Lean-to shelter

Typy prístreškov, ich stavba, výhody a nevýhody...

Re: Lean-to shelter

Poslaťod Pája » 17 Sep 2012, 18:10

Ta past se nazývá vrše, a umisťovala se do mělké vody při břehu, popřípadě mezi kořeny a jiné skrýše ve stínu, kde se ryby schovávají. Použití u nás máme velmi dobře zdokumentované pro období Velké Moravy, ale používaly se už ve starších dobách. Lovec jich obvykle umisťoval do jednoho úseku více, vybíraly se v pravidelných intervalech.
Kráčím, tedy jsem.
Fail again, fail better. (S. Beckett)

Galerie výrobků na knife.cz
Instagram
Obrázok užívateľa
Pája
Amazonka
 
Príspevky: 1299
Registrovaný: 05 Júl 2010, 20:13
Bydlisko: Morava
Dal Ďakujem: 1221 x
Dostal Ďakujem: 1710 x

Re: Lean-to shelter

Poslaťod Fancy » 10 Feb 2013, 10:42

Ahojte,

chcel by som sa spýtať, aký materiál používate na zviazanie jednotlivých konárov?

V prípade dlhodobého prístrešku je nejaký vhodný materiál, ktorý je odolnejší voči rozmočeniu a iným javom?
Fancy
 
Príspevky: 1
Registrovaný: 03 Jan 2013, 16:47
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 0 x

Re: Lean-to shelter

Poslaťod SKW » 10 Feb 2013, 17:27

Ak chceš na stavbu prístrešku použiť prírodný povraz, tak asi najlepší matroš sú smrekové alebo borovicové korene. Dajú sa ľahko vykopať aj bez lopatky, stačí použiť zastrúhaný kolík ako motyčku. Tieto korene vystavené poveternostným vplyvom vydržia aj niekoľko rokov. Ako núdzovka sa dá použiť aj lyko zo stromu, no to už tak dlho nevydrží, ľahko podlieha hnilobe. Z nylonových povrazov je výborná parašnúra alebo paracord 550. Len treba brať do úvahy že je mierne elastický a keďže je to umelina tak vo veľmi tuhých mrazoch môže krehnúť.
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 928
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 636 x
Dostal Ďakujem: 1530 x

Re: Lean-to shelter

Poslaťod magua » 15 Jún 2013, 17:41

ja si myslím ,že v našich lesoch niečo také stavať je bláznovstvo. Skôr by som odporučil lean-to s celtoviny ,taký ako používali traperi v Amerike. Druhou variantov je baker lean-to ,ktorý ma aj bočnice ,ktoré sa dajú v prípade zlého počasia aj zavrieť. Veľmi dobrý návod na jeho obstaranie je v knihe od Jiŕího Maceka a kol.- Táboříme v týpí. I(änak okrem tohto návodu je tam plno ,hlavne pre ľudí ktorý chcú robiť living history-indošov(LAKOTOV). :wolf:
magua
 
Príspevky: 1
Registrovaný: 13 Jún 2013, 10:48
Bydlisko: kosice
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Lean-to shelter

Poslaťod SKW » 16 Dec 2013, 16:52

Minulý víkend som si bol v lese trochu zatrénovať stavanie prístreškov. Napísal som o tom menší článok na blog a rozmýšľal som či sem do vlákna dám len nejaký výcuc s odkazom, no nakoniec som sa rozhodol, že to sem hodím celé, až na nejaké mikroúpravy:

--------------------------------------------------------------------
Tréning prežitia a Lean-To prístrešok (13-14.12.2013)
--------------------------------------------------------------------
Chladné počasie ma čoraz viac ťahá von testovať svoje schopnosti a trénovať rôzne techniky prežitia. V piatok som vzal batoh s pár vecami a zamieril do lesa. Mojim cieľom bolo postaviť si za minimálnej pomoci moderného vybavenia prístrešok, v ktorom budem môcť prenocovať bez spacáka aj napriek nízkym teplotám. Hlavným dôvodom tohto tréningu však bolo nadobudnúť ďalšie cenné skúsenosti a na vlastnej koži zistiť, čo všetko to obnáša pripraviť sa na chladnú noc s využitím materiálov, ktoré poskytuje les.


