Poľovníctvo, ochrana prírody a nekonečná debata okolo toho

Všetko čo priamo nesúvisí s bushcraftom

Poľovníctvo, ochrana prírody a nekonečná debata okolo toho

Poslaťod medved » 11 Máj 2011, 20:49

Joda píše: Z morálního hlediska je pro mne nepřijatelné aby si někdo nárokoval věc kterou jsem já našel. Pokud to ten dotyčný nebude chtít pochopit... tak se s ním klidně porvu a je mi jedno že je zákon na jeho straně... takovej zákon je totiž k smíchu! :evil:


podla mna to,ze zhody mozu zbierat len ludia (polovnici)ktorim bola zverana zver statom do "opateri" je spravne.Oni predsa musia platit najom za pol.revir, vynakladat financie na prikrmovanie,podavanie lieciv ,vakcin,zazverovanie, ... A koniec koncov je to opatrenie na ochranu samotnej zveri.Oblasti,kde su kvalitne trofeje a slusne stavy zveri v obdobi zhadzovania su cielom najazdov skupiniek ludi,zver je vyrusovana,stvana,pretoze sa motaju aj po takych miestach kadiel bezny turista nepojde .
Ked si prenajmes nejaky ovocny sad,kde nebude oplotenie,budes normalne platit za prenajom,vrazat energiu do jeho udrzby a na jesen tam najdes nejakych ludi ako ti zbieraju plody nenasere ta to?bude sa ti to zdat ok?
preto mi pride absolutne normalne,ze na zber zhodov treba povolenku.
Obrázok užívateľa
medved
 
Príspevky: 90
Registrovaný: 12 Júl 2010, 11:59
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 16 x

Re: Zber zhodov a iných suvenírov

Poslaťod juraj1974 » 11 Máj 2011, 21:03

Tento nazor ja osobne beriem na vedomie ako nazor ktory je podlozeny argumentmi...
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Zber zhodov a iných suvenírov

Poslaťod sally » 11 Máj 2011, 23:00

medved: len tak na zamyslenie sa: kto povedal, že príroda (zvieratá, lesy...) sú majetok štátu a ten ich môže niekomu prenajať? A iná myšlienka, taktiež na zamyslenie: ak sa tak bojíš o svoje drahocenné veci, pokiaľ si nezavrieš na byte dvere a nezamkneš ich, budeš sa čudovať, ak si niekto vezme z toho bytu čo bude chcieť? Ak to aplikujeme na tvoj príklad so sadmi: kto ti bráni si ten drahocenný a extrémne draho prenajatý sad oplotiť (čo sa bežne robí - teda aspoň väčšinu "priemyselných" sadov vidím oplotenú). No prioritná je myšlienka, na ktorú som chcel poukázať, bola tá prvá - kto dal štátu právo prenajať kus prírody úzkej skupine ľudí, ktorej majoritná časť, z mojej osobnej skúsenosti, viacej z prírody ťaží, ako jej dáva? Tu musím pochváliť poľovníkov v revíri Lubiňa (okres NMnV) - konečne les, kde bolo zakŕmené v krmelcoch a nie 20m od posedu.
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Zber zhodov a iných suvenírov

Poslaťod juraj1974 » 11 Máj 2011, 23:10

Otazka? Je na mieste polemika o tom kto dal statu pravomoci na spravovanie lesov? Su veci dane a take o ktorych asi nie je nutne nejak polemizovat. Inak napisane. Co je lepsie? Les v sukromnych rukach ci ako majetok statu? Zijeme v systeme kde su stale predkladane nejake pravidla s ktorymi mozme alebo nemusime suhlasit ci sa s nimy vobec stotoznovat. Vsetko je aj tak na nasom rozhodnuti ako a co spravime. Sme len ludia..
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Zber zhodov a iných suvenírov

Poslaťod Joda » 12 Máj 2011, 07:30

Raději se prosím nepouštějme do nějaké vášnivé diskuze na tohle téma... pravda je totiž na obou stranách. Uznávám i tu druhou pravdu že jsou myslivecká sdružení která fungují dobře a měli by dávat příklad ostatním. Uznejme však že je to menšina - což je škoda. Rád bych v okolí viděl nějaký kvalitní spolek za kterým by bylo vidět kus dobré práce. Já však bohužel vidím jen ty "zakrmené posedy". Co se týká konkrétně shozů... představuji si komickou situaci kdy se rodinka vrací z hub a mladý synek šťastný že našel parůžek...si ho vesele nese v ruce a hraje si s ním. Pak potkají nějakého chytrolína který je ve vší povýšenosti zastaví a bude se parohu dožadovat. Jistě chápete co tím chci říct...
Obrázok užívateľa
Joda
 
