Prírodná hygiena - dezodorant, šampón, mydlo, voda...

Re: Prírodná hygiena - dezodorant, šampón, mydlo, voda...

Poslaťod carlos9780 » 15 Feb 2012, 19:10

tukan píše:Ja ked si niekde umyjem ruky a mam ich suche a nemam ziadny krem po ruke vyuzivam prirodzenu mastnotu mojej hlavy :D kedze nemam vlasy a po dvoch dnoch mam hlavu mierne mastnu staci si rukou prejst par krat po hlave a je to - lepsie ako Nivea :D


Tak som ešte nežral,mastnotu z gebule na ruky :lol: (topic je o hygiene a toto skôr naopak :mrgreen: ), a lepšie ako nivea to určite neni,minimálne kvôli obsahu soli 8)
carlos9780
 
Príspevky: 232
Registrovaný: 22 Okt 2011, 21:40
Bydlisko: BA
Dal Ďakujem: 151 x
Dostal Ďakujem: 130 x

Re: Prírodná hygiena - dezodorant, šampón, mydlo, voda...

Poslaťod bezmena22 » 03 Jún 2013, 10:30

žihľava je dobrá na rast vlasov, kvalitu, a aj na hygienu ako tu už bolo písané, tiež pomáha vajce, olivový olej prípadne obe dokopy nechať pôsobiť- vlasy sú jemnejšie zmizne chemlón, tiež podporí rast, prípadne zamedzí sa rozštiepeniu . Tiež je dobrý zápar prasličky roľnej proti šupinám vo vlasoch si denne umývať vlasy a masírovať si pokožku hlavy dobrým olejom. Tiež pomáha lopúch: 20 gramov sušeného lopúcha (koreňa, alebo listov) a 2,5 dcl vody. Postup: Lopúch necháme vylúhovať v teplej vode a precedíme cez sitko. Môžeme použiť na vlasy, pri nadmernom vypadávaní, tvorbe lupín, na umývanie mastnej pokožky, alebo na mykózu nôh. tiež ako prevencia proti baktériám stačí s popolom z ohniska vyšúchať ruky alebo namokro. tiež sa dá použiť ako pasta alebo kefka (starý predkovia ho tak používali namiesto dnešnej pasty na zuby)
bezmena22
 
Príspevky: 22
Registrovaný: 21 Apr 2013, 20:06
Bydlisko: Nitra
Dal Ďakujem: 13 x
Dostal Ďakujem: 17 x

Re: Prírodná hygiena - dezodorant, šampón, mydlo, voda...

Poslaťod spider207 » 26 Aug 2013, 11:36

Keďže sa v poslednom čase zaujímam ako robili veci naši predkovia, dostal som sa aj k zaujímavému receptu k výrobe domáceho mydla.

Na úvod trošku teórie čo je mydlo: "Mydlo sa vyrába varením tukov s lúhom. Využívajú sa najmä rastlinné tuky a oleje, ale aj odpadový tuk zvierat. Tuk sa dlhé hodiny varí v kotli s hydroxidom sodným alebo draselným. Počas varenia sa tuky (prírodné estery) vodou rozložia na glycerol a mastné kyseliny. Od tohto procesu pochádza používaný názov pre hydrolýzu esterov – zmydeľňovanie. Glycerol patrí medzi alkoholy (alkoholy sú v liehovinách, vo víne, v pive). Mastné kyseliny s lúhmi dávajú soli, a to sodné alebo draselné, podľa toho, aký lúh sa použije. A tieto soli sú mydlá."

