Bushcraft vs slovenske zakony

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod ruso » 23 Feb 2011, 14:27

Tak som to tam pekne vsetko vysipal co som mal na srdci, odporucam kazdem, komu prekaza devastovanie prirody.
http://www.ironlegion.sk Outdoor oblečenie a výbava
ruso
 
Príspevky: 40
Registrovaný: 23 Nov 2010, 13:39
Bydlisko: Poprad
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 17 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod Phoebe » 25 Feb 2011, 22:21

Aké vysoké sú tresty alebo pokuty za zapaľovanie ohňa a prespanie v lese? :roll:
Pojď se na chvíli podívat tam, kde život je sen, do kopců, když v nich vychází slunce a noc mění v den, když se modravé paprsky řek zatřpytí v údolích, náhle cítíš, že starosti tvé se utápí v nich.
Phoebe
 
Príspevky: 10
Registrovaný: 22 Feb 2011, 15:42
Bydlisko: Poprad
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod Adno » 25 Feb 2011, 23:26

Phoebe píše:Aké vysoké sú tresty alebo pokuty za zapaľovanie ohňa a prespanie v lese? :roll:

20 rán palicou :)
Ale teraz seriózne - za prespanie v lese by ti pokutu nemali dať, ale závisí to teda aj od lokality, iné by to bolo samozrejme napríklad v národnom parku mimo určených miest. Tuším som niekde ešte čítal o zákaze stavania prístreškov s pevnou konštrukciou (bolo to na našom fóre? alebo nie? hmm, nepamätám), ale je to veľmi nejasná formulácia, čo sa pod tým vlastne myslí.

Čo sa týka ohňa, tak tam by už teoretický mohol nastať nejaký problém, hlavne ak by mala druhá strana zlú náladu. Ale prax je o inom, je tu medzi nami veľa ľudí, čo robili oheň v lese už nespočetne veľakrát a zatiaľ sa tu nikto "nepochválil" pokutou, takže by som sa až tak neobával. Myslím si, že maximálne by požadovali zahasenie ohňa a na nejakú pokutu by nedošlo.

Takže smelo do toho :camp:
Obrázok užívateľa
Adno
Vedúci :)
 
Príspevky: 398
Registrovaný: 26 Mar 2006, 20:07
Bydlisko: Okres KK
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 31 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod sally » 26 Feb 2011, 23:10

Phoebe - V zákone je zakázané táboriť. Nikto už nevysvetlil, čo to táborenie je. Takže ak by ti aj lesná stráž niečo chcela (poľovník ti nemôže nič!), tak stačí spomenúť kde je v zákone definované táborenie. Zakladanie ohňa je už "problém." No vždy platilo a platí, že ako sa ty správaš k "lesnému policajtovi" tak sa bude on správať k tebe. Teda ak sa slušne porozprávate, vysvetlíš mu čo tam robíš, že máš všetko pod kontrolou...tak nie je problém. Samozrejme vždy sa nájde Pán Dôležitý, ktorý má malého vtáka a kompenzuje si to inak. Vtedy treba sklopiť uši, zahasiť oheň a ísť o pár údolí ďalej. No čo sa týka nocovania, nemôže ti zo zákona nič ani ten Mr. Bombastic
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod atti.hombre » 27 Feb 2011, 10:54

JJ...jedine oheň je problém...a nejaké stavby-ale to je tiež otázne...čo vieš dať do pôvodného stavu to problém nie je... :wink:
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1858 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod sally » 27 Feb 2011, 15:35

atti.hombre - ako si spomenul tie stavby: vždy ma lákalo si v lese spraviť trampskú chajdu, resp. jednu vypálenú a zrúcanú zrenovovať. Ako je to so zákonom? A čo je asi dôležitejšie, ako takéto "stavby" vnímajú lesníci, lesná stráž a podobne? Jednalo by sa o nízke chajdy v Malých Karpatoch, žiadne ultrachránené územie a podobne.
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod atti.hombre » 27 Feb 2011, 16:14

Ako ja viem, tak máloktorá trampská chajda je postavená legálne.Poväčšine sú otvorené a to môžo využívať aj lesníci pri zlom počasí...asi je potrebné šťastie a natrafiť na normálnych ľudí a zo stavby si nik veľa nerobí.Ak pred vyhorením už existujúca stavba mala majiteľa-skúsiť zistiť či má niečo proti obnove...ak nemala tak by som asi tiež postavil nanovo- ked ťa nepristihnú pri stavbe,tak ti už nič nemôžu- že prespávaš?...no ved bolo otvorené tak prečo nie?! :wink:
My sme mali osadu tu nedaleko-urobený plot ( to je výslovne zakázané v lesoch stavať prekážky) a nik nám ho nezbúral ,až ked prišlo k systematickému výrubu, tak s horou vzali ak ohradu.A že o nej vedeli tak to je jasné...raz sa zastavil polovník,ked sme rúbali drevo na opravu plota,že si myslel,že farebný chystajú drevo na zimu...posedel,pokecal,dal si čaj a išiel...slušák.
Obrázok užívateľa
atti.hombre
Moderátor
 
Príspevky: 1986
Registrovaný: 14 Jún 2010, 20:50
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 1858 x
Dostal Ďakujem: 2230 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod v.v.l.a.a.d.o.o » 28 Feb 2011, 21:08

V okolí Bratislavy je strašne veľa trampských chatiek, otvorených aj zavretých. Iste sú aj nejaké voľné, alebo nevyužívané, no vždy sa musíš dohodnúť s majiteľmi. Možno máš kontakty na nejakých trampov, však sa ich opýtaj, ak nie, pohľadaj nejaké trampské stránky. Alebo im nechaj odkaz, či sa Ti ohlásia.
Ak chceš nejakú zhorenú chajdu opraviť, skús tiež kontaktovať majiteľov, medzi trampami sa všetci poznajú a malo by sa to dať zistiť. Asi by bolo dobre vedieť názov osady , súradnice gps , podľa čoho by sa to dalo vyhľadať.
Nakoniec je ešte možné, že obyvatelia zhoreli spolu s búdou.
v.v.l.a.a.d.o.o
 
Príspevky: 102
Registrovaný: 10 Jún 2010, 20:13
Bydlisko: mesto pri Dunaji
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 20 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod mark » 16 Mar 2011, 16:08

Bratia cesi k tomu maju prave cerstve vyjadrenie od zodpovenych institucii..pred chvilou sa to objavilo na knife.cz tak to preposielam aj sem http://www.detizeme.cz/zprava.shtml?x=2280397
mark
 
Príspevky: 21
Registrovaný: 01 Mar 2011, 13:42
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod Chodimlesomkdesom » 22 Mar 2011, 21:12

Vo veľa veciach máte úplnú pravdu ale nemyslím si že všetkých poľovníkov treba vnímať ako nepriateľov. Mrzí ma že máte takéto skúsenosti. Ono netreba sa čudovať že sú poľovníci niekedy podozrievavý k cudzím ľuďom, pytliactvo je fakt dosť rozšírené /aj keď teraz pytliaci sú plne organizovaný, na tereniakoch a v noci po lúkach so svetlometmi strieľajú všetko/.Výkon práva poľovníctva nieje len zákonom regulovaný odstrel zvery ale hlavne starostlivosť o zver a o prírodu. Ja osobne teréniaka nepotrebujem vynášam prikrmovanie na Xkrát v batohu peši a to ma na tom teší. Ale poznám aj takých ako píšete.
... potichu ďalej zájdeš ...
Obrázok užívateľa
Chodimlesomkdesom
 
Príspevky: 13
Registrovaný: 20 Mar 2011, 10:08
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod lynx » 22 Mar 2011, 21:29

Zial, neviem, ci je takych viac, alebo sa len viac ukazuju, ale robia polovnikom velmi zle meno. Ale nie len jedinci su mi nesympaticki, ale tie vselijake rocne ostrely, atd., ktore su väcsinou v nezasluzeny prospech cloveka a nie prirody. .. no proste, musi po kazdej polovnej sezone zostat po dvojici vlkov v kazdom pohori :x ?! A taktiez nemam rad, tie organizovane hony, co vystresuju vsetku zvere a potom v "sebeobrane" zabiju medveda zobudeneho pocas zimneho spanku :evil: ... Ale nehovorim, vynimky sa najdu a maju to dost tazke ked ostatni im robia zle meno... A este väcsi problem su pytliaci,... proste musi sa s tym nieco robit, lenze este nikto neprisiel na to, ako :evil:
Storaz meraj a raz rež...
Obrázok užívateľa
lynx
 
Príspevky: 334
Registrovaný: 12 Feb 2011, 21:24
Bydlisko: Košice
Dal Ďakujem: 100 x
Dostal Ďakujem: 15 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod sally » 22 Mar 2011, 22:22

Lynx - ono problém pytliactva je komplexnejší, než sa na prvý pohľad zdá. Totižto podľa zákona si pytliak, ak si na lúke chytíš do oka zajaca aj keď zastrelíš guľovnicou medveďa. Pričom čo ublíži prírode? Zajacov/králikov je habadej, nebol by problém "dekriminalizovať" ich odchyt zálesáctvo-friendly ľuďom. Lenže ako to spraviť, aby zároveň dostal po prstoch pytliak, čo ide do lesa strieľať divinu (vysokú) ? Nijak. Totižto zatiaľ nie je spôsob ako právne rozlíšiť poctivého človeka od hulváta. V živote sa to relatívne dá, no na papieri je problém. A zákony sú reč papierov.
Čo sa snažím povedať: osobne by som kľudne dovolil slušným ľuďom nech si raz za čas chytia zajačika, picnú vevericu, prípadne raz ročne ulovia srnku. Prečo nie? Ak sú to slušní ľudia, čo majú radi les, isto svoje správanie prispôsobia tomu, aby minimalizovali škody pre prírodu. No problém nastáva - ako takých ľudí rozlíšiť od pytliakov, čo lovia na čierno komerčne, zásobujú reštiky...(sem patria aj poľovníci, ktorí si potajme chodia picnúť srnku bez povolenky). Isto sa všetci zhodneme, že nie je problém, keď si človek raz za čas z lesa nejakú zver odnesie - lesu to absolútne neublíži. No stále narážame na problém - komu to dovoliť a komu už nie? Resp. - prečo to dovoliť len úzkej skupine ľudí (poľovníci) a nie všetkým? Ak to zas dovolíme všetkým - to už je riziko pre les, keďže mnohí ľudia sú hovädá (urážka pre to zviera) a vykynožíme si prírodu ako to spravili v USA s bizónom. Takže ešte raz: súčasný právny systém považujem za maximálne zlý, keďže medzi poľovníkmi je kopa zlých ľudí, ktorí to berú len ako zdroj diviny (legálne i nelegálne), zlí ľudia aj tak chodia do lesa tereňákom na nočný odlov vysokej a to, čo malo byť na poľovníctve pekné - ochrana prírody a zvierat, je už len okrajová činnosť. Taký je aspoň stav v praxi. Na papieri to možno vyznie inak a krajšie, no v praxi som oveľa častejšie natrafil v lese na poľovníka debila, čo si tam šiel uloviť srnku (či už s povolením či bez) než na slušáka, čo sa stará o zver. A tak sa ešte raz pýtam - prečo si môže poľovník picnúť srnku a ja si nesmiem uloviť zajaca/králika/vevericu? V čom som od poľovníka horší? Pomáham lesu, nosím z neho odpadky preč, pomáham zveri, snažím sa po sebe nezanechať ani stopu... len žiaľ (našťastie) nie som členom Združenia, tak si môžem pískať. To je zákon "nahovado," ako by povedala moja triedna zo strednej.
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod rayen » 22 Mar 2011, 22:32

hlavne je nedat sa chytit :yees:
Kto raz položí srdce na oltár prírody,stáva sa navždy jej túlavým psom...
Obrázok užívateľa
rayen
 
Príspevky: 333
Registrovaný: 01 Sep 2010, 16:42
Bydlisko: Pecenady
Dal Ďakujem: 1 x
Dostal Ďakujem: 13 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod Chodimlesomkdesom » 22 Mar 2011, 22:52

Zaujímavé názory. Môžeš sa aj ty stať poľovníkom, absolvuj skúšky s ročnou prípravou, sprav zbrojný preukaz, buď čakateľom v v poľovníckom združení minimálne rok, splň všetky podmienky /stavba posedu, kŕmneho zariadenia, starostlivosť o zver.../ staň sa členom PZ a môžeš dostať povolenku a loviť. Zaplať poplatky /aj za prenájom revíru/. či to len tak stačí zvesiť flintu zo steny po starom otcovi a povedať som poľovník? Selektívnym odstrelom sa udržiava aj vhodný genofond zverstva, zabraňuje sa šíreniu chorôb a tlmia sa škodce. A nemyslite si prosím že naše lesy sú v takom stave že populácia zvery sa dokáže zregulovať sama. Na týchto pár metroch štvorcových určite nie. Nieje to Kanada. Na prvom rade je starostlivosť o zver. Ale toto je už asi na inú tému.
Naposledy upravil Chodimlesomkdesom dňa 23 Mar 2011, 09:29, celkovo upravené 1
... potichu ďalej zájdeš ...
Obrázok užívateľa
Chodimlesomkdesom
 
Príspevky: 13
Registrovaný: 20 Mar 2011, 10:08
Bydlisko: Zvolen
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 1 x

Re: Bushcraft vs slovenske zakony

Poslaťod stormmast3r » 22 Mar 2011, 23:15

Konečne máme vo fore aj poľovníka
Chodimlesomkdesom mohol by si sa relevantne vyjadriť k zberu parohov?
Byť verný totiž predovšetkým znamená byť verný sebe. (Antoine de Saint-Exupéry)
Obrázok užívateľa
stormmast3r
Skazený skaut
 
Príspevky: 666
Registrovaný: 04 Dec 2010, 18:51
Dal Ďakujem: 81 x
Dostal Ďakujem: 73 x

PredchádzajúciĎalší

Späť na Voľná diskusia o bushcrafte

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť


cron