Príspevky: 92
Registrovaný: 18 Apr 2011, 18:58
Dal Ďakujem: 2 x
Dostal Ďakujem: 45 x

Re: Zber zhodov a iných suvenírov

Poslaťod juraj1974 » 12 Máj 2011, 08:47

To Joda: Viem presne o com pises. Toto som zazil. Presne ako si napisal aj moj syn si niesol svoj prvy paroch (8 torak..) a stretol nas taky akeho spomynas. Na jeho silne a veeelmi neprijemne reci som reagoval len stroho: Skuste mi to zobrat..... Pri pokracovani v ceste nas este sprevadzal chvilu jeho brechot spolu z vyhrazkami a podobnymi blbinami. Strazne zle som sa citil ked mi syn so slzou v oku naznacil aby sme mu ten paroch radcej dali lebo nas zastreli... :roll: Fakt som cakal ze ma chyti za plece a zacne sa o ten paroch trhat... Dost na tom ze dalej uz nepokracoval a dal nam pokoj. Je to v ludoch a o ludoch..
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Zber zhodov a iných suvenírov

Poslaťod medved » 12 Máj 2011, 17:46

sally píše:medved: len tak na zamyslenie sa: kto povedal, že príroda (zvieratá, lesy...) sú majetok štátu a ten ich môže niekomu prenajať? A iná myšlienka, taktiež na zamyslenie: ak sa tak bojíš o svoje drahocenné veci, pokiaľ si nezavrieš na byte dvere a nezamkneš ich, budeš sa čudovať, ak si niekto vezme z toho bytu čo bude chcieť? Ak to aplikujeme na tvoj príklad so sadmi: kto ti bráni si ten drahocenný a extrémne draho prenajatý sad oplotiť (čo sa bežne robí - teda aspoň väčšinu "priemyselných" sadov vidím oplotenú). No prioritná je myšlienka, na ktorú som chcel poukázať, bola tá prvá - kto dal štátu právo prenajať kus prírody úzkej skupine ľudí, ktorej majoritná časť, z mojej osobnej skúsenosti, viacej z prírody ťaží, ako jej dáva? Tu musím pochváliť poľovníkov v revíri Lubiňa (okres NMnV) - konečne les, kde bolo zakŕmené v krmelcoch a nie 20m od posedu.


1.zo zakona to mas jasne urcene,nechce sa mi hladat presna definicia,ale je to v zmysle ,ze priroda je prirodne bohactvo statu (naroda)... a polovnictvo je suhrn cinosti na zachovanie,ochranu,optimalne vyuzitie genofondu fauny ako bohactva statu ....
2.absolutne si nepochopil moj priklad!!! Nejde oto ci je tam ten plot,alebo nieje !!! Ide o princip!!! Ked ten tvoj prihlupli argument so zamknutym bytom aplikujem na tento problem,tak by bolo ovela prijatelnejsie keby Lesny urad vydal nariadenia,ktorimi by zamedzil vstup do lesa a oplotilil ho aby sa zamedzilo nepovolanym vynasaniu niecoho na co zo zakona namaju pravo?
3.kto dal statu pravo prenajat kus prirody uzskej skupine ludi ... ? stat maximalne moze prenajimat lesne pozemky,ktore su v jeho vlastnicvte,tak isto ako to robia mesta,obce,cirkev,sukromny vlastnici ... naco ma kazdy vlastnik zo zakona pravo.takze tato otazka je trosku mimo.
majoritna cast polonikov z tvojej vlastnej skusenosti viac z prirody tazi ...? kolko polovnikov poznas z tych cca 50 000 clenov SPZ a 1300 polovnych zdruzeni,ked si dovolis tvrdit nieco take?!! vsade su cierne ovce,ako medzi polovnikmi tak isto aj medzi vyznavacmi bushcraftu.
a este jedna vec,obycajny radovy polovnik nemoze nikoho v lese zastavovat,a nieco mu brat,prikazovat! na to ma prava len polovna a lesna straz!
Obrázok užívateľa
medved
 
