survival je o dobrej sladkej šálke čaju

Chcete začať s bushcraftom? Vaše otázky smerujte sem

survival je o dobrej sladkej šálke čaju

Poslaťod sally » 14 Jún 2010, 20:39

Čo robiť, keď sa dostanem do krízovej situácie v prírode?
Uvarím si šálku dobrého, sladkého čaju :)

Na úvod by som chcel poďakovať britskému bushcraftovému portálu, ktorý ma motivoval zamyslieť sa nad tým, čo je v krízovej situácii naozaj nutné a padla tam okrídlená veta: „Survival is all about a good cup of tea.“

Teda poďme na to:
Predstavme si, že sme niekde v horách na výlete, mali sme naplánované prespať na horskej chate, no padla hmla, zišli sme z cesty, noc sa blíži a nevieme čo teraz.

Väčšina ľudí má v podobných chvíľach automatické nutkanie robiť „niečo.“ Je to prirodzený pud, spraviť čokoľvek, aj keď by to malo byť hlúposť, len proste niečo robiť. A my sa tento pud pokúsime využiť v náš prospech – uvaríme si dobrý sladký čaj.

Keď v lese zistíme, že sa nám niečo nezdá, že nie sme tam, kde by sme mali byť, zhoršujú sa podmienky a pomaly nás chytá prvý jemný záchvat paniky, zhodíme z pliec batoh a sadneme si naň. Pár krát sa zhlboka nadýchneme, vyberieme z batoha ešus (kotlík), fľašu s vodou, krabičku s cukrom, položíme to na batoh a vydáme sa do blízkeho okolia zháňať drevo a niečo, z čoho ten čaj uvaríme.
Dôrazne doporučujem vzdialiť sa od batoha len na takú vzdialenosť, aby som na ten batoh dovidel, prípadne ho označiť svietiacou baterkou/lightstickom/spievajúcim kamarátom...

Super, takže sme našli nejaké suché drevo, možno aj trochu ihličia alebo bylinky na čaj. Teraz si kľakneme, vyčistíme kruh zeme s polomerom aspoň pol metra až na holú zem, založíme oheň (ako sa to robí bude v niektorom inom článku), nalejeme do ešusu vodu, dáme na oheň a máme chvíľu relax. Využijeme ho na to, aby sme porovnali mapu s okolím, ktoré sme videli počas zbierania dreva a byliniek – možno sme natrafili na potok, významnú skalu, roklinu ktorá je blízko našej pôvodnej trasy...

Voda na čaj nám už zovrela, tak môžeme zaliať nami nachystané ihličie/bylinky, pridať cukor a vychutnať si pravý survivalový čaj. Pokiaľ podľa mapy nevieme kade ďalej alebo sa už stmieva, ostaneme na mieste nocovať. Za predpokladu, že nemáme so sebou spacák, pretože sme chceli spať v pohodlí horskej chaty, pripravený oheň využijeme nasledovným spôsobom: asi hodinu pred spaním až na holú zem vyčistíme obdĺžnik široký a dlhý ako je naša postava. Sem premiestnime náš oheň a budeme ho hodnú chvíľu udržiavať čo najväčší (aspoň pol hodinu, ideálne viac). Zároveň na ohni zohrievame v kotlíku vodu.

Prišiel čas sa uložiť k spánku – dopijeme posledný dúšok z našej survivalovej šálky čaju. Oheň z nášho obdĺžnika presunieme na pôvodné miesto, poriadne z obdĺžnika vymetieme všetky uhlíky. Do prázdnej fľašky nalejeme horúcu vodu. Na obdĺžnik položíme vrstvu suchých vetvičiek a svoju telesnú schránku, prikryjeme sa vetrovkou, pod hlavu dáme batoh, schúlime sa a na brucho si pritisneme fľašu s horúcou vodou. Ak očakávame chladnú noc (napríklad pre to, že je október...), necháme oheň horieť a postavíme za neho odrazovú stenu z dreva, veľkého kameňa..(ak je fakt zima, tak si počas zohrievania zeme ohňom postavíme nad obdĺžnikom nejaký prístrešok)

Zaspávame s pocitom, že ráno je múdrejšie večera.

