Takto vyzerajú kanady vzor 60 po roku používania v teréne pri pravidelnej údržbe:

- Zatiaľ sú "vodotesné", cca po 3 šnúrovú dierku z dola zvládnu kratšie brodenie v pohode.

- Pri špičke pravej kanady je "odfiknutý falat" kože.

- Na oboch pätách sú škrabance od kameňov pri zostupoch zo strmých svahov (však načo ísť po vrstevniciach keď môžem ísť "skratkou" :P ).

- Podrážky zatiaľ držia, vonkajší obvod pät(?) už začína byť mierne "sčuchaný". Jak mi klesne dezén "V3S" pod 4 mm, tak mi dá naša "páta bé" pokutu :-/ .
Majú nachodené niekoľko desiatok km po lese, horách a záhradách. Prežili aj kosenie cca 200 "štvorákov" kríkov, "šíparov" a bodliakov, kde som kvôli kamenitosti a nerovnosti terénu musel nechávať cca 10 cm strniská, ktoré fajne trčali zo zeme (chodil som po nich jak nejaký "fakír" po klincoch

).
Postup údržby:1. Vybranie všetkých vnútorných vložiek (odnímateľných) a šnúrok je samozrejmosťou. Očistím (zaschnuté blato z podrážok s menším "šrubovakom",) a vykefujem (podrážky, ich obvod a trochu jazyk na spodnej časti = miesta kde sú prvé 3 diery na šnúrky, počítané od spodu)/umyjem (žinkou vonkajší obvod kanád) ich pod prúdom tečúcej vlažnej vody.
2. Nechám schnúť (čo najviac roztvorené, ak sú mokré aj zvnútra tak do nich dávať a pravidelne vymieňať napr. nasiakavé noviny) min 1 deň v lete (nie na priamom slnku, ak je nad 30 stupňov tak ich dať do mierneho tieňa) alebo pri radiátore - nie na ňom! (ak ste z kanád pri umývaní zrobili vázu tak aj 2 dni

). Ak mi trochu odstáva vonkajšia koža kvôli mechanickému poškodeniu, tak ju zvyknem opatrne zarovnať (napr. "štipačkami" na nechty, malým nožíkom) aby sa ďalej koža nevylupovala/netrhala. Pokiaľ odstávajúca koža nejde do veľkej hĺbky (viac než 3 mm), tak by som o lepení asi ani nerozmýšľal (nemám s tým skúsenosť, päta a špička má dosť hrubú kožu).
3. Po uschnutí začnem "patlať" (natierať) kožu holou rukou vhodným prípravkom na kožu (pokiaľ má niekto dermatologické problémy tak radšej asi chirurgickými rukavicami) najprv vnútro a potom vonkajšok kanád (pri opačnom postupe by ste sa mohli "opatlať" od prípravku

). Pri švoch a spojoch sa snažím "napatlať" prípravku trochu viacej (nech to vstrebe = lepšia "vodeodolnosť").
Keď to chcete "patlať" kefkou tak odporúčam kanady
trochu nahriať (slnko/radiátor/podľa uváženia cca 5-15 min v elektrickej rúre s ventilátorom pri najmenšom výkone pečenia (do +40 stupňov) s pootvorenými dvierkami - "ara" aby ste nemuseli volať 150 = pravidelne kontrolovať
).
Asi prvé 2-3 mesiace som ich krémoval modrou indulonou z totalitných zásob + čierne vojenské leštidlo na obuv (napr. http://www.armyvypredaj.sk/fotky20405/f ... 40x479.jpg). Potom som prešiel na výrobky priamo určené na kožu (napr. http://www.topankovysvet.sk/fotky19954/ ... 503-11.jpg) + spomínané leštidlo
.Balzamujem ich aj z vnútra, hlavne pätu aby nepraskla koža pri achilovke ako sa poniektorým vraj stalo

. Po skončení všetkých "patlaťkárskych" úkonoch odporúčam kanady dať do tepla (viď. stať "trochu nahriať") nech prípravok vstrebe do kože. Podľa kvality, stupňa opotrebovanosti a nasiakavosti kože, môžte podľa uváženia balzamovať viackrát. Pri nových kanadách sa môže stať, že prípravok do kože veľmi nevsiakne aj keď ju nejakým spôsobom nahrievate aj 24 hod (slnko/radiátor/dlhodobé nahrievanie pomocou elektrickej rúry nie je ekonomické

). V tomto prípade môžte vonkajší povrch kanád trochu poutierať (napr. čistou handrou, kuchynskou papierovou utierkou), prípadne roztrieť po povrchu ak tam toho nieje veľa.
4. Na pripravené nabalzamované kanady natieram ("boxujem"?) zubnou kefkou (najlepšie vyradenou, ak má ešte dosť štetín

) vojenské leštidlo na obuv. Na švy a spoje dávam trochu leštidla viac ako pri balzamovaní (lepšia vodeodolnosť). Nechám zaschnúť cca 30 min (skúsenosť s vyššie uvedeným leštidlom) a kefou na "glanc"(?) trochu preleštím povrch kože (viac než 5 minút "pucovať" jednu kanadu "nevytrimem"

). Ak sú niekde svetlé "fleky" (ako napr. pri bode 2.), tak skúšam "boxovať" viackrát.
Celý postup údržby robím raz za 1 - 2 mesiace (záleží na počasí, frekvencie nosenia, mechanického poškodenia povrchu kože, atď.). Je s tým trochu babračka, ktorá aj v lete pri horúčavách môže zabrať min 1-2 dni, takže ak beháte často vonku nieje od veci mať rezervné kanady
.PS: za prípadné gramatické chyby a slohovú štylistiku sa vopred ospravedlňujem.
PPS: niektoré "know-how" som využil od nejakých autorov z tohto fóra (viď. elektrická rúra

) a od svojich známych, za čo im srdečne ďakujem

.
PPPS: ak tam mám nejaké blbosti alebo nejasnosti, prípadné by ste niečo vylepšili, tak budem za všetko vďačný (kritike sa nebránim

).
EDIT1: doplnenie/upravenie 1. a 2. bodu.