KDE môžeme založiť otvorený oheň?

Zapaľovanie ohňa rôznymi spôsobmi, vhodné drevo...

KDE môžeme založiť otvorený oheň?

Poslaťod Saw » 20 Dec 2014, 00:34

Ahoj všetkým

Toto fórum už istý čas navštevujem a mnohokrát som sa dozvedel veci o ktorých som ani netušil a mnohokrát tu boli riešené problémy ktoré som mal aj ja a v komentároch bolo aj ich riešenie. Čo som tu však nenašiel je odpoveď na otázku: KĎE môžeme založiť otvorený oheň?

Ak som správne pochopil zákon nesmie sa na Slovensku zakladať otvorený oheň okrem miest na to určených ak teda nechceme porušiť zákon. (prosím doplňte ma alebo opravte ak sa mýlim)

Stretol som sa s pojmom verejné táborisko ktoré by malo byť miestom kde je možné založiť otvorený oheň. Do pozornosti by som chcel uviesť článok zo stránky Hiking.sk v ktorom sa spomína pojem verejné táborisko.

http://hiking.sk/hk/ar/2854/taborisko_v ... iesky.html

Rád by som sa dozvedel či niekto pozná miesta kde sa nachádzajú takéto verejné táboriská kde je úplne legálne založiť otvorený oheň (rád by som dodal že založiť otvorený oheň na účely prípravy jedla (napr. Banok) samozrejme s použitím zdravého rozumu nie tvoriť bengálske ohne).

Ak niekto takéto miesta pozná rád by som sa dozvedel ich polohu alebo polohu určenú na kladenie otvoreného ohňa (ohnisko). (najlepšie by bolo ak by sa takéto miesto nachádzalo v okolí Malých Karpát ale na polohe vlastne nezáleží) :camp:

Ďakujem
Saw
 
Príspevky: 28
Registrovaný: 19 Júl 2014, 19:57
Bydlisko: Nitra
Dal Ďakujem: 4 x
Dostal Ďakujem: 19 x

Re: KDE môžeme založiť otvorený oheň?

Poslaťod atti.hombre » 20 Dec 2014, 07:54

Ťažká téma- myslím však,že na Hikingu si bol dobre- verejné táboriská sú na značkovaných turistických trasách...kde-to ja neviem ,lebo ich nevyužívam.Zákon je jasný - zákaz je celoplošný okrem vyhradených miest. Turisti sú tí ,ktorí by mali dať dokopy zoznam takých táborísk. Ak chceš vedieť nejakú presne definovanú lokalitu-kontaktuj tamojší turistický klub- myslím že budú vedieť.


Názov napravený - aby tu ľudí gule neboleli. Pôvodne som ho nechal pre pobavenie...ale takto je to správne :wink:
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1858 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Re: KDE môžeme založiť otvorený oheň?

Poslaťod Borsuk » 20 Dec 2014, 23:05

Založiť oheň môžeš všade tam kde si myslíš že ťa nechytia.Ale platí tu jedno ale,v ÚCTE A V POKORE k lesu nikdy nezakladám oheň
tam kde by som mohol lesu ublížiť.Nezakladám oheň v období sucha v letných horúčavách,keď fúka silný vietor,v piatom najvyššom
stupni ochrany prírody.Je len na tebe ako vyhodnotíš situáciu,čo dokážeš zvládnuť a koľko máš skúseností.
Čo sa týka verejných táborísk a vyhradených miest na zakladanie ohňa je ich celá kopa v Malých Karpatoch.Všetky majú jedno spoločné
na široko ďaleko je drevo vyzbierané.Ak si z Bratislavy na Kačíne máš vyhradené miesta na oheň mestské lesy tam dokonca vlani
pripravili drevo aby im neosekávali živé stromy. Takže zvažuj až potom zapaľuj.
Obrázok užívateľa
Borsuk
 
Príspevky: 141
Registrovaný: 19 Júl 2012, 20:03
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 508 x
Dostal Ďakujem: 170 x

Re: KDE môžeme založiť otvorený oheň?

Poslaťod Saw » 21 Dec 2014, 01:22

atti vďaka za úpravu názvu (ale vieš to že z názvu bolia gule bolo len dobre lebo si to každý pozrie že čo to tam ten napísal ? no a nájde sa niekto kto bude vedieť odpoveď na moju otázku omnoho skôr :D ) a za radu ohľadom toho že by som mohol kontaktovať turistické kluby ma vážne nenapadlo. :yees:

Borsuk nie som síce z Bratislavy no som momentálne ešte študent a tak mám vlakovú dopravu zadarmo tak to chcem využiť aj s mojim kolegom a napadla nás oblasť Malé Karpaty ako prvá možnosť no nebránim sa cestovať kamkoľvek na územie Slovenska.

Je myslím si úplne jasné že ak nás nechytia a hlavne človek bude používať rozum a premyslí si kde a ako oheň založiť a samozrejme aj ako ho správne uhasiť bude všetko v poriadku. (napadla ma otázka aké sú typy ohnísk a ich využitie ale to by bolo už mimo témy). Chcem sa vlastne len dozvedieť kde sa nachádzajú miesta kde dovoľuje zákon klásť otvorený oheň lebo priznám že som sa vôbec o takéto miesta nikdy nezaujímal až kým som nenašiel článok na hiking.sk a osobne si radšej nájdem pokojnejšie miesto kdesi v lese ako by som mal byť vo verejných kempoch s množstvom ľudí naokolo keďže sa takéto miesta často vyskytujú na križovatkách turistických chodníkov.
Na Kačín sa skúsim pozrieť je pekné že mestské lesy poskytli drevo na založenie ohňa no len ťažko si predstavujem osobu ktorá by pálila čerstvé a živé drevo ale tak možno chceli vysielať dymové signály alebo údiť slaninku. :D

Ďakujem za pomoc páni. :camp:
Saw
 
Príspevky: 28
Registrovaný: 19 Júl 2014, 19:57
Bydlisko: Nitra
Dal Ďakujem: 4 x
Dostal Ďakujem: 19 x

Re: KDE môžeme založiť otvorený oheň?

Poslaťod Saw » 21 Dec 2014, 22:24

Podarilo sa mi nájsť odpoveď na moju otázku :D

A by to niekoho do budúcna zaujímalo tak som našiel stránku ktorá obsahuje mnoho užitočných informácií hlavne pre turistov (dá sa povedať že Bushcraftu sa táto stránka dotýka len okrajovo ak vôbec. Ide predovšetkým o turistické informácie o cyklotrasách, turistických chodníkoch atd.).

http://www.oma.sk/turistika/ohnisko
Saw
 
Príspevky: 28
Registrovaný: 19 Júl 2014, 19:57
Bydlisko: Nitra
Dal Ďakujem: 4 x
Dostal Ďakujem: 19 x


Späť na Oheň

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia


cron