Príspevky: 90
Registrovaný: 12 Júl 2010, 11:59
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 16 x

Re: Zber zhodov a iných suvenírov

Poslaťod sally » 12 Máj 2011, 18:17

medved: tuším som ti stúpil na kurie oko :)
Už som to sem na fórum písal (asi v inej téme, skús si pohľadať) a stojím si za tým - moja doterajšia skúsenosť s poľovníkmi v lese bola väčšinou zo zlého súdka. Tak isto čo sa týka ich starostlivosti o zver - prečo v lesoch nachádzam prevažne prázdne krmítka a horu kukurice a repy cca 10-20m od posedu na zemi? Alebo nachádzam svinstvá ako lodný kontajner hneď na kraji lesa, v priamej čiare k blízkej poľovníckej chate a pred ním hora kukurice? Proste - moje doterajšie stretnutia s poľovníkmi (nie, nebolo ich tisíce, tvoje štatistické srdiečko môže byť pokojné :mrgreen: ) alebo s ich činnosťou - krmítka, posedy, "dohľadaná" zver... v drvivej väčšine boli negatívneho charakteru. A je nízko pravdepodobné, že by som mal stále len smolu a stretával tie čierne ovce rodiny. Nie?

Mimochodom - bol ten ofenzívny tón z tvojej strany nutný?


k problematike, či má štát právo rozhodovať o prírode: napíšem to ešte raz a inak, asi sme sa nepochopili: osobne si myslím, že z morálneho hľadiska nemá NIKTO právo rozhodovať z ekonomickej stránky o prírode - toľko hektárov prenajmem tomu a tomu za takým účelom. O rozdieloch medzi právom a morálkou sa hádam baviť nemusíme. A z toho pre mňa vyplýva nasledujúce: starať sa o zver a lesy ako také, majú za morálnu povinnosť (pričom by to ale pre nich nemala byť povinnosť, ale radosť) všetci, ktorí do lesa chodia - turisti, zálesáci, poľovníci, skauti... A tí všetci majú podľa mňa takú istú povinnosť a právo v ňom loviť zver (udržiavať jej vhodný stav), zbierať zhody (aby sme sa držali toppicu), rúbať stromy a podobne. Chápeme sa? Proste pre mňa sú poľovníci z morálneho hľadiska neprirodzene privilegovaná skupina ľudí. Môže to vyznievať arogantne alebo kruto, za čo sa vopred ospravedlňujem. No pokiaľ je súčasná prax taká, a mnoho osobných rozhovorov s poľovníkmi, zážitky ľudí písané na nete (aj keď ich beriem s rezervou) ma v tom utvrdzuje, že skutočnej starostlivosti o zver a les sa dnes venuje len malé percento poľovníkov a veľa zálesákov, skautov, ochranárov... tak prečo právo loviť zver majú všetci poľovníci - aj tí, ktorí pre zver a les nepohnú ani prstom a z predošlej argumentácie je ich pravdepodobne väčšina? (a nie všetci ľudia, ktorí sa o les starajú?)
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Zber zhodov a iných suvenírov