Dúfam, že sa Vám tento článok páčil a bol aspoň v niečom prínosom. :)
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: survival je o dobrej sladkej šálke čaju

Poslaťod addo77 » 21 Jún 2010, 11:12

Velmi dobre napisane =D>
kazdy novy clen by si to mal precitat skor ako zacne prispievat, nechcem nikoho napadat ani poucovat ale zda sa mi, podla niektorych prispevkov, ze niektori clenovia netusia co to ten Bushcraft vlastne znamena a pletu si to s nejakymi super AKCIAMI ala Bear Grylls alebo neviem co :) a az moc sa tu riesia militarne veci (niektore k tomu urcite patria aby som nebol moc zly :) ) inak to zacina byt skvele forum, dufam ze vydrzi co najdlhsie .
Obrázok užívateľa
addo77
 
Príspevky: 109
Registrovaný: 14 Jún 2010, 10:11
Bydlisko: Trenčín
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 7 x

Re: survival je o dobrej sladkej šálke čaju

Poslaťod Adno » 21 Jún 2010, 18:49

Ano, sice som to uz pisal v inej teme, ale po par dnoch som to stamadial zmazal, kedze sa to tam nehodilo. Military veci tu tahat nechcem, kedze sme bushcraft a nie military forum. Zo zaciatku tu par takych prispevkov pribudlo, ale tak nechcel som to vsetko hned surovo mazat, riesil som to skor upozornenim :) .

To s tymi akciami ala Bear Grylls mas pravdu, dost vela ludi (zle) chape bushcraft=survival. Je tam sice velky spolocny zaklad, bushcraft sa opiera o mnohe poznatky zo survivalu, ale predsalen si nosis so sebou normalnu vybavu. Skutocnemu survivalu (oblecenie+nozik alebo take nieco) sa venuje fakt pramalo ludi. Kto si chce spravit predstavu o com taky bushcraft je, nech si pusti nejaku cast od Ray Mears-a. Ale nemam nic proti ludom, ktory sa venuju survivalu, su tu vitany, ich poznatky su do velkej miery pouzitelne aj pre nas :wink: .
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: survival je o dobrej sladkej šálke čaju

Poslaťod Snypo » 21 Jún 2010, 18:51

len tak na okraj,že ani ja sa do cisteho survivalu nepustam,to som zvedavy kolko ludi cosi take robi realne na slovensku
Obrázok užívateľa
Snypo
 
Príspevky: 244
Registrovaný: 29 Sep 2008, 17:31
Bydlisko: Šalgovík - metropola východu
Dal Ďakujem: 5 x
Dostal Ďakujem: 37 x

Re: survival je o dobrej sladkej šálke čaju

Poslaťod sally » 21 Jún 2010, 19:49

Ja by som to takto nehrotil, že bushcraft je o pobyte v prírode s jednoduchým vybavením a survival je len s nožom. Myslím, že bushcraft je len inak povedané "tramping" ktorý má na našom území bohatú tradíciu a my už používame lepšie materiály (duté vlákno do spacákov, goráčové topánky...) no to, čo nás odlišuje od bežných turistov je stále to isté - nejdem do prírody ako do nebezpečného prostredia, pred ktorým sa treba chrániť, ideme si prírodu užiť, žiť v súlade s ňou a oddýchnuť si od pretechnizovanej civilizácie. To, že niekomu stačí len nôž a fľaša vody je fajn a myslím si, že každý, kto sa v trampingu/bushcraftu už nejaký ten rok pohybuje, vedel by prežiť len s nožom a fľašou. Pokiaľ človek ovláda niektoré základné veci, fakt to nie je až tak ťažké, existujú na to rôzne kurzy (kontaktujte ma PM), príručky... Lenže: ja osobne často nejdem do lesa "prežiť" ale UŽIŤ si prírodu s najnutnejšou výbavou, aby som sa cítil ako tak komfortne. Survivalu sa nebránim, viem si užiť aj ten, no vtedy si vychutnávam skôr pocit "dokázal som to" než "krásna príroda je okolo mňa a ja sa z nej tak teším."

Survival sa s bushcraftom silno prelína, keďže každému stačí na komfortné užitie si prírody iné množstvo výbavy a iné pomôcky. Preto pre niekoho je človek s nožom, fľašou, špagátom a topánkami hustý survivalista a pre niekoho je to len bushcrafter, pretože "hard core survival" predsa nôž nepoužíva, topánky si vieme improvizovať a... chápeme sa, nie?

Teda: nedelil by som ľudí na turistov, bushcrafterov a survivalistov (od pretechnizovaného turistu po survivalistu s holým zadkom). Skôr by som sa na ľudí pozeral z pohľadu Aký majú vzťah k prírode, Čo "vedia" a Akí sú...
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: survival je o dobrej sladkej šálke čaju

Poslaťod addo77 » 21 Jún 2010, 19:56

Spravne nemyslel som ze survival je bez vybavenia a bushcraft s vybavenim alebo nieco take .. to vobec nie... myslel som pristup k samotnemu bushcraftu o co tam vlastne ide .. uprimne povedane s vybavenim to nema nic spolocne ... tiez mam rad akcie "nalahko" :)
Obrázok užívateľa
addo77
 
Príspevky: 109
Registrovaný: 14 Jún 2010, 10:11
Bydlisko: Trenčín
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 7 x

Re: survival je o dobrej sladkej šálke čaju

Poslaťod atti.hombre » 21 Jún 2010, 20:02

to Sally : =D>
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1858 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Re: survival je o dobrej sladkej šálke čaju

Poslaťod Pepe » 26 Jún 2010, 18:34

sally to vystihol uplne do bodky. :luk:
*You have to lose to know, how to win.*
Pepe
 
Príspevky: 12
Registrovaný: 07 Dec 2009, 21:07
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: survival je o dobrej sladkej šálke čaju

Poslaťod Petooo » 10 Aug 2010, 19:55

Bushcraft,survival,tramping...všetko je to o prírode,klude,pohode,či už len tak light alebo extremnejšie,rozdieli som nikdy neriešil ani nebudem,inak 1.príspevok super :wink:
..WHO DARES WINS..
Petooo
 
Príspevky: 12
Registrovaný: 09 Aug 2010, 08:01
Bydlisko: NMn/V
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: survival je o dobrej sladkej šálke čaju

Poslaťod bear grylls » 19 Okt 2010, 16:01

[/quote]To s tymi akciami ala Bear Grylls mas pravdu, dost vela ludi (zle) chape bushcraft=survival. Je tam sice velky spolocny zaklad, bushcraft sa opiera o mnohe poznatky zo survivalu, ale predsalen si nosis so sebou normalnu vybavu. Skutocnemu survivalu (oblecenie+nozik alebo take nieco) sa venuje fakt pramalo ludi. Kto si chce spravit predstavu o com taky bushcraft je, nech si pusti nejaku cast od Ray Mears-a. Ale nemam nic proti ludom, ktory sa venuju survivalu, su tu vitany, ich poznatky su do velkej miery pouzitelne aj pre nas :wink: .[/quote]
bear grylls ukazuje extremne survivalove situacie ale mears pohodove zrucnosti pod stan aspon podla mna :roll:
matusov brat (dal mi tento ucet :D
bear grylls
 
Príspevky: 25
Registrovaný: 11 Sep 2010, 10:12
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Bushcraft vs. survival

Poslaťod clay » 23 Mar 2011, 15:12

Mne sa veľmi páčila "definícia" týchto dvoch pojmov, ktorú som počul kdesi vo videu na nete a síce (nebudem doslovný):

Rozdiel medzi bushcraftom a survivalom je v ich cieli. Survival má za cieľ odpichnúť sa zo situácie, zväčša v divočine, v ktorej sme sa neželane ocitli a vrátiť sa späť do civilizácie;
bushcraft naopak vedome do divočiny smeruje, s cieľom žiť (rôzne dlhú dobu) v týchto prírodných podmienkach jednoduchým životom rešpektujúc okolie.
Lepšie neskôr ako neskoro... back to roots, save the future
clay
 
Príspevky: 24
Registrovaný: 23 Mar 2011, 10:00
Bydlisko: NR kraj
Dal Ďakujem: 24 x
Dostal Ďakujem: 6 x

Bushcraft vs. survival

Poslaťod Kapo » 03 Máj 2011, 18:36

Veru tak. Survival /boj o prežitie/ je nečakaná životná situácia v ťažkých podmienkach /prípadne zámerne umelo vytvorená/ spojená s jej čo najprijatelnejším riešením.

Takže správnejšie by mal byť názov témy: "Bushcraft je o dobrej sladkej šálke čaju". :mrgreen:
Stredný vek je vtedy, keď už chápeš, že nedokážeš zmeniť tento svet, no ešte ťa to trochu sere.
Som smrdutý trapér. Buskraft je pro holky.
Obrázok užívateľa
Kapo
 
Príspevky: 364
Registrovaný: 03 Máj 2011, 15:34
Bydlisko: Myjafsko
Dal Ďakujem: 14 x
Dostal Ďakujem: 109 x

Re: survival je o dobrej sladkej šálke čaju

Poslaťod kacenak » 03 Máj 2011, 21:37

Sally neostáva mi, len súhlasiť, som veľký čajíčkar, a šálka dobrého čaju má veľmi dobrý účinok na telo.. Pri čajovaní odbúravaš stres, čaj je zdravý, ešte sa aj napiješ a máš taký "pokoj na duši"
Obrázok užívateľa
kacenak
 
Príspevky: 86
Registrovaný: 20 Apr 2011, 22:26
Bydlisko: Honce - Dedinka v okolí Rožnavy
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: survival je o dobrej sladkej šálke čaju

Poslaťod mihal » 23 Dec 2011, 16:52

kto si chce vyskúsat survival, nech si ide kupit nieco do tesca, ikey, hypernovy :) zajtra do 12tej to uz bude ultimate survival.
mihal
 
Príspevky: 217
Registrovaný: 15 Nov 2011, 16:35
Bydlisko: bratislava
Dal Ďakujem: 3 x
Dostal Ďakujem: 38 x

Re: survival je o dobrej sladkej šálke čaju

Poslaťod Kapo » 26 Dec 2011, 17:46

Posledný zápis v denníku kapitána Scotta bol zo dňa 29. marca 1912 :

„Od dvadsiatehoprvého zúri neustále juhozápadný a západný víchor. Dvadsiateho sme mali ešte toľko paliva, že sme uvarili každému dva hrnčeky čaju a mali sme suchú stravu na dva dni.. Každý deň sme sa odhodlávali pochodovať ku skladisku, vzdialenému len dvadsať kilometrov, ale vonku pred vchodom do stanu je celá krajina zahalená do jedinej nepreniknuteľnej snehovej chumelici. Nemyslím, že môžeme teraz počítať na akékoľvek zlepšenie. Ale vytrváme až do konca. Sme stále slabší a smrť nemôže byť ďaleko.

Je to zlé, ale nemôžem už ďalej písať...


R. Scott

Preboha – postarajte sa o našich pozostalých ... “.



Tak niečo z histórie survivalu.......a šálke čaju. :wink:

http://www.dobrodruh.sk/historia/roald- ... -juzny-pol
Stredný vek je vtedy, keď už chápeš, že nedokážeš zmeniť tento svet, no ešte ťa to trochu sere.
Som smrdutý trapér. Buskraft je pro holky.
Obrázok užívateľa
Kapo
 
Príspevky: 364
Registrovaný: 03 Máj 2011, 15:34
Bydlisko: Myjafsko
Dal Ďakujem: 14 x
Dostal Ďakujem: 109 x

Ďalší

Späť na Pre začiatočnikov

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť