Cesta hrdinov SNP

Vaše praktické poznatky z praxe, tipy, skúsenosti, zaujímavé výlety...

Re: Cesta hrdinov SNP

Poslaťod Paleccc » 14 Sep 2014, 12:19

Ďakujem všetkým za ohlasy a diskusiu :) Najviac tu zatiaľ asi rezonuje otázka štýlu prejdenia cesty... K tomu môžem povedať len toľko, že som dopredu sám presne nevedel ako to vlastne bude. Ono sa to v podstate vyvinie až počas cesty. Náš plán bol čo najmenej spať na chatách a v civilizácii. Po ceste sa však chalani chceli stretnúť s kamarátmi - spali sme u troch ich známych. Využívanie chát a penziónov po ceste bolo viac menej nutnosťou, pretože nám skoro stále pršalo a napriek tomu, že sme boli dobre vybavený - pršiplášte, pláštenky a pod. nám často premoklo komplet všetko čo sme mali na sebe, aj batohy a všetko čo bolo v nich (spacáky, náhradné oblečenie, boty...).

Čo sa týka dopĺňania zásob, tak si myslím, že sme zvolili asi najracionálnejšie riešenie. Vždy keď sme prechádzali cez obec, tak sme si doplnili zásoby po najbližšiu obec ktorou budeme prechádzať. Myslím si, že niesť so sebou zásoby na 30 dní je viac menej nemožné. Dopĺňať zásoby jedla po ceste by zabralo toľko času, že by sa cesta predĺžila aj o niekoľko dní - avšak niektoré sezónne lesné plody a rastliny ako napr. šťavel sa nám objavovali na jedálničku pomerne často.

Pri takto dlhej ceste sme mali vypočítané denné etapy - vzhľadom na to, že sme väčšinu trasy nepoznali, tak sme nocovanie mali vopred naplánované na miestach, ktoré boli vhodné podľa mapy (recenzií, článkov...) a ďalej podľa blízkosti prameňa, poprípade prístrešku, útulne a pod. Pokiaľ by sme cestu nemali vopred dôkladne naplánovanú a spoliehali by sme sa na náhodu, tak by sa mohla predĺžiť aj o niekoľko dní a to sme si nemohli dovoliť, kvôli povinnostiam v bežnom živote.

Na záver k tejto téme dodám, že ja som predovšetkým "iba" turista a bushcraft je pre mňa spôsob myslenia a filozofia, ku ktorej mám blízko a podľa ktorej sa snažím pri mojich výletoch v lesoch správať.

P.S.: Keď sme boli na Dobrovodskom hrade, vypočuli sme si kus prednášky o jeho histórii od miestneho sprievodcu, ktorý sa zmienil, že Dobrovodský hrad je tretím najväčším hradom na území SR. Možno to bolo myslené tak, že v dobe keď hrad fungoval a bol v pôvodnom stave, tak bol tretím najväčším hradom na našom území... Neviem...
Skúsenosť je dlhá cesta...
Obrázok užívateľa
Paleccc
 
Príspevky: 136
Registrovaný: 06 Jan 2014, 19:38
Bydlisko: Šaľa
Dal Ďakujem: 152 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: Cesta hrdinov SNP

Poslaťod MartinV » 14 Sep 2014, 16:01

z mojho pohladu sa hlavne jednalo o presun, kde cielom nie je bushcraft, ktory by mal dopad na casovu narocnost cesty.
bushcraft je zrucnost, ktora nam umoznuje nosit so sebou menej vystroje na pobyt v prirode, bushcrafteri idu zvycajne do prirody a tam stavaju pristresky, ci inak zlepsuju svoje schopnosti.
survival je skor o tom dostat sa z nejakej situacie/prostredia co najrychlejsie von.
MartinV
 
Príspevky: 81
Registrovaný: 25 Feb 2014, 18:12
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 34 x
Dostal Ďakujem: 20 x