Poslaťod medved » 12 Máj 2011, 19:19

Treba si ujasnit par veci.Les a staroslivost on prinalezi lesnikom,polovnik s tym nema nic spolocne.Ulohou polovnictva je obhospodarovanie pol.zveri.To ze natriafas stale na cerine ovce ako ty tvrdis nieje nic vzlastne,lebo nepredpokladam,ze by si sa pohyboval pravidlene na uzemi vacsom ako su 1-2 zdruzenia(co je asi tak 4000 -5000ha),tak mi pride normalne,ze stale vidis pracu len tych istych ciernych ovci.z morlaneho hladiska ti nepride spravne rozhodovanie prenajmu tym a tym ... sice tvoje romanticke predstavy su pekne,ale kam by to viedlo? Z hladiska zdraveho rozumu je absolutne spravne,ze to vykonavaju ludia co maju k tomu patricne vedomosti a robia to na zaklade nejakych postupov (LHP,plan lovu).ako rychlo by bola zlikvidovana fauna a flora pri tvojom mysleni na zaklade toho,ze nejaky Janko si prave zmyslel,ze si postavi zrub a dostal chut divinu?preco hned privilegovany?kazdy kto ma zaujem ma tu moznost po absolvovani nejakych nalezitosti.tak isto z tvojho morlaneho hladiska by sa mal starat o park MHD kazdy kto ho vyuziva a mat aj moznost soferovat prostriedky MHD a nie len clovek ktory splna nejake podmienky.ked si to zoberiem z tvojho romantickeho pohladu tak aj sofer MHD je potom privilegovany,lebo len tak hoci kto to soferovat nemoze. Tvojich predstav sa drzia nasi cierny spoluobcania a ako to vyzera v lesoch okoli ich osad? Proste vsetko potrebuje svoj system a poriadok.Chcel by som vidiet kolko tych veľa zálesákov, skautov, ochranárov, ... vynaklada kazdorocne financie na krmivo v zimnom obdoby (bavime sa tu v tisickach €),chodi kazdy tyzden plnit krmelce,plati lieciva,zasponzoruje zazverovanie .... Je sice fajn hrat sa na ochrana spoza PC a rozpravat o tom,ale nieco ine je realita.A komentare na temu aky su polovnici zli sa vyjadrovat ani netreba.Ved to,ze za par rokov na SR stupli stavy seliem niekolko nasobne,zvierata hromadne nekapu na nejaky virus,na prehliadkach su kazdorcone pocetnejsie kvalitne trofeje,prinavracaju sa druhy do svojich biotopov ... je vysledok toho strasneho pristupu polovnikov voci prirode.co si predstavues starat sa o les?
Obrázok užívateľa
medved
 
Príspevky: 90
Registrovaný: 12 Júl 2010, 11:59
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 16 x

Re: Zber zhodov a iných suvenírov

Poslaťod juraj1974 » 12 Máj 2011, 19:40

Pani pani... dovolim si vstupit do vasej debaty. Medved: si hodny svojho avataru (to plemeno zboznujem..) zahryzol si sa.... Davas logicke argumenty ale...! Podla mna si sa dost rozohnil co nie je dobre. Treba asi trochen ubrat. Ja tiez nemam dobre skusenosti z polovnikmi hoci som s nimi vyrastal. Zijem uz v tretom kraji za svoj zivot a poviem ti ze vsade su ako dobry ludia tak aj pekne hovada. Tak isto to je aj s polovnikmi. Je to jednoducho o ludoch. Sally ma taku skusenost ako ma a tak preco na neho utocit??? A to ze ma romanticke predstavy? NO A?? Preco mu ich beries? Kazdy sa mozeme vyjadrovat o tom co sme prezili a ako konkretne situacie nechali na nas dojem. On ma take skusenosti A? Toto je stranka milovnikov lesa a jeho mudrosti. Nepatri sem zvyseny hlas na hoci koho za to aky ma nazor. Opakujem sa ale ja nespochybujem tvoje argumenty. Ide o formu prezentacie. Pochopil si ma? Podajte si ruky prosim...
Uvidieť prvý je základným predpokladom toho ako nebyť videný.


http://alchymisti.blogspot.sk/?m=0
Obrázok užívateľa
juraj1974
 
Príspevky: 1715
Registrovaný: 04 Feb 2011, 13:35
Bydlisko: Kalna nad Hronom
Dal Ďakujem: 1280 x
Dostal Ďakujem: 1455 x

Re: Zber zhodov a iných suvenírov

Poslaťod sally » 12 Máj 2011, 19:52

Medved:
Takže postupne:
podľa môjho názoru (a prednášky tu na prírodných vedách ma v tom utvrdili) sa nedá rozdeliť starostlivosť na opateru fauny a zvlášť flóry. Jedno je previazané na druhé. A tak sa treba starať o oboje súčasne a tou istou skupinou ľudí, aby jej práca bola čo najefektívnejšia.

"kazdy kto ma zaujem ma tu moznost po absolvovani nejakych nalezitosti" toto myslíš seriózne? Prečo je potom taký obrovský problém pre ľudí sa do poľovného združenia dostať? (keďže len vtedy môžeš loviť podľa plánu... inak len za poplatok ako hosť, čo už nie je poľovníctvo, ale lov - streľba pre zábavu resp. pre mäso) Ešte raz - tento tvoj argument je chybný - dnes je extrémne problematické sa do PZ dostať, ak nie si zazobaný alebo nevlastníš kus lesa alebo v PZ nemáš své lidi.

k tým skautom, ochranárom a zálesákom - zvláštne, že v lese ako pomáhajú prírode (zveri i stromom) nachádzam aktívnych hlavne nich. Je super vidieť ako decká čistia studničky, cyklisti čistia turistické chodníky od odpadkov, turisti plnia krmelce senom, nosia do lesa soľ... kde sú tie tisíce eur (ako píšeš) v revíroch okolo Ba (Devín, od Kamzíka až po Malacky...), okolo Trenčína a okolo Smoleníc? V týchto lokalitách sa pohybujem už dlhú dobu a zväčša sú krmelce len prázdne a vedľa posedu je kopa žrádla. A to ma vie vytočiť. A deje sa to tu v Karpatoch ako i pri Smoleniciach a Trenčíne. A podobnú skúsenosť mám aj z Liptova a Martinských Hôl (Holí, či jak sa to skloňuje).

Vôbec nemám idealizované predstavy o tom, ako sa teraz budeme všetci spokojne a šťastne starať o srnky a stromy, keď poľovníctvo zrušíme. Je mi plne jasné, že o prírodu sa nemôže starať každý. No tvrdím, a stojím si za tým, že rovnako sa o zver a o les ako taký starajú tisíce dobrovoľníkov, vrážame do toho svoje prachy a čas. A staráme sa o les minimálne rovnako kvalitne a horlivo ako mnohí poľovníci. Ono absolvovanie poľovných skúšok z človeka nespraví dokonalého "údržbára" zveri. Ani ho nespraví dokonalým správcom lesa, všakže. Človek sa učí celý život (pre to je tu aj toto fórum). A o prírode sa neučí len na poľovnom zväze (či jak sa tá org. volá), ale aj na univerzitách, skaute, v odbornej literatúre a predovšetkým vlastnou skúsenosťou. Nemám nič proti poľovníkom, ktorí chodia do lesa ako sa len dá, pomáhajú mu a starajú sa o zver s maximom síl a času. No veľmi mi vadia osoby, ktoré tam chodia len strieľať zver = srnojebi, resp. srnomrdi. A podľa toho čo vidím v lese osobne ja, moji známi a čo sa dozvedám z rozprávania a netu (oboje brané s rezervou), je tých zlých "poľovníkov" žiaľ väčšina. Medved, mrzí ma to, no ty ako dobrý poľovník (ak si teda vôbec poľovník), si ohrozený druh. :bear: (just a joke)

Šofér MHD oproti mne privilegovaný nie je, lebo ja električku šoférovať neviem. No poľovník voči mne a tisícom iných zálesákov, skautov... privilegovaný je, lebo obaja sa staráme o zver a on ju strieľať môže a my nie.
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Zber zhodov a iných suvenírov

Poslaťod medved » 12 Máj 2011, 21:08

juraj1974 nerozohnil a ospravedlnujem sa ak to posoby utocnym dojmom,ale je to mojej styl pri ktorom v osobnej komfrontacii by si postrehol aj usmev.urcite mu nechcem brat jeho romanticke predstavy,skor to malo vniest len trosku reality do pohladu na danu temu.

