Ahoj!
Z uvodu poviem, ze ja Gore-tex v topankach neuznavam -podla mna je to cista vtakovina. Ale kedze ti topanky co chvila pridu, tak si toto asi pocut nechcel.

Tak sa ospravedlnujem. Len pridam este vysvetlenie: jednak rychlo odide v miestach ohybu- bez ohladu na tvoju starostlivost- a potom mne osobne vadi- mam (mal som) viac topanok od tenisiek cez vibrami s goracom- moj subjektivny pocit je to, ze sa mi v nich nohy takmer vzdy spotili. Podotykam, ze tento problem som s celokozenymi topankymi nemal a nemam. Ale to je cisto moj subjektivny pocit, kopec ludi je s goracom spokojnych.
Co mi ale na goraci v kozenych topankach vadi najviac je to, ze ludia ich zacnu sprejovat tymi impregnacnymi srandami (lebo nechcu upchat gore tex).
MOJ nazor: po prve, gorac nedycha ani ked neni upchaty. po druhe, noha sa odparuje cestou najmensieho odporu- v tomto pripade kominovy efekt popri nohe- ani by ju nenapadlo prekonavat odpor membrany a potom este koze, resp, textilu. Cize je to blud. Po tretie, kedze topanka je celokozenna, tak koza potrebuje starostlivost. Impregnacny sprej IMPREGNUJE. Nestara sa o kozu. Dalsia vec je, ze impregnacny sprej neimpregnuje hlbkovo. Da sa to lahko overit- ked v topankach, ktore impregnujeme sprejom prejdete po mokrej luke, impregnacia bude davno prec- a vy budete mat mokro v botach. (Teda pokial neni membrana v botach este funkcna- cize tak pol roka, max. rok pouzivania). A posledne najzasadnejsie, ked sa o kozu v kozennych topankach nestarame, koza sa vysusi, praska a topanky za X tisic su znicene.
Preto sa mne osobne osvedcili vosky na kozu, vyrobene z vcelieho vosku. Osobne pouzivam tento:
http://kvalitnyzivot.sk/?page_id=15&category=6 ale netvrdim, ze akykolvek iny by svoj ucel nesplnil. Ide o to, ze udrzuju kozu vlacnu, ohybnu, vyzivuju ju- zaroven impregnuju omnoho lepsie (trvanlivejsie) ako spreje. Panuje vseobecny nazor, ze nimi upchas pory koze, cim prestane dychat- asi je to mozne, co presne sa v kozi odohrava neviem, preto to vyvracat nebudem. Ale mne sa v kozenych topankach noha nikdy tak nespotila, ako v goracovyh (s textilom). A to tymto sposobom impregnujem uz peknych par rokov. Ostatne, takto sa o kozu a kozenne topanky starali uz nasi stary rodicia a aj preto im topanky vydrzali pol zivota- pretoze koza zostava pruzna a nepraska.
Dalsou vecou je, ze impregnovat voskom treba za mierneho tepla- aby sa vosk dobre vpil. Koza potom stmavne a zostane taka, preto pozor, pokial mame svetle topanky, svoju povodnu farbu uz nikdy nechytia.
Pokial by som ja mal celokozenne topanky s goracom -vobec by som nehladel na tu membranu- staral by som sa o kozu. Ta membrana je tam podla mna zbytocna, prave naopak, prekaza. Ale to je moj osobny nazor, viem ze vela ludi ti bude odporucat iba sprejovat, "neupchat" kozu- uz sam musis prist na to, co je pre teba najvhodnejsie.
GOOD LUCK
PS: ale vyzeraju dobre, zelam mnoho spokojnych kilometrov!!!