tak prihodim aj ja nejake skusenosti...
minule leto som si kupil MSR Dragonfly na tekute palivo. Zatazkavaciu skusku absolvoval na 3-tyzdnovej dovolenke v Bulharsku, kde sluzil takpovediac ako balkonova kuchyna
oproti ostatnym benzinovym varicom od MSR ma neskutocnu vyhodu plynule regulovatelneho plamena. toto som neskutocne ocenoval, da sa vyborne odregulovat tak, aby nic neprihorelo. pocas tych troch tyzdnov sme natom skusali kuchtit vselico od instantnej polievky, cez prazenicu az po bolonsku omacku a spageti.
vsetko zvladol bez problemov. voda na kavu/caj (mozno necely liter) zovre behom par minut.
co sa spolahlivosti tyka, tak nezaznamenal som ziaden problem, skoro kazdy den minimalne vodu na kavu zohrieval. cistenie trysky prebieha jednoducho potrasenim - vnutri trysky je taky maly valcek s ihlou, ktora cisti trysku, ked sa s tym trasie. a to som cely cas palil na hulvata obycajnu naftu (za cely pobyt som spotreboval ca. 1 liter nafty na kazdodennu kavu/caj a sporadicke vyvaranie pre 2 osoby). udrzba je celkom jednoducha. navod je zrozumitelny a potrebne nastroje su pribalene.
mala nevyhoda je to, ze varic treba vzdy "predhriat" - okolo privodneho potrubia je knot, ktory treba nechat nasiaknut palivom a zapalit, aby sa potrubie dostatocne zohrialo, kym sa v nom nezacne tekute palivo splynovat.
dalsie male minus je hluk, ktory varic produkuje. pri plne otvorenom ventile je to fakt ramus jak tryskovy motor
na tento problem uz ale zrejme existuje riesenie:
http://home.comcast.net/~bigdog660/Blue ... Tamer.html ktore som ale este neskusal...
varic sa dodava s windshieldom:
to je taka hrubsia hlinikova folia, chraniaca proti vetru a reflektujuca teplo a som zistil, ze je dobre ju vzdy pouzivat, zvysi sa tak efektivita varica. rovnako sucastou dodavky je aj skladacia hlinikova podlozka, ktora ale bohuzial moc zlozeni nevydrzri, kedze na rozdiel od windshieldu, ktory sa jednoducho zroluje, podlozku treba poskladat a zacina casom praskat v lomoch.
varic vazi neceleho pol kila + flasa s palivom a vpohode sa da zbalit do 1,5l esusu. flase sa kupuju extra a su dostupne v 325ml, 590ml a 887ml. mam tu najmensiu na kratke vylety a najvacsiu na dlhsie pobyty. samozrejme si clovek moze zobrat extra palivo aj do nejakej PET flase alebo pod. a potom len preliat do palivovej flase.
pre svoje funkcie (regulovatelnost), vykon, nizke naklady na prevadzku a lahku dostupnost paliva (benzin technicky alebo do auta, nafta, kerosin) mozem tento varic jednoznacne odporucat!