Re: Cesta hrdinov SNP

Poslaťod opossum » 19 Sep 2014, 10:12

kamaráde, keď som to čítal, tak sa mi oživovali mnohé moje spomienky...na hrebeň Nízkych Tatier, Malé a Biele Karpaty, Vápeč, Kykulu, Fačkovské sedlo. Z Kľaku do Fačkovslého sedla sme šli tiež po 3-dňových dažďoch, a musím potvrdiť, je to tam ako kĺzačka, strašne blbý terén. Tie kolená ťa boleli asi kvôli ťažkému ruksaku, to sa stáva, že zrazu taká záťaž dá zabrať. Ja som podobne dopadol, ale na bicykli, keď som asi na 10 rokov prakticky zanechal bicyklovanie, a potom som sa vybral na týždeň po Slovensku a ten bágel na bicykli mi dal zabrať na kolená tak, že som sa ledva dovliekol domov a s kolenom som mal problém tak rok.
Pravdu máš v tom, veľa jedla sa nedá odniesť, na takýchto akciách človek musí dopĺňať, odnesie tak max. na 3-5 dní, vždy dobre padne nejaký slušnejší obed na chate a podobne, aj občasný nocľah spolu s teplou vodou na umytie. Viem si predstaviť tú radosť z kúpania na Bukovej, po toľkých dňoch námahy a špiny. Musím povedať, že v mladom veku mi tá špina toľko nevadila, dnes doslova trpím, ak s nemôžem osprchovať....:)
Zážitky s otlakmi, nepredvídané problémy s ruksakom, ponorka – to všetko patrí k nepríjemnostiam, ktoré sprevádzajú takéto dlhodobejšie akcie. Dokonca aj neprítomnosť radosti na konci cesty (tá prichádza neskôr), ale veľká únava, je prirodzeným znakom. K tomu záveru cesty by som len poznamenal, že nie je zlé si práve záver naplánovať s plynulejším prechodom do „reality“, dať si kratšiu trasu v predposledný deň a posledný deň dajme tomu odpočinkový v lone prírody, aby sa myšlienka utriasli a duša sa mohla „pripraviť“ na prechod do civilizácie, pretože sú to poriadne šoky  Nie je nič horšie ako náhle skoky z jedného prostredia do úplne iného...
Denné dávky, ktoré ste prešli, sú úctyhodné, zvlášť keď si uvedomím, že ste nemali žiadny rest day (nevšimol som si). Takéto akcie sú v prvom rade o moráli, výdrži, sebazapretí a umanutosti, o tom, že človek nosil v sebe dlho nejaký sen a teraz ide za ním. Bushcraft je zas o niečom inom, ale myslím, že oba „štýly“ sa môžu v živote človeka krásne dopĺňať. To je niečo, čo človeka určitým spôsobom mení, posilňuje, zanecháva v ňom hodnotné zážitky na celý život. A ide aj o to, že človek v mladom veku obvykle (pokiaľ je normálny ), tak skúma svoje hranice, kam sa dá zájsť (svojou vôľou, výdržou...). Mladý človek, ktorý si nesiahne na dno svojich síl, podľa mňa premárnil čas, v ktorom to mohol a aj mal vykonať. Že každý máme hranice svojho potenciálu inde, nie je dôležité. Nejde o to, porovnávať sa s inými, ale porovnať sa so sebou samým. To sa bez výziev nedá...
Ďakujem za stručný, ale zaujímavý report, a ešte jedna otázka, na ktorú si mi neodpovedal:
1. Mňa by zaujímalo, kde sa ti najvaic páčilo. Pre mňa sú zo slovenských hôr srdcovou záležitosťou Nízke Tatry. V tej súvislosti ti priložím ešte jednu otázku:
Hrebeň Nízkych Tatier som šiel 2x, prvý raz tiež približne v tvojom veku (cca rok 1986) a potom asi o 6-8 rokov neskôr a všimol som si jednu vec. Lesný porast rapídne pokročil do výšky, ako smrekové lesy, tak aj kosodrevina. Napríklad útulňu Ramžová bolo prvý krát ešte vidieť z chodníka, neskôr už nie, zakryl ju porast. Podobne kosodrevina na Prašivej - dalo se cez ňu ako tak prejsť, ale druhý krát bola už taká hustá, doslova tvorila akýsi tunel nad chodníkom a museli sme sa cez ňu namáhavo predierať. Ako to tam vyzerá dnes?
2. Na fotke je Ramžová?
Pozn: na Kykule je jediná? kopaničiarska základná škola na Slovensku.
opossum
 
Príspevky: 286
Registrovaný: 20 Sep 2012, 14:19
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 16 x
Dostal Ďakujem: 188 x

Re: Cesta hrdinov SNP

Poslaťod qrea3d » 19 Sep 2014, 15:08

Ďakujem ti za príspevok. Dobre sa to čítalo a je aj dostatočne inšpiratívny.
No zaujímala by ma tvoja výbava: oblečenie, topánky, obsah ruksaku.
Čo všetko si použil, čo nepoužil, ako by si si zbalil ruksak pri druhom výšľape, ako sa ti osvedčili topánky a oblečenie, čo si mal na sebe a so sebou?
Proste praktické postrehy k výstroju a oblečeniu.
Obrázok užívateľa
qrea3d
 