sally ty si pisal,ze lovit by mali mat moznost vcetci ... a ked si zaplatis mozes lovit trebars aj lukom na patricnych miestach,tak preco sa teraz ohanias polovnictvom?a polovnictvo nieje len o love!ano je problem sa dostat do zdruzenia.pokial je clovek trpezlivy do zdruzenia sa dostane.
prosfesne som spaty z lesom ,ale este ani raz za svoj pobyt v lese (aj pocas studenskych cias) a to som tych sprav vystriedal ,nezazil ani jedneho skauta,ochranara,zalesaka,turistu zeby plnili krmelce.to ze par krat donesu za tasku sena(co je skor vynimka ako pravidlo) z ktoreho ta zver aj tak nevyzije a nieje vhodne pre vsetku zver je sice pekne ale bezvyznamne.to,ze cistia chodniky,studnicky,zbieraju odpadky je pekne ale nijak to nevplyva na vyvoj toho lesa.vlastne upratuju len koli vlastnym potrebam a este by za to chceli mat moznost svojvolne rubat stromy.skus sa niekedy u vas opytat horara kolko ho stoji zalesnit 1ha holiny.
zo zakona je stanovene od kedy do kedy sa zver musi prikrmovat,takze ak nevidis krmelce stale plne je to v poriadku.a to,ze to vidis pri posede je tak isto v poriadku,tomu sa hovori,ze si niekto zakrmil,aspon nestresuje zver po celom reviry a moze lepsie uskutocnit slektivny odstrel,ked ma viac kusov sustredenych na jednom mieste.a ver mi,urcite sa prikrmuje dostaocne v drvivej vacsine zdruzeni,lebo ak by tam mala zver nedostatok potravy stiahla by sa niekam inam,kde jej ma dost a to polovnici nechcu,lebo koniec koncov by nemali co lovit.
absolvovanie polovnych skusok urcite nespravi z cloveka dokonalého "údržbára" zveri,ale da mu realny pohlad na veci,ziska vedomosti kedy co lovit,v akom vekovom ,pohlavnom pomere,podla zdravotneho stavu,kolko kusov aby sa udrzala nejaka stabilta,.... ono to nieje otom,ze prides do lesa a nieco si zastrelis,to ma jasne pravidla o ktorich drviva vacsina nepolovnickej verejnosti ani netusi.a urcite ho nespravi dokonalym spravcom lesa,lebo ako som uz pisal LESNICTVO a POLOVNICTVO je uplne nieco ine.nato aby clovek mohol hospodarit v lese potrebuje aspon strednu skolu!
ty co chodia len strielat zase platia a a tie peniaze su zase investovane do prevdzky zdruzenia.
je rozdiel starat sa o zver a starat sa o zver!
a chel by som vas vidiet ake prachy do toho vrazate,pri troche stastia keby ste sa vsetci zlozili co do toho "vrazate" prachy,tak by vam mozno vysiel lov na jeden kus holej.
Obrázok užívateľa
medved
 
Príspevky: 90
Registrovaný: 12 Júl 2010, 11:59
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 16 x

Re: Zber zhodov a iných suvenírov

Poslaťod sally » 12 Máj 2011, 21:37

medved: ok, beriem, je to tvoj spôsob komunikácie.

vidíš, ty v lese nevidíš aktívnych "civilov nepoľovníkov." Tak ako sa ty mňa snažíš presvedčiť o tom, že v poľovníctve je väčšina slušných ľudí, tak by som sa mal teraz ja ohradiť a oponovať ti. Lebo je to ten istý prípad - naše názory sú podložené našou osobnou skúsenosťou.

Ešte k tým krmelcom - nevedel som, že je celoročný zákaz kŕmenia do krmelcov. :mrgreen: Škoda, že som si ich za tie roky (už to bude cez 17 rokov čo behám po lesoch - prakticky od svojho detstva) nefotil. Takto je to len moje osobné svedectvo bez dôkazu. Necítim osobne potrebu ťa presviedčať na silu o svojej pravde a verím, že ani ty mňa. - toľko k tým dobrým a zlým poľovníkom

Počkať, takže nahádzanie kopy žrádla 10-20m od posedu a prázdny krmelec opodiaľ je v poriadku? Takže najnovšie už poľovníci nedávajú zveri žiadnu šancu, poľovnícka etika (teda aspoň taká, o akej mi rozprával starý otec a jeden rodinný známy) šla v tomto dopreč? Súhlasím, že takéto zakŕmenie umožňuje lepší selektívny odstrel, no to nepriamo naznačuje, že pre poľovníka je prioritou zabiť zviera. Doteraz som bol v tom, že poľovník si ctí život zvieraťa a dá zveri šancu napr. aj tým, že strieľa na istú vzdialenosť, kedy nie vždy má istý zásah a tak v danej situácii nevystrelí. Vďaka, že si napomohol v tomto zrúcať moju naivitu. Mal som z rozprávania svojich známych (jeden je môj spolužiak na VŠ) dojem, že niečo také sa považuje za nečestné. Podobne ako streľba s nočným videním, svetlomety... Nebude jednoduchšie dať každému zvieraťu na krk obojok s trhavinou a keď dozreje čas, rovno len stisnúť gombík? Ušetríte za posedy :yees:

písal som, že možnosť loviť by mal mať každý, kto sa o les (a zver v ňom) stará. Keď mám dosť peňazí, tak pre mňa zákony nášho štátu nebudú platiť. Je toto ten stav, kam sa chceme dostať?

Koľko stojí zalesnenie 1ha sa nášho horára pýtať nemusím, keďže za posledných cca 7-10rokov sa podieľal so susedmi na rozsiahlych holoruboch v Bielych Karpatoch. Doteraz tam nebola zasadená jediná sadenica. Môžeš mi tú cenu prezradiť ty? (les si s holorubmi poradil po svojom a teraz je tam celkom zdatná húština, takpovediac prales)

K tým cenám: ak som správne pochytil, tak jedna srna vychádza okolo 300eur, je tak? Myslím, že by sme nemali len na jeden kus :wink:
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Re: Zber zhodov a iných suvenírov

Poslaťod medved » 12 Máj 2011, 22:12

nieje celorocny zakaz plnenia krmelcov,len je to zbytocne robit celorne,zver aj to aj tak neprima poriadne a len to tam hnije.
je nieco ine krmelec a zakrmene miesto (vnadisko).neviem co sa tak cudujes a robis okolo toho rozruch.
robi sa to snad od kedy jestvuje polovnictvo na slovensku.
o akej sanci pre zver tu hovoris? ocividne sa orientujes. nemas jedno ci ti ta zver pride cca 200m od posedu na duhy hreben kopca alebo 50m od posedu na krmovisko? pri dnesnych zbraniach je to absolutne jedno,akurat vyhoda tych 50m je ze je tam mensia sanca,ze budes chybit a zranis zver.
zabit zviera nieje prioritov polovnika.robi sa to len pri diviacej zveri ,jej stavy u nas su v niektorich oblastiach dost vysoke.a splnit plan lovu do nejakeho datumu je niekedy problem,a tento sposob znacne zlahcuje situaciu aby sa vystrelili kusy v potrebnej vekovej a pohlavnej strukture na udrzanie stability.je to uplnny bezny postup,ktory zakon podporuje narozdiel od svetlometov,nocneho videnia,...
a tych imaginarnych 300€ si akoze do coho investoval ? za to by uz mohol mat jednotku jelena,vidis,keby si rozmyslal uz si mohol lovit a nemusel tu vyplakavat.
Naposledy upravil medved dňa 13 Máj 2011, 22:14, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
medved
 
Príspevky: 90
Registrovaný: 12 Júl 2010, 11:59
Dal Ďakujem: 0 x
Dostal Ďakujem: 16 x

Re: Zber zhodov a iných suvenírov

Poslaťod sally » 12 Máj 2011, 23:50

medved: vďaka za tvoj postreh ohľadom môjho vyplakávania :yees: Prajem ti veľa pokojných poslucháčov. Radšej nech padnú na úžitok zveri ako "povoleniu z vyšších miest, aby si nejaký Sally mohol raz picnúť jeleňa."

rozruch okolo toho nerobím, len mi príde maximálne divné mať v lese 2 druhy oficiálnych krmovísk: krmelce a hŕby kukurice a spol pár metrov od posedu (aby aj senilní deduškovia čo hovno vidia mohli niečo trafiť, všakže - už si ma vytočil, tak to napíšem takto priamo) Prečo sa potom sťažuješ, koľké prachy do toho vy poľovníci vrážate? Načo staviate zbytočne krmelce, však je jednoduchšie a lacnejšie z gazíka vysypať za vrece kukurice a repy vedľa posedu, než sa babrať s nejakým krmelcom. Nie? :wink:

Ohľadom mojej orientácie do strelných zbraní - ty ako poľovník ma chceš presviedčať o tom, že je porovnateľné strieľať na 200m a na 50? (inak, písal som o 10-20m len tak medzi nami. A to je už 10x menšia vzdialenosť.) Nepochopil si, kam som mieril: ak sa má strieľať na 200m, tak nie je vždy istý dobrý zásah a vtedy by sa strieľať nemalo. Tu narážame na náš (tvoj a môj) odlišný pohľad na celkovú situáciu zveri v našich lesoch: podľa teba je nutné splniť plán lovu. Podľa mňa to nutné nie je, príroda si to vie zregulovať sama (za istý čas). To je asi jadro pudla.
Mami, až vyrastiem, budem bushcrafter. Synček, oboje sa nedá. Obrázok

Môj eshop: www.doprirody.sk.
Obrázok užívateľa
sally
Moderátor vo výslužbe
 
Príspevky: 1333
Registrovaný: 12 Jún 2010, 17:44
Bydlisko: Nad kameňolomom, Bratislava
Dal Ďakujem: 171 x
Dostal Ďakujem: 345 x

Ďalší

Späť na Off-topic

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia