Není to úplně o péči o obuv, jako spíš o záchraně bot na vyhození, aby se v nich dalo vydržet aspoň ještě jeden víkend.
OPRAVA VELETRHU NA POHORKÁCH
- veletrh2
Tyto botky už toho dost zažily a nachodily, akorát že je majitel někde roztrhl, aniž věděl o co. Na vnější straně boty udělal dvě díry, obě skrz. Když jsem se na ně dívala, řekla jsem si, že na těch botech v podstatě není co zkazit, a tak jsem se vrhla na opravu (abych zjistila, jestli to umím
).
- lochňa
U větší díry (asi 6 cm) jsem to vzala chirurgicky, tedy nejdřív sešít střeva a až pak vnějšek. Bohužel krom tenké vrstvy podšívky se dalo chytit jenom nějakého gumového pásku, kterým byla podložená obsázka, takže to moc nedrželo.
Vnější obsázku ze štípenky bylo potřeba nějak zalátat. Dost chatrná kůže byla hodně dorvaná, takže bylo jasné, že bez záplaty se to nakonec neobejde. Schválně jsem šila bílou nití, abych viděla, co kde dělám. Umělé světlo je na tyto práce hrozné.
Záplatu jsem vyřízla ze staré svářečské zástěry, také ze štípenky (jedna strana pogumovaná), velmi příhodně podobné barvy, jako původní obsázka. Z této zástěry mám ušité různé obaly na nářadí a pouzdra na šídla, takže vím, že vydrží hodně. (tímto zdravím Legila, který mi ji kdysi daroval.
) Záplatu i látanou část boty jsem natřela Prenocelem a po vyzrání pevně spojila k sobě. Pak jsem šla na půl hoďky dělat něco jiného, aby mělo lepidlo šanci trochu vytuhnout.
Následovala poslední, nejhorší část.Prošívala jsem záplatu kolem okraje, částečně přes již existující původní šev. Šitím se zároveň zpevnila předchozí etapa švů, jednotlivé vrstvy boty si trošku sedly, takže zevnitř není téměř poznat, že je bota zalátaná. Blbé je, že se záplata nedala přišít sedlářským stehem (tj. obouruč s uzlíky v každé dírce), a nemaje obuvnického šicího stroje, dost jsem si nad tím zasakrovala, než bylo hotovo.
Celá oprava zabrala asi čtyři hodiny času. Myslím, že tento podzim ještě sloužit budou.
- final
P.S. tyto botky nejsou moje, a bohužel mi nahlídnutí do jejich konstrukce jenom potvrdilo, že levné pohorky nejsou moc dobře udělané.