Chcel by som uviesť pár informácií o našich kanadách vz.60, ktoré sú aspoň mne známe, keďže som si všimol už viackrát, že sa vedú rôzne debaty a názory o tom, ktoré aké sú, či sú pravé, alebo nie sú a podobne...
Čiže aspoň pokiaľ ja viem tak na začiatku 60.tych rokov, keď sa začala vyrábať uvedená obuv, tak sa vyrábal model kanád, ktorý sa mierne odlišoval od súčasných 60tok, ktoré je možné ešte kúpiť v dnešnej dobe, v posledných výpredajoch... Pracky sa zapínali normálne na kolík, ako napr. na opasku, podrážka mala inú vzorku ako pri neskorších modeloch (čiže nie vzor „V3S“). Rovnako som si všimol, že špička bola oceľová, ale nemuselo to byť vždy pravidlo... Drážka na päte chýbala (aspoň ja som s drážkou zatiaľ nevidel). Obrázok uvedených kanád som dával v príspevku o stranu dozadu. Čiže dalo by sa povedať, že toto boli „pravoverné“ kanady vz.60...
Postupom času 60ky prešli menšími zmenami: podrážka sa začala robiť taká, aká je nám známa až doteraz, t.z., tkz. typ podrážky „V3S“ (je podobná so vzorkou na pneumatikách nákladných vojenských áut V3Skách...)

Na päte už bola vyrezaná drážka na lyžiarské viazanie... No zapínanie obuvi už bolo iné, remienok sa zapínal na dve očká... Tento model mal spoločné s predchádzajúcim modelom to, že podrážka bola vpredu priskrutkovaná tromi skrutkami a dizajn podrážky na päte ostal rovnaký pri obidvoch prevedeniach. Sú to presne tie kanady na obrázku, ktoré tu vložil stranu dozadu Chameleon. Na jednej českej stránke som sa stretol s tým, že bola táto obuv označovaná ako kanady vzor 72...
No a tretie prevedenie vz. 60 je z 80.tych rokov minulého storočia a to sú tie kanady, ktoré kupujeme vlastne teraz.... Sú úplne totožné so vzorom 72, ale sa odlišujú v prackách.... Tam už namiesto dvoch očiek je, tkz. rebríček, niečo podobné ako popruhy na batohoch....
To sú také tri základné modely kanád vz.60. Samozrejme, mohli sa vyskytnúť (raritne) aj nejaké iné prevednia v menšej miere, podobne ako pri maskovacom odeve vz. 60, kde boli známe isté odlišnosti v detailoch...
Ďalšie kanady, ktoré sa začali vyrábať na začiatku 60.tych rokov boli kanady vz.62. To sú tie, ktoré vo svojom príspevku spomína Atti. Zvyknú sa nazývať aj „lampasácke“ (nosili ich predovšetkým dôstojníci). Tie boli hnedočervenej farby. No existujú aj v čiernom prevedení a už som sa stretol s tým, že sa označujú ako policajné... Tie majú odlišný typ podrážky (vzorka), ktorá sa nestotožňuje ani s jedným modelom, ktorý som uviedol vyššie... (viď obrázok) Pracky sú normálne na kolík ako na opasku...
Tie hnedé som nosil osobne dlhé roky, fakticky odvtedy ako som sa začal „seriózne“ venovať „zálesačeniu“, čiže zhruba od svojich 13tich rokov...
Snáď som vniesol trochu svetla do tejto problematiky, hlavne pre mladších, začínajúcich zálesákov, ktorí sa rozhodnú si zadovážiť niektorú z týchto prevedení tejto už tak trochu „kultovej“ obuvi...
Samozrejme, keď niekto vie ďalšie informácie o týchto botách, tak nech kľudne dopĺňa... Viac hláv, viac rozumu...