Čistenie a impregnácia gore-texu

Tričká, nohavice, vetrovky, čiapky...

Čistenie a impregnácia gore-texu

Poslaťod Adno » 08 Jún 2010, 01:51

Na poslednej akcii sme sa kus bavili o Gore-Texe a o tom, ze ci je nepremokavy alebo nie a o tom, ako niektorym ludom udajne premoka. Gore-tex, pokial nieje viditelne mechanicky poskodeny, je nepremokavy za kazdych podmienok. Je to sposobene jeho strukturou, jeho pory su 20 000x mensie ako molekula vody, je to ako keby ste chceli prepchat niekolko metrovy balvan cez sitko na muku - neprejde :D . No, to znie pekne, lenze to nie je ale vsetko.

Obrázok
Sendvicova kontrukcia gore-texu


Gore-tex ma sendvicovu konstrukciu, pricom samotne pory su v strede a na vonkajsej strane je väcsinou nejaka latka typu nylon alebo nieco ine, zalezi od konkretnej veci. A tato vrstva zdaleka nepremokava nie je. Preto sa nanu nanasa tzv. DWR vrsta (Durable Water Repellent) ktora sposobuje, ze povrchova vrstva nenasava vodu a kvapky sa z nej jednoducho zosmyknu dole. Ide vlastne o druh impregnacie ako to poznate aj inych latok, nielen u gtx. Lenze tato vrstva nie je vecna. Casom straca svoje vlastnosti. Stratenie tychto vlastnosti moze byt sposobene necistotami (ludsky pot, spina, repelenty, dokonca dym z ohna...) alebo proste sa ta vrstva pouzivanim strati uplne. Ako som vravel na zaciatku, gore-tex je nepremokavy, lenze ked namokne vrchna vrstva vodou, tak dojde k vytvoreniu fyzickej barieri na vonkajsej vrstve = v tomto momente sa stava z gore-texu nieco na sposob PVC - absolutne ziadna priedusnost. Takmer kazdy clovek by povedal, ze to premoka, ale nie je to tak - je to jeho vlastny skondenzovany pot, ktory nemoze uniknut. A kedze na takej narocnej akcii sa vypije aj 7l vody a väcsina ide z tela von potenim, tak to mate niekolko litrov vody, ktora ostane uväznena medzi vami a gore-texom.

Obrázok
Gore-tex pod elektronovym mikroskopom

A teraz dobra sprava - nie je problem to vratit do povodneho stavu. Väcsinou uz pomoze jednoduche vypratie (ale pozor, gtx nemozno prat v normalnom pracom prostriedku) a vysusenie - bud v susicke (idealne) alebo zehlickou, mozno by sa dal pouzit aj fen. Trik je v tom, ze ta impregacna vrstva je na baze nejakeho flurouhlicitan-neviemco (keby to dakoho velmi trapilo, mozem zistit presne :D ) a ta sa posobenim tepla aktivuje, a to nielen co sa tyka novej vrstvy, ale takto sa da ozivit aj "nefungujuca" vrstva. Na kazdom obleceni by mal byt stitok s instrukciami, pri akej teplote mozno zehlit (ta znacka zehlicky s bodkami - tolko bodiek nastavite aj na vasej zehlicke :) ).

Samotna firma Gore odporuca produkty firmy Granger´s - na pranie veci s membranou (nielen gore-tex, ale aj eVent napriklad) je od nich urceny produkt - Granger´s 30°C cleaner
Obrázok
Granger´s 30°C cleaner

Pekne obrazkove instrukcie najdete na stranke vyrobcu http://www.grangers.co.uk/productview.cfm?id=1

Ak ani taketo vypranie a posobenie teplom nepomohlo, treba naniest novu DWR impregnaciu. Nato je urceny vyrobok - Granger´s XT Proofer. Existuje este verzia ktora je tekuta a dava sa priamo do pracky a zaroven ma aj cistiace ucinky, ale nie je taka efektivna.
Obrázok
Granger´s XT Proofer

Instrukcie od vyrobcu co a ako su tu http://www.grangers.co.uk/productview.cfm?id=6 .

Po naneseni tejto vrstvy treba dat danu vec bud do susicky, alebo prejst zehlickou, ako som uz pisal. Dolezite je sa drzat aj instrukcii na samotnom stitku a neprekracovat dane hodnoty (teda hlavne co sa tyka teploty).

Samozrejme este existuju aj ine vyrobky, napriklad firmy Nixwax, tie su napriklad zalozene na vodnej baze, su ekologickejsie ale vobec nie take odolne ako tie na baze flurouhlicitanneviemcoho :) .

Tieto prostriedky bezne dostat na Slovensku, ale ceny su tu dost vysoke, nasiel som celkom dobry cesky obchod, zasielaju aj dobierkou.
30C cleaner za 152Kc - tu
XT proofer za 247Kc - tu


Neviem kolko vydrzi ten cleaner, ale ten proofer (impregnacia) by mala stacit na 4 vetrovky +-.

Osobne som si objednal 2 cleanery + 2 proofery a s postovnym som dal zato 35E co nieje az tak malo, ale zas, mam kopu GTX veci a naco mi su, ked nefunguju tak, ako by mali. A snad mi tie vecicky vydrzia dlhsie.

A taka zaujimavost - na dlhsich expediciach zvyknut zohriat vodu v esuse a pouzit ho ako zehlicku - prejst po danej veci, cim sa znovu obnovi DWR vrstva (pokial nieje uplne "fuc").
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Cistenie a impregnacia gore-texu

Poslaťod Adno » 08 Jún 2010, 01:55

Moja zasoba :)
Obrázok
Obrázok
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Cistenie a impregnacia gore-texu

Poslaťod sally » 13 Jún 2010, 11:57

Len taká poznámka k tej nepremokavosti - životnosť takýchto membrán je okolo 5-10 rokov, v závislosti od používania, ošetrovania a mechanického namáhania. Takže ani goráč nie je všeliekom :wink:

(a naviac vetrovky a nohavice z goráču nechutne šustia :mrgreen: )
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Cistenie a impregnacia gore-texu

Poslaťod Killian » 13 Jún 2010, 12:43

To je pravda, tá membrána sa časom zanesie a opotrebuje, jasne - ak sa o to človek dobre stará, tak to vydrží dlhšie. Tiež si nemyslím, že GTX je zázračný materiál :) .
Čo sa týka šušťania - tak vo všeobecnosti to platí, ale armádne verzie sú oveľa tichšie, alebo vôbec nešuštia. Napríklad moja APECS parka nešuští. A sú rôzne verzie GTX (podľa odolnosti, priedyšnosti, povrchu, počtu vrstiev).
"The great thing about bushcraft is that wherever you go, the skills go with you."
Obrázok užívateľa
Killian
 
Príspevky: 236
Registrovaný: 26 Mar 2006, 19:30
Bydlisko: Spišská Belá
Dal Ďakujem: 25 x
Dostal Ďakujem: 51 x

Re: Cistenie a impregnacia gore-texu

Poslaťod sally » 13 Jún 2010, 12:46

Killian píše:Čo sa týka šušťania - tak vo všeobecnosti to platí, ale armádne verzie sú oveľa tichšie, alebo vôbec nešuštia.

Toto povedz mojej britskej GTX parke a nohaviciam :D V porovnaní s "hlučnosťou" bundy mojej mamy (The North Face, model si už nepamätám) je to ako porovnávať hlučnosť minimi (moja skúsenosť s armádnym GTX) a streľbu z kuše (civilná verzia).
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Cistenie a impregnacia gore-texu

Poslaťod Komisár » 05 Júl 2010, 10:41

Páni, neviem celkom dobre, prečo používať super drahý goratex. Podľa mojich skúseností, cca 10 rokov, je úplne ale úplne nanič. Pardon, niektoré veci rýchlejšie vyschnú :)
Ale vážne - nejaký malý účinok to možno má, lenže za tie peniaze?? Pravdou ostáva, že membrána sa zanáša a veľmi rýchlo odchádza aj tá trocha vlastností, ktorú GT má. Len tak pre info - viete koľko krát je použiteľný vojenský goráčový odev? :)
Nehovoriac o skutočnosti, že šušťák, v ktorom je goráč takmer vždy všitý, pôsobí nenormálne rušivo. Zver počuje to šušťanie na dosť veľkú vzdialenosť.

Jediné, čo sa mi osvedčilo, bolo oblečenie - funkčné prádlo, flis, softshell a na vrch bunda. To celé jedine v situácii, keď som sa ozaj VEĽMI potil - keď som bol na skialpoch...

Môj záver je, že goráč je vhodný na ťahanie peňazí z ľudí a každý, kto s ním má skúsenosti v mojom okolí má naň taký názor ako ja. Na to, na čo bol vyvinutý, sa hodí dobre - len na umeleé srdcové chlpne!! :)
Что ни патрон - то враг.
Obrázok užívateľa
Komisár
 
Príspevky: 20
Registrovaný: 05 Júl 2010, 10:30
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 9 x

Re: Cistenie a impregnacia gore-texu

Poslaťod Adno » 05 Júl 2010, 14:30

Zanasanie gore-texu => ved prave o tom tato tema je, ze ako ho vycistit :) . Ked sa niekto niekolko rokov nijak nestara o tie veci, co ine moze cakat... skuste niekolko rokov neprat bavlnene tricko, ktore nosite casto a uvidite, jake bude mat "prijemne vlastnosti" :D . Ja mam napriklad cca 10 rokov staru GTX bundu, predtym ju nosil este niekto v armade a na minulom vylete, ked celu cestu domov vytrvalo prsalo som ostal pod nou suchy. Specificky pripad su topanky, tam dochadza k mechanickemu poskodeniu neustalym ohybanim a tomu nemate ako zabranit (takisto sa znici aj samotny material topanky, nielen membrana). Napriklad adidas botasky s GTX mi vodu zacali prepustat az tretie leto pri dennom pouzivani.

Sustanie - najnovsie kusy to uz maju vyriesene, vid. prispevok od Killiana.

Ale aj napriek tomu vsetkemu mam radsej klasicke materialy. Gore-tex vidim dobre vyuzitelny v specifickych pripadoch- napriklad bivi bagy, potahy na rukavice, vetrovky/nohavice bez podsivky pouzitelne ako prsiplast alebo na zimne obdobie proti vetru. V topankach to je tiez dobra vec, ale nevydrzi vecne.
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Fjäll Räven

Poslaťod oneho » 21 Mar 2011, 19:26

Petragast píše:Precitaj si viac o vyrobe a pouzivani. Nakolko goretex ma viac prevedeni..



No s Gore-Tex-om mám niekoľko ročné skúsenostní a môžem povedať že ak ti to premoklo tak to Gore-Tex nieje. Mali sme goráčové veci v Rumunsku na 2 týždňovom treku na ťažko z 35kg batohom. Každý deň nám pršalo (a to pekná búrka), brodili sme sa hustým porastom a väčšinou v blate po kotníky. A nič goráč to zvládol bundy aj topánky. A to sme na tých bundách mali tie batohy, Čiže v mieste kde sme mali popruhy bol trocha väčší tlak než sa len cez konáre brodiť... Jediné s čím som sa u goráčových odevov stretol je že aj tie musíš impregnovať a to tú hornú vrstvu látky, pretože ak je mokrá tá (goráč síce vodu ďalej neprepustí), no nemá potom takú priedušnosť a viac sa spotíš...
Nežijem preto aby som robil, ale robím preto aby som žil...
Obrázok užívateľa
oneho
 
Príspevky: 392
Registrovaný: 02 Mar 2011, 19:55
Bydlisko: Bratislava
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 143 x

Re: Fjäll Räven

Poslaťod me2dik » 21 Mar 2011, 23:39

Trosku musim oponovat, gorac ma tiez len urcitu zivotnost a po urcitom obdobi ta membrana prosto prestane fungovat. Nic netrva vecne a doba sa neda odhadnut, zalezi to na intenzite a druhu pouzivania :wink:
Obrázok užívateľa
me2dik
 
Príspevky: 129
Registrovaný: 25 Feb 2011, 22:23
Bydlisko: Prešov
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: Fjäll Räven

Poslaťod kiub » 22 Mar 2011, 01:28

me2dik píše:Trosku musim oponovat, gorac ma tiez len urcitu zivotnost a po urcitom obdobi ta membrana prosto prestane fungovat. Nic netrva vecne a doba sa neda odhadnut, zalezi to na intenzite a druhu pouzivania :wink:


Ak sa bavime o GORE-TEXe a nie o nejakej nalaminovanej membrane tak ten ma zivotnost celkom vysoku, skor sa satne paro nepriepustny zanesenim porov membrany ako to, ze zacne prepustat vodu. V prvom pripade ho treba vyprat a vrchnu vrstvu naimpregnovat aby voda stekala po vrchu textilie a nezabranovala odvodu pary, pri mechanickom poskodeni membrany treba najst dieru napriklad pomocou isopropylalkoholu a potom zalepit nejakym lepidlom napriklad Aquaseal, Aquasure atd. Do extremneho dazdiveho pocasia je podla mna idealny a asi nenahraditelny
Obrázok užívateľa
kiub
 
Príspevky: 50
Registrovaný: 12 Júl 2010, 23:04
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: Fjäll Räven

Poslaťod Adno » 22 Mar 2011, 05:25

Zaujímavá debata, no názov témy je nekompromisný :) . Takže ak chcete, môžte pokračovať napríklad tu viewtopic.php?f=8&t=2 alebo vytvoriť novú tému.
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Fjäll Räven

Poslaťod archer » 22 Mar 2011, 11:07

chlapi chlapi.. jedine pršiplášť nepremokne.. to si pamatajte.. gore-tex nie je žiadny svatý grál v oblečení.. sám takú bundu mám.. a teda žiadna sláva.. druhý krát by som už nekúpil.. životnosť gore-texu sú cca 2 roky +.. podla intezity nosenia a podľa prostredia v ktorom je nosený.. ak v meste tak dovidenia.. a na rozprávky o tom ako goretex nepremokne ani po neviem kolko dnovom pochode počas ktorého nonstop pršalo sme už trochu pristarý.. sorry.. ako hovorím sám s ním mám skúsenosti... sorry za odbehnutie od témy ale nedalo mi..
Lukostreľba je boj lukostrelca so sebou samým. (E. Herrigel, Zen a umenie lukostreľby)
Obrázok užívateľa
archer
 
Príspevky: 10
Registrovaný: 21 Mar 2011, 01:29
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: Čistenie a impregnácia gore-texu

Poslaťod archer » 22 Mar 2011, 11:28

a čo poviete na výrobu vlastného pracieho prostriedku z jadrového mydla a sody na pranie?? prípadne použitie lanolínu...

počul som už o oboch spôsoboch.. ale neksúšal somich.. vraj ten domáci prací prostriedok funguje skvele.. ale je potrebné použiť dodatočnú impregnáciu.. no zas takmer nič nestojí a ked si to vyrobíte môžete v tom prať aj ostatné veci a je to navyše vysoko ekologické..

lanolín.. je zas dosť mastný tak neviem či by nedošlo k upchatiu porov.. ale ako prostriedok je skutočne účinný a šetrný.. čo je na druhej strane plus.. nepočuli ste o niekom kto to už skúšal?
Lukostreľba je boj lukostrelca so sebou samým. (E. Herrigel, Zen a umenie lukostreľby)
Obrázok užívateľa
archer
 
Príspevky: 10
Registrovaný: 21 Mar 2011, 01:29
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: Fjäll Räven

Poslaťod kiub » 22 Mar 2011, 12:32

archer píše:chlapi chlapi.. jedine pršiplášť nepremokne.. to si pamatajte.. gore-tex nie je žiadny svatý grál v oblečení.. sám takú bundu mám.. a teda žiadna sláva.. druhý krát by som už nekúpil.. životnosť gore-texu sú cca 2 roky +.. podla intezity nosenia a podľa prostredia v ktorom je nosený.. ak v meste tak dovidenia.. a na rozprávky o tom ako goretex nepremokne ani po neviem kolko dnovom pochode počas ktorého nonstop pršalo sme už trochu pristarý.. sorry.. ako hovorím sám s ním mám skúsenosti... sorry za odbehnutie od témy ale nedalo mi..


Este zareagujem mimo temu k premokaniu membrany nech to potom admin presunie tam kde to patri. Styri roky pouzivam na muskarinu brodiace nohavice Simms, ktore su vyrobene zo 4vrstvovej membrany QuadraLam™ technology, ktoru vyraba japonska firma TORAY, mam ich na sebe kazdy rok tak 50krat na 1 rybacku prejdem 5-6km kde sa brodim porastom a vodou do hlbky 1.3m a ked sa vyzliekam po rybacke pri aute tak partak v neoprenoch je cely mokry a ja pekne v suchu cim to asi bude :roll:. Mokry som jedine vtedy ak povrch neimpregnujem, vrchna textilia namokne stane sa nepriepustna a z vnutra sa zraza pot. Po 4 rokoch pouzivania som membranu 2 krat lepil lebo bola MECHANICKY poskodena inac je plne funkcna aj ked teoreticky na konci zivotnosti no zatial sa to neprejavuje. Mam doma pouzity komplet BW trilaminat a ked prsi tak zacne premokat dost rychlo aj ked naimpregnujem povrch lebo membrana je uz stara a poskodena ale neda sa to porovnavat s bundou vyrobenej z 3 vrstvoveho Gore-Texu, ktora je cenovo a funkcne uplne inde. Gore-Tex nie je ziadny svaty gral ale za urcitych podmienok tazko nahraditelny a za inych zase nevhodny.
Obrázok užívateľa
kiub
 
Príspevky: 50
Registrovaný: 12 Júl 2010, 23:04
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 2 x

Re: Fjäll Räven

Poslaťod sanjuro » 05 Sep 2011, 14:17

Ja som si raz z netu stiahol toto, ani neviem preco ale potom som to nasiel, tak to posuvam sem:

http://www.knife.cz/Default.aspx?tabid= ... s&m=187435

"Velký Galil má pravdu.Pokud v nějakém armyshopu natrefíte na podobné zboží armádního původu stačí si pozorně přečíst uvnitř všitý štítek.Na něm,vedle armádních specifikací,jsou i údaje o materiálu svrchní části,membrány a vnitřní části..Nu a pokud je u membrány nápsáno PTFE (polytetrafluorethylen) není již dále nutno přiliš přemýšlet.Jedná se o"goráčofku".Existují nejenom v různých více či méně vhodných maskovacích vzorech,ale i půvabné khaki barvě (rakouské )elegantního střihu.Myslím,že i v lesích se můžeme přibližovat normě"trampa elegána"Surprised Laugh .K.
Goretex to samozřejmě není. To je obchodní název/značka.
Nicméně píší tam také, že je to trilaminát - a to je to pravé.
Jak jsem psal nahoře. Složka PTFE je ta membrána, která dělá oblečení nepromokavé a zároveň prodyšné. Tu samou používá i Goretex.
U toho bundesweheru jsou další složky PES a PA.
PA bude nejspíš nosná složka, na ní je PTFE (membrána) a krytá PES."

Ja dufam, ze sa autori tohto prispevku neurazia, no myslim, ze by to mohlo nieco objasnit - na starych gtx veciech co mam, tak tam vidno gtx - a hned PTFE ako zlozenie
Obrázok užívateľa
sanjuro
 
Príspevky: 33
Registrovaný: 28 Feb 2011, 10:34
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 3 x

Ďalší

Späť na Oblečenie

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 5 hostia