Vase vylety

Témy, ktoré súvisia s bushcraftom, no neviete ich zaradiť inde

Re: Vase vylety

Poslaťod atti.hombre » 02 Sep 2016, 19:31

Lesoplaz Volovskými vrchmi...

Hneď na úvod upozorňujem,že toto nebola portálová akcia, ale môj dlh samému sebe z roku 2010,keď sme s bratom samom a našimi synmi chceli prejsť z obce Pača po červenej turistickej značke až na priehradu Ružín pri Košiciach. Ono naše tempo sa nezhodovalo s časmi na smerových tabuliach, turistické značenie od Uhornianskeho sedla sme dlho hladali v polomoch,ktoré bývali kedysi lesmi.A tak sme za tri dni došli len po Štós kúpele a odtial do Smolníckej Huty na bus.Prvú noc ame spali pred chatou na Pipitke,kde je výdatný prameň a druhú zas na povale lesníckej chatky na Skorušinej tiež s výdatným prameňom...



Zámer tú cestu dokončiť som pred rokmi spomenul aj Legilovi,ktorý sa hned slúbil,že to so mnou prejde ked sa rozhodnem. Tri roky to trvalo? Asi...Problémom bolo sa rozhodnúť odkial sa na hrebeň Volovských vrchov vyštverať.Z Mníšku nad Hnilcom je to zabiják...Zo Štóskeho sedla do Smolníckej Huty mi stačilo ísť smerom dole a tak som zvolil práve Štós kúpele kde sme v 2010 skončili.Nikoho som nevolal,nepozval ani inak neoslovil- netušil som či vôbec vyjdem na prvý kopec,pokade vlastne zajdem ani to ako rýchlo sa mi bude dať kráčať.
Mám isté zdravotné problémy a tomu som celú vec podriadil. Nakoniec sa pridal k nám trom
( Ja, môj syn Kornel a Legil ) i Juraj1974,ktorý bol na tunajšom chate v správny čas aby zachytil našu komunikáciu o detailoch akcie a v okamihu sa rozhodol i za daných okolností pridať.

A tak v stredu ráno 03:16 vyráža rýchlik zo Zvolena smer Košice, kde chytáme autobus o 7:00 do Štósu kúpele. Legil priskakuje v Košiciach na Terasách.Kopce zahalené v ťažkých mrakoch, prudký mútny potok sa šinie do doliny popri ceste do kopcov. Muselo riadne v horách popršať. V Štóse sa vysypeme z busu a dávame pauzu. Podla smerovníka je to na Kloptáň 2:50 minut... usmial som sa pri tom čísle,lebo si pamatám, že to treba vynásobiť aspoň dvomi aby to bola pravda.Ideme...Po červenej SNP opačným smerom akým šiel toto leto Macmatej. Slnko už oprelo plnou silou a jediné miesto kde máme úkryt je pod korunami stromov. Čelá sa nám lesknú potom,pod pazuchami mokré mapy a o chrbátoch pod batohmi nehovorím- kludne by sa tento trek mohol nazvať " štyri steaky na cestách " !



Jurko spása cestou lesné plody a Kornel si ho doberá, že humpľuje les. Jožko kdesi vpredu
fotí všade prítomné huby. Sú naozaj všade! Učupené v machu,schované za pníkmi i priamo na ceste,alebo v tesnej blízkosti . Dáme zas pauzu-jednu z mnohých a nerátaných a dopĺňame tekutiny.V kalužiach na ceste sa čľapkajú žabky a zo stromov počuť veselé sýkorky.



Stretli sme i jedného dedka čo sa motal mimo značky smerom na Lastovičí vrch.My sme naň neodbočili a pokračujeme po trase smerom na sedlo Jedlovec.Brezy sa popri ceste striedajú so smrekovcom a lieskami pod ktorými provokujú fungi. Dúfam,že ich bude toľko i v posledný deň nášho pobytu na východe.Čas celkom pokročil a aj hlad sa ohlásil a tak si dávame pauzičku na malej čistinke pod borovicami a vybaľujeme občerstvenie.Jurko si uvaril jednu zo svojich sušených dobrôt. My míňame svoje zásoby aby batohy čo najskôr stratili svoju váhu.




Kornelovi sa ozvalo jeho májové podvrtnutie členka a tak mu dávam na ďalšiu cestu svoju turistickú paličku. Tempo sa zas spomalilo, ale múdre slovenské príslovie hovorí: " pomaly ďalej zájdeš ! " ...Začalo zas stúpanie hustým lesom. Značka tu prudko odbočila do lesníkmi čerstvo vypíleného zárezu po ktorom sa šplháme. Podchvíľa sa značka stratí ,ale nám skúseným sa nestratí na dlho! Prudkým kopcom vedie úzky chodník lemovaný vysokou trávou. Naraz sa terén otvára a my máme možnosť v ďaleké výhľady a slnko zas možnosť vysať z nás zas o niečo viac tekutín. Stráň pod Zbojníckou skalou je plná staručkých suchých, vetrom i slnkom vybielených ihličnanov. Sme hore... ODDYCH...



Vyjedáme Legilove cukríky a kocháme sa pohľadmi do diaľav. Ako pokračujeme ďalej tak stretáme ďalšieho turistu ktorý sa snaží nájsť značený chodník.Prišli sme mu preto v hoh,kedže zostupujeme zo skaly po ňom.Zas sa šplnáme smerom hore a to na Kloptáň. Syna už noha dosť kvári a tak tam možno na dnes budeme mať konečnú. Už sme hore...Rozhľadňa je obsadená mládencom čo sa snaží absolvovať celú cestu SNP a zradili ho kolená.Tak sem sa nevojdeme toľkí a budeme musieť pokračovať na Trohánku. Ale najprv sa najeme, veď čas už celkom pokročil a slnko sa pomaly skláňa k obzoru. Legil vybral zo schránky vrcholovú knihu kde sme nechali zápis. Ideme dalej.. teda dvaja idú a dvaja sa už ozaj plazia. Ešte nám cestu spestrili dve nádherné lane,ktoré si nás nevšímali, ale nakoniec ušli. Jurko s Legilom išli do predu, aby prichystali táborisko pred západom slnka a ja so synom pomalým tempom,ktoré mu členok dovolí pokračujeme za nimi. Nejak sme sa doplazili a chystáme večeru s poslednými lúčmi slnka.Ukladáme sa v jednom z dvoch prístreškov ktoré tu sú.



V noci nám niečo okolo chodilo,ale spalo sa nám dobre. Oheň moc nehorel,lebo bolo všetko mokré po výdatných dažďoch čo kropili pred pár dňami hrebeň a štiepať sa nám drevo nechcelo. Ja som objavil superluxus latrínu v lese a už balíme na ďalší pochod.Ak si dobre spomínam tak na tomto mieste navrhol nejaký novší člen portálu urobiť portálový zraz. Miesto je peckové,prameň je nedaleko a o latríne som už písal. Vyrážame... Tešíme sa na pivo na chate Erika pod Kojšovskou holou...Celkom upotení, skoro prejdetí crossovými motorkami sme sa na chatu dotrepali. Na dverách nápis " zvonťe o 5m vedľa " ...darmo sme zvonili 45 minút...minuli sme zas niečo zo svojich zásom a musela nám stačiť naša voda...


No a toto začína najťažší úsek Lesoplazu. Najprv dolu zjazdovkou , čo odrovnalo synovi členok úplne a tak sa tempo skoro zastavilo...ked sme sa vyšplhali do kopca znova na červenú značku tak už prestupuje doslova z nohy na nohu...Mne tempo nesedí,lebo čím dlhšie ideme tým mám viac starostí s ubolenou chrbticou. Pod Tisíckou už do syna štopem Ibalgin, hoci tvrdo protestuje,že on lieky na bolesť zo zásady neberie. Kopčisko pred nami vybehol klasicky jeho štýlom a my nestíhame za ním...ani som neveril,ale už sa skladáme pred horskou chatou Lajoška a dávame pivo. Na noc sa ukladáme do vedľa chaty postaveného vojenského stanu a nerovnosťou terénu trpíme celú noc...



Ráno nás čakali fajné raňajky vo forme chleba s masťou a cubuľou. Posedeli sme asi do 10 tej a pohli sa smerom na Jahodnú. Cesta bola príjemná, sem tam klesala a potom stúpala ,ale nič tragické . Dole na zjazdovkách Jahodnej sme ešte nazbierali bedle, ktoré Legil vzal domov a pri pive počkali na Divoxa s Komperkou a Ankou a presúvame sa k Ružínu na flek s chajdou Ohio. Dole po lúke plnej oviec,dole do doliny plnej lieskovcov,pŕhľavy a vyvrátených stromov,až celkom dole na skalu nad smaragdovou vodou Ružínskej priehrady.



Čakal nás regeneračný pobyt so skvelými ľuďmi, s pečeným mäskom, smaženými hubami s klobásou a parádnou zeleninovou polievkou...



Ďakujem všetkým zúčastneným, že sa mi podarilo dokončiť sen, ktorý som dlžil hlavne sám sebe...

P.S. Tento report som dal do výletov preto, lebo to bol výlet a v žiadnom prípade Portálová akcia patriaca do témy minulé akcie...
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1860 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Re: Vase vylety

Poslaťod Majo » 03 Sep 2016, 19:34

Podbanské, prechádzka ku Kmeťovmu vodopádu

Ziaľ, fotografie sú len z mobilu.




Povraz sa nedá tlačiť, len ťahať.
Obrázok užívateľa
Majo
Moderátor
 
Príspevky: 141
Registrovaný: 07 Jún 2013, 09:41
Bydlisko: Zilina
Dal Ďakujem: 593 x
Dostal Ďakujem: 239 x

Re: Vase vylety

Poslaťod juraj1974 » 04 Sep 2016, 14:51

Atti moj. Krasa ako vzdy. Umelecky podany ten spolocny cas pod stromami. Chcem podakovat za moznost pridat sa na toto plazenie sa lesom. Verim ze Plosne Popraskovanie (dalej len PP) coskoro prestane ucinkovat a opat sa stretnu ludia co sa vytratili z lesa ci z fora. Chcem tym povedat len tolko ze takychto akci by mohlo byt viac keby nebolo PP... to znamena plosne pourazanych ofucanych ci inak zaneprazdnenych ludi co sme spolu travili podobne chvile v nasich krasnych lesoch. Este raz si dovolim podakovat za to ze mam super kamaratov. :camp:
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1456 x

Re: Vase vylety

Poslaťod Willy » 09 Sep 2016, 18:11

TOULÁNÍ PO ŠUMAVĚ
O víkendu jsem si se ženou dopřál menší toulání po Šumavě. Už delší čas nás tam zve můj dobrý kamarád ze Sušice. Teď nám zavolal, abychom určitě přijeli, protože bude den otevřených dveří v jedné z nejstarších seismologických stanic v naší republice.
Podívat se přímo k seismografům, to mne lákalo už dlouho a tak bylo o společném vandru celkem rychle rozhodnuto.

Sobotní ráno nás zastihlo v Amálině údolí nedaleko Kašperských Hor. Měřící přístroje jsou umístěny ve středověké zlatorudné štole Kristýna. Vlastní exkurze k přístrojům do nitra země nebyla až tak zajímavá. Skoro hodinové povídání odborníka v budově stanice, kam se všechna data přenášejí, však stálo za to.

ŠUMAVA 01.jpg

Kdo by se na toto téma chtěl dozvědět více doporučuji přečíst si některý z odkazů.
http://casopis.vesmir.cz/clanek/jubileum-seismicke-stanice-kasperske-hory
https://www.ig.cas.cz/struktura/observatore/ceska-regionalni-seismicka-sit/khc/

Celoživotně mne zajímají staré dřevěné stavby – sruby, roubenky, … a když už jsme byli v téhle oblasti, tak jsme navštívili nedaleký Archeopark v Prášilech. Tady parta nadšenců společně s archeology vybudovala repliku části hradeb a brány s věží z Keltského období.

ŠUMAVA 02.jpg

Uvnitř stály jen další dvě stavby. Škoda, že je skanzen tak malý.

ŠUMAVA 03.jpg

Pak už jsme konečně zmizeli v šumavské divočině.

ŠUMAVA 04.jpg

Kamarád nás trochu protáhl starými lesními porosty podél jedné říčky.

ŠUMAVA 05.jpg

Našli jsme i docela velké kamenné obří hrnce.

ŠUMAVA 06.jpg

Na večer jsme pak skončili na moc hezkém místě.

ŠUMAVA 07.jpg

Bylo však potřeba k němu přebrodit.

ŠUMAVA 08.jpg

U malého večerního ohně jsme si pak dlouho do noci povídali. A bylo o čem – kamarád se vrátil z měsíčního putování severním Mongolskem a okolím Bajkalu a já vzpomínal na nedávno ukončený třítýdenní indiánský tábor.
Spali jsme pod širákem a to je pro mne vždycky balzám na duši. Tenhle večer jsem byl navíc ukolébáván šuměním říčky.
Ráno bylo jako z alabastru.

ŠUMAVA 09.jpg

Po snídani jsme si zabalili a pak ještě dál procourali zdejší lesy.
Pod jednou borovicí jsem poprvé v životě našel houbu - kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) - kučierka veľká.

ŠUMAVA 10.jpg

Byla to smůla, ten den bylo od rána hrozné vedro a my měli před sebou ještě pár hodin pěšky a pak dlouhé cestování hromadnou dopravou. Tušil jsem trochu, že kotrč je jedlý, ale riziko z dlouhé doby přepravy mne nakonec odradilo a tak zůstal v lese pro někoho jiného.
Na internetu jsem se až večer dočetl, že je z něj vynikající držková polévka – škoda - snad budu mít štěstí někdy příště.


FOTO: Zdeňka a Grizzly
"PROTOŽE JSEM POZNAL TRÝZEŇ ŽÍZNĚ, VYKOPAL JSEM STUDNU, ABY Z NÍ I JINÍ MOHLI PÍT."
Ernest Thompson SETON


Obrázok
WOODCRAFT IS LIFECRAFT!
Obrázok užívateľa
Willy
 
Príspevky: 468
Registrovaný: 28 Aug 2013, 23:15
Bydlisko: Praha
Dal Ďakujem: 2319 x
Dostal Ďakujem: 2712 x

Re: Vase vylety

Poslaťod Poutnik » 11 Sep 2016, 14:02

Podle te 7. fotky bych si troufnul tu ricku i pojmenovat :D
"Dokonalosti není dosaženo tehdy, když už není co přidat, ale když už není co ubrat" (Antoine de Saint-Exupery)

PajaFt
Obrázok užívateľa
Poutnik
 
Príspevky: 82
Registrovaný: 05 Aug 2014, 22:19
Bydlisko: Waier in Sudetenland
Dal Ďakujem: 1144 x
Dostal Ďakujem: 154 x

Re: Vase vylety

Poslaťod genia » 12 Sep 2016, 19:32

Šumava
je to náhoda, také jsem se toulal minulý týden Šumavou. Prošel jsem si hraniční stezku od Strážného po Poledník a dál na Železnou Rudu, takže o víkendu jsem procházel vpodstatě nedaleko Willyho, Zdeňky a Grizlyho. Byl to osamělý vandr divočinou a fotky jsou na tomto místě http://genia.rajce.idnes.cz/6.-11.9.2016_Sumava/
Obrázok užívateľa
genia
 
Príspevky: 51
Registrovaný: 17 Nov 2011, 08:41
Bydlisko: říčany
Dal Ďakujem: 179 x
Dostal Ďakujem: 283 x

Re: Vase vylety

Poslaťod Poutnik » 12 Sep 2016, 20:59

Krasny fotky, krasnej vandr :)
Ja jsem tou cestou sel vloni, akorat obracene, ze Zelezne Rudy do Strazneho.
Nejake fotky jsou tady http://savaldo.rajce.idnes.cz/2015-26_S ... -05.10.15/
"Dokonalosti není dosaženo tehdy, když už není co přidat, ale když už není co ubrat" (Antoine de Saint-Exupery)

PajaFt
Obrázok užívateľa
Poutnik
 
Príspevky: 82
Registrovaný: 05 Aug 2014, 22:19
Bydlisko: Waier in Sudetenland
Dal Ďakujem: 1144 x
Dostal Ďakujem: 154 x

Re: Vase vylety

Poslaťod genia » 13 Sep 2016, 17:47

ten pozdější termín bude asi lepší, já byl pořád skoro po rozkrok mokrej od borůvčí a trávy.
Obrázok užívateľa
genia
 
Príspevky: 51
Registrovaný: 17 Nov 2011, 08:41
Bydlisko: říčany
Dal Ďakujem: 179 x
Dostal Ďakujem: 283 x

Re: Vase vylety

Poslaťod 72janik » 16 Sep 2016, 10:17

Sólo prechádzka po hrebeni Malej a Veľkej Fatry

Nerád píšem dlhé slohové práce tak aspoň pridám pár fotiek. Albumy sú verejné takže by nemalo problém si ich pozrieť.
(Upozorňujem, že nešlo o plánovanú alebo utajovanú portálovú akciu. Chcel som byť len chvíľu sám.)

1.-2.9.2016 Malá Fatra
https://plus.google.com/106329506259946 ... wMmEaXuRk7

14.-15.9.2016 Veľká Fatra
https://plus.google.com/106329506259946 ... D5JXnJHyAX

Ak by mal niekto niekedy záujem sa prejsť tak kľudne dajte vedieť. Určite sa dohodneme. :wink:
Obrázok užívateľa
72janik
 
Príspevky: 410
Registrovaný: 31 Dec 2011, 22:52
Bydlisko: Martin
Dal Ďakujem: 578 x
Dostal Ďakujem: 417 x

Re: Vase vylety

Poslaťod mohadive » 16 Sep 2016, 12:31

Dnes doobeda som si len tak vybehol do hor. Mal som v plane prejst zo sedla Dobsinskeho kopca po Ondrejisko, no v polovici cesty ma to tahalo inam. Vydal som sa po hlase ruciaceho jelena. Krasne jesenne rano, vsade orosena pavucina a krasne mokro. Po par metroch mi zblnkalo v mojich novych Colubymbiach :-) Nevadi, ved vyschnu :-) Ked zacal byt jelenov rev nebespecne blizko, pobral som sa rezkym krokom z luky do lesa - snad na strom za mnou nepolezie. Vedel som kde asi som, no za 20 rokov sa to dost zmenilo. Narazil som na stare taborisko. Vidiet ze tam ludia chodia, Upravene ohnisko a narubane drevo a lavicky. Tak som sa pobral k druhemu taborisku kde chodila ina partia, ale nikdy som na nich nenatrafil. Podla stavu v akom taborisko je, vidiet ze tam chodia stale. Pribudol aj totem, ale tipi asi vymenili za nieco ine. Zrde som nikde nevidel. Pribudlo tam ale vela miest na sedenie. Asi sa tam robia vacsia akcie :-) Troska som si povegetil a vratil sa roklinou do Stratenej. Pekny vylet, krasne pocasie. Spolocnost mi robil jelen a liska :mrgreen: no a kopec lesnych robotnikov ktory asi sutazili s jelenom kto bude viac v lese revat. :mrgreen: Fotky pridam neskor.
Prílohy
resized_20160916_100742.jpg
resized_20160916_100512.jpg
resized_20160916_092849.jpg
resized_20160916_091540.jpg
Toto som nepochopil. Na co to tam kto vliekol :-)
resized_20160916_091233.jpg
resized_20160916_090350.jpg
resized_20160916_090229.jpg
resized_20160916_084145.jpg
resized_20160916_082505.jpg
resized_20160916_082448.jpg
Zaciatok cesty
Nikdy nie je príliš neskoro na to, mať šťastné detstvo. Ale druhýkrát je to len na tebe, na nikom inom.
Obrázok užívateľa
mohadive
 
Príspevky: 213
Registrovaný: 26 Dec 2012, 21:12
Bydlisko: Spišská Nová Ves
Dal Ďakujem: 21 x
Dostal Ďakujem: 165 x

Re: Vase vylety

Poslaťod osceola » 25 Sep 2016, 21:30

Pár z Orlieho hniezda, jazera Konigsee, NP Bertesgaden v Nemecku.. Doporučujem, je tam nádherne.. Funguje tam rekreácia popri ochrane prírody, škoda že u nás to stále nejde :-(
Prílohy
DSC_0282.JPG
DSC_0257.JPG
DSC_0250.JPG
DSC_0245.JPG
DSC_0240.JPG
DSC_0239.JPG
DSC_0235.JPG
DSC_0226.JPG
DSC_0216.JPG
„Protože jsem poznal trýzeň žíznivé touhy, chtěl bych vykopat studnu, z níž by mohli pít i jiní.“
Obrázok užívateľa
osceola
 
Príspevky: 238
Registrovaný: 12 Júl 2015, 23:12
Bydlisko: Malacky
Dal Ďakujem: 213 x
Dostal Ďakujem: 824 x

Re: Vase vylety

Poslaťod Lesso » 01 Okt 2016, 12:10

Páteční pohodička po práci :camp: krásný lom v lese, dobré kuře a bílé vínečko :yees:
Prílohy
DSCN1927.JPG
DSCN1926.JPG
starý lom
DSCN1925.JPG
DSCN1928.JPG
jak si plápolá :-)
DSCN1940.JPG
trocha vlastenectví
DSCN1942.JPG
mňam
Všude dobře, v lese nejlépe....
Obrázok užívateľa
Lesso
 
Príspevky: 49
Registrovaný: 21 Sep 2016, 13:44
Bydlisko: Východ Čech
Dal Ďakujem: 15 x
Dostal Ďakujem: 42 x

Re: Vase vylety

Poslaťod 72janik » 01 Okt 2016, 12:28

Obrázok užívateľa
72janik
 
Príspevky: 410
Registrovaný: 31 Dec 2011, 22:52
Bydlisko: Martin
Dal Ďakujem: 578 x
Dostal Ďakujem: 417 x

Re: Vase vylety

Poslaťod Majo » 01 Okt 2016, 20:20

Výlet na Kysuce, osady na Zákopčí.
Fotografie sú opäť len z mobilu.








Povraz sa nedá tlačiť, len ťahať.
Obrázok užívateľa
Majo
Moderátor
 
Príspevky: 141
Registrovaný: 07 Jún 2013, 09:41
Bydlisko: Zilina
Dal Ďakujem: 593 x
Dostal Ďakujem: 239 x

Re: Vase vylety

Poslaťod Nataniel » 03 Okt 2016, 21:01

Akcia: Výlet s dcérkou a Portosom na vodopád Bystrô
Dátum: 2.10. 2016
Trasa: po zelenej z Bystrá ( Vrátka ) - Vodopád Bystrô - Horský hotel Poľana - po žltej naspäť do Bystrá ( Vrátka )
Počasie: krásne indiánske leto :-)

V prírode panoval čulý lesný život. Najprv keď som sa išiel v.srať tak v tieni lesa popri tom ako som vykonával onú činnosť som zbadal užovku stromovú, nie moc veľkú max tak cca 1 m. Potom na lúke za vodopádom som z diery v zemi zbadal ako aktívne z tade vylietavajú a zlietavajú lesné včely a tú istú aktivitu včiel som videl aj pod nádherným veľkým smrekom na lúke. No a keď sme sa z lúky dostali na asfaltovú cestu smerujúcu z Hriňovej na Horský hotel Poľana tak cestu nám skrížila vretenica. Hotel je momentálne zatvorený a na dverách je oznam, že je zavretý od 2012 do 31.12. 2016 tak neviem čo sa udeje po tomto termíne keďže rekonštrukcia neprebieha. Otvorený však bol aspoň bufet, ale neboli sme tam. Po ceste domov po žltej sa nachádzajú dve chaty jedna staršia a druha novšia obidve veľmi zachovalé. Tá staršia bola otvorená, je poschodová s balkónom, vo vnútri piecka a vyspí sa tam cca 10 až 15 ľudí na zemi vedľa seba.

Foto: http://nataniel.rajce.idnes.cz/Vodopad_Bystr/
Na cestě sa chovaj tak, jako by ses plížil za zvěří, nepřítele musíš spatřit první
Obrázok
Modrú oblohu !
Obrázok užívateľa
Nataniel
 
Príspevky: 480
Registrovaný: 20 Júl 2010, 11:08
Dal Ďakujem: 417 x
Dostal Ďakujem: 415 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Čo sa nevošlo inam

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť