TO: jasommato: a když jsem už u toho děkování, tak tobě taky děkuji za "tajný" recept na chléb.
Sklidil velký úspěch doma i v práci... I když byl pečený v troubě,protože z ohně stejně chutná nejlépe...
Dělal jsem ho z kila mouky a bylo ho dost .
Rozdělil jsem ho proto na dvě části ,jednu upekl v ešusu a druhou jako klasický bochánek...
RECEPT : najeden ešus...
1/2 Kg polohrubé mouky
kmín (dle chuti)
lžička cukru
menší lžička soli
1/2 kostky (20g) droždí (nebo 1/2 sáčku sušeného) na 1kg celá kostka (sáček)
1 větší cibule na drobno nakrájená
vše pořádně spolu vymícháme tak aby každý kousek cibule byl obalen v mouce
necháme chvíli odpočinout a dodáme
1 lžíci másla (nebo olivového oleje,sádla)
místo vody použijeme pivo, které pomalu doléváme a vypracujeme nelepivé a táhlé těsto.
to necháme opět odpočívat a kynout. po vykynutí ho několikrát prohněteme a dáme do ešusové pece (dva ešusy a mezi ně tři kamínky aby se nedotýkaly stěny dna, zhora těsto pořádně nařežeme nožem (více křupavé kůrčičky) zakryjeme a dáme do horkého popela na cca 1/2 hod. při pečení v troubě pečeme jako bochánek pod alobalem na 230°C a zkoušíme špejlí
pro gurmány : možno do těsta před pečením přimíchat i zakysanou smetanu,která těsto zjemní
místo chleba se dají na kameni (plechu) péct i placky...
Přeji dobrou chuť.