MAKARA SHERPA

Recenzie o jednotlivých častiach výbavy

MAKARA SHERPA

Poslaťod fatal_error » 22 Máj 2017, 23:28

CAST 1.

Zdravím Vás ľudkovia, zelení mužíčkovia a lesné víly :wink: !

--------------------------------------
Prvá časť recenzie topánok bude venovaná opisu a následnému popisu po prejdení prvých 40 kilometrov. Neskôr po pár týždňoch, bude následovať recenzia po 6 dňovom putovaní po jednej zo severských krajín. Nebude to extrém, ale boty si určite prídu na svoje...a ja tiež ;-)
--------------------------------------

Dnes by som Vám chcel detailne priblížiť topánky, ktoré ma budú nosiť nasledujúcich pár rokov...a možno aj desaťročí. Rozhodol som sa totiž, pre Slovenskú klasiku a legendu - MAKARA model SHERPA.
http://www.makaraobuv.sk/_index.htm

Pár technických detailov:
Použitá koža je 2,5mm hrubá
Váha je 2.6KG
Topánky sú (aj s podrážkou) vysoké 23cm

Na internete je málo recenezií a ešte menej kvalitných fotiek vo vysokom rozlišení nielen týchto topánok, ale i ostatných modelov. To ma naštartovalo k tomu, aby som ich zavesil na internet a napísal recenziu. Faktorov bolo viac, ale o tom potupne.

Niekto by povedal, že boty určené a testované v Himalájach, sú na naše podmienky overkill (extrém) a poobhliadol by sa po iných topánkach. Ako som sa mal možnost presvedčiť, tak to nie je pravda a topánky využije každý turista minimálne v troch sezónach. Na leto už budú asi velmi teplé, to ale musím najprv vyskúšat 8)
Na svoje budúce topánky mal jednu hlavnú požiadavku, a to - aby v nich nebol goretex, resp. goretexová membrána. Český aj slovenský trh je presýtený týmto nezmyslom, ktorý podľa mňa v topánkach tohto typu, nemá čo hľadať. Nohy sa zbytočne viac potia a po roku a pol goretex už nefunguje tak ako má, a tak je nutná dalšia investícia do nových topánok. Goretex je ale technológia, ktorá je vraj žiadaná českým a slovenským zákazníkom a tak sa modely topánok s goretexovou membránou u nás vo veľkom predávajú.
Dalšie požiadavky boli, aby boli topánky celokožené, aby mali tmavo hnedú farbu a červené šnúrky, a hlavne aby v topánkach boli vymenitelné vložky. Mám totižto ploché nohy a potrebujem do topánok vložit svoje kvalitné ortopedické vložky (SIDAS).
Môžem s kľudným svedomím povedať, že pán Makara splnil všetky moje požiadavky na jedničku. Do topánok sa mi v kľude vojdú dva druhy ortopedických vložiek, ktoré používam.

Dôvod prečo som sa rozhodol pre topánky Makara Sherpa bol aj ten, že moje predchádzajúce boty (LOWA Tibet GTX) už doslúžili. Potili sa mi v nich veľmi nohy (práve pre nefungujúcu membránu) a i keď sú boty nepoškodené, hodil som ich na bok a začal reálne uvažovat nad alternatívou. Na topánky od pána Makaru som už dlhší čas pokukával a tak bola voľba jasná. Boty stáli 280€ aj s poštou, a bol som plný očakávaní, aké topánky mi dorazia.

Po patáliách s doručením, kde sa doručovateľská služba vyhovárala, že som nebol doma a oni nemali moje telefónne číslo i keď mala moju presnú adresu a dokonca aj to telefónne číslo napísané na krabici, som sa nakoniec k botám dostal. Čakal som plných 6 dní, kým sa topánky dostali z Huncoviec do Prahy. To bolo ale spôsobené doručovateľskou službou, ktorá má na Googli hodnotenie 1.3 hviezdičky a to myslím, hovorí za všetko. Problém bol so službou v ČR, ktorá sa volá INTIME. 6 dní zrovna "INTIME" nie je.

Po doručení sa mi do rúk dostala krabica s logom MAKARA HAND MADE SLOVAKIA OUTDOOR BOOTS. Krabicu som si začal obhliadať a zistil som, že na spodnej strane bola diera, ktorá pravdepdobne vznikla počas prepravy. Bál som sa, že koža na topánkach bude poškriabaná a že boty jednoducho budem musieť vrátiť. Tu by som poradil pánovi Makarovi jednu vec. Topánky za 280€ by proste mali mať kvalitnejšiu krabicu, i keď to trošku dvihne ich cenu. Hlavne krabicu/obal s hrubšími stenami, aby pôsobila viac subtilnejšie a kvalitnejšie. Prvý dojem robí práve tá krabica, kedže ju zákazník vidí ako prvú a tá momentálne používaná, je podľa môjho názoru, nie úplne reprezentatívna. Naštastie boty prežili prepravu bez ujmy a ja som postupne začal objavovať obsah krabice.

Po otvorení mi trošku vyšli oči z jamiek. Hlavne kôli parádnemu spracovaniu a masívnosti topánok. Boty sú tzv. triple stitched (trojité šitie po obvode boty, kde sa spája podrážka a podošva? Ak kecám, kľudne ma opravte a upravím to.) ako napr. Meindl super perfekt
http://www.snowleader.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/s/u/super_perfekt_nature-configurable-meindl-mein00050.jpg
Sherpy ale majú masivnejšie šitie a použitú hrubšiu niť a tak si myslím, že sa nemusím báť poškodenia na tomto mieste. Topánky majú klasický vzhľad aj strih a je vidno, že pán Makara niektoré prvky a detaily od predchadzajúcich modelov vylepšil, čo je len dobre. Podrážka ma výborný, funkčný vzor a kvalitne drží na všetkých druhoch povrchov. Taký grip som na mokrých kameňoch nemal ani v topánkach Lowa Tibet. Jednoducho podrážka je za sto bodov. Jazyk sa skladá s dvoch vrstiev. Jedna je akoby ochranná a za ňou sa nachádza druhá časť jazyka. Je to zaujímavé riešenie, ktoré určite pomôže udržať vodu preč. Použité šnúrky pri viazaní "nerežú" ruky a hlavne sa pri chôdzi samovoľne nerozviazujú. Zistil som, že viazanie topánok môže byť celkom politika, ale po pár viazaniach som si našiel navhodnejší tlak a silu viazania na každú nohu a bolo to v poriadku.

Kedže som boty chcel rozchodiť, využil som firemnú akciu spojenú so súkromnou a tak moje kroky viedli do Českých Krkonoš. Celkovo som prešiel okolo 40 kilometrov za dva dni, na rôznych povrchoch. Pri topánkach takéhoto štýlu má človek dve možnosti, ako boty rozchodiť.
1. Pomaly a jemne po pár kilometroch denne
2. Rýchlo a surovo po viac kilometroch naraz, ale s následkami...

Ako správny zálesák som si samozrejme zvolil variantu číslo 2. :D

Po nasadení topánok, sa mi nohy zdali ako zabalené v bavlnke. Mäkká vnútorná vložka a celková konštrukcia topánok je viac než príjemná. Prevažuje pocit pevného kroku, ale zároveň pohodlia. Boty nevŕzgajú a príjemne sa v nich chodí. Na druhej strane tu váhu cítiť..nie priveľmi ale cítiť. Treba si ale uvedomiť, že na nohách nemáte lacnú čínu dokonca ani topánky strednej kvality, ale poctivo ručne ušité prvotriedne kožené turistické boty, ktoré ešte aj výborne vypadajú.

Po autobusovom rodeu na krkonoškých cestách, som vystúpil na križovatke neďaleko obce Benecko. Vydal som sa smerom do obce po turistickej trase, ktorá mala asi 5km. Po prvom prejdenom kilometri ma začali topánky jemne "hrýzť" na zadnej strane nôh. Keďže nie som barbie, tak som samozrejme pokračoval a dokončil celú trasu. Nohy boleli, ale dalo sa to zniesť. Večer som ešte prešiel krížom celú obec, aby som vyskúšal či to bude horšie...samozrejme, že bolo. Hlavne som chcel čím skôr boty rozchodiť i keď viem, že sa to zo dňa na deň nedá. Po túre som už nohy musel vytiahnuť von z topánok pretože vonku bolo asi 25°C a už mi v nich bolo veľmi teplo. Sedel som na priamom slnku, takže aj to bol taký menší urýchľovač. Ďalší deň som sa vydal smerom do Špindlerovho mlynu. 9 kilometrová túra po peknej prírode, no nohy mi dali po pár metroch cítiť, že som to prehnal a tak som vybalil leukoplast a tape pasky a nohy vzadu prelepil. Hneď to bolo príjemnejšie. V polovici cesty ma chytil dážď, ktorý sa svojou intenzitou striedal a ja som sa aspoň tešil, že boty žažijú aj iné počasie, ako slnečné. Moje nohavice ale tento názor už nezdieľali..ale to už by bola iná recenzia :)

Tretí deň som sa vydal po hranici od špindlerovej boudy smerom k svinským kameňom a potom po modrej späť do Špindlerovho mlynu. Bola to cesta kde sa striedali skaly, sneh, voda, blato a asfalt. Na test topánok bola proste dokonalá zostava :D
Pršalo zase viac než pol dňa a tak boty dostali zabrať.
Po príchode na izbu som zistil, že vnútorná vložka je trošku mokrá vpredu a vzadu. Každopádne som mal nohy suché, čo považujem za zázrak. Zadná časť boty sa mi trošičku vyformovala a lepšie pasuje na nohu. Možno tomu pomohol aj ten dážď.

Ak by sa ma niekto opýtal či to za tu cenu stálo, tak určite odpoviem veľké ÁNO. Sherpy sú jednoznačne model, ktorý odporúčam. Pomer cena/kvalita je v podstate neskutočné výborná. Ak si vezmete, že Hanwag alaska alebo Lowa Tibet stoja v podstate tie isté peniaze, tak v podstate nemáte o čom rozmýšľať...

Ak by som to mal hodnotiť hviezdičkami, tak zatiaľ určite 5 hviezdičiek, pretože vzhľad a kvalita prevedenia niekoľkonásobne prevyšuje maličké nedostatky. Uvidíme, či sa to nezmení..no nemyslím si to.
Obrázok

Všetky fotky v plnom rozlíšení na prezretie a na stiahnutie nájdete tu:
https://www.zonerama.com/Link/Album/3053726

Ak nájdete chyby napíšte mi a opravíme.

Po dopísaní druhej časti recenzie, pridám fotky aj priamo na fórum, takže zostante naladení...



CAST 2.

Zdravím Vás opäť. Druhá časť recenzie bude podstatne kratšia, aby zbytočne nevznikal ešte dlhší článok ako je.
Zoberiem to hneď zhurta.

Boty som sa rozhodol po českých krkonošiach ešte otestovať v Nórsku, kde som sa ocitol na pár dní v krásnom okolí mesta Odda. Bol som sám zvedavý, ako si boty poradia s terénom, ktorý viedol po krásnom kraji Hordalandu neďaleko obce Skjeggedal. Cieľ našej prechádzky bola Trolltunga, ktorú ročne navštívia tisícky ľudí. 23 kilometrov sme zvládli za 8 hodín v príjemnom tempe.
Celých 23 kilometrov si boty užívali striedanie rôzneho typu terénu. Skaly, blato, voda a sneh. Bol to výborný záťažový test a topánky ich samozrejme bez vačšej ujmy prežili.
Prvý problém ale nastal po prvých 4 hodinách šľapania. Zistil som, že boty sú vo vnútri úplne mokré...kompletne. Voda sa do topánok dostala cez švy a pravdepodobne aj cez prednú vrchnú časť topánky kde sa spája jazyk s kožou. Pravdupovediac som to nepredpokladal, hoci som vedel, že boty neboli vôbec naimpregnované. Viem, že koža prepustí po čase vodu, no viac mi zatekalo práve cez tie švy, než cez kožu samotnú. Neviem, síce akú hrubú kožu používa na topánkach pán makara, ale možno by bodla ešte o milimeter hrubšia.

Cestou z Trolltungy som už mal nohy úplne mokré a trochu som sa bál, ako dôjdem zvyšných 11 kilometrov. Kupodivu mi to nerobilo v podstate nejaký závažný problém. Rozmočené nohy ma rozboleli 1 kilometer pred cieľom a to bol presne limit kedy sa už chôdza stávala tragédiou. Takže 11 kilometrov v mokrých sherpoch človek dá.
Nakoniec som došiel a bol som rád, že si boty môžem konečne vyzuť. Kompletne premočené som ich chcel vysušiť za 24 hodín (ja optimista). Naložil som v dome oheň v peci a sušil. Porušil som snáď všetky pravidlá sušenia, ale vravel som si, že keď boty pri sušení umrú :) tak si proste kúpim nové. Do topánok som pri sušení ešte vsunul 1.5 litrovú fľašu nalgene s čerstvo uvareným čajom, ktorá sa tam vošla ako uliata :).
Mrzí ma jedna vec, že som si topánky viac a poriadne nenaimpregnoval. Dával som im síce 2 vrstvy kondicionéru Limmer http://limmerboot.com/ to bolo zrejme ale veľmi málo. Pre porovnanie, priateľkyne topánky Lowa Tibet GTX boli po 23 kilometroch vo vnútri úplne suché.
Sušenie Sherpov :) nakoniec trvalo presne 35 hodín pri teplote 25-30°C a topánky boli vo vnútri stále trošku vlhkavé, no každopádne sa v nich dalo chodiť a ja som hlavne nechcel presedieť ďalší deň doma v tak nádhernej krajine. Nechcem si radšej predstaviť, čo by som robil, ak by som mal takto premočené boty na dvojtýždňovom treku a nedaj Bože pri daždivom počasí.

Po návrate domov som na topánky naniesol už oveľa viac vrstiev kondicionéru a švy som totálne zapatlal hrubou vrstvou impregnácie na boty - Hanwag Shoe Wax, až švy nebolo vidieť. Následne som fénom vosk roztopil, aby sa pekne vpil. Toto zopakujem ešte raz a uvidím, ako sa boty boty budú správať v podobne divokom teréne znova. Ešte jeden malý detail na záver, topánky farbia ponožky (nafarbená koža pri vlhku zrejme púšťa farbu). Niekto to nerieši, ale pre niekoho to može byť cenná informácia, hlavne ak používa kvalitné vlnené ponožky za 20eur a následne zistí, že sa ta farba neda vyprať :D
Dalsie doplnenie - Boty pri miernom tempe a 28 stupnoch zohreju nohy dost kvalitne nato aby boty boli vo vnutri dost vlhke. Letne teploty sa v nich prezit daju, ale uz je to za hranicou.

Znižujem teda hodnotenie topánok na 4 hviezdičky a uvidíme po čase ako sa boty zmenia. Boty stále odporúčam ako perfektné topánky do prírody. Podľa mňa sa po pár upravách stanú krásne vodeodolné a voda im už nebude robiť žiadny problém.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.JPG

8.JPG

9.JPG

10.JPG
Naposledy upravil fatal_error dňa 10 Júl 2017, 22:54, celkovo upravené 2
Per aspera ad astra...
Obrázok užívateľa
fatal_error
 
Príspevky: 381
Registrovaný: 22 Aug 2011, 10:50
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 268 x

Re: MAKARA SHERPA

Poslaťod Jozzo » 23 Máj 2017, 13:30

Ani v lete sa ich neboj. Koža je skvelá v tom, že sa dá nosiť celoročne. Osobne i v lete nosím vo vz. 60 tenké a na tom hrubé (!) bavlnené ponožky. Nohy si pochvaľujú, aj keď je v lese 35 °C.
Hlavne ich treba ošetrovať a budú jak papučky.
Jozzo
 
Príspevky: 125
Registrovaný: 04 Sep 2012, 21:48
Bydlisko: západ
Dal Ďakujem: 10 x
Dostal Ďakujem: 83 x

Re: MAKARA SHERPA

Poslaťod Gondil » 23 Máj 2017, 14:32

Trosku ma zarazilo ze si mal mokre vlozky. Z potu ci to nejak premoklo?

Btw. Spominal si ze sa u nas takmer nedaju kupit boty bez goracu. Ja osobne mam Hanwag Alaska (je pravda ze tie s goracom) ale daju sa kupit aj celokozky (aj vovnutri koza) bez Gore-Texu. Stali ma 200€ mam ich 5 rokov a este som v nich nemal najmansi problem s nejakym premoknutim, leto, zima, dazd, sneh... Takze da sa. Ale rucna vyroba je rucna vyroba. A teda svoju rolu hra aj podpora slovenskych vyrobcov takze kvitujem :) Som zvedavy na dalsie recenzie :) Prajem vela stastnych kilometrov a spokojne nohy.
Gondil
 
Príspevky: 240
Registrovaný: 06 Aug 2015, 17:08
Bydlisko: Bošany
Dal Ďakujem: 249 x
Dostal Ďakujem: 296 x

Re: MAKARA SHERPA

Poslaťod fatal_error » 23 Máj 2017, 17:49

Jozzo určite ich vyskúšam aj v lete a dopíšem to tu. Jám mám takýto druh topánok najradšej a v lete mi zatiaľ žiadne nerobili problémy.

Gondil Ani sam neviem, vypadalo to skôr, že to premoklo...ale vezmi si, že boty boli dva dni vo vode. Myslím, že nie je vôbec divné, že trošicku premokli. Pot z nôh tomu určite len dopomohol.
Čo sa týka bot bez GTX tak nepísal som, že sa nedajú kúpiť, ale práve naopak, skoro všade ten GTX je, ale boty bez GTX samozrejme existujú napr. Hanwag double stitched séria alebo tie čo si spomenul ty. Ostatné značky majú tiež modely bez GTX. Narážal som skôr na tie, čo sa predávajú masovo, tak tam tá goretexová membrána je.
Per aspera ad astra...
Obrázok užívateľa
fatal_error
 
Príspevky: 381
Registrovaný: 22 Aug 2011, 10:50
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 268 x

Re: MAKARA SHERPA

Poslaťod kuny » 25 Máj 2017, 07:47

Ja som si tiež kúpil pred dvoma rokmi boty od Makaru. Pôvodne som teda zháňal staré poctivé Popradky, ale bol problém ich zohnať. Makara už nerobí boty z takých kvalitných materiálov, ako boli voľakedy (teda čo sa týka činenia kože, drevenej stielky atď). Kúpil som si ich na skúšku ako zimnú obuv, pretože na trhu som nenašiel poctivé zimné boty, ktoré by sa po dvoch rokov nerozpadli alebo by nepremokali. Chcem ich vyskúšať aj na turistiku, ale nie na dlhú. Dosť sa mi potia nohy a hlavne pri týždňových turistikách, keď prší je vysoká vlhkosť a boty nie je kedy usušiť, by asi skoro padla vnútorná kožená výstielka. Na nejaké turistiky v Tatranských suťoviskách s prespaním na chate sú ideálne. Na týždňovky by som nedal na Goretex (od Meindla alebo Hanwaga) dopustiť. V meste ich zvládam, ale prejsť v nich denne po betóne 10- 15 kilometrov je cítiť. Po dvoch rokov sa mi už skoro zničila kožená vložka do topánok. Inak sú ohromne pohodlné až na tú hmotnosť.

V celku som s nimi spokojný a dúfam že mi vydržia až do dreveného spacáku.
Príroda má len jedného nepriateľa.
Vývoj z nás robí ľudí, jeho zneužitím sa stávame opäť zvieratami.
kuny
 
Príspevky: 101
Registrovaný: 10 Feb 2012, 08:21
Bydlisko: rodený Malačan/ teraz TT
Dal Ďakujem: 233 x
Dostal Ďakujem: 238 x

Re: MAKARA SHERPA

Poslaťod fatal_error » 25 Máj 2017, 19:01

Kuny skus nejake
https://www.lundhags.se
http://www.jjensen.no/Jornkangan-Handlagde-Stovler
http://www.calzaturedallape.it/negozio/scarponi-tradizionali-dallape.html
https://workboot.com/
https://www.pfanner-shop.com/index.php?p=product&id=3&parent=1

viac recenzii a znaciek najdes na http://festovni-veci.cz/recenze/boty

Ja som chcel hlavne boty na mieru a moje vikendove tury, i ked chodim kazdy vikend, su viac menej prilezitostnym pohybom nez aktivnym. Dlhsie tury davam skor vynimocne, preto som ja osobne volil topanky od pana Makaru. Ako si povedal, su skor do tatier na skaly, lesy strky atd...na betone som ja osobne nevydrzal v ziadnych vyssich trekovych botach. 25km po lese bez problemu ale ked som sa dostal na asfalt, bolest noh prisla velmi skoro. Je to koli geometrii topanok. Co sa tyka vlhkeho prostredia...ak neurobis ohen tak ano je dost tazke boty vysusit. Mozno existuju nejake pohlcovace vlhkosti, ale to som nikdy neskusal.

Co sa tyka kvality boty, tak to neviem posudit. Chcelo by to prierez topankou pozdlz, aby sme videli aspon cast konstrukcie, hrubku materialov atd. Osobne som velmi spokojny, ale ako som pisal, este nas caka jeden zatazovy test. :camp:
Per aspera ad astra...
Obrázok užívateľa
fatal_error
 
Príspevky: 381
Registrovaný: 22 Aug 2011, 10:50
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 268 x

Re: MAKARA SHERPA

Poslaťod fatal_error » 25 Jún 2017, 19:00

2 časť recenzie doplnená :!:
Per aspera ad astra...
Obrázok užívateľa
fatal_error
 
Príspevky: 381
Registrovaný: 22 Aug 2011, 10:50
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 268 x

Re: MAKARA SHERPA

Poslaťod Paleccc » 15 Júl 2017, 23:11

Ak si dobre pamatam predaval si nejake kozene lowy s gtx...? Mohol by si porovnat pre a proti oproti sherpom?
Skúsenosť je dlhá cesta...
Obrázok užívateľa
Paleccc
 
Príspevky: 136
Registrovaný: 06 Jan 2014, 19:38
Bydlisko: Šaľa
Dal Ďakujem: 152 x
Dostal Ďakujem: 185 x

Re: MAKARA SHERPA

Poslaťod fatal_error » 09 Nov 2017, 10:54

V podstate porovnavame dve rozne veci. Custom vyrobu a masovu vyrobu, kde to maju viac vychytane a tiez porovnavame znacku, ktora vyraba od roku 1923 a pana Makaru, ktory to robi ja neviem cca dajme tomu 30 rokov. Porovnavame boty s goretexom a bez goretexu, co ma, podla mna, vplyv na spravnie sa topanky. Porovnavame modernu topanku s klasickou celokozenou vysokohorskou obuvou. Aby som zhrnul tak nejak zhruba vyhody nevyhody (body citaj 1-1, 2-2, 3-3 atd.) tak:

LOWA
1. U znacky Lowa mas istotu, ze ti nepremoknu, ked ich kupis v obchode a hned s nimi niekam pojdes na nejaky tazsi trek v mokrom prostredi.
2. V lowach sa mi po dlhej ture 25km+ potia hohy viac, nez v Makaroch (za to moze podla mna goretex)
3. Lowy nemaju svy, ale gumovy pas okolo celeho obvodu cim sa eliminuje riziko zatekania do topanok cez svy a tiez sa znizuje riziko odrenia ci prepichnutia koze.
4. Lowy drzia tvar aj ked s tymi botami robite neviem co.
5. Lowy sa tazsie cistia = trva mi dlhsie vybrat snurky a dat ich tam spat.
6. Lowy na letisku asi nepipaju :D
7. Podrazka na Lowach je vyborna.
8. V lowach ak Vas nieco tlaci neprejdete vela km. Asi koli pevnejsej konstrukcii. Bota sa proste nepohne ak Vam nesedi.
9. Boty ktore ma kazdy druhy


MAKARA
1. Makary nie su zle, ale najprv sa i nich treba postarat = vela krat naimpregnovat - ale setrne, aby koza prilis nezmekla, naco treba tak +-2 tyzdne casu.
2. Makary pekne dychaju, Nohy sa mi tak nepotia. Uvidime ale, ci sa to zmeni aj po impregnacii.
3. Makary mam uz pekne odrete, ale koza drzi perfektne a boty mam pocit uz tak nezatekaju.
4. Makary sa postupne prisposobili nohe a teraz mam pocit, ze sa dalej zvacsuju co sposobuje ze ma na zadnej strane zacinaju tahat a skriabat. Uz som ich ale nemal cez dva mesiace na nohach takze neviem ci to bolo snurovanim alebo chodzou. Kazdopadne je treba brat do uvahy pri impregnovani aj "pohyb" materialu.
5. Makary maju paradne velke ocka a vymena snurok pri cisteni je uplne rychle.
6. Makary na letisku pipaju ako sialene :D ....ako keby som mal pri sebe kilo zeleza (sposobuju to kovove ocka na snurky a klince v podrazke). Musite sa vyzuvat pri kazdej kontrole. Bola to sranda, ale tak to bolo no :lol:
7. Podrazka na Makaroch je EXTREMNE SKVELA. Aj na mokrych kamenoch boty drzali perfektne. Neviem co to je za gumu, ale najlepsie co som kedy mal na nohach.
8. V mokrych makaroch som dal 11km co je docela dost. Boty a celkovo koza sa prisposobovala chodzi, takze to nebolo az take utrpenie.
9. Prajem vsetkym, aby zazili tie pohlady horolezov a turistov jak Vam kukaju na nohy s obdivom :D

NAJDOLEZITEJSIA je Osobna preferencia - Niekto kto vie, ze nikdy nepojde na 8 hodinovu turu po mixe vody blata a snehu je to jedno, ktore boty si kupi. Jedny aj druhe boty to zvladnu ci uz s mensou alebo vacsou zaciatocnou udrzbou. Kto ale vie, co od jednych ci druhych topanok moze ocakavat, tak ten si vie vybrat. Je to teda vsetko velmi individualne.

Momentalne cakam na sneh ako na spasenie, aby som ich znova vyskusal v snehu a vode. Naniesol som na boty postupne asi 15 vrstiev impregnacie, takze som sam zvedavy.

A ktore boty by som si kupil nabuduce? To je dost tazka otazka kedze obidve pary topanok su super, ale ked zvazim plusy minusy, prostredie kde chodim najviac, osobnu potrebu a preferenciu a porovnam vsetko dokopy, tak by som volil klasiku - znacku LOWA Tibet. Vyber topanok je, ale velmi subjektivny a niekomu mozu makary vyhovovat na 100% a lowy naopak nie .....alebo naopak.
Per aspera ad astra...
Obrázok užívateľa
fatal_error
 
Príspevky: 381
Registrovaný: 22 Aug 2011, 10:50
Dal Ďakujem: 164 x
Dostal Ďakujem: 268 x

Re: MAKARA SHERPA

Poslaťod jasommato » 09 Nov 2017, 15:44

k tomu letisku
niektore modely maju v podosve este ocelovi pas mozno to bude aj tym na klinceky a ocka to az tak citlive neni
Obrázok užívateľa
jasommato
 
Príspevky: 797
Registrovaný: 07 Máj 2012, 14:33
Bydlisko: Orava a prilahle kopce potoky a rybniky
Dal Ďakujem: 334 x
Dostal Ďakujem: 483 x

Re: MAKARA SHERPA

Poslaťod kuny » 11 Mar 2019, 08:09

Tak moje Makarky po 4 zimách v meste trocha vyhladli a idú do opravy.
Prílohy
100_8581upr.jpg
Príroda má len jedného nepriateľa.
Vývoj z nás robí ľudí, jeho zneužitím sa stávame opäť zvieratami.
kuny
 
Príspevky: 101
Registrovaný: 10 Feb 2012, 08:21
Bydlisko: rodený Malačan/ teraz TT
Dal Ďakujem: 233 x
Dostal Ďakujem: 238 x


Späť na Recenzie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť


cron