Príspevky: 14
Registrovaný: 05 Máj 2014, 14:28
Bydlisko: Pezinok
Dal Ďakujem: 4 x
Dostal Ďakujem: 15 x

Re: Cesta hrdinov SNP

Poslaťod Borsuk » 19 Sep 2014, 17:04

Palecc máš môj veľký obdiv :yees: dík za pekný článok,ktorý mi oživil staré spomienky.Prešiel som tie kúty,no nie v jednom kuse.
Tie vaše denné dávky kilometrov sú smrtonosné aj po suchu a nie po blate.Dobrovolné sado-maso.Všetka česť,že ste to prežili v
zdraví.Prajem ti ešte veľa pekných chvíľ v prírode.
Obrázok užívateľa
Borsuk
 
Príspevky: 141
Registrovaný: 19 Júl 2012, 20:03
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 508 x
Dostal Ďakujem: 170 x

Re: Cesta hrdinov SNP

Poslaťod Paleccc » 20 Sep 2014, 02:23

Vďaka chalani, som rád že sa trošku rozprúdila diskusia. Nezabudol som ani na staršie otázky, no nemám veľa času prispievať na fórum. Postupne to však určite napravím  :)

Jakou výstroj jste měli - boty, oblečení, opatření pro pochod v dešti ... ?

Mal som vysoké boty (koža + membrána), ktoré nie sú určené na náročnejšiu turistiku, ale iné som nemal a sandále za 10 eur :D Na Donovaloch som sandále vymenil za nízke trekové boty (tiež koža + membrána) a neskôr som poslal domov aj vysoké boty, cestu som dokončil iba v nízkych botách.
Oblečenie: dlhé nohavice, 2x kraťasy + plavky a uterák, 3x funkčné tričko/košeľa, 3x trenky, 3x ponožky, termo prádlo, čiapka, tenký rolák, flíska, bunda, šiltovka, návleky, pončo a pláštenka na batoh...

Jakou výzbroj - batohy (? litrů), stan, vařič, nádobí, láhev, hůlky, (nůž - sekera - pila)?

Mal som 65l batoh Treksport Tibet (mal viac ako 15 rokov a vydržal až po Trenčín), posledný týždeň som mal Pinguin Explorer 75l. Ďalej som mal stan Jurek Bivak 1 (1,2kg), 3 sezónny spacák Husky – extrém asi -10 °C. Ďalej to bol klasický ešus z americkej poľnej fľaše, 1,5l pet fľaša, 7,5 dcl kovová fľaša, varič coleman, čelovka led lenser, nafukovacia karimatka, paličky blizzard – bez nich by som to neprešiel, nôž - ontario rat 1, zapaľovač, kresadlo...

Jak jste přespávali, nebyl problém s místy na táboření, co ochranáři, polovníci, lesáci?

Prespávali sme v lesoch, na lúkach, pri ľudských obydliach, v opustených objektoch, v penziónoch, na chatách a u známych. Nikdy sme nemali žiaden problém. Aj s poľovníkmi sme mali dobré skúsenosti – v noci nás vyprevadili z lesa a poradili cestu, inokedy nás zase upozornili na veľký počet medveďov v lesoch.

Jak jste se stravovali - nějaký ukázkový jídelníček, nejpopulárnjší jídla?

Jedli sme sáčkové polievky a sáčkové jedlá, chlieb a paštéty, mäsové konzervy, cestoviny a konzervy, ovsené vločky, zeleninu, špagety, slaninu, klobásu, salámu, kompót...Keksíky, čokolády a iné sladkosti. Keď sa dalo, tak aj jogurt alebo šalát. Najviac mi chutili cestoviny s tuniakom a zeleninou, ktoré okrem toho, že boli super, tak aj dobre zasýtili.

Jak jste se zásobovali a na kolik dní jste pak byli soběstační?

Zásobovali sme sa vždy na toľko dní, na koľko sme potrebovali. Nikdy sme nemali batohy ťažšie ako bolo nutné. Na celej ceste sme potrebovali byť sebestačný najviac na 4, max. 5 dní.

Průměrná váha batohu?

Veci + voda: 16 kg. S jedlom odhadujem medzi 17-20kg.

Které věci ze své výbavy po absolvování cesty považuješ za ty nejužitečnější?

Vždy boli najužitočnejšie tie veci, ktoré som aktuálne potreboval. Najviac som však dával pozor na batoh a topánky.

Které věci jsi naopak s sebou táhl zbytečně a příště už je nepřibalíš?

Holiaci strojček, tanier.

Která věc ti chyběla a příště by jsi si ji určitě s sebou vzal?

Frajerka :D  Ale okrem toho určite lepšie boty a od začiatku nafukovaciu karimatku, na ktorej sa mi spalo ako v bavlnke. Prvú noc keď som spal doma, tak som si nafúkol karimatku vedľa postele a spal na zemi, lebo mi to prišlo pohodlnejšie 

Psychická pohoda během cesty?

Myslím si, že som bol celú cestu dosť vyrovnaný – aspoň som sa o to snažil, takže pohoda bola! Samozrejme ale boli aj chvíle, keď sa išlo ťažko a nálada kolísala. Vtedy som sa snažil proste ísť a myslieť pozitívne. Myslím si, že najlepšie zrkadlo mojej psychiky, je denník, ktorý som pre Vás opísal hneď v úvode.

Nějaké zdravotní problémy, stačila lékárnička?

Ja som mal ťažkosti hneď v úvode, takže som bol rád, že som mal nabitú lekárničku. Využil som, uvoľňujúce náplaste na svalstvo, lieky na kĺby, magnesium, lieky proti bolesti, voltaren krém – ten najviac, náplaste na nohy... Na ceste SNP som spotreboval viac liekov ako kedykoľvek pred tým.

Byl čas vnímat během cesty nějak víc přírodu a nebo to bylo natolik náročné, že to byl jinými slovy spíš sportovní výkon než poznávací cesta?

Prvý týždeň som prírodu a prostredie skoro nevnímal, pretože mi to moje zapálené šľachy veľmi nedovoľovali. Vtedy som sa sústredil iba na to aby som vydržal ísť ďalej po najbližší strom, potom po ten ďalší, aby som ešte vyšiel ten kopec čo je predomnou... Po prvom týždni som si začal cestu viac užívať a viac vnímať prírodu okolo mňa. Časom som však začal aj moje okolie vnímať viac pragmaticky – v podstate ako všetko. Keď som videl lúku, napadlo ma či je tráva suchá, aby nám nepremočila topánky, keď som videl skalu, tak som očami hľadal najschodnejšiu cestu na jej vrchol, keď som videl hory pred nami, tak sa mi vybavovala mapa a v duchu som odhadoval výškové metre, ktoré ešte musíme nastúpať a naklesať... Popri tom všetkom som sa však snažil užívať si takmer nepretržitú blízkosť, krásu a silu prírody.

Nějaké tábornické, přírodovědné a nebo lidské zážitky či případně pár foto, by nás taky potěšilo.

Zobár foto sa mi sem už podarilo nahrať. Mám ich veľmi veľa, tak ak bude záujem môžem ešte popridávať niečo zaujímavé. Najväčšie zážitky patria stretom s medveďmi a inou divou zverou. Okrem toho bola celá cesta jeden veľký zážitok na ktorý nikdy nezabudnem!

Nakonec - co ti osobně taková cesta dala (nebo i vzala ) a doporučil by jsi takovou cestu?

Cesta SNP bola najväčším dobrodružstvom, ktoré som doposiaľ podnikol. To najdôležitejšie čo mi dala, mi aj v týchto chvíľach koluje v žilách. Je to pocit, ktorý sa dá iba ťažko opísať, no možno práve vďaka nemu plánujem ďalšie tri diaľkové treky v Alpách, Pyrenejách a na Korzike, možno preto som minulý týždeň prešiel hrebeň NAPANTU opäť aj s priateľkou a spoznal nových super ľudí, možno práve preto by som rád vyskúšal ferraty alebo začal liezť po skalách... Veď to poznáte... Myslím, že viacerí z Vás poznajú ten pocit, ktorý Vás núti aj cez víkend vstávať za svitania, a vyraziť niekam do hôr, kým ostatný ľudia ešte spia.

Naopak, nevzala mi vôbec nič, takže ju môžem spokojne odporúčať každému, kto sa na niečo podobné cíti a kto o podobných veciach sníva  :wink:
Skúsenosť je dlhá cesta...
Obrázok užívateľa
Paleccc
 
Príspevky: 136
Registrovaný: 06 Jan 2014, 19:38
Bydlisko: Šaľa
Dal Ďakujem: 152 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: Cesta hrdinov SNP

Poslaťod bobek » 20 Sep 2014, 07:51

Chtěl jsem Ti udělit "děkuji", ale to by nestačilo. Jsi frajer...
Ještě jednou klobouk dolů a děkuji za krásné počtení při sobotním ránu.
Balím a vyrážím ven... :camp:
Na samotě je nejhorší vydržet sám se sebou...
Obrázok užívateľa
bobek
 
