrejme bez vlastných praktických skúsenosti) vynáša súdy,a zatracuje celkom dobrý nástroj...
Uvediem príklad-zadanie:suchý stojaci stromček priemer 15cm je potrebné spracovať na nočný oheň.(zoťať,odvetviť,rozdeliť na 2m kusy)
Dobrej(1kg)sekere to bude trvať 10 minút
Mačeta Gerber Gator Jr.(0,4Kg)("vybrujíci bláto")-30 minút(má dobrú pílku :wink: )
Blackova mačeta parang(0,7kg-odhad)-viac,ako hodina
Ktorý nastroj je z toho najlepší?(a to nehovorím o cene).
Vždy je kritériom výberu pomer cena ,úžitkové a estetické vlastnosti,účel použitia a reálne skúsenosti použivateľov-a o tom toto fórum je...




:) Ďakujem za názor . Neviem , nemám vyskusanu ani jednu mačetu, ale podľa toho čo som videl na YT ako pekne šla ta fiskarska do dreva, pochybujem, že by jej to trvalo viac ako 10 min. Ale je to len názor laika. Dnes som bol v meste tak reku pozriem po Army shopoch, no žiadna sláva. Tak som šiel do mountfieldu. Mali tam sekery fiskars no tie ceny... Ako som prišiel tak som aj odišiel :D
Mafto3300
 
Príspevky: 7
Registrovaný: 29 Júl 2014, 19:48
Bydlisko: Kokava nad Rimavicou
Dal Ďakujem: 8 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Veľké "nože" (golok, parang, kukri, mačeta)

Poslaťod 72janik » 04 Aug 2014, 19:33

len pre porovnanie: https://www.youtube.com/watch?v=GLqiAefRw30
podobnych videi je urcite spusta pre porovnanie.
Obrázok užívateľa
72janik
 
Príspevky: 410
Registrovaný: 31 Dec 2011, 22:52
Bydlisko: Martin
Dal Ďakujem: 578 x
Dostal Ďakujem: 417 x

Re: Veľké "nože" (golok, parang, kukri, mačeta)

Poslaťod AtómovýHad » 04 Aug 2014, 22:12

Suhlasim s Dodom do tej miery, že sekera je asi pre naše podmienky najvhodnejšia do lesa (na záhrade alebo pozemku je dobra mačeta, alebo dokonca blackova vyzinacka).
JA by som ale povedal ze blackova pracovna maceta jeho priklad urcite dokaze tiez zpracovat za cca 15 minut, alebo aspon 1 hodina je urcite velmi prehnany odhad , aj ked hodnotim len podla videi co som videl a skusenosti s mojou lahkou macetou.
Ale je jasne ze s tou macetou sa viacej zapotite, lebo to tazisko je najvacsi rozdiel.
Navštívte môj web pre viac info o pílení reziva z guľatiny>> https://www.gater.sk/
http://www.sashe.sk/JohnKrakatoa/detail/wasp << Môj obchod s paracord vecami a gumipuškami.
Obrázok užívateľa
AtómovýHad
 
Príspevky: 127
Registrovaný: 29 Apr 2012, 01:34
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 245 x
Dostal Ďakujem: 46 x

Re: Veľké "nože" (golok, parang, kukri, mačeta)

Poslaťod rkw » 05 Aug 2014, 10:39

Ked sa clovek jednoducho zamysli tak pride na to ze Sekerou sa musi lachcsie Stinat , osekavat , presekavat ... ako s Macetou pretoze celkova sila a teda vaha je v hlave sekery (ostrie) cize ked svihnem sekerou tak sila + vaha sa pri seku sustreduje na 1bod , Maceta kedze je ovela lachsia , to by som ale podoktol ze treba rozdelit macetu a Sekac , nedokaze urcite dobehnut sekeru , a to hlavne nie v nasich ale aj celkovo euro. podmienkach , pretoze ak ide clovek do lesa klasicky taborit , cize bivakovanie ohen a tak , co potrebuje urobit ? ohen , drevo na ohen nastiepat , pripadne zotat stojaci suchar a ten dalej naporcovat na hrubsie klady na noc , no a tu sa nemoze dajme tomu 400 gramova MACETA s cepelov hrubou 2,5 az 3 mm rovnat svedskej sekere s dlhym poriskom 60 cm a s hlavou 600 gramov , preto hovorim ze maceta do nasich podmienok je podla mna (moj nazor) vhodna mozno len ako odvetvovacka , ale na poriadnu pracu s drevom nie . A sekac (noz dlhy cez 35 cm) sa tiez nerovna sekere pretoze , Sekera je ucelny dokonaly nastroj na sekanie na ktorej nie je co vylepsit kdez to sekac , dam vam moju skusenost , Mal som Fallkniven A1 a to bol riadny macko 29 cm nozik a 6mm hruby vahu mal niakych 400 gramov . Nebol dobry na sekanie vobec nie , na to bol priliz lachky , a na rezanie moc hruby a tazky cize nebol ani na to . . Maceta je nepochybna super v krajnach kde ju do dnes pouzivaju , niake tropy . Ale do nasich lesov sekera . :)
život je ako bomboniera nikdy nevieš co ochutnáš
Forest Gump
Obrázok užívateľa
rkw
 
Príspevky: 471
Registrovaný: 17 Feb 2012, 17:10
Bydlisko: Nesvady
Dal Ďakujem: 386 x
Dostal Ďakujem: 238 x

Re: Veľké "nože" (golok, parang, kukri, mačeta)

Poslaťod dodo » 05 Aug 2014, 13:06

Pre Had:-v úlohe bolo narobiť 2m kusy,čiže rúbeš 4x-15cm,10cm,8cm a 5cm priemer suchého dreva-ak to dáš sekaním s dobrou mačetou do hodiny(sám!),tak máš u mňa ploskáčku mojej "ľadovcovej" :( -od rúbania na Youtube vôbec nebolí ruka :wink:
Mojim predchádzajúcim príspevkom som nechcel zvrhnúť tuto tému na spor mačeta verzus sekera,ale poukázať na to,že každý nástroj je na niečo najvhodnejší,ak ho chceme univerzálnejší,tak to bude na úkor jeho ostatných vlastnosti.Samozrejme úlohu som zvolil tak,aby vynikla univerzálnosť môjho favorita(GatorJr.),ak by bolo zadanie urobiť priesek cez živú vrbinu(do priemeru kmeňa 5 cm),tak suverénne vyhrá sekáč od Blacka...
Všetko ide,len malé deti sa musia nosiť...
Obrázok užívateľa
dodo
 
Príspevky: 117
Registrovaný: 20 Nov 2010, 22:14
Bydlisko: Žilina
Dal Ďakujem: 161 x
Dostal Ďakujem: 190 x

Re: Veľké "nože" (golok, parang, kukri, mačeta)

Poslaťod Mafto3300 » 05 Aug 2014, 19:37

Ďakujem pekne, teraz nebudem špekulovať len nad mačetami, ale aj nad sekerami :D :D Najradšej by som kúpil aj to, aj to a ešte aj skladaciu pílku :D (stará dosluhuje) Len nane lóve :D už mám zase chrobáka v hlave :twisted:
Mafto3300
 
Príspevky: 7
Registrovaný: 29 Júl 2014, 19:48
Bydlisko: Kokava nad Rimavicou
Dal Ďakujem: 8 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Veľké "nože" (golok, parang, kukri, mačeta)

Poslaťod fatal_error » 06 Aug 2014, 09:28

Nosil som so sebou kedysi sekeru a noz, ale teraz by som to uz urcite neurobil. Sekera je zbytocne tazka (mal som HY20 od Hultafors) a velka, tazsie sa skladuje a ked nejdem do lesa vyslovene rubat drevo, tak je to aj dost zbytocny nastroj a skor ide iba o imidž nez o skutocnu potrebu mat pri sebe sekeru. Hlavne pri castych presunoch prirodou. Nosil som so sebou Fallkniven A1 - pre mna fakt nozik na 1-čku. Sekanie, rezanie, dokonca aj vyrezavanie mi snim slo uplne lahucko, fakt to bola hracka az som sa divil. Pri sekani vetvy hrubej ako predlaktie som sa nemusel ani namahat stacilo par krat seknut zapastim a bolo hotovo. Casom som ale zistil, ze tento noz sa brutalne tazko brusi (aspon mne, noze brusim rucne). Po incidente kedy som narazil na cepelou na klince, som uz nebol schopny dat ostrie do povodneho stavu. Dokonca som ten noz poslal aj viacerym, fakt dobrym kovacom. Vratil sa nabruseny paradne, no ostrie nevydrzalo tolko co predtym ked bol uplne novy, takze som si kupil novy noz.

Myslim, ze ! kvalitna maceta, parang, kukri noz atd ! je super nastroj a kto ju vie pouzivat, vyuzije viac nez len noz. Takze ide len o skill (po slovensky zrucnost ci sikovnost) jej pouzivatela. Videl som porovnavacie videa, recenzie fotky kde macety v pohode ustali na rovnako ako sekery pri sekani do kmena stromu. U nas na Vychodnom Slovensku je niekedy fakt dobre mat po ruke nejaky dobry parang alebo macetu, pretoze niektore húštiny fakt stoja zato a sekerou by ste sa unavili za 30 sekund. Samozrejme nieje to dzungla da sa to aj obist, chcel som sa raz dostat k tanku, ktory bol kompletne zarasteny trnkami. So sekerou by som tam plakal nastastie dlhy noz mi pomohol v tejto situacii viac. Pri sekere vnimam ako vyhodu, ze ma na druhej strane hlavy rovnu plochu s ktorou sa daju zabit koliky do zeme, no zase to nieje nic take co by nevyriesil kamen alebo pevny konar. Kazdy nastroj ma svoje vyhody a nevyhody preto, kazdy musi vediet co chce a to zisti asi len castymi vyjazdami do lesa kde pracou zisti co mu chyba a coho ma naviac.

Zalezi kolko chce kazdy do nastroja, ktory cloveku sluzi investovat. Tam sa potom moze odrazit aj jeho pouzitelnost, vydrz atd.

Osobne nosim so sebou tuto zostavu (Noze striedam) >
Pracant Pali od Imra http://nozeimro.com/2014/06/04/pracant-pali/
Obrázok
Skladacia pilka Orikomi Arame 250 http://www.cestadreva.cz/page/obchod/lesnicke-japonske-pily
Obrázok
I1 od Imra
Obrázok

Sem tam prihodim do vrecka este opinel No.8.
Je to kombinacia, ktora sa mi osvedcila najviac, vzhladom nato, ze som skusal uz fakt vsetky kombinacie :) Je to rychlejsie, skladnejsie a praktickejsie nez ostatne, ktore som skusal.
Per aspera ad astra...
Obrázok užívateľa
fatal_error
 
Príspevky: 381
Registrovaný: 22 Aug 2011, 10:50
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 268 x

Re: Veľké "nože" (golok, parang, kukri, mačeta)

Poslaťod rkw » 06 Aug 2014, 10:12

Ja si naopak myslim ze na Sekanie je sekera , na rezanie nozik , na pilenie pilka , a na blbnutie na knive feste v cechach Sekač Baculka od Imra ;)
život je ako bomboniera nikdy nevieš co ochutnáš
Forest Gump
Obrázok užívateľa
rkw
 
Príspevky: 471
Registrovaný: 17 Feb 2012, 17:10
Bydlisko: Nesvady
Dal Ďakujem: 386 x
Dostal Ďakujem: 238 x

Re: Veľké "nože" (golok, parang, kukri, mačeta)

Poslaťod fatal_error » 06 Aug 2014, 10:42

rkw píše:Ja si naopak myslim ze na Sekanie je sekera , na rezanie nozik , na pilenie pilka , a na blbnutie na knive feste v cechach Sekač Baculka od Imra ;)


No ved mysliet si mozes, co chces, ved zakladne znalosti mas :D ... Nieje to "knive fest", ale Knifest a noz na fotke s nim nema nic spolocne.
Per aspera ad astra...
Obrázok užívateľa
fatal_error
 
Príspevky: 381
Registrovaný: 22 Aug 2011, 10:50
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 268 x

Re: Veľké "nože" (golok, parang, kukri, mačeta)

Poslaťod rkw » 06 Aug 2014, 20:56

co dokaze velky noz , co sekera nie ? Seka snad lepsie to sotva , stiepa lepsie ?
život je ako bomboniera nikdy nevieš co ochutnáš
Forest Gump
Obrázok užívateľa
rkw
 
Príspevky: 471
Registrovaný: 17 Feb 2012, 17:10
Bydlisko: Nesvady
Dal Ďakujem: 386 x
Dostal Ďakujem: 238 x

Re: Veľké "nože" (golok, parang, kukri, mačeta)

Poslaťod Chesus » 11 Aug 2014, 08:00

Dovolím si odpovedať. Dúfam, že tým neprilejem benzín do očividne sa troška črtajúceho ohníka.
Tak k prvej otázke, čo dokáže velký nôž čo sekera nie... Napríklad to čo už spomenul fatal_error , je možné ho použiť ako mačetu. Ďalej samozrejme, je možné ním bežne krájať, spracovávať veľké kusy mäsa (kde to ide myslím si lepšie než napr. malou Morou), vyrezávať... Jasné, dá sa to s nejakým cvikom aj s dobre naostrenou sekerkou ... To je ďalšia vec, na sekerku treba jednoducho určitý um, skúsenosti. Kdežto veľký nôž vezme do ruky niekto ako ja a proste s ním ide bez obáv pracovať. Celkovo si myslím, že veľký nôž je univerzálnejší.
Seká snáď lepšie? Nie, samozrejme že nie, fyzika je neúprosná. Sekera bude mať vždy navrch. I keď mýty na internetových fórach hovoria o tom, že niektoré kukri či iné veľké sekáče sa dokážu váhovo zrovnateľným sekerám vyrovnať. To si ale vzhľadom na cenu takých sekáčov overiť neviem. A to je ďalšia vec hrajúca do karát sekerám, cena. Proste taký echt výkonný sekáč niečo stojí a v pomere cena výkon sa jednoducho sekere nevyrovná asi nikdy...
Štiepa lepšie? Nuž, tu by som povedal že je odpoveď dosť subjektívna. Pre mňa osobne vzhľadom na moje bežné potreby znie odpoveď : „Áno“. Ak teda nehovorím o polmetra hrubých polenách... Roky som používal kombo malý nôž plus sekerka. Potom som však skúsil väčší nôž a odvtedy sa ho už pár rokov držím. Dôvod? Sekaním sa síce sekerke nevyrovná, no napríklad naštiepanie dreva v bežne potrebnej veľkosti mi príde podstatne bezpečnejšie a rýchlejšie a teda dalo by sa povedať aj „lepšie“. U väčších kusov dreva to samozrejme neplatí, no bežne nepotrebujem štiepať polmetra hrubé polená a pri bežných pobytoch v prírode vlastne vôbec. Mám doma niekoľko sekier, staré dobré čsla, nejaké ďalšie komoušoviny, pár no name, veľkú švajčiarku na štiepanie väčších klád atď... No napriek tomu so sebou ťahám v 99 percentách do prírody heavy duty nôž. A to kvôli jeho univerzálnosti a šetreniu váhy. V konečnom dôsledku je to ale vždy samozrejme o tom, čo komu sedí a kto je na čo zvyknutý. Ako milovník veľkých nožov musím priznať, že ide často v prvom rade hlavne o zábavu a radosť z používania ktorá je proste často väčšia než u sekerky a na nejaké výhody či nevýhody veľkého noža jednoducho nemyslím... Ono, veľký nôž je tak trocha čosi ako SUV vo svete automobilov. Dokáže to jazdiť v teréne a slušne to jazdí i po cestách no nikdy sa to nevyrovná LR Defenderu či na ceste nejakej 911tke... Proste to v ničom snáď okrem univerzálnosti nevyniká, no napriek tomu ho množtvo ľudí túži vlastniť. To isté platí aspoň u mňa aj u veľkých nožov, kde sa tak trochu stráca moje racionálne zmýšľanie. Plusy a mínusy u veľkého noža vs. sekery jednoducho nehrajú úlohu, ide proste často najme o tú radosť z používania. :camp:
Obrázok užívateľa
Chesus
 
Príspevky: 175
Registrovaný: 25 Aug 2011, 23:48
Bydlisko: Humenné
Dal Ďakujem: 115 x
Dostal Ďakujem: 93 x

Re: Veľké "nože" (golok, parang, kukri, mačeta)

Poslaťod conkoslaf » 05 Jan 2015, 09:38

Tak a je to tu. Po roku a pol ťažkej driny odišiel na večný spánok moj najlepší priaťeľ a zároveň pomocník. Neviem či k tomu prispel mráz ale pochopil som že tých 6mm stainlesssteel nie je nesmrtelných. :cry: R.I.P. Mamooth

Obrázok
photo hosting sites
Najväčším dobrom je žiť podľa prírody.
Marcus Tullius Cicero
Obrázok užívateľa
conkoslaf
 
Príspevky: 31
Registrovaný: 22 Jan 2014, 21:10
Bydlisko: Trencin svk
Dal Ďakujem: 132 x
Dostal Ďakujem: 4 x

Re: Veľké "nože" (golok, parang, kukri, mačeta)

Poslaťod rkw » 05 Jan 2015, 10:41

hmm :( ... nerez nie je moc na ,,sekacie" velke noze ... tam je vhodnesia uhlikovka , najlepsie perovina z nakladiaku 14xxx kludne aj nemusi byt super zakalena , staci ked je ,,hizevnatejsia" potomsa toto nestane :camp: ale pekny noz inak :yees:
život je ako bomboniera nikdy nevieš co ochutnáš
Forest Gump
Obrázok užívateľa
rkw
 
Príspevky: 471
Registrovaný: 17 Feb 2012, 17:10
Bydlisko: Nesvady
Dal Ďakujem: 386 x
Dostal Ďakujem: 238 x

Re: Veľké "nože" (golok, parang, kukri, mačeta)

Poslaťod macakv » 05 Jan 2015, 16:50

:yees: Zlámať 6mm materiál....no klobúk dole....
Nič nieje nemožné.
Obrázok užívateľa
macakv
 
Príspevky: 363
Registrovaný: 03 Júl 2011, 20:45
Bydlisko: Nitriansky kraj.
Dal Ďakujem: 312 x
Dostal Ďakujem: 442 x

Re: Veľké "nože" (golok, parang, kukri, mačeta)

Poslaťod conkoslaf » 05 Jan 2015, 19:16

macakv mam dotaz. Dokazal by si to vyrobit z niecoho kvalitnejsieho??? samozrejme rozumna dohoda. Zalezi mi na tom . Fakt sa mi tento kusok osvedcil. Dik
a este k tomu jak vravis ze klobuk dole 6mm ale cinsky material.... :D :D :D
Najväčším dobrom je žiť podľa prírody.
Marcus Tullius Cicero
Obrázok užívateľa
conkoslaf
 
Príspevky: 31
Registrovaný: 22 Jan 2014, 21:10
Bydlisko: Trencin svk
Dal Ďakujem: 132 x
Dostal Ďakujem: 4 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Nože

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 8 hostia


cron