Čo potrebujeme:
1 kg lúhu
4,5 kg spracovaného tuku
6 l dažďovej vody (mäkkej)

Príprava:
Tuk (ja som mal konkrétne loj z poníka :) ) odporúčam nasekať na čo najjemnejšie kúsky. Veľké kusy sa vo vode a luhu dobre nerozpustia a tým pádom bude výsledné mydlo pôsobiť skôr ako silná zásada, aj napriek tomu že zachováme uvedený pomer ingrediencii. Takže tuk na čo najjemnejšie kúsky a rozpustiť na panvici s trochou vody alebo v nejakom hrnci, ide o to aby sa to nepripieklo.
Ako lúh môžeme použiť napr. hydroxid sodný alebo draselný, dá sa získať vo forme takých granulí, no pre zálesákov je asi zaujímavejšia iná metóda. Môžeme ho získať počas najbližšieho "čundra" keď spálime tvrdého drevo - využijeme z neho popol. Do jednej nádoby navŕtame dierky. Potom nám treba dažďovú aneb mäkkú vodu. Popol nasypeme do nádobky s dierkami a pomaličky/pozvoľna ho prelievame touto mäkkou vodou, ktorá vytiahne lúh obsiahnutý v draselných soliach spáleného dreva. Samozrejme tento lúh zachytávame do nejakej ďalšej nádoby :) Správna kvalita lúhu sa dá otestovať obyčajným slepačím vajíčkom, ak klesá príliš rýchlo tak je lúh príliš riedky a treba ešte preliať vodou nádobku s popolom, ak sa vajo drží pri hladine tak je treba lúh zriediť vodou. Správne by malo vajo klesať len tak pozvoľna, také slow-motion :)

Postup:
Do hlbšej panvice alebo hrnca vložíme lúh, pridáme rozpustený tuk a privedieme k varu. Varíme asi 2 hod, zmes by mala mať vo finále konzistenciu zemiakovej kaše. Naleje do nádobiek napr. od ramy, šalátov, proste čo je po ruke a necháme cca 3 dni odstáť nech mydlo stuhne. Dá sa to urýchliť ak "zakopeme" nádobky niekde do zeme. Po vyklopení z nádobiek mydlo nakrájame na menšie plátky a vložíme do listu novín na cca 6 týždňov. Môžeme prihodiť nejaké prírodné vône čo máme po ruke, záleží aký chceme mať výsledný efekt (smrad :) ).

Čo sa týka mojich skúseností ja som nič nepridával a mydlo malo takú zaujímavú vôňu, počas varenia je dosť silná a nie moc príjemná, takisto aj čerstvé mydlo. Po tých x týždňoch a odležaní v novinách to bolo už omnoho lepšie, povedal by som, že ako normálne kupované mydlá (musím prísť s nosom pomerne blízko). Robil som nakoniec dve várky lebo prvá bola dosť zásaditá, resp. mal som málo rozpusteného tuku - nenakrájal som ho na menšie kúsky (čo má neskôr za následok akoby "plesnivenie mydla"). Výsledok bol taký, že keď som skúsil čo to robí na ruke tak mi z nej začalo ubúdať :D Takže nasledoval druhý pokus, tam som rozpustil už viac tuku a ani po odskúšaní som o ruku neprišiel, takže v pohode.
A ešte jeden tip - pokiaľ možno, varte to radšej niekde vonku, ak to mydlo vo fáze varenia neustriehnete tak to všetko vykypí a budete mať bordel v okruhu 2-3m. Otestované životom :D
Umenie žiť nie je umenie hrať s dobrou kartou, ale umenie zohrať so zlou kartou dobrú hru.
spider207
 
Príspevky: 44
Registrovaný: 17 Júl 2010, 11:09
Bydlisko: ZV
Dal Ďakujem: 9 x
Dostal Ďakujem: 27 x

Re: Prírodná hygiena - dezodorant, šampón, mydlo, voda...