Príspevky: 263
Registrovaný: 02 Okt 2013, 18:41
Bydlisko: Velké Hoštice, okres Opava
Dal Ďakujem: 627 x
Dostal Ďakujem: 536 x

Re: Cesta hrdinov SNP

Poslaťod Jozzo » 20 Sep 2014, 21:12

Ísť cez bolesť je síce znakom silnej psychiky, ale dúfam, že už to týmto štýlom neplánuješ opakovať. Ono sa to nemusí prejaviť teraz ani o rok, ale o 10 môžeš mať problém prejsť na záchod... Síce sa hovorí, že keď nejde o život nejde o nič, ale pravdou je, že keď nejde o život, ide často o zdravie. Vyžrať lekáreň nie je riešenie problému, iba vypínanie našich kontroliek.

Každopádne super výkon so správnym výsledkom. A holiaci strojček s tanierom pobavil, to by ma fakt nenapadlo vláčiť :D
Jozzo
 
Príspevky: 125
Registrovaný: 04 Sep 2012, 21:48
Bydlisko: západ
Dal Ďakujem: 10 x
Dostal Ďakujem: 83 x

Re: Cesta hrdinov SNP

Poslaťod fatal_error » 21 Sep 2014, 12:32

Stotoznujem sa s tym co pise Jozzo. Ludia dnes dost zatazuju svoje telo a neuvedomuju si pritom, ako si ublizuju a ze sa to odrazi v neskorsom veku. Ked je clovek mlady vydrzi "hocico" nic ho neboli, ale ono sa to potom vrati. Treba vsetko robit s mierou a brat ohlad na svoje zdravie.

Myslim, ze hned prvy den ste zle odhadli dlzku pochodu a dali ste si prilis dlhu trasu nez ste zvladli. Z Dukly az na Čiernu horu je to pekny kusok. Pritom stacilo ist o cca 10km menej (prespali by ste na kopci Rohuľa - z červenej značky je to krátka odbočka - Je tam tiez dobrá chata) a myslim, ze dalsi den by si sa citil ovela lepsie. Alebo stacilo prespat vo Svidníku. Tak si sa znicil hned na uvode dlhej trasy, co by sa ti niekedy inokedy a v inom prostredi nemuselo vyplatit. Kazdopadne su nohy hadam v poriadku a aj budu.

Ja by som docela rad dal Cestu SNP tiez, ale zacat by som chcel v Novej Sedlici a klasicky po hranici po cervenej znacke cez duklu atd. az na hrad Devin. Prejst by som to chcel nie na vykon ale s tym, ze si vychutnam kazdy kut Slovenska, napr. zdrzat sa na mieste kde sa mi paci aj 3-4 dni. Problem je, ze nie kazdy ma idealnu pracu kde by mu dali 30 a viac dni dovolenky :D ... no hadam, ze sa mi to raz podari uskutocnit.
:camp: :camp: :camp:
Per aspera ad astra...
Obrázok užívateľa
fatal_error
 
Príspevky: 381
Registrovaný: 22 Aug 2011, 10:50
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 268 x

Re: Cesta hrdinov SNP

Poslaťod Paleccc » 21 Sep 2014, 16:56

V podstate máte pravdu. Aj podľa mňa sme to prvý deň prehnali. Ešte k tomu sme sa aj stratili a spravili o niekoľko kilometrov viac. Nebol som ale sám a vždy sme sa museli rozhodovať spoločne. Niekedy som cítil, že je to na hrane, ale nakoniec to dopadlo dobre :) Neľutujem to...
Skúsenosť je dlhá cesta...
Obrázok užívateľa
Paleccc
 
Príspevky: 136
Registrovaný: 06 Jan 2014, 19:38
Bydlisko: Šaľa
Dal Ďakujem: 152 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: Cesta hrdinov SNP

Poslaťod Paleccc » 27 Sep 2014, 19:35

Opäť som si našiel chvíľu, tak som sa posnažil dopniť to, čo som do teraz nestíhal :)

Dovolil bych si doplnit otázku ohledně počasí a teplotních rozdílů den-noc...?

Počasie sme mali celú cestu veľmi premenlivé. Príjemné teploty okolo 20 – 25 °C, striedal dážď a chladnejšie počasie. Pršalo nám niekoľko dní v kuse – asi väčšinu z prvých dvoch týždňov. Najchladnejšia noc bola na Kráľovej holi. Tipujem okolo 5 – 7 °C, cez deň mohlo byť cca 25°C, takže rozdiel bol zrejme väčší ako 15 stupňov. Posledný týždeň sa teploty šplhali k hranici 30 °C a zrejme ju aj prekračovali.

...dále jaký styl spaní jste preferovali (hamaka,stan,širák,přírodní material)...?

Dvaja sme mali ľahké jedno miestne stany, takže sme spali väčšinou v nich, ale keď bolo vyslovene pekne, tak sme si rozložili na zem celtu a spali sme na nej. Jeden z nás spával iba pod celtou – výnimočne (keď boli veľké búrky), tak sme zabalili batohy do celty a dvaja sa natlačili do jedného stanu. Príležitostne sme využívali rôzne prístrešky a spali na zemi...

...Ještě bych skromně prosil rozepsat obsah lékarničky...?

V lekárničke som mal klasické obväzy, sťahovacie obväzy, termoizolačnú fóliu, náplaste rôzneho druhu, nožničky, ihlu, niť, zicherky, lepiacu pásku, tabletky proti alergii, kvapky do očí, sprej do nosa - alergia, lieky proti bolesti, voltaren, uvoľňujúce náplaste na svalstvo, šumienky – tiež na uvoľnenie/regeneráciu svalstva a možno aj niečo viac, na čo si momentálne nespomeniem :D

Opossum: Som rád, že sa mi podarilo oživiť Tvoje spomienky na niektoré úseky Cesty SNP :) Ten záver s plynulejším prechodom do „reality“ by som už aj ja odporúčal iným, ktorí sa na podobnú cestu chystajú. Boli to dosť šoky. K tvojim otázkam:

1. Bolo strašne veľa miest, ktoré ma niečím zaujali a ktoré sa mi veľmi páčili a chcel by som ich navštíviť ešte raz. Medzi naj miesta celej cesty by som určite zaradil Čergov, Volovské vrchy, Nízke Tatry, Kremnické vrchy a Veľkú Fatru a Žiar... Hrebeň Nízkych Tatier som prešiel o dva mesiace ešte raz :wink:
Čo sa týka porastu v Nízkych Tatrách, neviem to zodpovedne posúdiť, lebo som túto trasu nevidel v minulosti. Môžem Ti však povedať, že útulňu Ramža z chodníka neuvidíš, jej okolie je v podstate ihličnatý les. Na Prašivej si pamätám kosodrevinu veľmi dobre... V niektorých úsekoch siaha až nad hlavu a človek je ňou úplne obklopený. Na niektorých úsekoch siaha kosodrevina na chodník tak, že je veľmi ťažké predierať sa ňou aj s batohmi, niekedy je to už fakt otrava... Podobne je to aj na ceste na Kráľovu skalu. Tí ktorí rozmýšľate, že by ste šli z Telgártu na Kráľovu hoľu po zelenej značke cez Kráľovu skalu, tak zvoľte radšej červenú značku – nech si domáci vravia čo chcú – ja som šiel oboma cestami a červená je jednoznačne ľahšia a schodnejšia. Na zelenej – tesne pod Kráľovou skalou sa pripravte aspoň na hodinové predieranie sa cez dvoj metrovú kosodrevinu, ktorá presahuje na chodník, tak že miestami je to fakt sila...

2. Neviem ktorú fotku myslíš, ale Ramžu som na fotky nedával – na prvej strane je na piatej fotke z hora útulňa Kráľova studňa vo Veľkej Fatre – je v dosť zlom stave, strecha preteká asi na 100 miestach a keď sme tam spali, tak sme si nad hlavy museli natiahnuť celtu, pretože celú noc riadne pršalo. Malo to však svoje čaro :) Pre lepšiu predstavu prikladám zopár fotiek ako to na Ramži vyzerá dnes...
Prílohy
DSC_1673.jpg
IMG_0353.jpg
IMG_0357 (2).jpg
IMG_0352.jpg
IMG_0365.jpg
Skúsenosť je dlhá cesta...
Obrázok užívateľa
Paleccc
 
Príspevky: 136
Registrovaný: 06 Jan 2014, 19:38
Bydlisko: Šaľa
Dal Ďakujem: 152 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: Cesta hrdinov SNP

Poslaťod opossum » 29 Sep 2014, 09:55

díky za odpoveď. Takže si mi to potvrdil s tou kosodrevinou.
Keďže ľudská pamäť je nespoľahlivá, tak mi to pripadalo ako útulňa na Ramžovej. Tá je tiež taká nízka. V útulni na Kráľovej studni som nespal, vždy som tam prespal pri prameni pod širákom...
opossum
 
Príspevky: 286
Registrovaný: 20 Sep 2012, 14:19
Bydlisko: Dubnica nad Váhom
Dal Ďakujem: 16 x
Dostal Ďakujem: 188 x

Re: Cesta hrdinov SNP

Poslaťod Paleccc » 03 Okt 2014, 10:50

Opossum: Nie je zač... Áno je tam blízko parádny prameň - pridávam fotku do prílohy :)

Pre qrea3d zhrniem ďalšie postrehy ohľadom výbavy do jedného príspevku. Oblečenie, obuv, obsah ruksaku a použité/nepoužité veci sú spomenuté vyššie, tak sa už k tomu nebudem vracať. Ale praktické skúsenosti k spomenutej výbave, sa pokúsim lepšie priblížiť...

...ako by si si zbalil ruksak pri druhom výšľape, ako sa ti osvedčili topánky a oblečenie, čo si mal na sebe a so sebou?
Proste praktické postrehy k výstroju a oblečeniu.


Keďže som 28 dní, minimálne 2 krát denne musel prebaľovať celý batoh, tak som si celkom vycibril spôsob balenia a tento používam prakticky na každej viac dňovej túre. Spacák dávam do spodnej komory - bez kompresného obalu, lepšie sa prispôsobí tvaru batohu, lepšie vyplní priestor komory a batoh má lepšiu stabilitu, nepadá keď ho postavím na zem. Ostatné veci naskladám vždy tak ako keby som hral tetris a snažím sa aby malo všetko čo najmenší objem (rolujem oblečenie, zo sáčikov vypúšťam vzduch a pod...). Ťažšie veci dávam bližšie ku chrbtovej časti batohu, potrebnejšie veci dávam hore a menej potrebné dolu. Po bokoch 2 fľaše a je to...
Či by som bral so sebou nejaké iné veci ako po prvý krát, tak to asi nie... Niektoré časti výstroje by boli dobré keby som mal v tej dobe kvalitnejšie, ale s tým čím som disponoval, som sa zbalil najlepšie ako som vedel. Keby som mohol, tak by som samozrejme vymenil všetko s čím som nebol veľmi spokojný:

Vysoké boty - neboli stavané na ťažký treking... Od Donovalov, to išlo s nízkymi oveľa lepšie a pohodlnejšie.
Batoh - starý treksport sa mi rozpadol a pinguin som predal, pretože mi nesedel ideálne a mám perfektné skúsenosti s batohmi Deuter, takže teraz šporím na jeden z veľkoobjemových batohov tejto značky...
Určite by som zobral kvalitnejšie pončo - napr. od zaja (mal som len také no name z exisportu za 2 evri).
Asi by som vymenil armádny ešus za ešus z modernejších materiálov, ktoré neškodia zdraviu, majú povrch na ktorý sa ťažko prilepia potraviny, určite s pokrievkou a rúčkami, ktoré aj po varení zostávajú chladné. Ale dalo sa to aj s tým armádnym :)

Naopak veľmi som bol spokojný so stanom Jurek Bivak 1, rýchloschnúcimi dlhými nohavicami od zaja, funkčnými tričkami a košeľou z "umelej hmoty", ktoré schli ozaj rýchlo, čo bola niekedy dosť zásadná vec. Ďalšia vec bez ktorej by som tú cestu asi neprešiel boli paličky, ktoré uľahčovali robotu nohám a v ťažkých terénoch a polomoch pomáhali udržiavať rovnováhu. Ďalej sa mi veľmi osvedčili hliníkové 7,5 dcl fľaše s očkom na zavesenie (v športových obchodoch dostať do 5 eur)...

Cca o mesiac po ceste SNP som šiel znovu hrebeň Nízkych Tatier a obmenil som to čo bolo asi najnutnejšie. Boty (garmont dragontail gtx - nízke), ešus pinguin double (pre dvoch - super vec!), dokúpil som hrubšie nohavice z hardshellu, vode aj vetru odolné (tiež od zaja - trento pants) a osvedčili sa na jednotku. Ďalej som zobral poriadny pršiplášť a nič viac som nemal potrebu meniť :)
Prílohy
IMG_0678.jpg
Prameň na Kráľovej studni
Skúsenosť je dlhá cesta...
Obrázok užívateľa
Paleccc
 
Príspevky: 136
Registrovaný: 06 Jan 2014, 19:38
Bydlisko: Šaľa
Dal Ďakujem: 152 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: Cesta hrdinov SNP

Poslaťod v.v.l.a.a.d.o.o » 28 Nov 2014, 13:19

Dovolím si doplniť niekoľko postrehov z nášho prechodu r. 2012
Trvalo nám to 29 dní, prvý a posledný boli kratšie. Vynechali sme Vápeč kvôli zablúdeniu a Záruby kvôli
búrke. Zopár úsekov skrátili a zopár zase predĺžili, prevažne sme ale dodržali trasu.
Denné etapy

1 Pred Kapišovou vo veľkom drevenom altánku, vedľa je prameň
2 Lúčka s malým prístreškom pri ceste do Andrejovej, prameň
3 Na lúčke nad Bardejovskými kúpeľmi
4 Pod plachtou pred chatou Čergov, chata napriek prísľubu chatára zamknutá
5 Na podlahe altánku pri minerálke na Cemjate
6 Stanovačka pri Kráľovej studni, nakoľko prístrešok v sedle Repy bol spadnutý (nový 2014)
7 V byte v Košiciach
8 Chata Lajoška
9 Pútnický kostol v Štóskom sedle
10 Chata Volovec
11 Penzión v Dobšinej
12 Penzión v Telgárte
13 Andrejcová
14 Chata pod Čertovicou
15 Ďurková
16 Penzión na Donovaloch
17 Búda pod Krásnym kopcom
18 Ubytovňa obecného úradu Krahule
19 Na lúke pri dome pred rázcestím Pod Stĺpom
20 Hotel Kľak na Fačkovskom sedle
21 Stanovačka u známych v Košeckom Rovnom
22 V byte jedného z účastníkov v Dubnici (etapa do Trenčianskych Teplíc)
23 Útulňa pod Žľabom
24 Stanovačka pri Holubyho chate
25 Veranda opustenej chatky za Brezovou pod Bradlom
26 V senníku na Brezinkách (pozor miesto je strážené a nesmie sa tam spať)
27 V byte v Pezinku (etapa po Babu)
28 V byte v Bratislave (etapa po Patrónku)

Vybavenie bežné ako na kratšie turistické prechody. Malý stan, vibramky, sandále, spacák do -10 (neskôr zamenený za ľahší, ktorý som našiel v lese) ,plynový varič, hliníkový ešus ... Hmotnosť batoha bez jedla a vody 12 kg.
Jedlo sme si kupovali s malou rezervou vždy na najbližší úsek. Často sme aj v menších dedinkách našli možnosť občerstvenia alebo nejaký zastrčený obchod.
S prespávaním neboli žiadne problémy. Na Fačkovskom sedle sme nenašli žiadny krytý prístrešok a kvôli búrke sme šli do hotela. V senníku na Brezinkách nás nenašli, no 2014 pri spaní na tom istom mieste nás poslali do kempu k priehrade.
Zvykli sme vychádzať okolo pol siedmej, popoludní sme dali 2 - 4 hodiny prestávku a potom sme šli asi tak do šiestej, podľa miesta nocľahu. Najkratší deň sme šli asi 15 km, najdlhší 33. Väčšina miest na nocľah bola vopred naplánovaná, snažli sme sa denné etapy rozdeliť čo najviac rovnomerne. Aj vďaka tomu sme to zvládli v pohode a s úsmevom.
Pekné miesta na ceste, čo ma upútalo. Každý deň bolo niečo zaujímavé, no ak by som mal vybrať iba jedno miesto, tak Homôľka nad Fačkovským sedlom kvôli jedinečnému výhľadu po búrke.
Najškaredšie miesta na ceste. Les pred Kanašom s množstvom blata a rozjazdených zvážnic. Zostup z Ramže na Čertovicu cez rúbaniská.
Kosodrevina na Prašivej presekaná, bez problémov priechodná. Horšie to bolo vo Volovských vrchoch, pred Osadníkom, pod Hoľou, nad Dobšinou boli rozsiahle polomy.
Okrem civilizovanejších a známejších pohorí (Nízke Tatry, Biele a Malé Karpaty) sme mali mapy a tiež sme mali celú cestu uloženú v gps.
v.v.l.a.a.d.o.o
 
Príspevky: 102
Registrovaný: 10 Jún 2010, 20:13
Bydlisko: mesto pri Dunaji
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 20 x

Re: Cesta hrdinov SNP

Poslaťod Paleccc » 10 Dec 2014, 22:13

Pekný, stručný popis tvojej cesty. Som rád, že sme tu viacerí, ktorí prešli SNPčku :wink:
Skúsenosť je dlhá cesta...
Obrázok užívateľa
Paleccc
 
Príspevky: 136
Registrovaný: 06 Jan 2014, 19:38
Bydlisko: Šaľa
Dal Ďakujem: 152 x
Dostal Ďakujem: 185 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Z praxe

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia