Ak sa rozhodneme používať na obuv "živočíšne mazadlo", trebárs tú bravčovú masť, tak neodporúčam, ako tu už bolo povedané, klasickú vyprážanú masť. Obsahujú soli, ktoré kožu ničia... Ďalej som sa stretol s názorom, že tá živočíšna masť časom zostarne a v koži sa začne rozkladať a plesnieť, čo má rovnako zlý vplyv na obuv... (osobne som sa už s tým stretol).
Ja som roky používal bravčové sadlo (nie masť zo "slaniny"). Kto doma drží ošípané, tak vie o čom hovorím... To sadlo sú také dva "útvary", ktoré sa pri rozoberaní ošípanej vyberajú osobitne, začerstva to sadlo je dosť lepkavé... My ho nechávame roztiahnuté na stole vychladnúť, až je tvrdé ako doska, a tak sa lepšie potom porcuje na vyprážanie... Práve z tohto sadla som si vždy časť odrezal a v plechovke som ho roztopil. Držal som ho v chládku (v komore) a mal som postarané o impregnačný prostriedok do ďalšej zabíjačky...
Neobsahuje soli a ,podľa mňa, má lepšie vlastnosti ako masť zo slaniny...
Ale už som prešiel aj ja na "špeciálne" prípravky, ktoré obsahujú včelí vosk, lanolín, rybí olej a všelijaké prírodné vosky a oleje... Používam ich nejaké dva roky a som maximálne spokojný... Koža je dobré vyživená, zabalzamovaná a ,podľa môjho názoru, o dosť lepšie a hlavne dlhšie odoláva vode... Naozaj môžem vrelo odporučiť... Dajú sa kúpiť aj za 6 - 7 eur a človek má postarané...
Čo sa týka indulony,tak tú som použil len párkrát... Vodeodolnosť je taká "primeraná", ale... čo chcem podotknúť je to, že indulona obsahuje aj vodu a sám som bol prekvapený, koľko sa jej vždy na povrchu dokázalo nazrážať, zakaždým, keď som ju otvoril (staršie indulony)... Pretože obsahuje vodu, nie je príliš vhodná na kožu... Hlavne v zime, keď mrzne, tak tá voda v koži sa mení na ľad a ten ľad môže spôsobiť trhliny v koži tým, že sa začne rozpínať a celkovo: voda v koži nie je príliš žiadúca...
Naozaj radšej používať tie "špeciálne vosky"... A hoci aj nimi napustená obuv časom premokne, tak aspoň majú lepší vplyv na kožu...