Poslaťod bubi » 23 Mar 2015, 08:48

Ja už dlhé roky používam prírodný sprchovací olej. Je to zmes rastlinných olejov vybraných tak aby obsahovala sójový lecitín, vitamín E a A. Predáva sa aj neutrálny aj aromatizovaný. Práca je jednoduchá. Zmyjete si telo vodou, vodu zastavíte a celé telo si natriete malým množstvom oleja. Dobre poroztierať. Na tele sa vytvorí belavá emulzia, ktorá má ten čistiaci účinok. Potom to stačí spláchnuť a utrieť. Pri tomto spôsobe miniete max. 5l vody. Ten lecitin tam pôsobí ako emulgátor, aby sa vytvorila tá emulzia. Pri domácom experimentovaní sa dá nahradiť surovým vaječným žĺtkom.
Ja som aj zo zeme aj z oblakov. (Ján Smrek).
Obrázok užívateľa
bubi
 
Príspevky: 234
Registrovaný: 09 Feb 2015, 16:53
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 180 x

Re: Prírodná hygiena - dezodorant, šampón, mydlo, voda...

Poslaťod Gondil » 17 Feb 2016, 16:06

Môj spolužiak už možno aj rok sa nesprchuje inak ako čistou vodou (telo aj hlava) a nesťažuje sa, ba skôr si pochvaľuje.
Ja som sa teda rozhodol tiež podujať na niečo podobné. Je to už asi 3 mesiace čo sa umývam iba čistou vodou. Sprchujem sa asi raz za 3-4 dni a vôbec necítim žiadny nepríjemný pach. OK nie je leto, to potom uvidím ale bežne jazdím na bicykli alebo idem liezť a tam sa spotím :)
Viem že niekedy som zo seba cítil celkom smrádeček, keď som sa ešte umýval sprcháčom teraz mám pocit, že je to omnoho lepšie.
Čo sa hlavy týka tak to som skúsil iba raz a nepáčil sa mi výsledok. Viem že musím jednoducho vydržať ale som trošku lenivý a predsa mám trošku dlhšie vlasy. Hlavu si preto umývam brezovým šampónom značky Dixi vyrábaným na Slovensku, taký malý kompromis, keď nič tak aspoň podporujem Slovenského výrobcu. Na holenie tiež nepoužívam ani penu ani gél ani nič podobné. Tvár si poriadne navlhčím vodou a normálne sa oholím.

Čo sa reakcií okolia týka nikto sa nesťažoval a snúbenica tvrdí, že jej voniam. Suma sumárum, sprchové gély považujem za hnusný marketingový ťah ako zarobiť na sprostosti. Ľudia si myslia, že so sprcháčom nejakej reklamovanej značky, ktorý stojí 3€ a viac za 250ml budú voňaví a zdraví, ale to koľko chémie sa tam nachádza nikto ani nepostrehne (ešte že nie som chemik lebo by mi z toho zle prišlo :D)

Príde mi to podobné ako momentálny boom kokosového oleja. Keď sa však spýtate niekoho znalého napr. nejakého doktora alebo inžiniera z chemicko-potravinárskej školy, povie vám, že to je najväčší hnoj zo všetkých olejov. Ale niekto povedal že to je turbo zdravé tak hneď tona ľudí nevarí s ničím iným iba s tým.
Gondil
 
Príspevky: 240
Registrovaný: 06 Aug 2015, 17:08
Bydlisko: Bošany
Dal Ďakujem: 249 x
Dostal Ďakujem: 296 x

Re: Prírodná hygiena - dezodorant, šampón, mydlo, voda...

Poslaťod mihal » 21 Feb 2016, 18:12

s tym experimentovanim s mydlom opatrne. ak vam nezreaguje vsetok luh mydlo bude mat strasne vysoke ph nedajboze v mydle ostane luhovy roztok a ten pali riadne na pokozke. na kazdy tuk je za poreby ine mnozstvo luhu/hydroxidu sodneho- ten je lepsi na mydlo.
http://soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp jednoducha kalkulacka na vypocet.
mihal
 
Príspevky: 217
Registrovaný: 15 Nov 2011, 16:35
Bydlisko: bratislava
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 38 x

Re: Prírodná hygiena - dezodorant, šampón, mydlo, voda...

Poslaťod Elév » 22 Feb 2016, 12:23

:mrgreen: Hej! ...a keď sa Vám podarí natrieť sa lúhom, čo musí byť značná prča, tak to nezmývajte vodou, lebo nastane ešte väčšia prča!
Neutralizovať octom, ako istotne vedia všetci, ktorý videli Fincherov Fight Club... 8)
"All we need here, God, is one little precision earthquake."
SeldomSeen Smith

groundgear
Obrázok užívateľa
Elév
 
Príspevky: 528
Registrovaný: 04 Sep 2011, 21:59
Bydlisko: Pacov
Dal Ďakujem: 195 x
Dostal Ďakujem: 1368 x

Re: Prírodná hygiena - dezodorant, šampón, mydlo, voda...

Poslaťod Pája » 14 Aug 2017, 09:27

Trošku oživím vlákno s pár poznámkami o metodě mytí hlavy bez šampónu - nechala jsem se trochu radikálněji ostříhat, a při té příležitosti jsem se rozhodla dát šampónu dovolenou. Po dvou týdnech (nikdy jsem tak dlouho bez mytí hlavy nevydržela) musím říct, že to není špatné.

Vlasy si vlažnou vodou umývám cca 2x denně, ráno a večer. Je léto, takže se hlava dost potí. Nemám ale pocit, že by se mi mastila více, než dřív. Prvních pár dní byly i po umytí vlasy trošku pocitově mastnější, teď už jsem si buď zvykla nebo se to upravilo. Trošku doufám, že až si tělo na nový režim zvykne ještě více, přestanou se tvořit i jemné lupy. Po umytí hlavy šampónem se mi pokožka vždycky hodně vysušila, což teďka odpadá, takže pozitivní změny jsou už teď. Čili, jsem zvědavá,jaké změny to ještě přinese. :)
Kráčím, tedy jsem.
Fail again, fail better. (S. Beckett)

Galerie výrobků na knife.cz
Instagram
Obrázok užívateľa
Pája
Amazonka
 
Príspevky: 1299
Registrovaný: 05 Júl 2010, 20:13
Bydlisko: Morava
Dal Ďakujem: 1221 x
Dostal Ďakujem: 1710 x

Re: Prírodná hygiena - dezodorant, šampón, mydlo, voda...

Poslaťod juraj1974 » 14 Aug 2017, 13:15

Nooo.. zareagujem teda aj ja. Mozno sa vsak moja poznamka bude zdat dost radikalna ale aj tak... mam sice kratke vlasy ak teda este nejake mam a osobne sampon nepouzivam uz roky.. resp pouzijem ho len vo výnimočných situáciách ktore vsak nastali do teraz len v domácich pracovnych podmienkach. Vacsinou je to pri nejakej ,,spinavej,, robote v prachu alebo niecom podobnom. Inak vôbec. Max ak tak raz resp par krat do roka ak mam na kozi suche lupiny tak pouzivam mix ,,sósu,, z kavy oleja a morskej soli ktorou si vydrznem palicu a je ako nova... inak ziadna komercia ci nieco specialne nepouzivam..
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Prírodná hygiena - dezodorant, šampón, mydlo, voda...

Poslaťod Pája » 14 Aug 2017, 15:56

To jenom ukazuje, že je to normální a přirozené. ;)
Kráčím, tedy jsem.
Fail again, fail better. (S. Beckett)

Galerie výrobků na knife.cz
Instagram
Obrázok užívateľa
Pája
Amazonka
 
Príspevky: 1299
Registrovaný: 05 Júl 2010, 20:13
Bydlisko: Morava
Dal Ďakujem: 1221 x
Dostal Ďakujem: 1710 x

Re: Prírodná hygiena - dezodorant, šampón, mydlo, voda...

Poslaťod 72janik » 14 Aug 2017, 16:26

Ja tiež nepoužívam šampón a mydlá.. už niekoľko rokov a všetko v pohode.. dokonca aj ekzémy zmizli... Všetky prostriedky na umývanie tela predávané v drogériách a podobne sú vlastne chemické zbrane pomalého likvidovanie nielen obyvateľstva ale aj prírody...
Obrázok užívateľa
72janik
 
Príspevky: 410
Registrovaný: 31 Dec 2011, 22:52
Bydlisko: Martin
Dal Ďakujem: 578 x
Dostal Ďakujem: 417 x

Re: Prírodná hygiena - dezodorant, šampón, mydlo, voda...

Poslaťod Gondil » 14 Aug 2017, 17:20

K prestaniu používania šampónu som sa ešte nedostal, momentálne mám dlhé vlasy a asi by to bolo náročné vydržať prvých pár týždňov/mesiacov? No sprchové gély a mydlá nepoužívam už vyše 1,5 roka a nemám najmenší problém. Ani moja polovička ani nikto z okolia sa zatiaľ nesťažoval takže usudzujem, že to nie je len môj subjektívny názor. Dokonca ani na holenie nepoužívam žiadne peny či gély. Jednoducho si poriadne navlhčím tvár aj žiletku vodou a holím. Používam starú násadu na klasickú žiletku, asi to má aj nejaký názov, to mám asi ešte po dedovi alebo je to stará otcova. Nemám žiadny problém dokonca, keď som používal peny tak som sa často porezal, teraz si už ani nepamätám kedy naposledy sa mi podarilo porezať sa pri holení.
Gondil
 
Príspevky: 240
Registrovaný: 06 Aug 2015, 17:08
Bydlisko: Bošany
Dal Ďakujem: 249 x
Dostal Ďakujem: 296 x

Re: Prírodná hygiena - dezodorant, šampón, mydlo, voda...

Poslaťod kgabat » 18 Aug 2017, 08:51

Chlapi to akože vážne nepoužívate žiadne sprchové gély a šampóny? Ja si to ani len neviem predstaviť, že by som si zmyl hlavu iba čistou vodou. Prišlo by mi to neumyté
Obrázok užívateľa
kgabat
 
Príspevky: 26
Registrovaný: 16 Aug 2017, 23:17
Bydlisko: Handlová
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: Prírodná hygiena - dezodorant, šampón, mydlo, voda...

Poslaťod juraj1974 » 21 Aug 2017, 08:26

Priatelu. Odpoviem ti uplne ze jasne a aj celkom jednoznacne... UUUUPLNE ZE VAZNE TO MYSLIM ZE NEPOUZIVAM SAMPON NA VLASY... nie je na tom nic zvlastne a sam po case zistis ze ani nic vynimocne. Treba len skusit a trochu prepolovat myslenie. Nebudem predsa vlacit na tulacky veci ako je sampon ci ine ,,šmaky,, nie je to potrebne. A to nepisem len o pobyte v prirode. Myslim tym aj bezny civilny zivot. A ako mas moznost citat vysie je to bez akých kolvek neziaducich ucinkov... :camp:
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Prírodná hygiena - dezodorant, šampón, mydlo, voda...

Poslaťod Gondil » 21 Aug 2017, 08:38

Vlasy su trochu krkolomne, to uznavam, najma ak mas dlhsie. Ale ked to chces skusit zacni jednoducho tym ze vynechas sprchac. Umyvaj sa cistou vodou. Podstatne je poriadne sa vydrhnut, zmyt zo seba pot a vsetky mozne usadeniny na tele. Ale zase si to netreba predstavovat tak, ze zo seba musis zodrat kozu. Co sa tyka mojho prechodu na umyvanie bez sprchacu, tak som nopocitoval ziadne problemy, nemal som ziadny zly pocit ani nic podobne, teda nejake zvykanie u mna v tomto nebolo, jednoducho som to vynechal a hotovo. Jedine co sa zmeni, ze po sprche nebudes "vonat" po oblubenom sprchaci.
Gondil
 
Príspevky: 240
Registrovaný: 06 Aug 2015, 17:08
Bydlisko: Bošany
Dal Ďakujem: 249 x
Dostal Ďakujem: 296 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Voľná diskusia o bushcrafte

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia


cron