Rolf píše:Nemáte niekto skúsenosti s kanadami francúzskej armády ( sú podobné 60-kam),alebo obuvou nemeckého Bundeswehru? Dik
Ja môžem trochu popísať svoje skúsenosti s BW kanadami vz 2000 a českými Prabos kanadami vz 2000 podšívkové (alebo tak nejako sa píšu). Oboje som nosil často a skúšal som ich nosiť aj cez leto - bolo v nich samozrejme teplo, ale BW kanady mali jednu dobrú vec, a to vložku. Je to sieťovaná vložka a najprv mi pripomínala drôtenku na drhnutie riadu
Ale ako som postupne zistil je to super vec aj cez zimu, keď som cestoval dve hodiny vlakom (teplo) a potom som musel čakať hodinu a pol na ďalší spoj v zime - a to neraz - jednoducho nemáš pocit mokrej nohy a ani zimy, čo mi zvyšovalo osobný komfort. To sa nedá povedať o českých kanadách. Prejdem na podrážku - u českých sa mi po cca dvoch mesiacoch nosenia odlepila jedna vrstva podrážky, takže musel nastúpiť majster obuvník, zatiaľ držia. U BW, tie som nosil a nosím častejšie sa mi takáto vec nestala a to som nosil dvojo. Ak poznáte niekto pocit nárazu pri behu po asfalte v kanadách vz 90, tak tento pocit pri obidvoch kanadách odpadá. Podrážka na rôznych podkladoch dobre drží. Otlaky - tie som nemal, nosím dvojo ponožiek. Ako pozitívum hodnotím aj plastovú výstelku špičky a päty v BW, u českých neviem aká je, ale určite nie kovová. Drží špičku a hlavne na rozdiel od kovovej v zime nechladí končeky prstov. Jedna veľká nevýhoda obidvoch typov je, že nemajú po obvode žiadnu ochranu proti oderom, takže je to časom vidieť. BW kanady majú zvnútra kožu a české látku. Práve pri českých to vidím ako nevýhodu, pretože tá sa časom zvykne hýbať a podľa toho čo som aj čítal od českých vojakov (len už si nepamätám kde - asi military revue) až odlepiť. To sa mne nestalo - okrem hýbania - a pri BW to vôbec neočakávam a ani sa mi to nestalo. BW kanady majú minimum švov - trojmo prešitých, takže aj možnosti na priesak vody je obmedzený. Brodiť nie je problém ani hlbší potok. Zaväzovanie šnúrok je super, ale u českých sa mi začali šnúrky prerezávať na očkách. Okrem veľkosti nohy máte u BW možnosť si vybrať topánku aj na šírku - čiže ten kto má širšiu alebo užšiu nohu si môžu podľa toho topánku kúpiť. Táto informácia je dierkovaná na jazyku topánky, čo je jedna z vecí odlišujúca kópiu od originálu. Každopádne moje preferencie padajú na BW kanady, ale niekedy v budúcnosti by som ich chcel porovnať s americkými. Ak treba doplniť nejaké info, tak dakedy môžem, len treba dať vedieť.