Je jasné, že v dnešnej modernej spoločnosti je len malá šanca na vznik nejakej núdzovej situácie, kde by reálne išlo o prežitie, prakticky na veľkej väčšine nášho územia po niekoľkých kilometroch natrafíte na civilizáciu. Taktiež dnes už každý má mobil a tak v prípade núdze nie je obyčajne problém si pomoc privolať. No ja sa aj napriek tomu snažím nadobúdať zručnosti a vedomosti v oblasti prežitia. Napĺňa ma to pocitom sebaistoty a dôvery vo svoje schopnosti.

Je dôležité si uvedomiť, že v prípade núdze, budú vzniknutá situácia a podmienky prostredia diktovať, aký postup zvolíte v danej chvíli v závislosti od vašich priorít. Nie všade je možné vybudovať prístrešok a vlastne nie vždy je vôbec potrebné nejaký prístrešok stavať. Za relatívne priaznivého počasia, bez zrážok, sa úplne v pohode dá zvládnuť noc v lese ak máte dobrý oheň a dostatok paliva poruke. Prvým predpokladom úšpešného zvládnutia nejakej núdzovej situácie je byť vhodne teplo oblečený, pretože vaše oblečenie je vlastne váš najbližší prístrešok a vaša najsilnejšia zbraň v boji s poveternostnými podmienkami. O problematike prežitia a pripravenosti by sa dalo písať ešte veľmi veľa, no prejdem k veci a ďalej sa budem venovať popisu môjho tréningu.


V rámci môjho tréningu mi išlo o to poradiť si pri všetkých potrebných činnostiach s čo najmenším počtom nástrojov. Vzal som si so sebou z môjho pohľadu tie nadôležitejšie veci:

  • 1. Nádobu na prevarenie vody - V mojom prípade hliníková fľaša + hrnček. Kovová nádoba v ktorej môžete prevariť vodu je jedna z najťažšie nahraditeľných vecí za prírodný materiál z lesa. Umožňuje vám varom vydezinfikovať vodu z pochybného zdroja, roztopiť sneh, variť jedlo atď. Hrnček bol extra, pre pohodlnejšie lúhovanie a pitie čaju.
  • 2. Firesteel (Fireflash) - Veľmi spoľahlivý nástroj na založenie ohňa, pokiaľ s ním človek vie správne narábať. Kým v porovnaní so zápalkami má omnoho väčšiu životnosť, je tu však potrebná precíznejšia príprava podpalových materiálov, najmä voľba toho správneho práchna.
  • 3. Nôž Mora 511 - Nôž je pre mnohých najdôležitejší kus vybavenia. Pre mňa určite nie, v lese sa dá bez väčších problémov zaobísť aj bez noža. Omnoho dôležitejšie sú z môjho pohľadu nejaká spoľahlivá a energeticky nenáročná možnosť založiť oheň a prevariť/zohriať si vodu.
  • 4. Pílka Bahco Laplander - Pílka na svoju nízku váhu a pomerne malé rozmery poskytuje obrovskú výhodu v možnosti porcovania dreva.

Nechcel som to hnať do extrémov, určite by sa to dalo všetko zvládnuť aj bez noža alebo pílky. No napríklad bez tej pílky by stavba prístrešku bola o dosť náročnejšia, nakoľko budete obmedzení len na používanie určitých kusov dreva a nemôžete si na svoje potreby prispôsobiť kusy ktoré sú dlhšie, zakliesnené a podobne. Dá sa lámať drevo využitím páky medzi dvoma blízko stojacimi kmeňmi, no s dubovým alebo agátovým drevom to nie je také jednoduché.

Čo sa týka oblečenia tak som mal na sebe nohavice vz.85 + spodky, dvoje teplé ponožky, tri vlnené svetre a aby to bolo trochu zaujímavejšie, tak som svoj zimný kabát nechal doma a vzal si len ihličkovú blúzu. Je veľmi dôležité dbať na to, aby vaše končatiny boli v teple, nakoľko to podstatne ovplyvňuje vašu výkonnosť pri táborníckych činnostiach, najmä pri zakladaní ohňa vie narobiť znížená motorika rúk poriadne problémy. Preto mám vždy v chladnom počasí pri sebe zimné vojenské rukavice. Na nohách som mal zateplené čižmy, ktoré narozdiel od šnurovacej obuvi neobmedzujú prietok krvi do vašich chodidiel. Vlnená čiapka a kuklašál sú u mňa samozrejmosťou, pretože krk a hlava sú miesta kde dochádza k najväčšiemu úniku telesného tepla. Keďže teploty sa už niekoľko dní pohybujú pod bodom mrazu, vynechal som zo svojho vybavenia inak veľmi dôležité pončo. Mal som so sebou ešte lekárničku, mobil a malý teplomer na monitorovanie vonkajšej teploty.



Rozhodol som sa utáboriť na mieste s množstvom mŕtveho popadaného dreva, ktoré by poslúžilo ako stavebný materiál a palivo na noc. Taktiež sa tu vyskytovala breza, ktorej kôra je výborný podpalový materiál pri zakladaní ohňa.



Medzi dvoma borovicami som uvidel ideálne miesto pre môj prístrešok. Zvolil som si Lean-To s jednou stranou položenou na zemi. Je viacero variánt tohto typu prístrešku, všetko závisí na okolnostiach a podmienkach prostredia, v ktorom ho chcete postaviť. Čo je ale podstatné, je to typ prístrešku, ktorý je závislý od ohňa. Bez neho je tento prístrešok neefektívny, dokáže jedine účinne blokovať vietor v prípade, že je správne orientovaný. V mojom prípade som však potreboval orientovať prístrešok tak, aby som nemal počas noci problém s dymom, to znamená postaviť ho súbežne s ohňom a prúdiacim vetrom. Cez deň prúdi vzduch spravidla nahor kopcom/dolinkou/úžľabinou. V noci je to naopak, vzduch klesá nadol. Toto je veľmi dôležitý poznatok, nakoľko zle orientovaný prístrešok veľmi ľahko môže spôsobiť, že sa celú noc budete dusiť. Prístrešok, ktorý využíva dlhý oheň by mal byť vždy orientovaný paralelne s ním a prúdiacim vetrom. Pochopiteľne, vietor neprúdi stále jedným smerom, no je dôležité sa pri stavaní riadiť hlavne podľa toho, aký smer vetra prevažuje.



Prvým krokom bolo nájsť vhodný kus dreva, ktorý bude tvoriť hlavný nosník prístrešku. Musí byť dostatočne hrubý, aby uniesol váhu drevnej masy bez prílišného prehýnania. Kmeň hrubý približne ako päsť by mal postačovať. Ja som našiel pekný rovný agát.

Prečo som sa rozhodol položiť jeden koniec nosnej priečky na zem aj napriek tomu, že som mal možnosť ho pripevniť v rovnakej výške o druhý strom? Lean-to s jednou stranou položenou na zemi má viacero výhod. Pri stavbe strechy nie ste odkázaní len na dlhé drevo, pretože ako postupujete nižšie tak môžete využívať aj kratšie kusy. Taktiež nosník si viete jednoducho nasmerovať podľa prúdenia vetra, kdežto pri klasickom Lean-to ste buď odkázaní na nájdenie vhodne orientovaných dvoch stromov, alebo použijete namiesto druhého stromu trojnožku z brvien.

Ďalšou, veľmi dôležitou výhodou je, že sa dá postaviť z opadu a mŕtveho dreva, čím nepoškodzujete živé dreviny. Je možné ho postaviť aj bez akýchkoľvek nástrojov, no to si vyžaduje trochu viac času, pretože pokiaľ nemáte možnosť drevo nejakým spôsobom porcovať, tak musíte vyhľadávať kusy vhodnej dĺžky a to vám potrvá trochu dlhšie.



Nosník som podoprel ďalším kusom dreva.



Na priviazanie ku kmeňu som použil borovicové korene. Tie slúžia ako výborný zálesácky povraz. Pokiaľ ešte nie je zem zamrznutá, dajú sa celkom jednoducho vykopať za pomoci naostrenej palice.





Na zemi som si pomocou dvoch brvien vytýčil obrys môjho jednoduchého lôžka. Dobre na to poslúžila suchá hladká borovica. Brvná som pomocou drevených kolíkov zaistil proti pohybu. Ďalej nasledovalo už len nosenie množstva mŕtveho dreva na samotnú strechu. Drevo som sa snažil opierať o nosnú priečku tak, aby vznikli pokiaľ možno čo najmenšie medzery medzi jednotlivými kusmi. Čím krajšie a rovnejšie drevo máte k dispozícii, tým ľahšie sa toto dá dosiahnuť. No v podstate nezáleží na tom aké drevo použijete, či je krásne rovné a suché, alebo krivšie a polozhnité. Pri tomto prístrešku sa dá využiť prakticky všetko. Čím viac kusov napakujete na strechu tým lepšie, viac vrstiev dreva je lepších, pretože zakryjete viac medzier.







Ďalej nasledovalo nahrnutie čo najviac hrabanky na strechu. V prípade snehovej pokrývky by som to zahádzal snehom, ktorý je vynikajúci izolant. Tu som pocítil absenciu ponča, ktoré by mi veľmi zjednodušilo nosenie veľkého množstva hrabanky aj z väčšej vzdialenosti od prístreška. No dosť pomohla aj moja ihličková blúza.



V podstate hotový Lean-to prístrešok. Ďalšie kozmetické úpravy som riešil neskôr, teraz bolo dôležité pustiť sa do dokončenia môjho lôžka.



Na okraji lesa som postrehol rásť "burinu" prútnatec metlovitý (Sarothamnus scoparius), ktorého prútie sa vyznačuje veľmi dobrou pružnosťou a je tak výbornou náhradou čečiny z ihličnanov.





Pomocou blúzy som nanosil množstvo prútia k prístrešku.





Prvou vrstvou výstelky bolo obyčajné lístie. Snažil som sa zhrabať hlavne suché lístie zvrchu, pretože spodná vrstva lístia bola značne premočená a studená. Na to som napakoval prútie z prútnatca a lôžko bolo v podstate hotové. Kvôli nedostatku času som nemohol veľmi vyhľadávať niečo ďalšie, čo by som mohol použiť ako vrchnú, najjemnejšiu vrstvu výstelky a tak som sa musel uspokojiť s tým čo mám a pustil som sa do zhromažďovania paliva na blížiacu sa noc.





Našťastie dosť mi pomohli pilčíci, ktorí tu nechali na pospas živlom porozhadzované metrovice rôzneho druhu, ale najmä agát a hrab. No veľké metre je potrebné občas dopĺňať tenším drevom aby mal oheň čo najdlhšie ten správny šmrnc a tak som až do zotmenia približoval k prístrešku drevo približne o hrúbky zápästia. Pred zapálením táboráka som si ešte zbehol k malej bystrinke neďaleko tábora doplniť vodu na noc.



Tiež som nazbieral jemné materiály na samotné založenie ohňa, najmä suché borovicové ihličie a brezovú kôru.



Medzi dve hrubé metrovice som naukladal tenké drievka a vytvoril tak prvotnú podložku. Nasledovala príprava brezovej kôry na zachytenie iskry z firesteelu. Po zapálení naškrabaného malého kúska som priložil aj zvyšok brezovej kôry a následne borovicové ihličie, po ktorom sa táborák prudko rozhorel. Nebolo treba ani tenké raždie, len priamo tenké suché drievka.











Tento konkrétny typ prístrešku (Thermal mass Lean-To) funguje na princípe akumulovania tepelnej energie z ohňa do drevnej hmoty a jej následného vyžarovania smerom na okupanta. Časť tepelnej energie z ohňa je tiež priamo odrazená smerom na lôžko. Kľúčom k dobre fungujúcemu prístrešku je spočiatku vytvoriť natoľko veľký oheň, že sa vnútri nedá vydržať, čím sa vyhreje masa dreva z ktorej je prístrešok postavený. Následne keď oheň ustane, bude v prístrešku príjemne teplo. Čím hrubšie sú brvná použité na strechu, tým dlhšie dokážu udržiavať a vyžarovať nazhromaždenú tepelnú energiu. Ak chcete udržať počas noci dobrý hrejivý oheň, potrebujete nanosiť veľké množstvo paliva, viac než si dokážete predstaviť. V takomto prístrešku však môžete nocovať aj pri extrémne nízkych teplotách (údajne až -40°C).



Ďalším takým mojím bočným experimentom bolo otestovanie seba samého, ako sa dokáže moje telo a psychika vysporiadať s nedostatkom kalórií. Pretože počas situácie o prežitie obyčajne nemáte také vymoženosti ako je pečená slanina, alebo rôzne ďalšie vysoko kalorické jedlá. Jediné jedlo, ktoré som v ten deň mal, boli raňajky vo forme klobásy s chlebom a v priebehu dňa počas prestávok som zjedol pár hrstí šípok a trniek, ktoré som nazbieral cestou do lesa. Počas dňa som bol zamestnaný činnosťami takže som ten hlad až tak nevnímal. K večeru som však už pociťoval značný pokles energie, no vďaka horúcemu borovicovému čaju som to zvládol bez problémov.

Počas celého procesu stavania prístrešku, lôžka a prípravy paliva na noc som sa snažil dodržiavať pitný režim a predísť tak dehydratácii. Aj počas chladnej noci vonku je veľmi dôležité piť dostatok vody, najlepšie čo najteplejšej. To podstatne napomáha udržať hore vašu telesnú teplotu. Ja som si celú noc robil horúci čaj z nadrobno posekaného borovicového ihličia, ktorý je bohatý na vitamín C.





Aj keď toto celé možno vyzerá na pohľad romanticky a mnoho expertov vám bude tvrdiť aké je to super, v skutočnosti je to úplne naopak. Nevyspíte sa, pretože potrebujete často upravovať oheň a prikladať. Ak ste dostatočne psychicky zdatní, získate maximálne tak pár hodín spánku, slabšie povahy prebdejú celú noc. Lôžko, ktoré si vytvoríte z prírodných materiálov, nikdy nebude také pohodlné ako vaša posteľ doma.

Keď naložíte na oheň tak je v prístrešku veľmi horúco. Miestami až tak, že sa to nedá vydržať a musíte sa obracať ako kura na ražni. Keď trochu zmierni a horí optimálne, tak je vcelku príjemne, vtedy sa dá zaspať. Zobudíte sa na to, že vám je zima lebo oheň uhasol a drevá treba poposúvať prípadne opäť naložiť. A takto to ide dookola až do rána. A treba brať na vedomie aj to, že noc v zimnom období býva extra dlhá.



Ráno po rozbrieždení. Teplota počas noci sa držala na -3°C. Ak by som mal odhadnúť množstvo spánku, ktorý som získal dohromady, tak to budú približne 3 hodiny. Pobudol som v prístrešku až kým oheň neuhasol, na uhlíkoch som si urobil poslednú šálku horúceho čaju na odchod a nanosil som vodu na zahasenie z neďalekej bystriny. Moja energia bola veľmi nízka, ak by mi niekto v tej chvíli povedal "teraz založ oheň trením", tak to pravdepodobne nezvládnem. Len skúsenosť ako je táto spôsobí, že si naplno uvedomujete dôležitosť jedla a začnete si ho omnoho viac vážiť.



Počas odchodu domov ma potešil takýto pohľad na tri kusy srnčej zveri :). Ospravedlňujem sa za rozmazanú fotku.



Na záver by som chcel nejakým spôsobom zhodnotiť tento môj tréning. Stavanie prístrešku a zhromažďovanie palivového dreva na noc je drina, o to viac ak to robíte v sťažených podmienkach, hladní, bez nástrojov, alebo napríklad keď napadne sneh. Čiste teoreticky, ak by som sa zatúlal niekde v odľahlých lesoch (ak také u nás ešte existujú ;)) a niekedy pred zotmením by bolo jasné, že musím ostať na noc v lese, tak určite nezačnem stavať takýto prístrešok, pretože na to treba pomerne veľa času. Namiesto toho by som to málo času, ktorý ostáva do zotmenia, využil radšej založením ohňa a zhromažďovaním dreva na noc. Prístrešok ako je tento by som asi volil v prípade, ak by som bol niekde nútený prenocovať viac dní bez moderného vybavenia akým je napríklad spacák a mal by som dostatok času na jeho vybudovanie.


Na to aby človek mohol objektívne posúdiť kvalitu svojho prístrešku v ňom najprv musí prespať, len tak môže povedať aké má chyby a čo treba zlepšiť. Na mojom prístrešku by som ešte viac popracoval na lôžku, upravil ho na vyvýšené a doplnil o ďalšie vrstvy ešte jemnejšieho materiálu. Lôžko bolo dá sa povedať najväčšou slabinou môjho prístrešia, nakoľko som dosť pociťoval chlad odspodu. Taktiež som zistil, že lôžko by malo byť čo najbližšie k stene/streche prístrešku, pretože ak tam necháte čo i len malý priestor, bude tadiaľ prúdiť chladný vzduch, čo je nežiadúce. Čím bližšie budete k zadnej stene tým je prístrešok "teplejší". Je potrebné obmedziť zbytočný prázdny priestor na minimum, vtedy bude prístrešok fungovať najlepšie.

Počas tohto tréningu som sa tiež utvrdil v dôležitosti niektorých druhov vybavenia. Prial som si mať pri sebe celtu, karimatku, čelovku, alebo dobrú sekeru. Ale ono nie je problém postaviť prístrešok, keď máte k dispozícii sekeru a luxusnú rámovú pílu. V núdzovej situácii však obyčajne človek takéto vymoženosti nemá. Nosiť malú pílku je reálnejšie, napríklad aj vo forme zatváracieho noža (SAK). Jasné, že pílka na zatváracom noži nemôže konkurovať vo výkonnosti napríklad veľkej rámovej píle, no je lepšia než nič a s trochou trpezlivosti sa s ňou dajú prepíliť aj pomerne hrubé kusy dreva. Práve pre toto je potrebné trénovať stavanie prístreškov bez nástrojov ako je sekera a za sťažených podmienok, pretože v núdzovej situácii ich pri sebe pravdepodobne mať nebudete a zrazu zistíte, že ono to nie je až také jednoduché urobiť len holými rukami.

No nevylučujem, že si niekedy v budúcnosti nezatrénujem aj stavanie prístrešku so sekerou, len tak pre zábavu. Treba mať však tieto veci na pamäti a vyskúšať si to aj bez nástrojov. Vtedy to má skutočne zmysel. Čím viac tréningu absolvujete v sťažených podmienkach, tým lepšie sú vaše šance na zvládnutie skutočnej situácie o prežitie.

Prečo som ochotný podstúpiť takúto "tortúru", keď som namiesto toho mohol v teple domova jesť vianočné koláče a pozerať v telke survival show? Pretože sú to pre mňa nesmierne cenné skúsenosti, ktoré mi nedá žiadna survival show, či rôzne pseudosurvival kanály na youtube. Len keď človek zažije niečo takéto, tak si začne skutočne uvedomovať dôležitosť toho byť stále pripravený, mať so sebou to správne vybavenie a nikdy nepodceňovať situáciu. Snažil som sa tento článok neokresať len na samotný prístrešok a jeho vybudovanie, ale zároveň priniesť reálny pohľad na toľko omieľaný a "coolový" survival.

Vďaka za pozretie!
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 928
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 636 x
Dostal Ďakujem: 1530 x

Re: Lean-to shelter

Poslaťod atti.hombre » 16 Dec 2013, 18:56

:yees: klobúk dole amigo!...nezvyknem dočítať dlhé príspevky do konca,ale tu prišiel koniec skôr ako som si uvedomil,že dlho čítam :mrgreen:
Oceňujem použitie odumretého dreva-ved nie je horšie,ked survivaluchtiví nabudení ľudkovia sa vyroja do lesa kácať stromy,aby si niečo dokázali. Pekná ukážka ako na to.
Dakujem ešte raz za hodnotný príspevok!
:camp:
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1858 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Re: Lean-to shelter

Poslaťod MIKE » 16 Dec 2013, 19:59

Chlape super článok, palce hore :yees:
Ako vylepšenie ma hned napadla odrazová stena na druhej strane ohňa.
//Off topic otázka: Býva mi dosť zima na nohy. Všimol som si že maš tie FOX čižmy - Ako si s nimi spokojný?
Obrázok užívateľa
MIKE
 
Príspevky: 82
Registrovaný: 18 Apr 2011, 14:40
Bydlisko: Ružomberok/Liptovský Mikuláš
Dal Ďakujem: 272 x
Dostal Ďakujem: 51 x

Re: Lean-to shelter

Poslaťod SKW » 16 Dec 2013, 20:17

Jasné reflektor :) Určite by bol fajn, efektívnejšie by bol využitý oheň. Teraz by som aj ja urobil zmeny na tomto prístrešku, lebo po noci v ňom viem posúdiť jeho slabiny… Kvôli času som rád že som stihol čo som stihol, no keď pôjdem prenocovať ďalšiu noc, tak ho určite nejak vylepším. Hlavne prerobím lôžko na vyvýšené, možno postavím reflektor.... tiež by som chcel experimentovať trochu s fínskym ohňom, uvidíme... :)

Ohľadom off-topic otázky očakávaj ss
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 928
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 636 x
Dostal Ďakujem: 1530 x

Re: Lean-to shelter

Poslaťod juraj1974 » 16 Dec 2013, 21:29

Neviem preco ale spomenul som si na spolocny dual survival co mame v plane na Myslinach... Verim ze to raz vyjde a preveri hranice moznosti. Naozaj clanok co da vela. Dakujem za kazdeho ktoremu to dalo nieco.
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Lean-to shelter

Poslaťod macmatej » 17 Dec 2013, 10:29

Ak mas pilku, tak by som navrhol zdvihnut postel aspon 15cm nad zem. Nieco na sposob rebriku a az na to dat izolaciu. Bol by si izolovany od zeme a je tu moznost ze by sa vzduch pod postelou trochu ohrial od vyzarovaneho tepla z ohna. Na druhej strane sa moze stat, ze postel bude podfukovat. Skusal som nieco podobne, ale mal som spacak a karimatku.
Obrázok užívateľa
macmatej
 
Príspevky: 764
Registrovaný: 02 Apr 2011, 22:00
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 412 x
Dostal Ďakujem: 673 x

Re: Lean-to shelter

Poslaťod SKW » 17 Dec 2013, 12:40

Vďaka za návrh :yees: . Už som nocoval pár krát na vyvýšenom lôžku. Mať ešte pred zotmením tak trochu viac času... no kvôli tomu že som potreboval zhromaždiť veľa paliva na noc (čo bolo veľmi dôležité, nakoľko som nemal čelovku), som ho nechal jednoducho položené na zemi. Ide tiež o to, že by to chcelo jemnejší materiál na výstelku, pretože samotný prútnatec je dosť hrubý a neizoluje dostatočne, len má dobrú pružnosť. S niečím ako suchá tráva navrchu by to lôžko bolo pohodlné aj keď je na zemi. Vyvýšené lôžko by však nielen využívalo žiaru ohňa odspodu, no dali by sa podeň podsunúť veľké kamene nahriate v ohni. Pri všetkom však hrá rolu koľko máš času na budovanie, aké máš k dispozícii materiály, nástroje, a tiež koľko si toho zjedol :mrgreen: ... postaviť "dokonalé" prístrešie ti zaberie takmer celý deň.
“In the school of the woods, there is no graduation day.” - HORACE KEPHART, Camping and Woodcraft, 1917

SKW Bushcraft blog
Youtube kanál
Obrázok užívateľa
SKW
Moderátor
 
Príspevky: 928
Registrovaný: 05 Aug 2010, 22:36
Bydlisko: Poltár
Dal Ďakujem: 636 x
Dostal Ďakujem: 1530 x

Re: Lean-to shelter

Poslaťod Waldläufer » 19 Okt 2015, 21:32

Ako maly dovetok k mojmu clanku o Charlesovi A. Sheldonovi, by som sem chcel dat link na clanok, ktory pojednava o moznom povode "Whelen Lean-To" v Lean-To shelteri, aky pouzival CA Sheldon: http://masterwoodsman.com/2014/origins-whelen-lean-to/
A pre tych, ktorym tato verzia Lean-To nic nehovori, tu je dalsi clanok, ktory pojednava o Whelen Lean-To samotnom: http://masterwoodsman.com/2013/whelen-lean-to/
“before physical deterioration obtrudes, I shall go on some last wilderness trip to a place I have known and loved. I shall not return” Everett Ruess
Obrázok užívateľa
Waldläufer
 
Príspevky: 148
Registrovaný: 19 Aug 2013, 22:39
Bydlisko: 4D
Dal Ďakujem: 241 x
Dostal Ďakujem: 250 x

Re: Lean-to shelter

Poslaťod macmatej » 22 Aug 2017, 21:44

Tréning prežitia v tropických podmienkach

Predpoveď počasia na najbližší týždeň znela: jasno, južný vietor, denné tepoty 36°C až 38°C, pričom pre oblasť kam som mal namierené bola vydaná výstraha 3. stupňa s výskytom teplôt až do 40°C. Vybral som si oblasť na západe Slovenska o rozlohe približne 2 x 2 km. Na malom kúsku zeme sa tu nachádzajú rôzne ekosystémy: zmiešaný les pralesného charakteru, neobhospodarované trávnaté lúky, mokrade a lesostep.

Keďže v okruhu niekoľkých kilometrov nie sú žiadne kamene na výrobu nástrojov ani hlina na výrobu nádob, zobral som si: nôž, pílku a kovový hrnček. Oblečené som mal len šortky a tričko. Keďže som očakával brodenie sa cez mokrade, tak som ako obuv zvolil šľapky. Okrem toho som mal malý mestský ruksak, ktorého obsah bol určený iba pre prípad krajnej núdze. Bola v ňom: lekárnička, mobil, čelovka, termo fólia a iné drobnosti.







V prvý deň som obišiel dookola celú oblasť a zhodnotil prírodné zdroje. Večer som si zhotovil len jednoduché lôžko zo suchej trávy. Druhý deň som vstal za svitania a začal stavať prístrešok. Dobrý prístrešok by mal chrániť pred vetrom a dažďom. Ja som si zvolil variantu so zvažujúcou sa šikmou strechou. Medzi dva zrastené stromy som vkliesnil dlhé brvno, ktoré bolo ešte zaistené proti zosunutiu zatlčením kolíka do zeme. Potom stačí ukladať palice od najväčších po najmenšie. Nevadí ak dĺžkou trochu presahujú cez brvno. Vytvorí sa tak pred prístreškom predsunutá strieška. Na strechu som použil hrubú vrstvu rákosia otočeného vrcholkami k zemi. Rákosie som ešte zaťažil brvnami aby mi vietor strechu nepodfúkol. Na podstieľku som použil suchú trávu. V noci nebolo chladno. Naopak bolo dosť horko. Kvôli extrémnemu suchu som nechcel zbytočne udržiavať oheň tak som len občas symbolicky nechával tlieť kúsok choroša kvôli hmyzu. Pre extrémne sucho však neboli takmer žiadne komáre, čo v tejto oblasti nebýva zvykom. Niektoré rána mi bolo chladno na nohy, tak som sa prikryl ďalšou vrstvou suchej trávy. Počas celého pobytu asi trikrát krátko zapršalo. Prístrešok však zostal vo vnútri suchý.

Počas pobytu, čo bolo necelých 6 dní, som zjedol dokopy iba pár osušených černíc, dve kyslé jablká a dve bedle. Potrava obsahuje nie len energiu, ale aj vitamíny a minerály, ktoré som vypotil a nenahradil. Zatiaľ som však nebol v takej núdzi, aby som musel loviť aj živočíchy. Kompletný cestopis a fotky ďalších vecí čo som vyrábal sú na kpt.sk








Obrázok užívateľa
macmatej
 
Príspevky: 764
Registrovaný: 02 Apr 2011, 22:00
Bydlisko: Trnava
Dal Ďakujem: 412 x
Dostal Ďakujem: 673 x

Re: Lean-to shelter

Poslaťod juraj1974 » 23 Aug 2017, 07:47

Macko moj. Parada. Naozaj klobúkom dole. Mas moj RE5PEKT. Vačšina o takomto len rozprava. Ty si si to aj zazil a hlavne prezil. Este raz vdaka za clanok... :yees:
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Predchádzajúci

Späť na Prístrešky

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia